Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Miksi kuplat tai kuplarykelmät vetävät toisiaan puoleensa esim. kahvin pinnalla? Myös lusikka vetää kuplia puoleensa ja kuplat liikkuvat kohti kupin reunoja, jos ovat tarpeeksi lähellä niitä.
Jos nesteen sisällä on kuplia, eikä olisi nostetta, käyttäytyisivätkö kuplat samalla tavalla, eli vetäisivät toisiaan puoleensa?
Vaikuttaako nesteen lämpötila, siihen miten kovasti kuplat toisiaan vetävät puoleensa?

Sivut

Kommentit (30)

Kupla tekee painollaan kuopan pintakalvoon ja viereinen valuu siihen. Samoin kupin reuna vääntää kalvoa siten.

Tippa pesuainetta tekee kummia kuplille. Kannattaa kokeilla.

Tislattu vesi käyttäyy ilmeisesti eri tavalla kuplinnan osalta kiehuessa?

koska kuplien sisällä olevat käänteiset maailmankaikkeudet räjähtävät yhä kasvavalla nopeudella itsestään ulospäin, työntäen samalla ympärillään olevaa 'tyhjää tilaa' käänteistodellisuuden äärirajoille. Tämä todellisuus ikäänkuin taipuaa räjähtävästi kiihtyvien maailmankaikkeuksien painon alaisena, ja tästä aiheutuu ilmiö, joka ikäänkuin optisena harhana näyttäisi vetävän samanlaisia kappaleita (tässä tapauksessa kuplia) puoleensa. Jos tarvitset lisäselvitystä, soita savorille! Tai etsi vakuuttava selitykseni vastaavaan ilmiöön toisaalta täältä palstalta. -Ja kun heräsin koomasta, pistin mikki-hiiren joulu-arbuusin samantien pyörimään repeatilla. Tarinan lopussa surkeimmat depressionistit lussuttiin Munnin sukkahousuilla. Tästä Tuuna ei pitänyt, samalla kun hieroskeli tuareita puuriaan.

-Nukahdin välittömästi uudestaan, parta hampaitten välissä, kuola naamassa.

Hänen pyhyytensä
Seuraa 
Viestejä28196
Liittynyt13.5.2005

Maku paranee, mitä ilmeisimmin logaritmisesti kohoten kuplien määrästä. Arvio on tosin vielä hieman ennenaikainen, ja tutkimuksia on jatkettava. Juuri valmistui jälleen neljä kupillista evidentiaalista materiaalia. Palaan asiaan, mikäli jotakin uutta koetuloksissa ilmenee.

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Tuli kahvista mieleen, että onko kukaan huomannut samaa ilmiöitä kuin minä?

Tilanne on se, että keität liedellä cappucinoa varten vettä, jonka jälkeen kaadat sen mukiin. Kun alat sekoittamaan nestettä mukissa ja kilistelet reunoihin tasaisesti, huomaat kuinka äänen korkeus hämentäessä ja kilistellessä nousee. Mistäköhän tämä mahtaa johtua?

Esim. kun lopetat hämmentämisen ja aloitat uudestaan, korkeus palaa ennalleen ja lähtee taas eteneen kohti korkeampia sävellajeja.

Itse olen selittänyt tuota jotenkin lämpöön liittyvänä ilmiönä, että hämmentäessä ääni nousee. Kun lakkaa hämmentämästä, kuuma juoma saa kuitenkin lämpönsä takaisin ja sävellaji tipahtaa takaisin. Olen huomannut, että äänen korkeus nousee jossain vaiheessa vaikka ei juomaa hämmentäisikään. En kyllä tiedä onko tämä ihan oikea selitys?

Kokeilkaapa itsekkin, mitä kuumempaa nestettä, sen paremmin sen huomaa.

Interferenssi (uusien iskujen aih. värähtely summautuessa) tietyillä taajuuksilla vaimentaa niitä. Harmoniset säilyvät ja muuttavat äänenväriä?

Miksi lusikka vetää kuplia puoleensa vai voiko sekin jotenkin painaa pintaa alemmas?
Miten kuplat käyttäytyvät nesteessä painottomassa tilassa?

Paul M
Seuraa 
Viestejä8642
Liittynyt16.3.2005
Olbe
Minua ihmetyttää, että miksi kahvi maistuu sitä paremmalta mitä enemmän kuplia siinä on.

Mutta oletko tietoinen siitä, että Brasil-nimistä kahvia ei tule mitata aivan yhtä paljon kuppia kohti kuin muita. Hyvää kahvia tulee siitä kuplineen kunhan osaa hieman vähentää tavanomaisesta. Minusta siinä on myös enemmän potkua kuin muissa merkeissä. Onko yhteneväisiä havaintoja?

Ja lisää.

Alkuperäisen kysyjän kuplahomma liittyy pintajännitykseen. Tämän kaltaisia juttuja on käsitelty kirjassa, jonka nimeä en muista. Kirjoittaja kuitenkin selittää monin tavoin pehmeitten aineitten teorioitten pohjaa kuten saippuoita ja polymeereja ja siinä ohessa näitä nestepinnan juttuja. Jotenkin nimi liittyi noihin pehmeisiin aineisiin tai sitten kupliin.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Kuplat liikkuvat kuuman nesteen virtausten takia, kun ne törmäävät ne muodostavat suurempia ryhmiä, mitkä tarttuvat kupin reunaan tai lusikkaan.
Nesteen pinta taipuu kosketuskohdissa ylös päin, ei siellä muuten ole ylä tai alamäkiä.
Kuplat eivät vedä toisiaan puoleensa.

karahka
Seuraa 
Viestejä1112
Liittynyt24.2.2011
jukteri?
Kuplat liikkuvat kuuman nesteen virtausten takia, kun ne törmäävät ne muodostavat suurempia ryhmiä, mitkä tarttuvat kupin reunaan tai lusikkaan.
Nesteen pinta taipuu kosketuskohdissa ylös päin, ei siellä muuten ole ylä tai alamäkiä.
Kuplat eivät vedä toisiaan puoleensa.

MInusta kuplatkin kyllä tarttuvat toisiinsa eli eivätkö ne silloin vedä toisiaan puoleensa. Samoin kuin kupin reunat tai lusikka.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat