Seuraa 
Viestejä45973

Katselin Prisma -dokumenttisarjaa ihmisen aivoista. Tänään tulleessa jaksossa kerrottiin Yhdysvaltojen rautatieverkkoa rakentaneesta työläisestä, joka sai rautapalkin aivoihinsa. Se meni otsalohkosta sisään ja vaikutti hänen aivojensa sosiaalisiin toimintoihin. Tästä sai ideansa lobotomia hoito, jossa potilaan aivoihin työnnettiin rautainen instrumentti.Tutkijat ohjelmassa kommentoivat, että " miten lobotomia tehtiin, voidaan kyseenalaistaa, mutta logiikka hoitomuodon taustalla piti. Se oli "brilliant", sanoi eräs tutkija. Ohjelmassa näytettiin videota pojasta 50-luvulla, joka kärsii harhoista ja ahdistuksesta ennen lobotomia leikkausta. Leikkauksen jälkeen hän soittaa saksofonia, ja kehutaan kuinka hän on parantunut.
Mahtoikohan video olla aito?

Dokumentissa ei sanallakaan mainittu siitä, että nykyisin hoitomuodosta on luovuttu, että se ei todellisuudessa parantanut skitsofreniaa, jonka hoidossa sitä paljon käytettiin, ja että joissain maissa lobotomian uhreille ja omaisille on maksettu korvauksiakin. Ei tietenkään myöskään näytetty niitä leikkauksen passivoimia, vähä-älyisen tasolle vajonneita potilaita, eikä kerrottu näihin leikkauksiin kuolleista ihmisistä. Kennedyn suvun jäsenelle, muistaakseni presidentin lievästi kehitysvammaiselle sisarelle suoritettiin myös lobotomia, johon hän kuoli. Sitä ennen hän oli elänyt iloista nuoren tytön elämää.

Tältä sivulta löytyy tietoa lobotomian haitoista:
http://www.kolumbus.fi/jyrki.vartiainen/lobotomia.htm

" Sosiaalinen käyttäytyminen on asiatonta ja alatyylistä, ja sitä saattaa leimata tylsä vitsikkyys." Tämä oli eräs lobotomian haitoista. Kuulostaa monelta nettikirjoittajalta.

  • ylös 1
  • alas 0

Kommentit (13)

On jo pitkään tiedetty, että jos suomalaiselta poistetaan aivoista tarpeeksi suuri osa tulee hänestä ruotsalainen...

Suomalainen halusi tulla saksalaiseksi ja meni asiaankuuluvaan hoitoon. Lääkäri sanoi, että aivoista olisi poistettava 1/4 täydellisen saksalaisuuden saavuttamiseksi. Koska lääkärin käsiala oli epäselvä, lobotomian suorittanut kirurgi kuitenkin ymmärsi, että 1/4 jätetään, ja niinpä hän poisti leikattavan aivot lähes kokonaan. Hän huomasi asian vasta leikkauksen jälkeen eikä voinut muuta tehdä kuin mennä pahoittelemaan asiaa leikatulta, joka kuitenkin sanoi vain:
- Ja, ja, det gör ingenting.

Huomenna tulee Teemalta klo 14.50 mielenkiintoinen dokumentti Lobotomian vaiheita. Katsoin 1. esityksen ja siinähän keskityttiin neuropatologi Walter Freemanin nousuun, uhoon ja tuhoon lobotomian parissa. Ko. tyyppi sai päähänsä että lobotomia on mitä mainioin tapa pelastaa mielisairaat siltä että nämä suljetaan loppuiäkseen laitokseen. Välitön kotiuttaminenhan tietenkin takasi valtavat säästöt yhteiskunnalle...

Lopulta Freeman pisteli näitä lobotomioita oikein liukuhihnalta kelle tahansa ilman että omaisillakaan oli enää asiaan mitään sananvaltaa. Toiset katsoivat että Freeman oli kärsivien pelastaja, toiset... No, katsokaa itse.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662

Onkohan suomessa vaikea saada lobotomiaa? Voisin ehkä haluta semmosen.

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

JuurikinNiin
Seuraa 
Viestejä1887

Mäkin katoin dokkarin.

Sairasta menoa, oliko se nuorin nyt 4-vuotias, kelle lobotomia tehtiin...

Sille yhelle se taidettiin tehdä 12-v, se näytti yllättävän hyvin toipuneen tuosta jääpiikkihoidosta. Onnekseen, vaikka sanoikin, että elämä on mennyt päin honkia. Mutta pystyi kuitenkin keskustelemaan järkevästi yms.

Onneksi tuli markkinoille klooripromatsiini, joka korvasi lobotomian.

Aivan järkyttävää, se lääkäri luuli tietenkin olevansa joku hyväntekijä. 8 lobotomiaa päivässä teki...

Kokeile NallePuh ensin sitä Cipralexia, ennen kuin lobotomiaa.

Suomen uusriistokapitalismin pääjehu on Sauli Niinistö. -Pirta-

Jos tarkotat phineas gagee ni se ei ollu palkki vaa rautakanki joka se päähä lens. Mite nii lobotomia muka keksittii siitä jos tarkotit sitä? Siinnä ohjelmassa sanottii että lobotomioita tehää vielä.

Lapselle ei koskaan pitäisi tehdä mitään pysyväisluontoista operaatiota koska hänen kehityksensähän on vielä niin pahasti kesken ettei voida tietää onko joku tietty, kenties ohimenevä vaihe hänen elämässään vakuuttava merkki siitä millainen hänen loppuelämänsä tulee olemaan.

Mutta ilmeisesti lasten aivot kykenevät jossain määrin kuntoutumaan pahoistakin vammoista (liikenneonnettomuudet yms.) Sikäli ei ollut yllätys että 12-vuotiaana sörkkimisen kohteeksi joutunut mies kykeni kuulostamaan aivan normaalilta ihmiseltä. Mielenkiintoisempaa olisikin ollut kuulla jonkun sellaisen kokemuksia jolle aivojen puikotus oli tehty aikuisella iällä.

Itse valitsisin koska tahansa ennemmin vaikka koko elämän läpi kestävän melankolian kuin sen että olisin ympäristölleni kaikinpuolin miellyttävä ja iloinen ihminen jonka älykkyysosamäärästä on öpaut puolet pois. Eli iloinen idiootti? Ei kiitos.

Ja onhan sitä melankoliaa riittänytkin, niin että se on jo siinämäärin arkipäivää että kyllä sen kanssa osaa jo elää. Mutta ymmärrän toki jos joku kokee jokapäiväisesti että psyykeä raastetaan rikki, poltetaan helvetin lieskoilla ja grillataan hiljaisella tulella, niin voihan mikä tahansa helpotus houkuttaakin. Ei vaan minun nakkini.

Vierailija
TERÄS NALLEPUH
Onkohan suomessa vaikea saada lobotomiaa? Voisin ehkä haluta semmosen.
Kysy tiärikseltä.

Ei saa. Viimeiset lobotomialeikkaukset tehtiin muistaakseni 60-luvun alussa. Psyykelääkkeet , sähköhoito ja neurokirurgia ovat noista ajoista huimasti kehittyneet.

Teeman uudessa sarjassa Kirurgian historia tehtiin magneettikuvaus sille miehelle joka oli lobotomoitu 12-vuotiaana. Selvisi että hänellä on aivojen etulohkossa kaksi aukkoa tämän toimenpiteen tuloksena.

Kuulema ko. alueen sorkkiminen on johtanut vain impulssiivisuuden lisääntymiseen, tulos on siis ollut päinvastainen kuin oli toivottu. Sen vuoksihan äitipuoli oli pojan puoskaroitavaksi toimittanut, kun ei sietänyt tämän riehakkuutta ja käytöstapoja.

Mutta koska uhri/potilas oli nuori, hänen aivonsa pystyivät rakentamaan yhteyksiä ja täten kumoamaan jossain määrin aiheutuneita vaurioita.

Lääketiede ei enään käytä veistä, oma olohuone on leikkuusali ja kirurgina kuka tahansa: Lobo, lobo, Lobotomia!

Romu-Simo
Narsku-psykoille pitäisi tehdä lobotomia.Äääp... ei. Sikäli kuin lobotomia ronkkii pilalle nimenomaan aivojen etulohkot jotka ovat vastuussa ihmisen itsehillintäkyvystä, niin sehän se vasta puuttuisikin ettei narsseleilla olisi enää pätkääkään itsehillintää eli kykyä edes vähän katsoa ketä kaikkia ja kuinka usein menevät kiusaamaan.

Toisaalta tietysti jos narssi ei osaisi lainkaan rajoittaa itseään ja menisi v-tuilemaan jollekin kaappikokoiselle korstolle, niin voisi tulla narsselille aika nopsat hautajaiset ja olisi yksi sellainen luonnehäiriöinen paskageeninen yksilö vähemmän...

Seppo_Pietikainen
Seuraa 
Viestejä7615
Sahrah
Lääketiede ei enään käytä veistä, oma olohuone on leikkuusali ja kirurgina kuka tahansa: Lobo, lobo, Lobotomia!Missä voisi opiskella tee-se-itse lobotomiaa? Riittääkö kirjekurssi ja sähköpora (uusi, 12V akkukäyttöinen Biltemasta)? Voisiko käyttää lähisukulaisia tai naapureita opetteluvälineinä?

--
Seppo P.
Kreationismi perustuu tietämättömyyteen, se sikiää tietämättömyydestä ja siitä sikiää tietämättömyyttä. Tietämättömyyden levittäminen on kreationismin elinehto ja tietämättömyydessä rypeminen on kreationistin luonnollinen elämisenmuoto

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat