Seuraa 
Viestejä3164
Liittynyt16.3.2005

Viimeksi tänä aamuna lukaisin huolettavan uutisen: lintuinfluenssavirus on muuntumassa nykyistä helpommin tarttuvaksi. Mielessäni alkoi heti pulputa pelko pandemian uhriksi joutumisesta ... jo nyt! Sain toki tungetuksi tuon kammon taka-alalle mutta samalla aloin taas kerran miettiä niitä uutisia, joita meille sähköisten medioitten lähetysten alussa ja paperiviestinten lööpeissä tarjotaan. Monet niistä ovat omiaan synnyttämään kuulijoissaan ja lukijoissaan huolta, pelkoa, turvattomuutta - tunnetta siitä, että olemme vain ajopuita elämän virrassa. Yleisesti positiivisiksi miellettyjä asioita esitellään harvemmin kuin huonoja edellä kuvaamissani uutisaineiston kohdissa. Tietysti tähän saattaa olla syynä se, että katastrofit tapahtuvat usein äkillisesti ja osaksi ehkä juuri siksi ylittävät suuresti uutiskynnyksen. Monet miellyttäviksi koetuista asioista taas kehittyvät hiljalleen eikä niiden tykötuloa tai läsnäoloa kunnollisesti edes havaita mutta niiden puuttuminen puolestaan saa viestimiinkin vipinää.

Sivut

Kommentit (26)

Olin itse koko kesäloman lukematta lehtiä ja lööppejä, katsomatta tv:n uutistulvaa.

Olo oli helpottunut ja askel keveä. Nyt kun tulee enemmän seurattua uutisia ja ajankohtaisohjelmia, on maailmankuva todella synkistynyt.

Voi että minä vihaan niitä uutisten alareunassa viliseviä "uutisia uutisista" tekstejä. Mainoksia en siedä ollenkaan - onneksi on tallentava digiboksi ja ne voi kelata yli.

Jos emme saisi tietoa maailman tapahtumista, silloin eläisimme kuin "siat säkissä", tietämättä mitään maailman tapahtumista. Ei sekään taitaisi kovin miellyttävää olla, jos kaikki salattaisiin. Parempi kuulla totuus, tai spekulointi, tai arvelut, kuin että ei saisi tietää mitään. Jokainen saa itse päättää miten otaa lukemansa, mitä lukee ja kuinka usein lukee.

Ja jos ei halua lukea negatiivisistä uutisista maailmassa, niin tietääkseni on olemassa lehtiä/media, joka kirjoittaa/julkaisee vain positiivisiä uutisia, parasta siinä tapauksessa on tyytyä siihen positiiviseen mediaan, jotta kykenisi säilyttämään mielenrauhansa.

Piru Naiseksi: Eikö tuo lintuinfluenssalla pelottelu ole ollut vähän hysteriaa alusta asti? Maailmassa ja Suomessakin on huomattavasti yleisempiä viruksia ja muita taudinaiheuttajia, jotka tappavat/sairastuttavat tuhansia ihmisiä vuosittain. Lintuinfluenssaan ei ole kukaan täällä vielä kuollut, ei ole tainnut juuri esiintyä siipikarjallakaan. Pelkäätkö muuten enemmän kuolemaa vai kärsimystä? Miksi pelkäät?

Leuka: Minä en katso enää tv-uutislähetyksiä, koska televisiossa uutiset kerrotaan sensaatiohakuisemmin, ja informaatiota mahtuu tv-uutiseen vähemmän kuin lehtijuttuun. Lehteä tai nettiä lukiessa uutisen vastaanottajalla on enemmän valinnanvaraa. Kaikkea ei ole pakko lukea, jos ei tahdo. Televisiossa uutiskuvat vyörytetään ahdistavasti katsojan silmien eteen.

Yhdysvalloissa saatiin uutisien avulla yhdysvaltalaiset todelliseen pelkoon terrorismistä siitä lähtien kun tapahtui tämä legendaarinen 11.9.2001 WTC tornien romahdus terrori-iskun seurauksena. Siitä lähtien alettiin ostosTv:ssä myymään turvallisuus tuotteita kuten minilaskuvarjoja, jotka auttavat kun hyppää pilvenpiirtäjästä korkeammalta kuin jotaki 13 kerrosta.

Tällä hetkellä varmaan eniten pelotellaan kansaa ilmastonmuutoksesta (ihan hyvästä syystä). Niin sama idea, että aletaan mainostaa vähä saastuttavia tuotteita ja energia säästölamppuja jne.

Kyllä televisio on yks saakelin propaganda boksi nojoo, mut jos nyt ihan vakavast mietitään, niin ehkäpä tosiaan paskat asiat/katastrofit tms. on omiaan ylittämään ton uutiskynnyksen herkemmin. Ehkäpä negatiivisiin asioihin yleisesti ottaen kiinnitetään enemmän huomiota, koska silloin taivutaan huolestumaan siitä, että itselle mahd. voisi käydäkin jotain, tulee ns. pelko perseeseen. Ja valtakin usein perustuu pohjimmiltaan pelkoon, tietynlaisen ilmapiirin luomiseen, sellasen et "ei kantsi tehä noin, jos et haluu et käy näin". Ja sit jengi mukautuu/sopeutuu sääntöihi. Nojoo, mut miten se mediaan liittyy.. no kyllä se omiaan on ainakin pelkoa lietsomaan, varsinkin jos on vähääkään huolestuvaisuuteen taipuvainen persoona. Eipä sieltä uutisista paljoa ole ikinä taint muuta tulla ko verta ja kuolemaa, niijoo ja pörssikursseja ja poliittisten tahojen propagandaa. Tokihan se on informaatiota kaikki, hyvässä ja pahassa. Tarttee vaan vähän "suodattaa" sitä infoa, osata lukea rivien välistäkin. Se, että kun tietyntyyppistä juttua näytetään, ni on hyvä pohtia että miksi? Miksi tällasta nyt näytetään? Puhtaasta informaation antamisen/jakamisen ilosta, vai miksi?
Ehkäpä toi töllö on vaan sellanen toisinto ihmisen tänhetkisestä tilanteesta, ja kas kummaa eipä kovin hyvältä näytä. Niiko yleensäkään..
Itse en omista enkä näin ollen moista katsokaan, ja silti aika väsynyt tän maailman meininkeihin. Televisio on kyllä omiaan ruokkimaan angstia lisää, jos sitä hakee,.. ja vaikkei hakisikaan, niin silti. Viheliäinen kapistus nettiä voi sentään itse selailla, voi pikkasen ite vaikuttaa siihen mitä ruudulle vierii. TeeVeetä taasen ei, joku muu ohjelmoi valmiiks. Tosin voihan sieltäki päättää, et mihin aikaan sitä kattoo ja mitä ohjelmia, mutta kontrolli on kyllä toki ihan eri tasolla. Toki netissäkin kaiken maailman rajotuksia yms. jutskia, mutta meinaan että voit sentään ite suurelta osin vaikuttaa siihen, mitä kulloinkin ruudusta tapitat. Unohtakaa se televiisori

Minä luin sanomalehtien nettiuutisista juuri viikolla, että Koreat solmivat rauhan ja USA ja Venäjä sopivat avaruusyhteistyöstä.

No onhan noita huonojakin juttuja vaikka kuinka, mutta noista tuli mukava tunne hetkeksi.

Maailmassa on paljon julmuutta ja rumuutta, mutta myös kauneutta. Riippuu tulkitsijasta mihin suuntaan vaakakuppi asettuu; keskittyykö jompaan kumpaan ääripäähän vaiko harmaalle alueelle. Mielestäni on tervettä elää päivä kerrallaan ja olla murehtimatta/pelkäämättä liikoja. Pandemiariski on todellinen, mutta yhtä hyvin voit jäädä auton alle tai sairastua vakavasti. Olen samoilla linjoilla Aylan kanssa; ei itseään uutispimennossa kannata pitää. Tieto lisännee tuskaa, mutta myös antaa realistisemman kuvan maailmasta ja yhteiskunnasta.

Tappavat taudit ovat luonnon oma lääke ylikansoitukseen.

Ihmisiä on liikaa ja määrä kasvaa kokoajan, räjähdysmäisesti.
Valitettava tosiasia on, että arabit sekä mustat lisääntyvät kuin kanit,
sillä heidän kulttuureissaan myös lapset naisen ohella ovat miehensä omaisuutta.

Tämä pohjaan juuttunut panonappi koituu lopulta koko ihmiskunnan kohtaloksi.

Samaa mieltä kyllä Lassen kanssa.

Ja toiseksi, harvoja uutisia kannattaa ottaa tosissaan. Jos ei kaikki niin ainakin reilusti suurin osa uutisista on vääristeltyjä, ja niistä ei saa oikeata kuvaa mistään mediasta.

Miksi? Lehden toimittajien ajatusmaailma -> lehden oma ideologia -> päätoimittajan ideologia.. lisää siihen toteamus että negatiiviset uutiset myy huomattavasti paremmin kuin positiiviset, ja toinen tosiasia että kiinnostavimmat asiat ovat tiivistetty pieneen artikkeliin jopa oleellisempien asioiden kustannuksella.

Ebolaan (kuolemaan johtavaan verenvuotokuumeeseen) ei taida olla lääkettä ja se tarttuu herkästi jo nyt ihmiseen. Meteoriitti saattaa tipahtaa niskaan, onhan niitä pienempiä tipahdellut eikä niitä ole räjäytetty tai lähetetty aurinkoon. Yellowstonen tulivuori saattaa purkautua, eikä sitä voitaisi estää. Onhan näitä. Mutta mitä enemmän tiedetään asioista, sen enemmän niihin voidaan yrittää vaikuttaa. Ja ehkä maailman hallitsijatkin keskittyvät silloin enemmän kriittisiin asioihin.

Lisäksi, jos ihmiskunta keskittyisi myös yhteisöllisyyteen ja lähimmäisistä välittämiseen, niin sitten kriisin sattuessa ihmiskunnalla olisi enemmän sosiaalisuutta selviytyä. Muutoin kriisin kohdatessa porukat saattavat kääntyä sisäänpäin ja klikkiytyä omiksi riiteleviksi heimoikseen. Esimerkiksi vaikka kristinuskoa on kritisoitu, niin kristinuskon hyviä puolia ovat olleet luostarit ja munkkien/oppineiden vaellus luostarista toiseen maailman ääriin asti. Munkit ovat siis pitäneet yhteyttä hengenheimolaisiinsa ja välittäneet myös arkipäivän tietämystä muille ihmisille jo aikana ennen autoja.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat