Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Jokin aikaa sitten Brainiacissä näyttivät miten haulikko menee päreiksi kun sen lataa dynamiitti/nitronallilla. Dyny/nitro/muu detonoiva aine panosaineena kuitenkin kiinnostaa, toistaiseksi teorian tasolla koska välineitä testaukseen ei ole.

Spekuloidaan siis. Tällainen johdos pamahti eilen yöllä päähän kun mietin asiaa.
Jos ottaisi 10-20cm paksun terästangon ja kalvaisi siihen 50bmg - patruunalle sopivan pesän ja tietysti piipun, noin metrin pitkän ja 2.5-5cm reunavahvuudeltaan ja tekisi perään tykin kiertosulkuun perustuvan sulkukappaleen. Sitten tavallinen 50bmg hylsy, nalli perään, lataa hylsyn täyteen dyny/nitromassaa ja luoti paikoilleen. Laittaa sen sisään ja ampuu. En tiedä ainevahvuuksista, mutta luulisi tuollaisen järkäleen kestävän.

Nyt siihen ydinkysymykseen:

Lähteekö luoti ollenkaan vai hajoaako se kovasta kiihdytyksestä/muista tekijöistä?
Jos lähtee, kuinka kovaa? Nitron palonopeus on 7km/s.
Muita efektejä?
Luoti painaa noin 45g. Jos se saavuttaisi teoreettiset 7km/s nopeutta, siinä olisi joule-energiaa noin 1 102 500 J, eli noin 74 kertaa normaalia 50bmg-paukkua enemmän(15 000 J). Panssarintorjunnassa käytetyssä sabotissa on noin 6-9 miljoonaa joulea tehoa, vertailun vuoksi.

Savuton ruuti taitaa olla tällä hetkellä kehittyinein/tehokkain panosaine luotipyssyihin. Saa nähdä, milloin kehitetään uusi sössö ja kuinka tehokasta. Taitaa lähinnä laitteiden kestokyky olla esteenä.

Sivut

Kommentit (17)

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081
Liittynyt7.3.2006

Veikkaan, että luoti ensinnäkin sulaa osittain ja ainakin stanssaantuu melkoisesti moisessa paineessa. Tällainen keksintö on jo toteutettu ja hyväksi havaittu, nimittäin kaikenmaailman sirpaloituvat kranaatit, miinat sekä muut pommit ja paukut.

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

tykki on jo keksitty?
asia on niin, että kun otetaan iso pyssy, niin se on tykki.

miksi ei kehitetä sellaista asetta, jossa luoti jakaantuu moneen, vaikka 5 osaan.
eli ei haulikko,vaan paljon yksinkertaisempi: kantomatka, tarkkuus ja voima suurempi. ja tietenkin tappava

Teoreettinen haku ideassani oli siis se, että voitaisiin kehittää pienikaliiperisia ammuksia, joilla olisi kova lähtönopeus ja siten suuri teho. 20-millinenkin pystyy eliminoimaan panssarivaunun kunhan sille antaa tarpeeksi kovan vauhdin. 100 laukausta sekunnissa ampuva 20mm GAU olisi merkittävästi kätevämpi kuin 120mm sabotteja ampuva kertalaukeava tykki. A-10 käyttääkin 30 vai 35mm paukkuja tankintuhoamiseen hyvällä menestyksellä.

Raidetykit ovat sitten oma lukunsa.

Tällainen systeemi saattaisi toimiakin. Kysymys onkin, että olisiko siitä hyötyä nykyisenkaltaisiin aseisiin verrattuna. Kiväärissä ruudin palokaasut kiihdyttävät luodin vauhtia siihen saakka, kunnes se lähtee piipusta. Tällöin piippuun kohdistuu pienempi voima samoin kuin luotiin, joten ei tarvita yhtä järeitä piippuja/kovia luoteja, kuin räjähteillä kiihdytettäessä. En myöskään usko, että räjähteillä saataisiin lisää nopeutta ruutiin verrattuna.(tarkennus: ruudilla tarkoitan mustaa/savutonta ruutia, jotka palavat räjähdysmäisesti. Räjähteillä tarkoitan räjähtäviä aineita)

Savuton ruuti taitaa olla tällä hetkellä kehittyinein/tehokkain panosaine luotipyssyihin. Saa nähdä, milloin kehitetään uusi sössö ja kuinka tehokasta. Taitaa lähinnä laitteiden kestokyky olla esteenä.

Jep, mutta myös painon pitää pysyä hallussa. Epäilemättä ruutia tehokkaampaa sössöä löytyy, mutta ei perustetsaaja halua kantaa kivääriä jossa on 5cm paksuinen teräsputki piippuna. Tämä kärjistäen siis.

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081
Liittynyt7.3.2006

Siihen on syynsä miksi ruutia on käytetty ja miksi sitä käytetään edelleen.

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Yksi merkittävä rajoittava tekijä on materiaalin paineen ja lämmön kestävyys. Jos paine kasvaa tarpeeksi niin vahvinkin metalliseos tai muu materiaali antaa periksi eli myötää. Vaikka putki ei särkyisikään niin piippu ja patruunapesä voivat laajeta ja kuumat räjähdyskaasut kuluttavat piippua. Järeissä tykeissä onkin juuri putkien kuluminen sisältäpäin ollut merkittävä ongelma, vaikka olisikin käytetty tavallista tykkiruutia. Pienikaliiberisissa aseissa tulee äkkiä sama ongelma jos käytetään liian voimakkaita räjähdysaineita.

Detonaatio synnyttää niin äkillisen ja suuren paineennousun ettei detonoiva räjähde oikein sovellu mihinkään muuhun kuin kertakäyttöiseen aseeseen, esimerkiksi kranaattiin.

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006

Lisäksi myös tuo rekyyli voisi olla aikamoinen.. en tiedä haluaako kukaan ampua kiväärillä joka potkaisee olkapään sijoiltaan.. sitten se pitäisi asettaa maahan johonkin telineelle yms ja sitten se olisikin jo tykki..

Mutta ihmisten tappamiseen nykyiset aseet käyvät ihan hyvin kun se luoti jää kehon sisään myrkyttämään, tuollaisella aseella se todennäköisesti menisi jo läpi mistä kohtaa vaan ja voisi olla ettei se sen takia aiheuttaisikaan niin paljon harmia.. en tiedä..

Mutta tosiaan jos jotain tankkeja haluttaisiin tuhota niin..

Onnistuuhan tuo nykyäänkin..

Miten mikään räjähdys voi edetä 7km/s?? Siis eihän se niinkun.. ole mahdollista.. en käsitä.. ajatelkaa nyt, ei.. ei voi, siinä on joku virhe..

くそっ!

Ronron

Miten mikään räjähdys voi edetä 7km/s?? Siis eihän se niinkun.. ole mahdollista.. en käsitä.. ajatelkaa nyt, ei.. ei voi, siinä on joku virhe..

Minulla oli mielessä 8 km/s, jos vaikka TNT:n räjähdysnopeuksista puhutaan. Saatan muistaa väärinkin, mutta suuruusluokka ainakin pitäisi olla oikein. Räjähtävän tulilangan palonopeus taitaa olla luokkaa 7 km/s, vai pitäisiköhän sanoa räjähdysnopeus.

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081
Liittynyt7.3.2006
Ronron

Miten mikään räjähdys voi edetä 7km/s?? Siis eihän se niinkun.. ole mahdollista.. en käsitä.. ajatelkaa nyt, ei.. ei voi, siinä on joku virhe..

Vuosi sitten myytiin suomessa räjämenttiä Pendex jonka nopeus oli 6,8km/s mutta raaka-ainepulan vuoksi sen valmistuksesta on nyttemmin luovuttu ja tilalle Forcit tekaisi Redex -aineen jonka nopeus on karvan yli 7km/s (6,9-7,2km/s)

YK on toivonut ettei sivistyneissä maissa myytäisi siviileille High Explosive -määritelmän omaavia aineita ja suomessa asia tulkitaan siten että palonopeus ei saa ylittää 8km/s.

Mutta joo, tuo 7km/s on nopeus joka on ihan louhinnassa käytettävillä aineilla saavutettavissa, jopa ylitettävissä.

Ja kun suhteutetaan tätä ruudin palonopeuteen, puhutaan täysin eri nopeusluokasta. Tykeissä käytetyt ruutilaadut voivat palaa esim. 20cm/s ja tuolloin ei todellakaan puhuta detonaatiosta, kyseessä on hädin tuskin deflakraatio. Muistettakoon ettei mikään ruuti kykene ylläpitämään detonaationopeutta.

edit: TNT ei ihan kahdeksaan kilometriin yllä. Varsinkin hiutalemaisessa olomuodossa ja pienemmillä ainemäärillä sen nopeus ei ole kuin nelisen kilometriä sekunnissa. Kyllin suurena valettuna klönttinä se yltänee lähes seitsemään kilometriin.

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Savuttomalla ruudilla on tapana palaa sitä kovempaa, mitä suurempi paine siihen kohdistuu. Eli metallitangon sisään pultilla suljettuna senkin saa kyllä räjähtämään jos on tarvis, tai ainakin siihen asti kunnes jokin paikka tangosta repeää. Avoimessa tilassa pistoolinruutikin vain leimuaa komeasti. Mustaruuti sitten.. puff!

Räjähteet siis räjähtävät niin nopeasti, ettei metalli yksinkertaisesti kestä rasitusta vaan särkyy vähän kuin lasi. Käytännön sovelluksissa nykymetalleilla ei hirveän paljon tujumpaa kamaa voida panosaineena käyttää, mutta ihmisen tietoisuus maailmankaikkeutemme mahdollisuuksista on erittäin vähäistä, hulluinta olisi jos se löytäisi tiensä maailman "BIOS"siin eli käytännössä atomien kvarkkeihin, joista niiden ominaisuuksia voi muutella periaatteessa samoin kuin tietokoneesta. Miltä kuulostaisi metalli, jonka ominaispaino olisi 1000g/cm^3

No kuiteskin. Nopein räjähdeaine jonka muistan jossakin kuulleeni taisi palaa niinkin lujaa kuin 27km/s, joku erittäin epävakaa sotku.

Nitroglyseriini palaa 7km/s, ja dyny koostuu nitrogeestä ja piimaasta, joten ero ei kauhean suuri voi olla.

Siitä tykkistä

Miljoona Joulea (1MJ) vastaa noin viidesosaa nykyaikaisten panssaritykkien lähtöenergiasta. Sanotaan, että siinä vaiheessa jos 50bmg luoti osuu 7km/s ihmiseen, ensimmäisenä tuskin on järkevää tarkastaa onko ukko hengissä, koska se voi olla hankala päättää, kysyykö sitä jalanpituiselta suolenpätkältä vai kädeltä. Ei tuollaista pyssykkää kukaan olalla pitäisi. Hätäinen laskutoimitus kertoo, että jos piippu on noin 10cm halkaisijaltaan ja metrin pitkä, se jo itsessään painaa ainakin 80kg, plus muut osat. Sulku tulisi rakentaa myös aika rankaksi koska paine sisällä kasvaa hetkellisesti sellaisiin mittoihin että olalta ammuttavasta kivääristä olisi ehkä pätkä tukkia jäljellä jos sellaisen sinne lataisi.

Ei ole kuitenkaan näyttöä siitä, etteikö lähtönopeuksia voitaisi nostaa vielä lisää tästä käyttäen mahdollisia lähitulevaisuuden lejeerinkejä ja uusia, ruudin kanssa hieman samalla tavoin käyttäytyviä panosaineita. Todennäköistä tietysti on, että 50 vuoden sisään osa kalustosta alkaa olla gauss - periaattella toimivia kuularuiskuja. Kannattaa muistaa, ettei rekyyli johdu siitä kovasta pamauksesta, vaan ammuksen aiheuttamasta vastavoimasta. Rekyyli löytyy siis myös gaussiaseista. Samoin pamaus, jos nopeus ylittää 330m/s. Ja se rekyyli on helvetillinen, jos pienoiskiväärinkin luoti kiihdytetään nopeuteen 5km/s.

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081
Liittynyt7.3.2006
Mäenpää
metallitangon sisään pultilla suljettuna senkin saa kyllä räjähtämään

Esitän väitteen ettei ruutia saa detonoimaan.. Voi kyllä vaikuttaa aistihavaintojen pohjalta että se ylläkuvatussa paukussa detonoisi mutta totuus on toinen.

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat