Seuraa 
Viestejä45973

Onko teillä kokemuksia lesitiinin käytöstä ja vaikutuksista psyykkeeseen, jaksamiseen ja kehoon? Ovatko lesitiinin fosfolipidit eli aivovitamiinit lisänneet serotoniinin määrän kautta psyykkistä hyvinvointia, oppimista ym?

Mitään eläinperisiä fosfolipidejä tai lesitiiniä gelatiiniin (eläinperäinen liivate) pakattuna en itse käytä missään nimessä, vaan soijalesitiiniä nesteenä tai rakeina sekä kananmunaa, jonka keltuainen sisältää lesitiiniä.

Kananmunaa voi hyvin syödä ainakin muutaman päivässä keltuaisineen juuri sen sisältävän lesitiinin vuoksi, joka estää keltuaisen kolesterolin haittavaikutukset. Kananmuna on hyvä lesitiinin lähde.

[size=150:2afcphff]Soijalesitiini[/size:2afcphff]

Soijalesitiiniä saa soijalesitiinirae -muodossa, joka on 100% soijalesitiiniä. mm. Valioravinto ja Reformi myyvät soijalesitiinirakeita. Niitä löytyy päivittäistavarakaupoista mm. CM ja Prisma.

Valmisteet:

Valioravinto Reform Lecithin nestemäinen 2 dl (pullo)
Valioravinto Reform Lecithin nestemäinen 5 dl (pullo)
Valioravinto Reform Lecithin soijalesitiinirae (200 g pahvipakkauksessa)
Valioravinto Reform Lecithin soijalesitiinirae 500 g (500g alumiinipussi)
Valioravinto Reform Lecithin soijalesitiinirae 1 kg
Valioravinto Reform Lecithin soijalesitiinirae 25 kg

Tuotteet sisältävät samaa valkaisematonta soijalesitiiniraetta.

Päiväannoksesta 2-3 tl saa 3,75-5,50 g soijalesitiiniä.

Reformi Aktiv Lecithin -soijalesitiinirakeet

Lesitiini on elimistöllemme välttämätön rasva-aine (fosfolipidi), sillä se on kaikkien solujemme tärkeä rakenneosa. Elimistö pystyy valmistamaan lesitiiniä myös itse, mutta tietyt elämäntilanteet ja ikääntyminen saattavat heikentää tätä kykyä. Lesitiini on myös ns. hyvien prostaglandiinien lähtöaine. Prostaglandiinit säätelevät rasvojen kulkua elimistössä.

Ainekset: valkaisematonta soijalesitiiniä 100 %.

Soijalesitiinissä on runsaasti elimistölle välttämättömiä monityydyttymättömiä rasvahappoja (linoli- ja linoleenihappoa), fosfatidyylikoliinia, -inositolia, -seriiniä ja -etanoliamiinia.

Soijalesitiinin vaikutukset elimistössä:
- auttaa alentamaan kolesterolia
- parantaa muistia, oppimis- ja keskittymiskykyä
- vahvistaa hermostoa
- suojelee maksaa.
* Lisäys: auttaa vähentämään rasvaa!!!
* Lisäys: auttaa parantamaan erektiota!!!

Käyttöohje:
1-2 ruokalusikallista päivässä. Rakeet voi ripotella viilin, jogurtin tai puuron päälle tai nauttia sellaisenaan. Avattu tölkki säilytetään jääkaapissa.

Tölkin mukana on kätevä muovikansi.

Säilyvyys:
Avaamattomana huoneenlämmössä 1½ vuotta. Avaamisen jälkeen hyvin suljettuna jääkaapissa noin 6 viikkoa. Pakattu suojakaasuun.

Pakkaukset: 225 g ja 450 g

Myynti luontaistuotekaupat, elintarvikeliikkeiden luontaistuoteosastot ja apteekit.

--------------------------------------------------------------------------------

[size=150:2afcphff]Tässä vielä hieman lisätietoa lesitiinin hyödyistä[/size:2afcphff]

Lesitiinilähteet:

Lesitiinin fosfolipidit ovat ns. rakennelipidejä eli niistä rakentuvat kaikki solukalvot, sekä ihmisillä, eläimillä että kasveilla.

Lesitiiniä eristetään kasveista, pääasiassa soijakasvista, ja eläimistä, kananmunien keltuaisesta tai eläinten (sika, nauta, poro) aivoista, selkäytimestä ja keuhkoista. Eniten käytetty on soijalesitiini jota myydään 100% soijalesitiinirae muodossa, raaka-aineen helpon saatavuuden ja edullisen hinnan takia.

Taulukko. Kasvi- ja eläinlesitiinien fosfolipidikoostumus:

soijalesitiini:
Fosfatidyylikoliini 30%
Fosfatidyylietanoliamiini 22%
Fosfatidyyli-inositoli 18%
Glykolipidejä 14%
Sfingomyeliini -
Fosfatidihappo -

munalesitiini:
Fosfatidyylikoliini 70-80%
Fosfatidyylietanoliamiini 15-20%
Fosfatidyyli-inositoli -
Glykolipidejä -
Sfingomyeliini 2,5%
Fosfatidihappo -

eläinlesitiini:
Fosfatidyylikoliini 10-30%
Fosfatidyylietanoliamiini 30-40%
Fosfatidyyli-inositoli 10-20%
Glykolipidejä -
Sfingomyeliini 15-20%
Fosfatidihappo < 7%

Lesitiinin vaikutukset:

Lesitiinien tärkeimmät komponentit ovat fosfolipidit, jotka muodostavat solumembraaneja ja ovat välttämättömiä kasvulle, kehitykselle ja solujen normaalille toiminnalle. Tämän lisäksi fosfolipidit ovat tärkeitä lipoproteiinien ja sappinesteen komponentteja.

Lesitiinin tehtävät elimistössä:

- säätelee rasvojen kulkua elimistössä.
- veren rasvoja kuljettavien lipoproteiinien oleellinen osa.
- kaikkia solujamme ympäröivien solukalvojen tärkeä rakenneosa
- lesitiinin koliinista muodostuu hermoimpulssin kulkuun tarvittavaa asetyylikoliinia
- lesitiini toimii välttämättömien rasvahappojen (linolihapon ja alfalinoleenihapon) ja sitä kautta hyvien prostaglandiinien lähtöaineena

Kliinisten tutkimusten mukaan lesitiinillä on seuraavat vaikutukset:

1) lipoproteiinin kautta alentaa plasman kokonaiskolesterolia

2) erityisesti fosfatidyylikoliini on maksaa suojeleva, mistä on hyötyä myrkytyksissä, alkoholismissa ja kroonisissa maksatulehduksissa

3) fosfatidyylikoliini on koliinin luonnollinen esiaste ja osallistuu asetyylikoliinin biosynteesiin. Koska asetyylikoliini on eräs aivojen välittäjäaine tämä vaikutus liittyy muistin, oppimiskyvyn ja keskittymiskyvyn paranemiseen

4) Lihastoiminnan paraneminen ja hermoston vahvistuminen

5) koliini, inositoli ja seriini voivat hidastaa vanhenemisprosessia

6) edistää rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä

7) auttaa pudottamaan painoa vapauttamalla energiaa kehon rasvasta harjoittelua varten.

8 ) lesitiini on suosittu kehonrakentajien keskuudessa, koska sillä saadaan lihaserottuvuus paremmaksi

9) lesitiinin sisältämä fostatidyylikoliini muuttuu kehossa asetyylikoliiniksi, mikä on yksi olennaisimmista tekijöistä erektion kestossa ja kovuudessa

Edellisen takia on varsin selvää että esimerkiksi bodaajat ja fitness-ammattilaiset/harrastajat käyttävät soijalesitiiniä.

Inositoli, koliini ja lesitiini:

Lesitiini on aine, jota esiintyy elimistössämme runsain määrin. Mm. aivoissa sen pitoisuus on noin 30 %.
Lesitiini muodostuu kahdesta B-ryhmän vitamiinista koliinista ja inositolista.
Yhdessä näillä on tärkeä merkitys mm. veren kolesterolin säätelyssä. Jos saamme riittävästi inositolia, koliinia, B6-vitamiinia ja mangaania, kolesteroliarvot asettuvat oikeiksi ja kolesterolipartikkelit pirstoutuvat pieniksi, helposti verisuonissa liikkuviksi. Jos yksikin edellämainituista aineista puuttuu, kolesteroliarvot kasvavat ja syntyy kolesterolihyytymiä verisuonten seinämiin. Syntyy ateroskleroosi-niminen sairaustila eli valtimoiden haurauskovetustauti, joka pahimmillaan johtaa sydäninfarktiin.

Pari ruokalusikallista lesitiiniä päivässä auttaa usein paremmin kuin kolesterolia alentavat lääkkeet edellyttäen, että muu ravitsemus on kunnossa.

Kolme kuukautta riittää usein kolesteroliarvojen normalisoimiseen. Mikäli kyseessä on vaarallisen suuri kolesterolimäärä, ei pidä lääkitä ominpäin, on ainakin mittautettava kolesteroliarvot säännöllisin välein. Rasvainen ruoka ei lisää kolesteroliarvoja, jos ravinnossa on tarpeeksi lesitiiniä.

Terveesti kasvatettujen kanojen munissa on riittävästi lesitiiniä, niin etteivät ne lisää kolesterolia. Inositoli vaikuttaa muutoinkin rasva-aineenvaihduntaan ja estää maksan rasvoittumista. Sen on myös todettu ehkäisevän virtsarakon syöpää. Koliini toimii inositolin kanssa maksan ja muiden elinten rasvoittumisen estäjänä. Koliini ei toimi ilman mangaania. Koliinin puute aiheuttaa verenpainetta ja maksakirroosia. Liika koliini voi aiheuttaa ripulia. Elimistö muuttaa inositolin ja koliinin lesitiiniksi, jos mangaania ja B6-vitamiinia on tarpeeksi. Lesitiiniä on ruuassa usein valmiissa muodossa esimerkiksi soijassa, vehnän alkioissa ja kylmäpuristetuissa kasviöljyissä. Soijalesitiiniä voi ostaa myös erikseen ja sitä on hyvä käyttää, jos kolesteroliarvot ovat liian korkeat. Lesitiinin puute voi aiheuttaa päänsärkyä, maksatulehdusta ja rasvoittumista, sappivaivoja, sydän ja verisuonitauteja ja rasvaliukoisten vitamiinien liukenemattomuutta.

Lesitiinin sisältämän aivovitamiini koliinin vaikutuksista ja tehosta on monenlaista näyttöä:

B-vitamiineihin kuuluva koliini parantaa merkittävästi ja pysyvästi rotanpoikasten älykkyyttä ja muistia, jos sitä syötetään niiden emolle raskauden aikana, kertoo New Scientist. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan tämä johtuu siitä, että koliini kasvattaa aivosolujen kokoa ja lisää niiden välisiä yhteyksiä tärkeissä aivojen osissa. Nelinkertaisen annoksen koliinia saaneilla rotilla nämä aivojen osat kasvoivat jopa neljänneksen suuremmaksi.

Kuinka paljon?:

Valkaisematonta soijalesitiiniraetta (Valioravinto tai Reformi Aktiv Lecithin) voi turvallisesti ottaa 10 g, eli reilun- tai kukkurallisen ruokalusikallisen päivässä. Näin tekevät mm. monet kehonrakentajat ja fitness-ammattilaiset ja harrastajat.

Samalla kannattaa vähentää kasvisöljyjen käyttöä (lähinnä rypsiöljyn), koska soijalesitiinin rasva on pääosin omega-6:tta, joka kilpailee omega-3 (EPA,DHA) rasvahappojen kanssa, ja soijalesitiinihän lisää tuota omega-6:n määrää ja vääristää omega 3/6-suhdetta.

Rypsiöljyn sisältämä omega-3 on vieläpä alfalinoleenihappoa (ALA), joka on kasvikunnassa esiintyvä omega-3-rasvahappo, ja muuntuu elimistössä kohtuullisen huonosti vaikuttavaan muotoon olevaksi rasvahapoksi, eli EPA:ksi ja erittäin huonosti toiseksi vaikuttavaksi rasvahapoksi, eli DHA:ksi ..kalaöljyssä sen sijaan nämä ovat jo valmiina otettavaksi käyttöön.
Siis EPA ja DHA ovat ne omega-3 -rasvahapot joita elimistö kykenee hyödyntämään ..ALA täytyy ensin elimistössä muuttaa näiksi, ennenkuin siitä on hyötyä. Siksi rypsärin omega-3:sta ei kannata ehkä suoraan laskea omega-3/6 suhdetta.

Mielummin soijalesitiinin rinnalla kannattaakin ottaa vahvaa nestemäistä omega-3-kalaöljyä sekä kylmäpuristettua extra virgin oliiviöljyä, joka sisältää tärkeitä omega-9 rasvahappoja jotka eivät vääristä omega-3 suhdetta.

  • ylös 13
  • alas 0

Sivut

Kommentit (49)

Mistäköhän voisi lukea nämä tutkimukset miten lesitiini aiheuttaa kaiken tämän? Lisäksi, mitä eroa on soijalesitiinillä ja kananmunalesitiinillä?

rantapanda
Mistäköhän voisi lukea nämä tutkimukset miten lesitiini aiheuttaa kaiken tämän? Lisäksi, mitä eroa on soijalesitiinillä ja kananmunalesitiinillä?

soijalesitiini:
Fosfatidyylikoliini 30%
Fosfatidyylietanoliamiini 22%
Fosfatidyyli-inositoli 18%
Glykolipidejä 14%
Sfingomyeliini -
Fosfatidihappo -

munalesitiini:
Fosfatidyylikoliini 70-80%
Fosfatidyylietanoliamiini 15-20%
Fosfatidyyli-inositoli -
Glykolipidejä -
Sfingomyeliini 2,5%
Fosfatidihappo -

Melko samanlaiset vaikutukset molemmilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
http://www.tyoterveyskirjasto.fi/tyoterveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=...
Nimi ja historia

Lesitiini on luontainen rasvaseos, jonka tärkein aineosa ovat fosfolipidit, etenkin fosfatidyylikoliini (Fosfatidyylikoliini 1). Ravintolisinä ja luontaistuotteina lesitiiniä myydään juuri sen sisältämien fosfolipidien takia. Elimistössä fosfolipidit ovat solukalvojen rakenneaineita.

Fosfolipidien lisäksi lesitiini sisältää vähän muita rasva-aineita, kuten triglyseridejä ja rasvahappoja sekä hiilihydraatteja. Elintarvike- ja lääketeollisuudessa lesitiiniä käytetään emulgaattorina eli rasva-vesiseoksen muodostajana elintarvikkeiden ja lääkkeiden valmistuksessa.

Nykyään elintarviketeollisuudessa ja luontaistuotealalla käytetään pääasiassa soijalesitiiniä (lecithinum vegetabile), joka sisältää soijakasvin pavuista uutettuja fosfolipidejä. Kaupan on myös sian aivoista valmistettua eläinlesitiiniä (lecithinum ex animali), josta saatetaan käyttää myös nimitystä neurolipidit, ja jonkin verran on myynnissä myös munankeltuaisesta saatua lesitiiniä (munalesitiini). Aiemmin myytiin myös naudan aivoista eristettyä lesitiiniä, mutta hullun lehmän taudin toteamisen jälkeen sen käytöstä on luovuttu. Ravintolisinä myytävät lesitiinivalmisteet sisältävät 20–90 % fosfatidyylikoliinia käytetyn raaka-aineen ja valmistusmenetelmän mukaan.

Nimi lesitiini on peräisin kreikan kielen sanasta lekithos, joka tarkoittaa munankeltuaista. Lesitiini tarkoittikin alkuaan ainoastaan kananmunan keltuaisen fosfolipidejä. Kananmunan lisäksi monet ruoka-aineet, kuten soija, maksa ja pähkinät, sisältävät runsaasti lesitiiniä ja fosfolipidejä. Yleensä ihminen saa tarvitsemansa fosfolipidit tavanomaisesta ravinnosta.
Käyttö
Seerumin kohonnut kolesterolipitoisuus eli hyperkolesterolemia
Muistin parantaminen
Näyttö

Laadukkaita tutkimuksia lesitiinin käytöstä veren kohonneen kolesterolipitoisuuden alentamiseen on vain muutamia. Markkinoijien suositukset perustuvat pääasiassa yhteen 1970-luvulla julkaistuun, vaatimattomaan tutkimukseen. Tutkimuksessa oli vain seitsemän potilasta eikä yhtään lumetta saavaa kontrollihenkilöä. Suurilla lesitiiniannoksilla kolmen potilaan kohonnut kolesterolipitoisuus laski 10–18 % lähtötilanteesta. Tutkimus uusittiin 1990-luvulla eikä lesitiinillä todettu kolesterolia alentavaa vaikutusta.

Tutkimusten mukaan lesitiini ei paranna muistia eikä lievitä Alzheimerin taudin oireita. Väite muistin parantamisesta perustuu siihen, että lesitiinin väitetään lisäävän asetyylikoliinin määrää aivoissa. Lesitiinin sisältämä fosfatidyylikoliini muuttuu elimistössä koliiniksi, joka on hermoston välittäjäaineen asetyylikoliinin aineosa. Alzheimerin taudin oireiden hoitoon käytettyjen lääkkeiden vaikutus perustuu asetyylikoliinin määrän lisäämiseen.
Haitta

Ihminen saa lesitiiniä ravinnosta useita grammoja päivässä. Ravintolisänä käytettäessä kasviperäinen lesitiini on suositetuilla annoksilla turvallinen. Valmistajien suosittamat annokset vaihtelevat 1–30 grammaa lesitiiniä päivässä. Suurilla annoksilla lesitiini aiheuttaa vatsavaivoja, pahoinvointia ja ripulia.

Yhteisvaikutuksia
Ei ole todettu.

Ehkä toistoa, mutta eräs vinkkeli asiaan.

Laitanen
Seuraa 
Viestejä805
body&soul
Onko teillä kokemuksia lesitiinin käytöstä ja vaikutuksista psyykkeeseen, jaksamiseen ja kehoon? Ovatko lesitiinin fosfolipidit eli aivovitamiinit lisänneet serotoniinin määrän kautta psyykkistä hyvinvointia, oppimista ym?
...Tästä taisi olla jo omakin ketju? Kiinnostaisi tietää yo tuloksien tutkimuksista eli mihin perustuu vaikutus?

Ei hirveesti vielä kokemusta mutta ainakin pystyin
nukkumaan paremmin ja oisko myös levollisempi olo?

Syön siis VAIN Inositolia 2 g (Solgar 500 mg) ja kalaöljyä, mutta haluan aloittaa myös lesitiinin syömisen

Laitanen
Seuraa 
Viestejä805

Tuollaista löytyi, mielenkiintoista!

http://www.biomed.fi/uploads/pdf/neurolipidit.pdf

"Suun kautta annosteltuna neurolipidiseoksen tärkeät fosfolipidit imeytyvät
ohutsuolesta, läpäisevät aivoveriesteen, hakeutuvat (tropismi) hermosoluihin,
sisältävät kalvojen fluiditeetin (läpäisyn) kannalta tärkeitä monityydyttämättömiä
rasvahappoja mm. dokosapenta- ja dokosaheksaeenihappoja (DPA ja DHA).
Neurolipidin aineosat auttavat fosfolipidien puutostiloissa, joista seurauksina ovat
mm. membraaniaineenvaihdunnan häiriöt ja solujen hapenpuutos. Tämä vuorostaan
heijastuu väsymyksenä, hermoston uupumisena, depressio-oireina sekä
ennenaikaisena vanhenemisena.
Neurolipidiseoksen kaltaisten aivojen fosfolipidien on todettu tehostavan muistia ja
henkistä vireyttä sekä auttavan erilaisissa masennustiloissa. Niiden on todettu
parantavan muistia, päättelykykyä ja auttavan aivoverenkierron häiriö- tai
puutostiloista johtuvissa älyllisissä valintatilanteissa. Neurolipidit ovat tuoneet
helpotusta päänsäryssä, huimauksessa ja kallovaurioihin liittyvissä
muistinmenetyksissä. Neurolipidejä käytetään myös unihäiriöiden hoidossa,
hermostollisissa heikkoustiloissa, ylirasituksessa, uupumuksessa,
keskittymisvaikeuksissa, ahdistuneisuudessa sekä kohottamaan mielialaa apeudessa ja
masennuksessa."

