Vesi ilmiöitä

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Löysimpäs tämmöisiä jänniä videoita jossa vesi palaa ja toisessa vedestä saadaan tuommoista jää mössöä jännällä tavalla.

http://www.youtube.com/watch?v=DPjDO7Il ... hp?id=3671

http://www.youtube.com/watch?v=K70JzbIg ... hp?id=3653

osaattekos selittää näitä ilmiöitä ?

Kommentit (7)

Vierailija
Patris
Löysimpäs tämmöisiä jänniä videoita jossa vesi palaa ja toisessa vedestä saadaan tuommoista jää mössöä jännällä tavalla.

http://www.youtube.com/watch?v=DPjDO7Il ... hp?id=3671

http://www.youtube.com/watch?v=K70JzbIg ... hp?id=3653

osaattekos selittää näitä ilmiöitä ?

Joo, kyllästetyssä liuoksessa kiteytyminen ei välttämättä ala itsestään nesteen jäähdyttyä, usein joutuu hankaamaan lasisauvalla astian reunaan tai tiputtamaan vähän samaa ainetta sekaan.
Natriumasetaattia käytetään mm. lämpöpusseissa koska sen kiteytyessä vapautuu lämpöä.
Toisessa videossa veteen liuennut vety palaa, patterit hajottavat vettä vedyksi ja hapeksi.

Vierailija

Natriumasetaattia käytetään muunmuassa söilöntäaineena. E-koodi taisi olla 262 tai 263. Natriumasetaattin kemiallinen kaava on NaC2H3O2 kun taas rakennekaava CH3COONa joka kertoo, että Natriumasetaatti on etikkahapon natriumsuola. Etikkahappoa siihen ainakin tarvitsee ja koska tämä on selvästi neutralointititraus tarvitset myös etikkahapon rinnalle jotain emäksistä ainetta. Esim. lipeää.

Tarvitset:
2x puhtaita lasipurkkeja joista toinen kestää kuumennusta
pipetin
suodatinpussin
(kaasupoltin)
etikkahappoa
natriumhydroksidia eli lipeää
sekä indikaattoria

Tee näin:
Lorauta jonkinverran etikkaa puhtaaseen lasi purkkiin. Tämän jälkeen tipautat tipan indikaattoria (määrä riippuu indikaatorista. esim. BTS, tippa riittää). Tarkista sitten jostain kirjasta tai netistä, että mikä mahtaa olla indikaattorisi neutraali väri (BTS = vihreä). Kun olet tämän saanut tehtyä, aloitat neutralointititrauksen (siihen on omat laitteet, mutta homma onnistuu pipetillä). Tähän tarvitset lipeää eli natriumhydroksidia (NaOH). Lipeä on vahva emäs, joten sitä on hyvä laimentaa vedellä, ennenkuin aloitat titrauksen. Tipautat tipan kerrallaan lipeää etikkahappoon ja sekoitat aina yhden tipan jälkeen. Tarkkailet koska väri muuttuu neutriksi. Jos menee yli, eli liuoksesta tulee emäksinen (joka on hyvin mahdollista, koska etikkahappo on heikko happo kun taas lipeä on vahva emäs, mutta senhän takia me laimensimme lipeää), lorautat vain sekaan lisää etikkaa ja teet saman uudestaan. Kun vihdoin ja viimein olet saanut aineet stemmaamaan, eli liuoksen väri on neutraali, kaadat suodatinpussiin aktiivihiilijauhetta ja alat suodattamaan. Kaadat liuosta hiilen läpi niin kauan, että aktiivihiili on imenyt kaiken värin itseensä.

Kun olet jo näin pitkällä, että sinulla on lasillinen kirkasta etikka/lipeäliuosta voitkin aloittaa kiteyttämisen. Pistät vain tämän kuumennuksen kestävän lasipurnukan, jossa liuos on, hellälle ja alat keittelemään. Homma on tietysti helpompaa kaasupolttimella, mutta kyllä se liedelläkin käy.

Kun kaikki neste on saatu haihdutettua liuoksesta. Purnukan pohjalle on kiteytynyt valkoista suolaa. Onneksi olkoon. Olet valmistanut natriumasetaattia.

Vierailija

Lipeästä vielä.

Lipeä on natriumhydroksidia (NaOH). Lipeää saadaan veden ja natriumin reaktiosta. H2O + Na -> NaOH + H. Nyt herääkin kysymys: mistä natriumi?

Tähänhän löytyy yksinkertainen vastaus. Ruokasuolasta (NaCl).
Ensin ruokasuola täytyy nesteyttää. Tämän voi tehdä joko sulattamalla suolan, tai liuottamalla sen veteen.
Vesi liuos on järkevämpi tapa tässä tapauksessa. Ruokasuolan sulamispiste on lähempänä 800 Celsiuksen luokkaa joten helpointa on liuottaa suola veteen.

Suolat ovat ioniyhdisteitä. Tätä voidaan käyttää hyväksi aineiden erottelussa suolasta. Nimittäin sähköä hyväksi käyttäen.

Kun suola on liuennut veteen, työnnät kaksi hiilisauvaa liuokseen ja johdat sen jälkeen virtaa näitä sauvoja pitkin liukseen. + navan ympärille alkaa kerääntyä natriumia kun taas kloori suosii - napaa. Kun tämä on vesiliuos, natrium reagoi heti veden kanssa ja muodostaa natriumhydroksidia eli lipeää. Tämähän olikin meidän määränpää.

Nyt ongelmaksi muodostuu suodatus. Ruokasuola ei ole koskaan puhdasta NaCl vaan natriumkloridia siinä on n. 99.9%. Sen lisäksi tässä muodostuneessa liuoksessa on edelleen klooria ja olen liian väsynyt töiden jälkeen miettimään kloorin vaikutuksia lipeään.
Joten. Jos joku voisi ystävällisesti jatkaa yksinpuheluani ja vastata: miten lipeästä suodatetaan ainejäämät?

Kiitos.

Vierailija

Lipeäähän saat helpomminkin esim. ostamalla rautakaupasta näitä putkenavausrakeita. Ja ovat myös nämä kodin putkimiehet käteviä. Esim Pirkan putkenavaaja on 20% NaOH:n vesiliuos.
Hauskempaahan tuota on itse kuitenkin valmistaa.
Käväisin apteekista tuota natriumasetaattia kysymässä ja olisivat myyneet, mutta aineelle hinnaksi ilmoitettiin 50€/50ml eli euron ml. Ostamatta jäi.
Tuo etikkahappo onkin sitten kinkkisempi. Luulen, että ikäiselleni 15-vuotiaalle "pikkupojalle" eivät sitä apteekista myy. Mistähän sitä löytäisi?

Vierailija
Repe123
Jos ei tarvi olla kovin puhdasta niin löytyy lähikaupasta 10% liuoksena.

Juu, itsekin tuossa tajusin, että kyselen melko tyhmiä. Mutta Legendalle vielä, että eikös tuossa Natriumin suolasta erottamisessa käy niin, että vesi, joka liuoksessa on hajoaa ensin, eli syntyy vetyä ja happea. Vai johtuuko tuo vedyn syntyminen siitä, että natriumin veden kanssa reagoidessa syntyy tuota lipeää sekä vetyä. Sehän olisikin hauska, kun tuolla tavalla saisi vedestä irrotettua hapen puhtaana. Se kun on hyvin monikäyttöistä.

Uusimmat

Suosituimmat