Seuraa 
Viestejä45973

Miten tämä otsikon mukainen teko on mahdollinen? Esim. "ohjelmoidut murhaajat" jotka eivät jälkeenpäin muista mitään tai ylipäätään manipuloimalla aikaansaadut toiminnot.

Olen lukenut netistä (mikä luotettava tietolähde) että joillain maallikoilla on myös kyky vaivuttaa kanssaihmisiään tuohon tilaan. ja jotkut ovat vain liiankin loistavia manipuloijia. Osaakohan Neodomine kertoa tekniikoista jotain? Vai onko kyseessä moderni myytti?

Onko ns. psyykkaaminen väkivalloin (henkisesti tai fyysisesti) pidemmällä aikavälillä tehty ehdollistaminen? Vai saadaanko se aikaan vaivihkaa ihmisen huomaamatta jollain hienovaraisella käsittelyllä? Esim. sotatilanteissa tai operaatioissa psykologian ammattilaisten tekemät kokeet ihmisillä.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (7)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

taiteilijatyyppi:
"... Osaakohan Neodomine kertoa tekniikoista jotain? Vai onko kyseessä moderni myytti?"

Neo ainakin sen taidon osaa. Minulta hän on murhannut monta kuvitelmaa ja harhaluuloa.
Mikään Göbbelssi hän ei silti ole.
Hyvää psyykaamista Neo!

Monet sosiologiaa opiskelevat käyttävät menetelmää, jossa rangaistaan aina siitä, että toiminut tai sanonut väärin johtajasta. Hyvästä käytöksestä, uskollisuudesta yms. palkitaan kehujen ja kenties palkkionkin muodossa.

Toinen asia on anchoring, mikä muistuttaa Pavlovin koirien metodia. Kun kilisyttää kelloa ja antaa koiralle samaan aikaan ruokaa, koira oppii saavansa ruokaa kellon kilahtaessa. Kun tarpeeksi toistaa metodia, niin ruokaa ei enää tarvita.

Retard
Seuraa 
Viestejä28258

Kriminologiaan ja siinä toimivaan psyykkaamiseen perehtynyttä [size=100:24fpueq1]Elizabeth Loftus[/size:24fpueq1]ta mukaillen homma perustuu ainakin valheellisten/tarkoitusta palvelevien muistikuvien istuttamiseen. Luulisin, että se, missä ajassa joku kaveri on sitten aivopesty on aika tavalla yksilöllistä.

Loftus kiskaisee mielenkiintoisen ja aiheen syrjää viistävän luennon (kolmannella kotimaisella) [size=100:24fpueq1]täällä[/size:24fpueq1] kohdasta n: 1:12:30 etiä päin.

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Varmasti on ihmisiä, jotka kykenevät vakuuttamaan toisen siitä, että jokin heidän moraalilleen tai maailmankatsomukselleen vastainen toiminta onkin ihailtavaa/hyödyllistä/välttämätöntä. Propagandassahan tätä käytetään.

Minusta psyykkaaminen on positiivinen sana, esimerkiksi ahkera opiskelutoveri saattaa psyykata minuakin lukemaan paremmin. Käyttäisin mieluummin juuri sanaa manipulointi, koska se tarkoittaa sellaisen tekemistä, jota manipuloitava ei halua tehdä.

Tekniikoita on varmasti monia. Väkivalloin pakottaminen, rankaiseminen ja muu ehdollistaminen ovat aika heikkoja välineitä, koska niiden vaikutus raukeaa heti, kun tämä ehdollistaminen loppuu. Pitkävaikutuksisempia ovat ihmisen omaan minäkuvaan, pelkoihin ja toiveisiin liittyvät väärät mielikuvat.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat