Seuraa 
Viestejä45973

Suomelle on tulossa kovat energiavelvoitteet EU:lta:
http://www.yle.fi/uutiset/ymparisto/oikea/id70742.html

Joukossa on mm tuulivoiman 30-kertaistaminen.

Eihän tuo mikään kova vaatimus ole, kun Suomi on 10 vuoden ajan parhaansa mukaan, ja kiitettävän hyvin siinä onnistuen, jarruttanut tuulivoiman kehitystä. Ydinvoimalle kun on pitänyt jättää tilaa.

Monessa Euroopam maassa on jo vuosikausia ollut käytössä uusiutuvien energioiden takuuhinta- (syöttötariffi-)järjestelmä, joka on osoittautunut toimivaksi tukimuodoksi. Vasta nyt sen käyttöönoton mahdollisuutta väläytellään Suomessakin. Yksittäiset, valveutuneet kansalaiset ovat kyllä kiitettävästi tukeneet vihreää energiaa ostamalla sitä, mutta tuottajat vaativat varmempaa tuloa.

Kyllä Suomen sähkömafia jotenkin onnistuu torpedoimaan ainakin tuulivoiman 30-kertaistamisen, vaikka tuulivoiman osuus Suomessa olisi senkin jälkeen häpeällisen pieni.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (1)

Toisessaa keskustelussa

bena
Aweb
bena

Syöttötariffi tarkoittaa, että sähkön ostaja maksaa tuulivoiman rakentamisesta aiheutuvia kustannuksia.
Kukas ne sitten maksaisi?Huomaa, että teksti on suoraan lainattu uutisesta, eikä minun kirjoittamaani. Tuohon maksupolitiikkaan en osaa äkkiseltään kommentoida.Lopulta sähkön ostaja, kuten aina. Valtion kukkarosta ei oteta mitään.

KTM
Energian syöttötariffit otettava käyttöön
4.9.2007 9:45

142/2007

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen Bioenergy 2007 -konferenssin avajaisissa Jyväskylässä 4.9.2007:

Tämän vuoden keväällä Euroopan johtajat päättivät kolminkertaistaa uusiutuvan energian käytön unionin alueella nykyisestä vajaasta 7 %:sta 20 %:iin vuoteen 2020 mennessä.

EU:n komissio valmistelee parhaillaan esitystä uusiutuvan velvoitteen maakohtaiseksi jaoksi. Suomessa jo nyt uusiutuvan energian osuus on noin 25 % energian kulutuksesta. Silti Suomikin joutuu lisäämään erittäin merkittävästi uusiutuvan energian osuutta.

Jo 30 %:n osuuden mainittava ylittäminen uusiutuvien käytössä on Suomelle kova haaste, Näin siksi, että suurin osa uusiutuvan energian käytöstä on sidoksissa metsäteollisuuden volyymiin. Jos se ei kasva merkittävästi Suomessa, ei kasva uusiutuvankaan käyttö. Toisaalta, energialähteistä edullisimman, vesivoiman, merkittävälle lisäkäytölle ei löydy Suomessa riittävää poliittista yhteisymmärrystä.

Niinpä muiden uusiutuvien energialähteiden käytössä on edistyttävä radikaalisti tähänastista nopeammin.

KTM:ssä tehtyjen laskelmien mukaan muun muassa harvennus- ja hakkuutähdepuun käyttö on nelinkertaistettava ja tuulivoimakapasiteetti kaksikymmentäkertaistettava, jotta Suomi kykenee selviytymään odotettavissa olevista velvoitteista.

Uusiutuvan energian riittävää lisäkapasiteettia ei saada Suomessa aikaan markkinaehtoisin toimenpitein.

Tarkoitukseni on esittää lähiviikkoina hallitukselle suuntaviivat vaihtoehtoisiksi toimenpiteiksi uusiutuvan energian käytön lisäämiseksi.

Vaihtoehtoja on kaksi: Joko uusiutuvan energian investointitukea moninkertaistetaan, tai tarjonnan lisäämiseksi otetaan käyttöön monien muiden eurooppalaisten maiden tapaan uusiutuvan energian syöttötariffi. Siinä kysymys on takuuhinnasta, joka taataan uusiutuvan tuottajalle pitemmäksi aikaa.

Jälkimmäinen vaihtoehto ei rasita valtion menotaloutta.

http://ktm.fi/index.phtml?i=2261&s=1731

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat