Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Tälläinen kysymys pulpahti päähän. Eli onko itsetuhoinen käyttäytyminen ominaista muillekin eläville kuin ihmisille? En tiedä olisko tämä kuulunu tuonne psykologian puolelle, mutta tuli nyt laitettua tää tänne biologiaan.

Sivut

Kommentit (44)

Katsoin tuossa taannoin ohjelman delfiineistä. Ohjelmassa "Flipper" TV-sarjan kouluttaja kertoi, kuinka alkuperäinen Flipperiä näytellyt delfiini oli masentunut kuvausten aikana, uinut kouluttajan syliin ja lakannut hengittämästä (delfiineillä ja valailla hengittäminen ei tapahdu automaattisesti) kuollen lopulta kouluttajansa syliin.

Irvokasta asiassa on, että Flipperin allas on edelleen matkailunähtävyys, jossa esitellään alkuperäistä Flipperiä, TV-sarjassakin ehti jo näytellä kolme eri delfiiniä...

Ainakin paris hiltonin koira teki dokumenttisarjassa nimeltä South Park.

Oikeasti; Hyvä kysemys. Mitenkähän nuo rannalle uivat valaat? Eläimen mahdollisen itsemurhan toteaminen voi olla vaikeaa. miten todistaa, että eläin tarkoituksellisesti tappoi itsensä?

Joskus olen kuullut juttuja lemmikeistä, jotka ovat lopettaneet syömisen omistajan kuoleman jälkeen. Voisiko yuollaisen laskea itsemurhaksi? Tai onko tuollaista oikeasti edes tapahtunut, että lemmikki olisi paastonnut itsensä hengiltä, vai ovatko alkaneet syömään nälän käydessä ylitsepääsemättömäksi? Tuollainen syömisen lopettaminenkin voi olla vaikea todeta itsemurhaksi. Eläin ei osaa suoraan sanoa ja voihan syömättömyys johtua monesta asiasta.

Marssilainen
Seuraa 
Viestejä3337
Liittynyt29.3.2005

Niin miten mahtaa eläimillä olla käsitystä omasta kuolemisesta muutenkaan? Ehkä delfiinit voi sen ymmärtää, mutta oliko Flipperkään koskaan kohdannut kuolemaa? Mutta onhan tietysti käyttäytymistä, jossa eläin uhraa itsensä jonkin asian vuoksi. Hyönteismaailmassahan tätä tapahtuu paljonkin. Kuitenkin kyseessä on vaistonvarainen toiminta, niin ehkä sitä ei voi varsinaisesti sanoa itsemurhaksi.

Siinä se taas nähtiin, kuinka vilunki rehellistä huiputtaa...

NallePuh
Seuraa 
Viestejä1151
Liittynyt19.7.2007

Kun tapsutat sandaaleilla pihalla betonilla niin muurahaiset juoksevat sen luokse ja liiskauntuvat. Ku mä yritin niitä karkottaa tömistelemällä niin ne vaan alkokin juoska kohti..grr Mut omapaha oli niiden vika..sittempähä pääsi liiskauntumaan. Eli ne varmaan halusi tehdä itsarin.

Olen fiksu ja älykäs!

ZenBeat
Saunassa lenteli perhonen aikansa. Sitten se teki surmansyöksyn kiukaalle - vaikutti itsemurhalta.

Jospa se ajatteli kiukaan olevan juuri sopivan lämmin päivän paistattelua varten.

Mutta kuten Peksukin jo sanoi, syömättömyys johtunee monesta asiasta. Ehkä niitä vaivaa sydänsurut.

Jotkut uroshämähäkit tekevät itsarin naimalla naarashämähäkkiä. Naidessaan he ainakin jollakin tasolla tietävät, että se on sitten hengen meno, kunhan saan orgasmin.

Joku kalalaji muistaakseni tekee itsemurhan kun on synnyttänyt jälkeläisen.... menemällä meren pohjaan.

Ja sitte en tiedä onko tämä itsemurha, mutta jotkin hämähäkkilajit naaraspuolinen kuolee yhdynnän jälkeen kun on löytäny uroksen.

Kaitpa sitä voi sanoa itsemurhaksi eläimen kohdalla, jos esim. delfiini masentuu syvästi omistajansa poismenosta, ja sen seurauksena luovuttaa ja lakkaa syömisen jne. Aika surullista.
Itsemurhia sanan varsinaisessa merkityksessä (itsensä "lopetus" kertalaakista ns.) eläimet tuskin suorittanee.

Aski42
Joku kalalaji muistaakseni tekee itsemurhan kun on synnyttänyt jälkeläisen.... menemällä meren pohjaan.

Ja sitte en tiedä onko tämä itsemurha, mutta jotkin hämähäkkilajit naaraspuolinen kuolee yhdynnän jälkeen kun on löytäny uroksen.

Yleensä se menee hämähäkeillä kuitenkin toisin päin, kuten jo mainittiinkin. Miksi naaraspuolinen kuolisi, kun vielä pitää muniakkin?

Kerran autoillessani loikki pupujussi puskista suoraan renkaani alle. Ajoitus oli niin hyvä, ettei se voinut olla vahinko. Lisäksi se valitsi mahdollisimman leveärenkaisen auton. Itsemurha jäänee ainoaksi todennäköiseksi vaihtoehdoksi, koska raadolta ei enää totuutta pääse kuulemaan.

Monet lohilajit kuolevat kutemisen jälkeen. Molemmat sukupuolet. Joskus avioliitossa se muistuu mieleen.)

Kyseessä on siis kymmenien miljoonien kalojen valinta, en tiedä, onko se vapaaehtoinen.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat