Seuraa 
Viestejä45973

Kattilassa oli pakastekylmiä puolukoita. Ajan kuluessa havaitsin kattilan hikoilevan ja kohta se oli jo pissannutkin keittiönpöydälleni!
Oliko tämä kattilan ulkopinnalle kerääntynyt kosteus ja pikkuhiljaa pöydälleni valunut lammikko peräisin ilmankosteudesta? Tulivatko lämpimästä huoneilmasta kärsivät vesimolekyylit vain vilvoittelemaan kattilalle puolukan eksoottiseen tuoksuun, vai onko kyseessä veden tiivistymisestä lämpötilan laskiessa?
En silti ymmärrä, kuinka vesimolekyylit sattuivat tulla juuri viattoman kattilani kimppuuni niin sankoin joukoin.

  • ylös 0
  • alas 1

Kommentit (4)

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
tomppa
Oliko tämä kattilan ulkopinnalle kerääntynyt kosteus ja pikkuhiljaa pöydälleni valunut lammikko peräisin ilmankosteudesta?Oli.

vai onko kyseessä veden tiivistymisestä lämpötilan laskiessa?

Siitäpä juuri on kyse.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
tomppa
Kattilassa oli pakastekylmiä puolukoita. Ajan kuluessa havaitsin kattilan hikoilevan ja kohta se oli jo pissannutkin keittiönpöydälleni!Oluttuoppini kärsii usein samasta vaivasta. Onneksi tiskille ei kuitenkaan valu tärkeä eliksiiri, vaan sitä vettä.

Mutta tuossa on kyse siitä, että lämmin ilma voi sisältää enemmän vesihöyryä kuin kylmä. Puolukat jäähdytti kattilasi pinnan ja ympäröivä jäähtynyt ilma ei enää kyennyt pidättelemään siinä ollutta vesihöyryä.

Täällä todetaan mm. näin:

Ilmatieteen laitos
Mitä tarkoittavat absoluuttinen kosteus, suhteellinen kosteus ja kastepiste?

Kaikki luetellut suureet kuvaavat ilman vesihöyrysisällön määrää. Absoluuttinen kosteus on esim. vesihöyryn massan suhde joko kuivan tai kostean ilman kokonaistilavuuteen. Yksikkönä käytetään grammoja vettä kuutiometrissä ilmaa (g/m^3). Absoluuttisella kosteudella on yläraja, kyllästyskosteus, joka määrittelee, paljonko vesihöyryä ilmassa voi olla kussakin lämpötilassa. Lämmin ilma voi sisältää enemmän vesihöyryä kuin kylmä. Jos ilmaan haihdutetaan väkisin vettä yli kyllästyskosteuden, vesihöyry alkaa tiivistyä pisaroiksi. Samoin käy, kun ilma jäähtyy, sillä silloin kyllästyskosteus laskee.

Suhteellinen kosteus on todellisen vesihöyrynpaineen ja kyllästyshöyrynpaineen välinen suhde tietyssä lämpötilassa. Se siis kertoo montako prosenttia absoluuttinen kosteus on vallitsevan lämpötilan kyllästyskosteudesta. Kastepistelämpötila, lyhyemmin kastepiste, on lämpötila, johon ilman pitäisi jäähtyä, jotta kyllästystila saavutettaisiin.

Pikku Gen
Olipa kaunis ja runollinen kertomus.

Tästä kertomuksesta on tullut lapsieni lempisatu; he eivät enää nukahda ennen kun kuulevat sen.

Voisin levyttää. Tässä olisi sanoitukseni. Melodioiksi säveltäisin erigendreisiä jumputuksia.
Aloittaisin räpistä, koska ammattitasonkin räppiin riittää, että taustalla soi unkuti-unkuti iso-H:n tai pikku-g:n lausuessa tekstiä. Sanoitukseen voisin lisätä muutaman v*tun.
Sitten tekisin rock-version. Sitä varten sävellän kaksi tahtia, joita jumitan koko kappaleen ajan, kunnes tulee kitarasoolo. Pitääkin soittaa jo tänään Andy McCoylle.
Tätä rataa jatkaisin aina iskelmästä barokkiin ja tangosta teknoon - kauntrin jätän mikko alatalon vastuulle. Kohdeyleisöni olisi niin laaja, että nousisin heti top-listojen ykköseksi. Möisin paremmin kuin Olavi Virran ja Crazy Frogin duetto!

Maailman valloitus alkakoon Hyvästi, maallikot - minusta tulee kuuluisampi kuin Jeesuksesta!

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat