Tiskikone vs pikatiskaus

Seuraa 
Viestejä2875
Liittynyt20.9.2005

Ympäristöystävällisyysdilemma. Kumpi on ympäristöystävällisempää? Se, että:

1) Käytän samaa lautasta 5-10 kertaa, huuhdellen sen vedellä (mahdollisimman pieni liru) ja tiskiharjalla. Joskus menee pari tippaa tiskiainetta. Tämän jälkeen lautanen menee tiskikoneeseen.

2) Käytän lautasta vain kerran, ja laitan sen tiskikoneeseen. Pesen koneellisen vasta kun se on täynnä.

Järkeily:
- Tiskokone käyttää täyden koneellisen pesemiseen vähemmän vettä per astia kuin saman astian peseminen 5-10 kertaa.
- Tiskikone käyttää kuitenkin isohkon määrän vahvahkoa ainetta joka pääsee viemäriin.
- Tiskikone kuluttaa veden lisäksi myös sähköä - myös veden lämmittämiseen sähköisesti, sillä sitä ei ole liitetty kuumavesijohtoon. Veden lämmitys syö paljon enemmän tehoa kuin sen pumppaaminen ja ruiskutus koneen sisällä.

Muuttujat joita en tiedä:
- Millaiset valmiudet lähiseutuni jätevedenkäsittelyllä on konetiskiaineen käsittelyyn, versus Fairy. Kumpi on pahempaa myrkkyä?
- Kuinka paljon konetiskiaineen annostelulla on merkitystä? Vähän sellainen olo että laitan sitä 'varmuuden vuoksi' liikaa.
- Suomessa on tietääkseni paljon vettä joka tapauksessa. Paljonko vedenkulutus tässä merkitsee? Mitenkäs Itämeri?

Sivut

Kommentit (33)

Vierailija

Hanki kumikieli, jolla saat lautasen puhtaaksi. Sen voi jättää sillään kuivamaan tai pyyhkäistä paperilla, jonka voi tulisijassa polttaa, jos sellainen on. Kumikielellä myös kattilat puhdistuvat, minimoiden vedentarpeen.

Kupit ja lasit ovat hankalia. Suositan kertakäyttöisiä, jotka myös voi polttaa.

Vierailija

Jos saat vielä jostain sadevettä talteen, niin voisit pestä juoma-astiat ja lautaset kylmällä vedellä ja kuivata pellavapyyhkeellä.
Pyyhkeen kun kuivaat ilmakuivauksessa ulkosalla, niin ei siihenkään kulu luonnonvaroja.

Mitään muovilautasia tai mukeja ei kannata harkita, vaan hanki kunnon peltimuki ja peltilautanen tai sitten vajanssia. Pellin voi kierrättää.

Talvella tosin tulee tuon sadeveden kanssa ongelmia, kun se tulee lumena ja pitää tuhlata lämmitysenergiaa sulatukseen.

Vierailija

"1) Käytän samaa lautasta 5-10 kertaa, huuhdellen sen vedellä (mahdollisimman pieni liru) ja tiskiharjalla. Joskus menee pari tippaa tiskiainetta. Tämän jälkeen lautanen menee tiskikoneeseen. "

Mitä varten se pitäisi laittaa sinne tiskikoneeseen tämän 5-10 käyttökerran jälkeen, jos sen tiskiaineellakin joskus peset? Ei se puhtaammaksi koneessa tule. Itse ainakin syön, huuhtelen nopeesti tipalla tiskianetta ja laitan kuivumaan. Yhtåäouhdas kuin koneesta tulleena.

Vierailija

Kertakäyttömukien käyttöä puoltaa niiden olematon muovin määrä (2-3 g) ja hinta (2 cnt). Verrattuna pesemiseen, joka usein karkailee runsasvetiseksi, niiden käyttö on edullista. Likaiset pinoaa niinkuin ne uutenakin ovat, niin eivät vie tilaa.

Perheissä välttää välttelyä aiheuttavan tiskirumban sillä kun määrää jokaisen pesemään käyttämänsä välineet. Ei tule hirmupiintyneitä, konepesua vaativia asioita. Niin ja niitä vedessä lilluvia astiaröykkiöitä.

Vierailija

Mulla on tiskikone, joka kuluttaa ohjelmasta riippuen 6-9 litraa vettä ja sähköä noin puoli kWh per koneellinen.

Saa aika pihisti tiskata käsin, että samaan pystyy.

Riippuu siis ihan siitä, kuinka säästeliäästi osaa vettä käyttää tiskatessa, itsellä ei käsinkään siinä paljoa kulu kun en paljoa läträile.

Vierailija
Volitans
Pelkkä huuhtelu johtaa mahdollisiin mikrobiologisiin ongelmiin - vain tarpeeksi kuumalla vedellä mikrobit saadaan kuriin.

Mutta sitten elämässä ei olekaan enää haastetta.

BTW tuc, minkämoinen tiskikone käyttää yhteen pesuun vain 6-9 litraa vettä? Onko se semmoinen pieni minitiskikone? Noin pientä kulutusta vastaan ei kyllä taida pärjätä edes tunnetusti vesipihi vatimenetelmä.

Vierailija
Volitans
Pelkkä huuhtelu johtaa mahdollisiin mikrobiologisiin ongelmiin - vain tarpeeksi kuumalla vedellä mikrobit saadaan kuriin.

Mikrobit vaativat kosteutta. Kuiva, hyvin pyyhitty astia ei toimi kasvualustana, vaikkei sitä ole vesipesty. Kostea ympäristö tietysti muuttaa tilanteen. Saman käyttäjän omat mikrobit eivät aiheuta ongelmaa, vaikka kasvaisivatkin kehon ulkopuolella.

Joissain perheissä eletään tiskipainajaista noin ulkopuolisen silmin katsoen. Tiskialtaassa lojuu viikon pesemättömät tiskit vedessä ja kissa ja koirankupit pestään samalla harjalla. Vieraillessa ei huvita ruokailla sellaisessa, vaikka itse pärjäävätkin. Yäk.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
Töppis
Volitans
Pelkkä huuhtelu johtaa mahdollisiin mikrobiologisiin ongelmiin - vain tarpeeksi kuumalla vedellä mikrobit saadaan kuriin.



Mutta sitten elämässä ei olekaan enää haastetta.

Aivan tarpeeton riski - jos riskejä haluaa, niin voi myös etsiä jännittävän harrastuksen, josta saa lisäksi mielihyvää.

Vierailija
PeterH
Ympäristöystävällisyysdilemma. Kumpi on ympäristöystävällisempää? Se, että:

1) Käytän samaa lautasta 5-10 kertaa, huuhdellen sen vedellä (mahdollisimman pieni liru) ja tiskiharjalla. Joskus menee pari tippaa tiskiainetta. Tämän jälkeen lautanen menee tiskikoneeseen.

2) Käytän lautasta vain kerran, ja laitan sen tiskikoneeseen. Pesen koneellisen vasta kun se on täynnä.


Aivan sama. Ei mitään vit.un väliä!

Vierailija

Joskus tilanne on vaatinut pitämään astiatkin jääkaapissa. Miksikö. Siksi että paikka on on ollut kärpästen valtaama ja mitään muuta tiivistä paikkaa ole ollut tarjolla.

Vierailija
Volitans
Töppis
Volitans
Pelkkä huuhtelu johtaa mahdollisiin mikrobiologisiin ongelmiin - vain tarpeeksi kuumalla vedellä mikrobit saadaan kuriin.



Mutta sitten elämässä ei olekaan enää haastetta.



Aivan tarpeeton riski - jos riskejä haluaa, niin voi myös etsiä jännittävän harrastuksen, josta saa lisäksi mielihyvää.

Eikös se ole ihan terveellistä haastaa immuunipuolustusta silloin tällöin, jottei pääsisi liikaa tylsistymään ja riehumaan omiaan?

Vierailija
Töppis
Eikös se ole ihan terveellistä haastaa immuunipuolustusta silloin tällöin, jottei pääsisi liikaa tylsistymään ja riehumaan omiaan?

Näinhän se on. Yleisesti hygieniasta on hyvä huolehtia, mutta puhtaudenkaan suhteen ei kannata mennä liiallisuuksiin.

Kun kaikki paikat jynssätään päivittäin anti-bakteerisilla ja ties millä kemikaaleilla, eikä ihmisten tarvitse nykyään joutua juuri lainkaan kosketuksiin luonnon kanssa, sekä siellä esiintyvien lian, eläinten, sienten, bakteerien, virusten, alkueläinten ja pienhiukkasten kanssa, ei ole mikään ihme että kaikenlaiset allergiat, yliherkkyydet, astmat, yms. sairaudet riehuvat vapaana ja yleistyvät vauhdilla.

Immuunipuolustuksemme käyttäytyy kuten virikkeetön lapsi. Jos se turhautuu ja tylsistyy, se alkaa tehdä tuhojaan.

Vierailija

Kenties tyhmä kysymys asiasta enemmän tietäville: Onko Suomessa edes syytä kiinnittää huomiota veden kulutukseen? Käsittääkseni meiltä ei vesi ihan heti ole loppumassa. Lämpimän veden käytön sääntelylle lienee jokin peruste, mutta entä kylmän veden?

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat