Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Aloitan uuden ketjun, koska näissä haplo-paikoissa kaikki hukkuu samantien hölinään. Siis:

Euroopan jääkauden aikaista asutusta käsiteltäessä käytetään käsittettä "refugio". Sillä tarkoitetaan niitä "suojapaikkoja" joissa ihmisasutuksen uskotaan säilyneen jääkauden kylmimpinäkin aikoina.

Jääkausi ei ollut yhtenäinen "supertalvi", jona jääkakku peitti koko Euroopan suurinpiirtein niillä sijoillaan, vaan kylmenemis- ja lämpenemis-jaksojen jatkumo. Ihmisille tämä ilmaston vaihtelu merkitsi käytettävissäolevan alueen supistumista ja laajenemista, mikä aiheutti sekä väestön tuhoutumista laajoilla alueilla, että henkiinjääneiden vaeltamista näihin viimeisiin elinkelpoisiin paikkoihin.

Yleensä oletetaan "Iberian refugio" ja "Ukrainan refugio". Jälkimmäisen kulttuuripiiri ulottui myös Balkanin ja Alppien suuntaan. Joskus puhutaan myös "Balkanin refugiosta".

Refugio-mallia tukee eräiden kasvi-ja eläinlajien rotujen t. alalajien jakautuma Euroopassa: On voitu päätellä, että Itä-Euroopan po. eliöt ovat "samaa kantaa" ja lännemmässä eri kantaa. Biologit ovat esimmäiseksi päätelleet, että syynä tähän on ollut kaksi (kolme) jääkaudella eriytynyttä laji-refugiota, joista po. eläimet/kasvit ovat sitten levittäytyneet uudelleen.

Parhaiten tunnetaan viimeisen jäätiköitymis-maximin jälkeinen uudelleen-levittäytyminen, joka jatkuu yhä, ja jonka jäljiltä myös ihmisillä on näitä haplo-eroja eripuolilla Eurooppaa.

Refugio-malli ei siis kuvaa homo sapiens sapiensin Eurooppaan tulon seurauksia, vaan em. edestakaisen muuttolliikkeen vaikutuksia.

Oletan, että ilmaston kylmetessä refugiot ovat saaneet geneettisesti ja kulttuurisesti erilähtöistä porukkaa, joka kylmyysvaiheen aikana on homogenisoitunut.

Geneettiset pullonkaulat.

Tällä käsitteellä tarkoitetaan tilannetta, jossa lukusampi väestö on äkisti pienentynyt esim. jonkin joukkokuoleman seurauksena. Tällöin harvinaisemmat Y-DNA:n "isälinjat" ja mtDNA:n "äitilinjat" ovat voineet kadota, ja uudelleen lukuisammaksi lisääntyvässä väestössä ovat olleet edustettuina vain ennen katastrofia vahvasti esiintyneet geenit.

Esim. Irlannin ja Skotlannin rannikon saarilla on yleistä, että Y-DNA:ta dominoi (jopa 99-100%:n edustuksella) yksi ainoa haploryhmä. Tämä selittyy sillä, että kalastuselinkeino oli ennen vaarallinen. Yksi ainoa myrsky väärästä suunnasta, niin kaikki kylän miehet ovat merenpohjassa.

Jääkauden refugio-tilanteissa em. vastoinkäymisiä on luultavasti sattunut elinmahdollisuuksiensa äärirajalla sinnitteleville ihmisyhteisöille? Ei ole siis mahdotonta, että refugioihin on keskittynyt näitä perimälinjoja, ja niistä on sitten levinnyt uudelleen R1a:ta ja mitä li, mutta ei juuri muuta.

Tämä kaikki on kuitenkin spekulatiivista.

Kommentit (3)

sigfrid
Seuraa 
Viestejä8692
Liittynyt20.7.2007

Pullonkaulailmiö ei selitä R1b:n levinneisyyttä, koska sitä tavataan lähes kaikkialla Euroopan alueella. (En laita kuvaa uudelleen, koska se vetää tekstin ikävästi oikealle) Pullonkaulailmiön perusteella näin ei olisi tapahtunut, ainakaan tuloksena ei olisi nykyinen R1b:n alueellinen monimuotoisuus. Erityisen harmillista Iberian R1b-refugon kannalta on tuon haplon diveristeetin kapeus lännessä, joka viittaa suhteellisen nuoreen ikään. Diversiteetti kasvaa ajan kuluessa, koska mutaatiot kasvavat ajan mukana.

Jos ajatellaan pelkästään nykyisten haploryhmien jakaumaa Euroopassa, niin on hyvä syy sanoa jakauman muodostuneen, ei pullonkaulan kautta, vaan jatkuvan kehityksen tuloksena, jossa tietyt heimot ja yksilöt ovat dominoineet kehitystä, vrt Tsingis-kaanin tapaus. Tämä selittää myös lännen R1b:n nuoruuden ja siis pienen diversiteetin.

Takuutestattu suomalainen. Aboriginaali Finlandian asukas.

Blogi: http://terheninenmaa.blogspot.fi

sigfrid
Erityisen harmillista Iberian R1b-refugon kannalta on tuon haplon diveristeetin kapeus lännessä, joka viittaa suhteellisen nuoreen ikään. Diversiteetti kasvaa ajan kuluessa, koska mutaatiot kasvavat ajan mukana.
...

Tuohon kiinnitin huomiota kartoissa, mutta esittelin "refugio"-idean koska keskustelijoille ei näytä olevan selvillä, mitä se tarkoittaa.

Nyt olisi hyvä tietää, mikä asema läntisen Euroopan R1b:llä on R1:n "sukupuussa".

sigfrid
Seuraa 
Viestejä8692
Liittynyt20.7.2007
kalmankenkku
sigfrid
Erityisen harmillista Iberian R1b-refugon kannalta on tuon haplon diveristeetin kapeus lännessä, joka viittaa suhteellisen nuoreen ikään. Diversiteetti kasvaa ajan kuluessa, koska mutaatiot kasvavat ajan mukana.
...Tuohon kiinnitin huomiota kartoissa, mutta esittelin "refugio"-idean koska keskustelijoille ei näytä olevan selvillä, mitä se tarkoittaa.

Nyt olisi hyvä tietää, mikä asema läntisen Euroopan R1b:llä on R1:n "sukupuussa".

jes, sitä minäkin olen tässä pari iltaa lueskellut netistä. Ei ole selvinnyt.

Takuutestattu suomalainen. Aboriginaali Finlandian asukas.

Blogi: http://terheninenmaa.blogspot.fi

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat