Seuraa 
Viestejä45973

Onkohan valailla teoreettista maksimikokoa. Joko sinivalas alkaa olla rajoilla vai olisiko esim. 100-metrinen valas elinkelpoinen.

Onkohan mitään erityistä syytä, että suurimmat vesieläimet ovat nimenomaan nisäkkäitä eivätkä kaloja.

Kommentit (9)

Finlandes
Seuraa 
Viestejä1399

Mitä isompi valas, sitä enemmän se tarvitsee ravintoa. Luulempa että nimenomaan tämä tekijä rajoittaa vesieläimen kokoa.

Ja miksi nimenomaan nisäkkäät? Ei siis harmainta aavistusta. Sinivalastahan pidetään kaikkien aikojen kookkaimpana eläimenä. Ehkä fossiilien metsästäjillä ei vain ole käynyt vielä tuuri.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Tieteen Kuvalehti
Sinivalaan siitin voi olla yli viisi metriä pitkä.

Sinivalaan hengitysaukko on niin suuri, että pikkulapsi voi mennä sinne piiloon.

Sinivalaalla on niin avaria verisuonia, että ihminen voi kömpiä niiden sisälle.

Sinivalaan kieli painaa enemmän kuin afrikannorsu.

Aika raju tuo sinivalas

Heppu
Onkohan valailla teoreettista maksimikokoa. Joko sinivalas alkaa olla rajoilla vai olisiko esim. 100-metrinen valas elinkelpoinen.

Onkohan mitään erityistä syytä, että suurimmat vesieläimet ovat nimenomaan nisäkkäitä eivätkä kaloja.

Ympäristön ravinnon lisäksi niiden isomman koon kannattavuutta rajoittaa tiineysajan pituuden ja pitkän kasvuajan aiheuttama pitkä sukupolviväli. Laji siis sopeutuu ympäristön muutoksiin hyvin hitaasti. Eli isoimmilla eläimillä on hitaampi evoluutiovauhti (pahoittelen mikäli termi on väärä).

Evoluutionopeus tai sopeutumisnopeus, kumpaa termiä kulloinkin haluaa käyttää. Mutä suurempi laji, sitä pienempi sen populaation on oltava ja sitä hitaammin sen on lisäännyttävä (luontaisia vihollisia ei olle tietyn kokoisena lainkaan). Hintana on huomattavasti suurempi alttius kuolla sukupuuttoon vähemmistä muutoksista kuin pienemmät lajit.

Kai olette huomanneet fossiilistosta, että joka ikinen kerta maapallon ekosysteemien kärsiessä mullistuksista suuret eläimet kuolevat sukupuuttoon kaikkein ensimmäisinä?

NallePuh
Seuraa 
Viestejä1151

No kyllä ne voi kuule aika isoiksi kasvaa. Tuolla koulussa missä mä vielä viimeksi opiskelin niin siellä oli yksi kauheen iso valas. Leveyttä ainakin saman verran kuin korkeutta ja paino varmaan 200tonnia..vähintään.

Olen fiksu ja älykäs!

Kaikilla biologisilla organismeilla on teoreettinen maksimikoko, joka perustuu genetiikkaan, evoluutioon ja tarkoituksenmukaisuuteen organismin itsensä kannalta.
Otetaan yksi esimerkki vaikka Suomen isoimmista puista:

Pisimmät puut Suomessa
- Metsäkuusi 44,2 m, Muurame
- Metsämänty 40,5 m, Punkaharju
- Rauduskoivu 38,5 m, Punkaharju

Minkä vuoksi kuusen, männyn tai koivun (tai sinivalaan) pitäisi kasvaa isommaksi, kuin mitä lajin säilyminen edellyttää? Jos suurin kuusi (esimerkiksi) olisi vain 10 m korkea, se olisi kuollut sukupuuttoon jo miljoonia vuosia sitten, koska isommat puulajit olisivat tukahduttaneet sen valon ja ravinnon puutteeseen.
Sinivalas on säilynyt evoluution paineessa todennäköisesti suuren kokonsa vuoksi; sen ei tarvitse fyysisesti taistella olemassaolostaan, koska luonnonvaraisia vihollisia (ihmisen lisäksi) ei sillä ole. Sen ei "tarvitse" olla kooltaan nykyistä suurempi.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat