Seuraa 
Viestejä45973

LHC-törmäytin

Tunneli jossa LHC-kiihdytin sijaitsee
LHC rakenteilla Atlas-koeasemallaLHC-törmäytin (engl. Large Hadron Collider, suom. suuri hadronitörmäytin) on CERNissä valmisteilla oleva maailman suurin hadronien törmäytin, jonka on tarkoitus käynnistyä toukokuussa 2008 [1]. Se rakennetaan 27 kilometrin mittaiseen tunneliin sadan metrin syvyyteen Sveitsin ja Ranskan rajalle, jossa aikaisemmin oli LEP-törmäytin (Large Electron Positron). Toisin kuin LEP-törmäytin, jossa törmäytettiin elektroneita ja positroneja, LHC-törmäytin törmäyttää protoneita. Protoneiden törmäysenergia on kullakin 7 TeV eli yhteensä törmäysenergia 14 TeV. LHC:tä voidaan käyttää myös raskaiden ionien kuten lyijyn törmäyttämiseen. Törmäysenergia on tällöin 1150 TeV.

LHC-kiihdyttimen piti alun perin valmistua vuonna 2005, mutta hanke on viivästynyt. Hankkeen valmistuminen lykkääntyi edelleen kolmen magneetin tukirakenteiden murruttua niihin kohdistuneen asymmetrisen kuorman takia. Tukirakenteet valmistettiin Fermilabissa

Uhkakuvia

On esitetty, että LHC saattaisi käynnistyttyään tuhota kaikkeuden. Projektissa työskentelevät insinöörit myöntävät että mahdollisuus siihen on infinitesimaalinen mahdollisuus. Mikäli vaara olisi todennäköinen se olisi tapahtunut jo paljon aiemmin miljardeja vuosia sitten. Maahan osuu edelleenkin jatkuvasti protoneja, joilla on miljoonia kertoja LHC:lla saavutettavia suurempia energioita.

Teoreettisia onnettomuuksia ovat:

- stabiilin mustan aukon syntyminen
- jonkin tavallista ainetta stabiilimman eksoottisen aineen syntyminen
- protonin hajoamista katalysoivien magneettisten monopolien syntyminen
- virheellisen tyhjiön purkautuminen

LHC saattaa synnyttää pieniä mustia aukkoja sillä vaikutusala (todennäköisyys) niiden syntymiseksi on joidenkin teoriakehitelmien mukaan vain kymmenen kertaa pienempi kuin huippukvarkin. Mustat aukot eivät olisi kuitenkaan stabiileja sillä ne hajoavaisivat Hawkingin säteilyllä.
CERN tutki mahdollisuuksia vaarallisten kohteiden syntymiselle ja totesi ettei ole "mitään ajateltavissa olevaa vaaraa".

Mikäli mustia aukkoja syntyisi, ne haihtuisivat lähes välittömästä Hawkingin säteilyllä ja olisivat siten harmittomia. Hawkingin säteily on tosin vielä varmistamaton ilmiö. Vahvin argumentti törmäytysten turvallisuuden puolesta on kosmisen säteilyn suurienergisten hiukkasten törmäykset taivaankappaleihin kuten Maahan. Nämä parhaimmillaan 20 miljoonaa kertaa LHC:ssä saavutettavia 1.4×10¹³ eV:n energiatasoja suuremmatkaan törmäykset eivät ole aiheuttaneet vaarallisia ilmiöitä. [7].

Muiden muassa Lifeboat Foundation on kuitenkin käsittellyt aihetta.

Kuinka on tutkittu kosmisen säteilyn suurienergisten hiukkasten törmäysten vaikutuksia tai todennäköisyyksiä, siten että kaksi suurenergistä hiukkasta tekisi nokkakolarin. Yleensähän törmäys kai tapahtuu melkein levossa oleviin hiukkasiin, kun taas LHC tekee nokkakolareita nopeiden hiukkasten kanssa jatkuvasti.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat