Seuraa 
Viestejä45973

Irakin sodan perusteeksi on esitetty pääasiassa öljyä, öljy-yhtiöiden suurempien voittojen tavoittelua, öljyn kontrollointia sinänsä ja sen merkitystä maailman poliittisiin-, taloudellisiin- ja sotilaallisiin voimasuhteisiin. Paljon on niitäkin ihmisiä, joiden mielestä Irakissa on kysymys Saddamin kaatamisesta ja joukkotuhoaseiden leviämisen estämisestä.

Asiasta väitteleminen on turhaa, jos henkilöiden näkemykset eroavat noin radikaalilla tavalla toisistaan. Esimerkiksi joidenkin NATO-hörhöjen kanssa saattaa olla mahdotonta keskustella oikeastaan mistään, mutta ei välttämättä.

Afganistanin sota on paljon mielenkiintoisempi.

YK:n huume- ja rikosjärjestön raportti afganistanin oopiumtuotannon kehityksestä on mielenkiintoinen.

http://www.unodc.org/pdf/research/AFG07_ExSum_web.pdf

Raportin mukaan unikkopeltojen pinta-ala oli

2001 8000 hehtaaria
2007 193000 hehtaaria

Oopiumia tuotettiin

2001 185 tonnia
2007 8200 tonnia

Vuonna 2007 oopiumia tuotetaan yli kaksi kertaa enemmän kuin koskaan aiemmin. Näin siitä huolimatta, että maan on miehittänyt maailman johtava sotilasvalta, joka samalla on huumeiden pahin vihollinen. Aika rohkeita tyyppejä nuo Afgaani-viljelijät etenkin siksi, koska unikkopellot ovat helposti paikannennavissa satelliittien ja tiedustelutietojen avulla ja koska CIA:n vankiloiden olosuhteet eivät tunnetusti ole kaikkein parhaimpia.

Myanmarin tilanteessa on yhteneväisiä piirteitä Afganistanin kanssa. Myanmarin unikkopeltojen pinta-ala on laskenut vuoden 1996 163 000 hehtaarista vuoden 2006 21 500 hehtaariin.

http://www.unodc.org/pdf/research/Golde ... e_2006.pdf

Tilastoista voi päätellä, että oopiumkauppiailla on intressinsä suojeltavana Myanmarissa. Tilastojen valossa viimeaikaisten mielenosoitusten taustalla ovat todennäköisesti samat henkilöt, jotka ovat mukana oopiumkaupassa. Kenellä on riittävä ammattitaito ja resurssit nostaa vastaavanlaisia mellakoita?

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (23)

Niin paljon en ole asiaan vielä tutustunut, että kauhean fiksua ja oppinutta vastausta voisi tulla.
Salaliittoteorian mukaan CIA siellä myllertää salaa oopiumkaupan puolesta. Onhan huumausaineisiin liittyvä rahamäärä noin 8 % maailman kaikesta kaupasta.
Bushin hallitushan käyttää oopiumviljelysten kasvavaa määrää todisteenä Talebanien uudelleennoususta, vaikka tosiasiat ovat jälleen aivan toisin. Talebanit poltti viljelmiä ja teloitti viljelijöitä. Talebanien vuoksi maailman oopiummarkkinat menivät muksis maksis. Ja mihin oopiumia tarvitaan. Sairaalat tarvitsevat morfiinia,lääketehtaat tarvitsevat osan jne jne...

Vuoristoinen seutu takaa paremmat olot olla piilossa myös unikon viljelijöille. Afgaani-sotaherrat
ja klaanien herrat, saa rahaa unikko-viljelmien avulla ja näin ollen heidän ei tarvitse välttämättä
auttaa maailmaa tippaakaan pääsemään unikon viljelemisestä eroon Afganistanissa.
Myös itse viljelijälle on se usein hyvä rahantulo tyhjään rahapussiin. Köyhässä valtiossa
ei klaaniherrat ja sotaherrat ajattele ooppiumin vaikutusta ihmisiin, heille on paljon
tärkeämpää saada rahaa aseisiin ja muihin omiin tarpeisiinsa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Toope
Seuraa 
Viestejä30731
Totuuden metsästäjä
Vuonna 2007 oopiumia tuotetaan yli kaksi kertaa enemmän kuin koskaan aiemmin. Näin siitä huolimatta, että maan on miehittänyt maailman johtava sotilasvalta, joka samalla on huumeiden pahin vihollinen. Aika rohkeita tyyppejä nuo Afgaani-viljelijät etenkin siksi, koska unikkopellot ovat helposti paikannennavissa satelliittien ja tiedustelutietojen avulla ja koska CIA:n vankiloiden olosuhteet eivät tunnetusti ole kaikkein parhaimpia.

Viljelijät yleensä viljelevät sitä tuotetta, mistä saavat eniten rahaa. Taleban-hallinnon kokeneina afganistanilaiset tuskin juuri pelkäävät amerikkalaisten oikeusjärjestelmää. Amerikkalaiset pahimmillaan polttavat yksittäisen viljelijän pellon, mutta Talebanien aikana erilaisista rikkomuksista menetti aika helposti päänsä. Ja kun amerikkalaisilla ei riitä resursseja joka pellon valvomiseen, on riski pienempi kuin Taleban-hallinnon aikana.

"Ruotsikin oli pirullinen maa ennen kuin tajusivat tuon monikulttuurin. Peppit ja Lindgrenit ovat niin eilispäivää." Pommit ja etnojengit? Uusi normaaliko?
"Ei ole tärkeää, kuka tai mikä hallitus lopettaa huonon maahanmuuton Suomeen. Pääasia on se, että joku sen lopettaa."
"Minä kun tyhmänä luulin, että median moniarvoisuus olisi arvokasta, eikä valtamedian samanmielisyys?"

Vierailija
Toope
Totuuden metsästäjä
Vuonna 2007 oopiumia tuotetaan yli kaksi kertaa enemmän kuin koskaan aiemmin. Näin siitä huolimatta, että maan on miehittänyt maailman johtava sotilasvalta, joka samalla on huumeiden pahin vihollinen. Aika rohkeita tyyppejä nuo Afgaani-viljelijät etenkin siksi, koska unikkopellot ovat helposti paikannennavissa satelliittien ja tiedustelutietojen avulla ja koska CIA:n vankiloiden olosuhteet eivät tunnetusti ole kaikkein parhaimpia.Viljelijät yleensä viljelevät sitä tuotetta, mistä saavat eniten rahaa. Taleban-hallinnon kokeneina afganistanilaiset tuskin juuri pelkäävät amerikkalaisten oikeusjärjestelmää. Amerikkalaiset pahimmillaan polttavat yksittäisen viljelijän pellon, mutta Talebanien aikana erilaisista rikkomuksista menetti aika helposti päänsä. Ja kun amerikkalaisilla ei riitä resursseja joka pellon valvomiseen, on riski pienempi kuin Taleban-hallinnon aikana.

Noin se suunnilleen menee. Taleban-hallinnon kaataminen oli sekä paikallisten "sotaherrojen" että amerikkalaisten intresseissä. Mielenkiintoisen lisänä ja värinsä tuo tähän oopiumin ja sen jatkojalosteiden reitti Afganistanista Eurooppaan. Olen käsittänyt, että pääreitti kulkee Afganistanista Iraniin, Iranista Turkkiin ja Turkista Bosniaan. Bosniasta sitten päästään markkina-alueelle.

Koko reitti on siis rauhantahtoisten muslimien hallinnassa. Myynti on heille sallittua, vaikka käyttö olisikin kiellettyä. Tosin erään dokumenttiohjelman mukaan osa oopiumista ja heroiinista kaytetään kuitenkin jo Iranissa.

Aivan, on muuten hyvä tietää, että nykyisin ooppiumia viljellään yk:n raportin mukaan maaperältään kaikista hedelmällisimmillä alueilla. Huumeiden salakuljetusreiteistä minulla ei ole tietoa sen tarkemmin. Mutta voisiko ajatella, että Balkanin ja Turkin liittäminen EU:hun yhtenä strategisena etuna olisi oopiumin vapaa liikkuvuus lähes koko matkan tuottajalta kuluttajalle?

Tiedotusvälineissä on huomioitu oopiumtuotannon raju nousu, mutta sen syyt jotenkin kummasti ohitetaan ja vastauksia pidetään itsestään selvinä.

Miten on mahdollista, että Talebanit olisivat vuonna 2001 lopettaneet kokonaan unikonviljelyn Afganistanissa ja samaan aikaan he olisivat yhdessä al qaidan kanssa valmistelleet ennen näkemättömän terrori iskun vallan ytimeen(ainakin he suojelivat al qaidaa, koska Afganistaniin iskujen jälkeen on pitänyt hyökätä). Tämän jälkeen alkutietojen mukaan oopiumtuotanto olisi lähtenyt uudelleen käyntiin yhdysvaltojen liittolaisen Pohjoisen-liiton heimopääliköiden ja sotalordien toimesta. Oopiumtuotannosta vastuussa on virallisten tietojen mukaan myös Afgnanistanin hallitus, jota Suomalaisessa keskustelussa kutsutaan Afganistanin lailliseksi hallitukseksi. Ja lopulta tällä hetkellä unikkoa kasvattavat taas talebanit hallitsemillaan alueillaan etelässä.

Tämä kaikki siis tapahtuu vastoin yhdysvaltojen tahtoa. Se ei kykene edellyttämään liittolaisiltaan, etteivät he viljelisi oopiumia. Puhutaan liittolaisista joiden valta perustuu yhdysvaltojen aseisiin, jotka eivät kuitenkaan olisi tarpeeksi vahvat koska ne eivät kykenisi pitämään koko maata hallinnassa.

Tämä tarina ei voi pitää paikkansa.

Afganistanin Hemlandin maakunnassa käydään tällä hetkellä rajuja taisteluita. Hemlandin maakunnassa kasvatetaan eniten unikkoa. Vastassa ei kuitenkaan ole vihollinen, joka kontrolloisi sotilaallisella ylivoimalla alueita, vaan sissisotaa käyvä vihollinen.

193 000 hehtaaria vastaa alueeltaan n. 50 km kertaa 40 km aluetta. Puhutaan niin suuresta pinta-alasta, että halutessa ne kyettäisiin helvosti ja välittömästi tuhoamaan. Jos haluttaisiin, esimerkiksi vuonna 2008 unikon viljely olisi käytännössä kokonaan loppunut.

Huumetuotannon arvoa on hanka määritellä, mutta Afganistaniin on raportoitu jäävän vajaa 3 miljaria dollaria. Suurin osa voitoista siis menee länsimaihin. Ooppiumin suurimmat kuluttajat ovat rikkaat teollisuusmaat. Mikäli heroiinin hinta olisi 100 dollaria gramma heroiinin ollessa 50 %:n puhdasta 8200 tonnin ooppiumtuotannon arvoksi saataisiin 164 miljardia dollaria. Arviot ovat monesti kuitenkin olleet paljon suurempia, ja dollarin heikkenemisen vuoksi ja koska ainakin britanniassa heroiini on keskimäärin 36 %:n puhdasta, voisin arvioida hakuammunnalta tämän vuotisen sadon arvon olevan n. 300 miljardia dollaria.

Aiheesta on hyvä Chossudovskyn artikkeli
http://inteldaily.com/?c=143&a=1840

Tuotannon mittakaavasta saa hyvän käsityksen vertaamalla sitä Suomen valtion budjettiin, joka on n. 40 miljardia dollaria. Ehkä parempi esimerkki on, että Afganistanin ja Irakin sodan kustannukset tähän mennessä ovat yhteensä n. 800 miljardia dollaria http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Yhd ... 5230629094

Suurelta vaikuttavat sodan kustannukset maksetaan verorahoista, nämä rahat ovat itseasiassa subventio amerikkalaiselle teollisuudelle Merril Lynchin ekonomistin sanojen mukaisesti.
http://www.kauppalehti.fi/4/i/uutiset/e ... p?oid=5856

Afganistanin ooppiumtuotannon taloudellinen merkitys on sitä mittaluokkaa, ettei maaimanjohtava sotilasmahti yksinkeraisesti sallisi sen mittaluokan toimintaa alueellaan. Mikäli Afganistanin tapauksessa olisi kysymys kykenemättömyydestä, emme voisi puhua sotilasmahdista.

Järkevämpi vastaus tähän ongelmaamme on se, että oopiumia viljellään amerikkalaisen pääoman omien intressien mukaisesti ja siksi liittolaisiksi on valittu yhdysvaltojen aseisiin tukeutuvia nk. sotalordeja, jotka tekevät likaiset työt. Iso-britannian ja Yhdysvaltojen tehtäväksi jää näytellä hyvää tarkoittavaa Laupias Samarialaista, joka kaikista ponnisteluistaan huolimatta aina jostakin ihmeen kumman syystä epäonnistuu pyrkimyksissään ja ooppiumia tuotetaan yhä enemmän. Ja kaiken kukkuraksi siitä syytetään Talebaneja, jotka itse olivat lopettaneet koko toiminnan.

Miksi Talebanit lopettivat ooppiumtuotannon? Vastaus on ilmeinen: koska he eivät hyötyneet koko toiminnasta tarpeeksi paljon. Hyöty valui pääasiassa lännessä toimiville tahoille.

Totuuden metsästäjä: Olet tuonut esille mielenkiintoisia pointteja. Selvää on se, ettei USA kovin aktiivisesti sodi oopiumtuotantoa vastaan, kun kerran ovat Afkanistanin miehittäneet, eivätkä tee asialle mitään. Suhtautuvatko muuten talebanit tai yleensä uskonnolliset muslimit kielteisesti vai myönteisesti huumeisiin? Alkoholihan on islamissa kiellettyä.

Totuuden metsästäjä
Järkevämpi vastaus tähän ongelmaamme on se, että oopiumia viljellään amerikkalaisen pääoman omien intressien mukaisesti ja siksi liittolaisiksi on valittu yhdysvaltojen aseisiin tukeutuvia nk. sotalordeja, jotka tekevät likaiset työt. Iso-britannian ja Yhdysvaltojen tehtäväksi jää näytellä hyvää tarkoittavaa Laupias Samarialaista, joka kaikista ponnisteluistaan huolimatta aina jostakin ihmeen kumman syystä epäonnistuu pyrkimyksissään ja ooppiumia tuotetaan yhä enemmän. Ja kaiken kukkuraksi siitä syytetään Talebaneja, jotka itse olivat lopettaneet koko toiminnan.Tuo alkaa jo haiskahtamaan salaliittotoria'lta.

Totuuden metsästäjä
Miksi Talebanit lopettivat ooppiumtuotannon? Vastaus on ilmeinen: koska he eivät hyötyneet koko toiminnasta tarpeeksi paljon. Hyöty valui pääasiassa lännessä toimiville tahoille.

Eivät talebanit lopettaneet unikon viljelyä kokonaan. Halusivat vain näyttää muille että
he vastustaa opiumin tuotantoa. Unikon viljely toi rahaa talebaneille kuten toi muillekkin.
Köyhä maa tekee sitä mistä helpommalla saa rahaa. Vääräuskoiset narkomaanit
on kasvava rahantulolähde talibaneille kuten muillekin narkotiikan kanssa
touhuajille.

Ayla

Eivät talebanit lopettaneet unikon viljelyä kokonaan. Halusivat vain näyttää muille että
he vastustaa opiumin tuotantoa. Unikon viljely toi rahaa talebaneille kuten toi muillekkin.
Köyhä maa tekee sitä mistä helpommalla saa rahaa. Vääräuskoiset narkomaanit
on kasvava rahantulolähde talibaneille kuten muillekin narkotiikan kanssa
touhuajille.

Käsittääkseni talibaanit ensin kiusasivat huumeidenviljelijöitä kielloilla, ja sitten keräsivät isommat provikat kuin edelliset vallanpitäjät?

Huumekauppaa ei saada kuriin, koska maailmassa on sellainen systeemi, että rahoituksen, kaupan, teollisuuden, median, viihteen, politiikan, hallinnon, YK:n, jne. ja rikollisuuden korkeimmat tyypit ovat yksi ja sama jengi. Myös rikoksentorjunta kuuluu ketjuun.

Täällä saatetaan sivuta tätä teemaa: http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtopic.php?t=23064

väläys
Totuuden metsästäjä: Olet tuonut esille mielenkiintoisia pointteja. Selvää on se, ettei USA kovin aktiivisesti sodi oopiumtuotantoa vastaan, kun kerran ovat Afkanistanin miehittäneet, eivätkä tee asialle mitään. Suhtautuvatko muuten talebanit tai yleensä uskonnolliset muslimit kielteisesti vai myönteisesti huumeisiin? Alkoholihan on islamissa kiellettyä.

Ainakaan Talebanit eivät suhtautuneet niihin myönteisesti, koska halusivat päästä niistä eroon. Oopiumin viljelyn he ajoivat alas tehden yhteistyötä yk:n kanssa. http://www.unodc.org/unodc/newsletter_2 ... ge002.html

Uskonnolliseen puoleen en ole perehtynyt ollenkaan, mutta ymmärtääkseni uskonnolla ei ole mitään merkitystä konflikteissa, jotka tapahtuvat lännen ja arabimaailman välillä. Joka tapauksessa asia on tuotu kärjistetysti esille länsimaisissa tiedotusvälineissä, jotta muslimit vaikuttaisivat typeriltä.

Esimerkiksi se Muhammedin pilakuvajuttu on aivan naurettava. Itse ajattelen muslimien vauhkoontuneen kuvien vuoksi lähinnä sen takia, että ne kuvat loukkasivat heitä itseään ihmisinä ja kansakuntana. Lienee parempi, että väärinkäsitykset puretaan mielenosoituksin kuin kylvämällä maa täyteen köyhdytettyä uraania.

Keskustelu sanan- ja ilmaisuvapaudesta länsimaisissa tiedotusvälineissä pilakuvajutun yhteydessä halventaa pahemman kerran niitä perimmäisiä arvoja, mitä varten meillä on sananvapaus ja muut luovuttamattomat oikeutemme. Muhammed-pilakuvissa oli kysymys tarkoitushakuisesta loukkaamisesta. Kuvien julkaiseminen oli laillista ja pitää olla jatkossakin laillista, mutta teon motiivi oli ala-arvoinen ja siksi sananvapaudesta ei olisi pitänyt tämän asian yhteydessä julkisesti keskustella.

Yhtä hyvin voisimme sallia koulukiusaamisen sanan- ja ilmaisuvapauden perusteella.

Pitää tietenkin paikkansa, että keskimäärin muslimeille uskonnolla on suurempi merkitys kuin länsimaalaisille.

Hmm, huumeethan eivät ole koraanissa kiellettyjä. UNODC:n raportin sivulla 13 kuitenkin todetaan, että 38,3 % maanviljelijöistä eivät viljele unikkoa, koska se on Islamin vastaista

Totuuden metsästäjä
Hmm, huumeethan eivät ole koraanissa kiellettyjä.Väärin. Koraani kieltää oikeaoppisia muslimeja käyttämästä aineita jotka
päihdyttää/huumaa tai muuten ovat haitallisia ihmiselle, kuten esim. alkoholi, narkotiika, tupakka.....

Totuuden metsästäjä
UNODC:n raportin sivulla 13 kuitenkin todetaan, että 38,3 % maanviljelijöistä eivät viljele unikkoa, koska se on Islamin vastaista

Ovat siis niitä "oikeaoppisia" muslimeja. Oikeaoppisiksi sanotaan heitä jotka yrittävät
noudattaa Koraanin sanaa elämässään.

EDIT

"De frågar dig om rusdrycker och spel om pengar. Säg: 'Det ligger svår synd i bådadera
men [också] något som kan vara människan till nytta. Det onda de medför är dock
större än den nytta de kan få'."
(2:219)

Koranen har kallat berusningsmedel, dvs sprit, droger etc, för "Ithm", ett arabiskt
ord som betyder "försvagning", dvs någonting som ger kraftlöshet och
förtvining av något.

Lisää...
Droger & Alkohol
Det råder inga tvetydigheter angående olagliga droger och alkoholhaltiga drycker;
de kallas "avskyvärdheter och Satans verk" (5:90). I 2:219 och 5:90, ser vi att "berusningsmedel,
hasardspel, idolernas altar, och chansspel" är strängt förbjudna. Ordet som används
för berusningsmedel är "Khamr" från rotordet "Khamara" som betyder "att täcka.
" Följaktligen är allting som täcker eller blockerar sinnet förbjudet. Det inkluderar allt som
förändrar sinnet, som marijuana, heroin, kokain, alkohol, hash, och allt annat som
påverkar sinnet.

------------------------------------------------------------------------------
5:90. O ye who believe! Intoxicants and gambling, (dedication of) stones, and
(divination by) arrows, are an abomination,- of Satan's handwork: eschew such
(abomination), that ye may prosper.

5:90. Ya ayyuha allatheena amanoo innama alkhamru waalmaysiru waal-ansabu
waal-azlamu rijsun min AAamali alshshaytani faijtaniboohu laAAallakum tuflihoona
-------------------------------------------------------------------------
Ja toinen käännös...

5:90. O you who believe! Intoxicants (all kinds of alcoholic drinks), gambling, Al­Ansâb[],
and Al­Azlâm (arrows for seeking luck or decision) are an abomination of Shaitân's
(Satan) handiwork. So avoid (strictly all) that (abomination) in order that you may
be successful[].

Totuuden metsästäjä

Hmm, huumeethan eivät ole koraanissa kiellettyjä.

Tulkinta vaihtelee tässäkin. Mutta tuo Talebanien jälkeinen opiumtuotannon lähes 50 kertaistuminen kertoo kyllä että liittouma ei nyt oikein ole saanut hommaa lainkaan hanskaan Afganistanissa, taitaa olla paikallisviranomaiset mukana kaupassa.

Unikonviljelyn hyytyminen olikin ainoa hyvä asia minkä Taleban sai aikaan.

PS. Suositellaan:
http://www.khaledhosseini.com/

Vierailija
acedia
Totuuden metsästäjä

Hmm, huumeethan eivät ole koraanissa kiellettyjä.

Tulkinta vaihtelee tässäkin. Mutta tuo Talebanien jälkeinen opiumtuotannon lähes 50 kertaistuminen kertoo kyllä että liittouma ei nyt oikein ole saanut hommaa lainkaan hanskaan Afganistanissa, taitaa olla paikallisviranomaiset mukana kaupassa.

Unikonviljelyn hyytyminen olikin ainoa hyvä asia minkä Taleban sai aikaan.

PS. Suositellaan:
http://www.khaledhosseini.com/

Luulen, että kyseessä on valtapeli, eikä amerikkalaisilla, jotka kuitenkin ovat edelleen avainasemassa, ole mahdollisuutta lopettaa unikontuotantoa.

Veikkaanmyös, että viljelmien tuhoaminen johtaisi talebanien ja pohjoisen "sotaherrojen" sopimukseen ja tilanne luisuisi pian Neuvostoliiton Afganistan-sodan aikaiseen tilanteeseen, jolloin neuvostoliittoa tukevalla nukkehallituksella ei ollut mitään valtaa.

Afgaaneilla on vuosisatojen kokemus tästä pelistä englantilaisten ja venäläisten kanssa. Veikkaan, että lopulta Afganistanin kansainvälinen operaatio romahtaa juuri tästä syystä, eikä Suomenkaan pitäisi siellä laajentaa toimintavaltuuksiaan.

uo alkaa jo haiskahtamaan salaliittotoria'lta.

Totuuden metsästäjä
Miksi Talebanit lopettivat ooppiumtuotannon? Vastaus on ilmeinen: koska he eivät hyötyneet koko toiminnasta tarpeeksi paljon. Hyöty valui pääasiassa lännessä toimiville tahoille.Eivät talibanit lopettaneet unikon viljelyä kokonaan. Halusivat vain näyttää muille että
he vastustaa opiumin tuotantoa.

Unikon viljely toi rahaa talebaneille kuten toi muillekkin.
Köyhä maa tekee sitä mistä helpommalla saa rahaa. Vääräuskoiset narkomaanit
on kasvava rahantulolähde talibaneille kuten muillekin narkotiikan kanssa
touhuajille.[/quote]

Ayla, sitä kutsutaan realismiksi. Unohdat toistuvasti sen, että Afganistanissa on sotatila. Sinne on tehty sotilaallinnen hyökkäys, se on miehitetty, siellä soditaan edelleen. Pitää löytyä järkevä vastaus siihen, miksi sinne on ylipäätänsä menty.

Jos allekirjoittaa osama bin laden, al qaida ja taleban -tarinan, eikö siinä ole salaliittoteoriaa kerrakseen. Bin Laden ja Talebaneiden Pyhä allianssi. Voi luoja! Ise asiassa en edes tiedä tarkalleen, miten Talebanit liittyvät WTC iskuihin, senhän piti olla Al Qaidan suunnittema. Ai niin, he suojelivat Al Qaidaa ja olivat niiden liittolaisia. Mutta eikö yhdysvallat ollut aiemmin molempien liittolainen. Ja miten Khalid Sheikh Muhammed tähän liittyyn, hänhän on kertomansa mukaan suunnitellut koko iskut alusta loppuun saakka, eikö pääsuunnittelija ollutkaan Osama?

Miksi Talebanit olisivat olleet lopettamassa oopiumviljelyä ainoastaan väliaikaisesti kiillottaakseen omaa mainettaan länsimaiden silmissä, jos se samaan aikaan olisi ollut sekaantut WTC tornien terrori-iskuihin. Iskuihin osallisina he olisivat olleet taatusti tietoisia tulevista kostotoimista. Silloin he olisivat viljelleet ooppiumia vuonna 2001 niin paljon kuin mahdollista.

Koska näin ei ole tapahtunut, he eivät voi olla osallisia kyseisiin iskuihin. Ja koska he ovat tyyttömiä, yhdysvaltalainen tiedustelu tietää tämän varmasti. Tällaisessa tapauksessa yhdysvallat olisi luultavasti tyytynyt pommittamaan Afganistania, jos ei olisi keksinyt parempaa kohdetta kostoiskulleen. Miehitys tarkoittaa jokatapauksessa sitä, että alueella on amerikkalaisia intressejä ja oopium vaikuttaa minun mielestäni parhaalta selitykseltä.

Missään vaiheessa ei ole edes yritetty väittää, että iskut olisivat olleet Talebanien suunnittelemat. Minkä helvetin takia sinne Afganistaniin sitten hyökättiin?

Asiassa ei tunnu olevan mitään järkeä, mutta siihen on löydyttävä järkevä selistys!!! Länsimainen sivistys on kuollut, jos vakavasti puhumme demokratian puolustamisesta aseellisin keinoin.

Yhdysvallat on rationaalisesti käyttäytyvä suurvalta, jonka toiminta on ollut hyvin johdonmukaista pitkässä aikajanassa. Talebanien ei ole koskaan edes väitetty olleen aktiivisesti suunnittelemassa WTC iskuja, sen takia maata ei olisi kannattanut miehittää. Kostoisku olisi ollut paljon tehokkaampi Serbian kaltaisilla pommituksilla kertaa 100. He olisivat pommittaneet Afganistanin takaisin kivikaudelle, jos alueen hallinnalla ei olisi ollut mitään merkitystä.

Afganistan on strategisesti merkittävällä paikalla, jonne on suunniteltu rakennettavan öljyputki, lisäksi sen hallinta merkitsee Iranin saartamista yhdessä Pakistanin ja Irakin kanssa. Kaikista eniten painaa puntarissa kuitenkin oopium.

Alya hei, älä unohda tuotanto lukuja vuonna 2001, 185 tonnia. Se tarkoittaa sitä, että Talebanit olivat tosissaan kieltäessään huumeet vuonna 2000. 185 tonnia tarkoittaa sitä, etteivät talebanit onnistuneet tehtävässään täydellisesti. Eihän Suomessakaan pystytä 100 % estämään kannabiksen kotiviljelyä. Luku 185 tarkoittaa sitä, että vuonna 2002 luku olisi todennäköisesti ollut jo lähes nolla.

Vuoden 2007 oopiumtuotantoluku 8200 tonnia tarkoittaa sitä, että Brittiläinen imperiumi ei ole tosissaan

tai

sitten Yhdysvallat ja Iso-Britannia ovat kyvyttömämpiä kuin Talebanit.

Sitä on vaikea uskoa, koska talebanitkin taitavat olla alunperin CIA:n perustama työkalu alueen kontrolloimiseksi. Al Qaida on kiistattomasti CIA:n luomus.

Ja miten kaikkien näiden epäkohtien lisäksi on mahdollista, että ISAF-joukot kuuluttavat radioitse afgaani-viljelijöille, että he eivät tuhoa unikkopeltoja?

http://www.guardian.co.uk/afghanistan/s ... 10,00.html

Vierailija
Totuuden metsästäjä

Miksi Talebanit olisivat olleet lopettamassa oopiumviljelyä ainoastaan väliaikaisesti kiillottaakseen omaa mainettaan länsimaiden silmissä, jos se samaan aikaan olisi ollut sekaantut WTC tornien terrori-iskuihin. Iskuihin osallisina he olisivat olleet taatusti tietoisia tulevista kostotoimista. Silloin he olisivat viljelleet ooppiumia vuonna 2001 niin paljon kuin mahdollista.

Pitää muistaa, että Neuvostoliiton poistuttua maasta olivat pohjoisen warlordit ja talebanit kilpailijoita ja viimeksimainitut voittivat sisällisssodan siinä vaiheessa. Juuri siksihän warlordit liittoutuivat Naton kanssa Taleban-hallituksen kaatamiseksi. Talebanit halusivat lopettaa unikontuotannon tavoitteenaan ajaa alas warlordien yksityisarmeijat. Ehkäpä unikkotuotanto olisi sen jälkeen aloitettu uudelleen.

sigfrid

Pitää muistaa, että Neuvostoliiton poistuttua maasta olivat pohjoisen warlordit ja talebanit kilpailijoita ja viimeksimainitut voittivat sisällisssodan siinä vaiheessa. Juuri siksihän warlordit liittoutuivat Naton kanssa Taleban-hallituksen kaatamiseksi. Talebanit halusivat lopettaa unikontuotannon tavoitteenaan ajaa alas warlordien yksityisarmeijat. Ehkäpä unikkotuotanto olisi sen jälkeen aloitettu uudelleen.

Tuo kuulostaa ihan järkevältä. Ongelmana selityksessä kuitenkin on se, että Talebanit olisivat voineet lopettaa unikon tuotannon ainoastaan itse hallitsemillaan alueilla, eivät alueilla, jotka olivat sotalordien hallinnassa.

Ehkä ne 185 oopium-tonnia ovatkin juuri niiltä alueilta, jotka olivat warlordien hallinnassa? Sotalordit hallitsivat Talebanin aikana 10 % afganistania

Pahoittelen edellistä allekirjoitustani WTC-problematiikasta, vahinko.

Totuuden metsästäjä
Jos allekirjoittaa osama bin laden, al qaida ja taleban -tarinan, eikö siinä ole salaliittoteoriaa kerrakseen. Bin Laden ja Talebaneiden Pyhä allianssi. Voi luoja!Talebanien johtaja, ajalta 1996 och 2001, oli Mulla Mohammed Omar Akhund.
Mulla Omar'in neljäs
vaimo oli Osama bin Ladens tytär. Antamalla tyttärensä Mulla Omar'in vaimoksi,
järjesti Osama bin Laden itselleen ja al-qaeda'lle /elin/olin sijaa Afganistanissa.
Pyhä allianssi mellan Mulla Omar ja Osama bin Laden.

Totuuden metsästäjä
Missään vaiheessa ei ole edes yritetty väittää, että iskut olisivat olleet Talebanien suunnittelemat. Minkä helvetin takia sinne Afganistaniin sitten hyökättiin?

Siksi koska Osama bin Laden'in sanottiin olevan siellä, Al-qaeda'n.

sigfrid
Luulen, että kyseessä on valtapeli, eikä amerikkalaisilla, jotka kuitenkin ovat edelleen avainasemassa, ole mahdollisuutta lopettaa unikontuotantoa.

Veikkaanmyös, että viljelmien tuhoaminen johtaisi talebanien ja pohjoisen "sotaherrojen" sopimukseen ja tilanne luisuisi pian Neuvostoliiton Afganistan-sodan aikaiseen tilanteeseen, jolloin neuvostoliittoa tukevalla nukkehallituksella ei ollut mitään valtaa.

Afgaaneilla on vuosisatojen kokemus tästä pelistä englantilaisten ja venäläisten kanssa. Veikkaan, että lopulta Afganistanin kansainvälinen operaatio romahtaa juuri tästä syystä, eikä Suomenkaan pitäisi siellä laajentaa toimintavaltuuksiaan.
Voi hyvinkin olla, että olet oikeassa. Liittouma ei edes yritä puuttua tilanteeseen koska se saattaa olla siedettävän vakauden tae? Mielenkiintoista olisi tietää missä rahat ovat. Kuka hyötyy? Viljelijähän saa n. prosentin. Mikä toisaalta se on valtava raha Afganistanissa.

Totuuden metsästäjä
Missään vaiheessa ei ole edes yritetty väittää, että iskut olisivat olleet Talebanien suunnittelemat. Minkä helvetin takia sinne Afganistaniin sitten hyökättiin?

Pitää sitä jonnekin viha purkaa, muuten siitä tulee sisäpoliittinen ähky. Afganistan oli hyvä kohde, OBL toimi kuitenkin Talebanin suojeluksessa sieltä.

Vierailija
acedia
Mielenkiintoista olisi tietää missä rahat ovat. Kuka hyötyy? Viljelijähän saa n. prosentin. Mikä toisaalta se on valtava raha Afganistanissa.

Niin olisi. Unikosta valmistettavien huumeiden koko bisneksestä nettoaa niin paljon ettei millään voi uskoa muutaman mafiatyypin ehtivän niitä kuluttamaan.

Luultavasti rahat pestään tuhansissa paikoissa Euroopassa, USA:ssa ja Venäjällä. Raha kiertää näennäisen laillisen toiminnan eli kuittitehtailun, tai sitten aitojen investointien ja voitollisen tuloksen kautta suuremmalle joukolle harmaan talouden eminenssejä.

Voihan pesupaikkoja olla Suomessakin, koska Schengen-alueella ei ole rajavalvontaa ja käteisen vienti rajan yli on helppoa. Olenkin ihmetellyt miten yksi autonregasliike tuossa torin laidalla pysyy vuodesta toiseen pystyssä, vaikkei tee mitään kauppaa

sipu250
Seuraa 
Viestejä408
väläys
Totuuden metsästäjä: Olet tuonut esille mielenkiintoisia pointteja. Selvää on se, ettei USA kovin aktiivisesti sodi oopiumtuotantoa vastaan, kun kerran ovat Afkanistanin miehittäneet, eivätkä tee asialle mitään. Suhtautuvatko muuten talebanit tai yleensä uskonnolliset muslimit kielteisesti vai myönteisesti huumeisiin? Alkoholihan on islamissa kiellettyä.

USA on Afganistanissa, mutta miehityksestä on liioiteltua puhua. Pieni varuskunta siellä ja täällä, nukkehallitus vailla todellista toimivaltaa Kabulissa.

Tuotanto jatkuu siksi että unikko tarjoaa parhaan ja varmimman taloudellisen tuloksen. Ohra vaatii kolme kastelukertaa kasvukauden aikana, unikko tuottaa sadon yhdellä kerralla, joten viljelysten pinta-alat voivat olla suuremmat. Ja hehtaarisatokin on arvokkaampi myös viljelijälle. Ihan normaalia markkinataloutta, ja sitähän sinne ollaan viemässä.

Mitä talebaneihin tulee, niin ensiksi he suosivat unikonviljelyä koska siitä saatiin "lahjoituksia" sotaan venäläisiä vastaan. Kun he sitten olivat vallassa, viljely lähes loppui koska huumausaineet ovat islamin vastaisia. Nyt unikkoa taas tarvitaan amerikkalaisia vastaan käytävän sodan rahoittamiseksi.

Unikonviljelijän päätöksentekoon kuuluu myös realistinen näkemys: Amerikkalaiset ovat maassa jonkin aikaa, talebanit ovat siellä pysyvästi. Sitäpaitsi he maksavat "taistelijoilleen" parempaa palkkaa kuin hallitus omilleen.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat