Ominaisuuksien siirtyminen sukupolvelta toiselle
Ominaisuuksien siirtyminen sukupolvelta toiselle
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Alueen etusivulle
Keskustelun etusivu | Psykologia, aivot ja aistit
Ladataan...
Saat paketin viikon tiedeuutisia joka perjantai.
Tarkoituksena tässä tarkastella paitsi fysikaalisten ominaisuuksien, niin erilaisten kykyjen ja käyttäytymisten periytymistä sukupolvelta toiselle. Koska kysymys koskettelee mieltä, laitoin sen tähän osioon enkä 'Geenit ja biotekniikka'-osastolle. Otin pohjaksi tämän P.S.V:n kirjoituksen peilisoluosastolta mikä tässä anteeksiannettaneen, sillä siinä on monia mielenkiintoisia kysymyksiä.
Epigenetiikalla on selitetty joidenkin piirteiden siirtymistä sukupolvelta toiselle (geenien aktivoitumisella ja passivoitumisella), ainakin mitä fysikaalisiin ominaisuuksiin tulee. Epigeneettiset muutokset näyttävät olevan sellaisia, että ne ovat tietoisia ympäristöstä, jossa ne tapahtuvat. Sellaisetkaan muutokset eivät jää pysyviksi, vaan muuttuvat ympäristön muuttuessa tai esim. vanhempien korjatessa elintapojaan. Kiinnostavaa on kuitenkin fysikaalisten ominaisuuksien lisäksi se, miten tietyt käyttäytymismallit voivat siirtyä. Tässä on juttu varisten synnynnäisestä kyvystä työkalujen käyttöön: http://www.tiede.fi/uutiset/uutinen.php?id=2004
Useimmat sanovat minkään muun tunnetun välittäjän puuttuessa, että taipumukset siirtyvät geeneissä. Lisäksi on esitetty kenttäteorioita kuten morfogeneettiset kentät. Tarve kenttäteorioille lienee tiettyjen kollektiivi-ilmiöiden lisäksi ainakin se, että on vaikea kuvitella, miten aineessa voi välittyä joitakin aineettomia taipumuksia. Geenithän koodaavat eliössä proteiineja jotka taas vastaavat paljolti aineenvaihdunnasta. Outoa tämän aineenvaihdunta-itsestäänselvyyden sijaan on se, miten geenit pystyvät välittämään mielellisiä taipumuksia, kun jo pelkkä organismin muotokin on vaikea selittää pelkällä proteiiniaineenvaihdunnalla. Miten ihmeessä solut tietävät missä paikkaa organismia ne ovat ja osaavat jakautua sen mukaan oikeisiin paikkoihin: esim. kasvattaa 5 sormea?