Vierailija

Lesitiini on emulgaattori. Käytän sitä joskus apuna ruuansulatuksessa jos on tullut syötyä liian rasvaisesti ja sappirakko huutaa leipää & hoosiannaa.

Soijalesitiini rakeina ja kananmuna(kokonaisena) ovat kuuluneet säännöllisesti ruokavalioon jo vuosia.
Lesitiinihän on bodauksessa suosittu nimenomaan rasvan polton auttajana, ja rasvat ovatkin pysyneet hyvin kuosissa. Offilla noin 10% ja rantakaudella noin 5%. Myös kolesteroliarvot ovat pysyneet erinomaisena, tosin siitä pitää huolen myös muuten hyvä ruokavalio. Pari kananmunaa päivässä keltuaisineen ei vaikuta terveellä mitenkään kolesteroliarvoihin, mutta hyödyt ovat moninaiset.

Laitanen
Seuraa 
Viestejä805

Kiitos kommenteistanne!

Itselläni on varmaan joku rasva-aineenvaihdunta tms häiriö
kun selvästi (pään) olo kohenee kun olen syönyt 1-2 g pelkkää Inositolia (ja kalaöljyä jne), joten mielenkiintoista kun alan syömään lesitiiniä rutiiniksi.

Kysymys kuuluukin että riittäkö normi lesitiini-ruokavalion
annosmäärät mielialavaikutukseen vrt mitä itse syön nyt Inositolia?

Vierailija

No mitäs tässä. Ku soijalesitiinirae ei kerta ole mitään hirvittävän kallista niin päätinpä sitten käydä ostamassa sitä puolen kilon pussukan laiffikaupasta. Maistoin saman tien. Semmoinen papuisa vahaisa rasvan maku. Ihan nami lisä vaikka jugurttiin, jos sitä ei paljaaltaan halua vetää.

Mutta eivätkö eläinperäiset neurolipidit (muna, possu) liene kuitenkin ihmiselle sopivampia kuin kasviperäiset (soija)?

Mitä muuten tuo "suojelee maksaa" käytännössä tarkoittaa? Myös NAC:n (N-asetyylikysteiinin) sanotaan suojaavan maksaa, ja senkin suojavaikutuksen tarkempi mekanismi on minulle mysteeri.

Laitanen
Seuraa 
Viestejä805

Ohessa alla netistä löytämääni tarinaa Inositolin, Fytiinin, D:n hyviä tuloksia verisuonten kalkkeutumisen estämisessä eläimillä?! Onkohan tutkittua ihmisillä?

(Etsiskelen syitä miksi inositolin normaali kehon
laaja energiamuodostus ei toimi..)

HAKUSANA phytate and osteoporosis antaa päälinkkejä (2 kpl) . Tässä yksi:

(1) LÄHDE Circ J. 2007 Jul;71(7):1152-6. Effect of crystallization inhibitors on vascular calcifications induced by vitamin D: a pilot study in Sprague-Dawley rats.Grases F, Sanchis P, Perelló J, Isern B, Prieto RM, Fernández-Palomeque C, Torres JJ.

Suomennosta: Pehmytosien patologisesta kalkkeutumisesta ( esim. ektooppisesta kalkkeutumisesta) voi seurata vakavat komplikaatiot. Hydroksiapatiitti on tavallinen mineraali, jota esiintyy kaikissa kudosten kalkkeentumisissa. Yleensäkin kudoskalkin kehkeytyminen omaa edellytyksenä aluksi vaurion, joka indusoi ja ärsyttää heterogeenisena kidetumana (nucleant) kalkkeutumisen alkua, kun taas jatkossa tarvitsee olla muita promoottoritekijöitä edistämässä kalkinmuodostusta. Näitä ovat mm hyperkalsemia ja (tai) hyperfosfatemia ja(tai) kalkinmuodostusta vaimentavien tekijöitten puuttuminen (kristallisoitumisen inhibiittorien puutetta ja solun puolustusmekanismien vajetta). Tässä artikkelissa kerrotaan tuloksia siitä, kun tutkijat ottivat selvittääkseen etidronaatin( osteoporoosissa käytetyn lääkeaineen) ja fytaatin (ravinnon tavallisen komponentin ja luonnontuotteen) kykyä estää verisuonten kalkkeutumista koe-eläimissä. Etidronaattia tai fytaattia annettiin injektioina tietty tarkka määrä 8 päivän ajan. Sitten tähän kaavaan eri koe-eläimille indusoitiin kalsinoosia vahvalla D-vitamiini-injektioilla. Tutkittiin vaikutus aorttaan ja sydämeen. Fytaattia saaneilla koe-eläimillä oli vähemmän aortan kalkkiintumisia kuin lumelääkettä saaneilla. Sydämen kalkkitasot taas olivat kaikilla samat. Tuloksena oli, että FYTAATTI toimi verisuonten kalkkeutumisen estäjänä. Tämä polyfosfaattien (IPx) vaikutus voisi olla tärkeä suojattaessa verisuonia kalkkeutumissilta.

Tälle uudehkolle tutkimukselle on alaviitteinä seuraavat katsaukset

1.1 LÄHDE: Phytate (Myo-inositol hexakisphosphate) inhibits cardiovascular calcifications in rats. [Front Biosci. 2006]Suomennosta: Myo-.inositolihexa-cis- fosfaattia ( fytaattia, IP6) esiintyy elimissä, kudoksissa ja elinnesteissä kaikilla imettäväisillä ja sillä on tärkeä kyky estää kalsiumsuolojen kidemuodostusta virtsassa ja pehmytosa-kudoksissa. Fytiinin pitoisuudet riippuvat selvästi dietäärisestä fytaatin saannista, mutta sitä voi imeytyä myös paikallisesti iholta. Tässäkin tutkimuksessa katsottiin koe-eläimeltä fytaatin (Ins6) kykyä estää kardiovaskulaarista kalkkeutumista. Koe-eläinryhmiä oli kolme: kontrolliryhmä, toinen ryhmä, jolle indusoitiin kalsinoosi D-vitamiinilla ja nikotiinilla ja samalla annettiin inositoliheksafosfaattia (Ins6P) 2 %- kaliumsuola-salvana ; kolmas ryhmä, joka sai vain kalsinoosi-induktion, mutta ei inositolipolyfosfaattisalvaa. Sitten kaikki ryhmät saivat ravintoa, josta fytaatti oli eliminoitu. Sitten tutkittiin kaikki eläimet. Kalsiumpitoisuus oli noussut sekä aortassa että sydämessä vain niissä koe-eläimissä, joille oli indusoitu kalsinoosi, mutta joille ei samalla annettu insositolisalvaa. Jos oli indusoitu kalsinoosi ja annettiin inositolisalvaa, erot kontrolliin eivät olleet mitenkään erityisiä. Tulos osoittaa, että inositoli estää kardiovaskulaarista kalkkeutumista JOPA IHOSALVASTA KÄSIN.

PeterH
No mitäs tässä. Ku soijalesitiinirae ei kerta ole mitään hirvittävän kallista niin päätinpä sitten käydä ostamassa sitä puolen kilon pussukan laiffikaupasta. Maistoin saman tien. Semmoinen papuisa vahaisa rasvan maku. Ihan nami lisä vaikka jugurttiin, jos sitä ei paljaaltaan halua vetää.

Mutta eivätkö eläinperäiset neurolipidit (muna, possu) liene kuitenkin ihmiselle sopivampia kuin kasviperäiset (soija)?

Mitä muuten tuo "suojelee maksaa" käytännössä tarkoittaa? Myös NAC:n (N-asetyylikysteiinin) sanotaan suojaavan maksaa, ja senkin suojavaikutuksen tarkempi mekanismi on minulle mysteeri.


NAC on itsessään vahva antioksidantti ja se on lisäksi kehon tuottaman vahvan antioksidantti glutationin esiaste. Glutationi osallistuu tietääkseni maksan detoksifikaatioprosesseihin.

Mites tuota inositolia sitten saa, kun munan lesitiinissä sitä ilmeisesti ei ole? Mistä saa 'eläinlesitiiniä' vai pitäisikö ostaa soijaa? Entä tofu tai soijakastike, yleensä soijaruoat?

Laitanen
Seuraa 
Viestejä805
Mimei
Mites tuota inositolia sitten saa, kun munan lesitiinissä sitä ilmeisesti ei ole? Mistä saa 'eläinlesitiiniä' vai pitäisikö ostaa soijaa? Entä tofu tai soijakastike, yleensä soijaruoat?Itse ostin pari päivää sitten Solgarin Inositol 500 mg
ja vaikutus mielialaa kohottava ja unta lisäävää siis jo nyt
munkin mielestä plus paljon muuta mitä inositolin pitäs saada aikaan...

Mutta mietin sitä miksi elimistöni ei pysty hyödyntää
elimistössä jo "runsaasti" olevaa inositoli/fytiiniä
ja jään siksi "inositoli-energiasta" vajaaksi josta siis seurannee
tää ettei mun kropassa asetylikoliini ja serotoniini toimi oikein, uni ei normaalia jne?

Mimei
Mites tuota inositolia sitten saa, kun munan lesitiinissä sitä ilmeisesti ei ole? Mistä saa 'eläinlesitiiniä' vai pitäisikö ostaa soijaa? Entä tofu tai soijakastike, yleensä soijaruoat?

Ihmiskehohan valmistaa itse tarvitsemansa inositolin glukoosista, tai ainakin näin on terveiden nuorien ihmisten kohdalla.

Miksi kananmunan keltuaisen lesitiini ei kelpaa?

Kelpaa toki, joka aamu ja äskenkin lounaaksi, mutta yllä olevan listauksen mukaan munan lesitiini ei sisältäisi inositolia?

Laitanen
Seuraa 
Viestejä805
Imhotep

Ihmiskehohan valmistaa itse tarvitsemansa inositolin glukoosista, tai ainakin näin on terveiden nuorien ihmisten kohdalla.Tätä minäkin ihmettelen koska sanotaan että inositolia ei ole tarvitta syödä lisäravintona ja kun huvikseni aloin kokeileen "tehokuurissani" niin tulos hämmästytti: olo parani ja uni maistui!?

Jotain siis mun "vanhan pierun" elimistössä vikana kun inositoli ei aktivoidu normi ruuasta, mutta mikä?

Netistä:
"Miltei kaikissa metabolisissa sairauksissa on inositolin kehon sisäisessä aineenvaihdunnassa jokin häiriö. Yleensä häiriö ei korjaannu "inositolia syömällä", vaan ottamalla selvää mikä seikka vaikeuttaa sen monipuolista aineenvaihduntaa ( moninaisia signaalinvälitystehtäviä) sillä ne ulottuvat geenisäätöön asti. "

Inositolilla on sii niin vahva vaikutusluettelo että laittaa etsimään syytä mm
- serotoniinin ja asetyylikoliinin oikea toiminta ja siten apua mm.: masennus, paniikki,ahdistus
- silmät
- solukalvot (kalsium-säätely?)
- lihakset
- jne

Mimei
Kelpaa toki, joka aamu ja äskenkin lounaaksi, mutta yllä olevan listauksen mukaan munan lesitiini ei sisältäisi inositolia?

Oho, niinpä näyttäisikin olevan.

Mikähän lienee paras inositolin muoto yleiseen lisäravinnekäyttöön? Inositolia esiintyy ainakin scyllo-, muco-, D-chiro-, neo-, L-chiro-, allo-, epi-, ja cis-muotoina (kopsattu wikipediasta).

Laitanen
Seuraa 
Viestejä805

Jostain luin että kehossa munuaiset sieppais kaiken inositolin
joten aloin jo epäileen munuaisvikaa

Alla mielenkiintoinen artikkeli fosfolipideistä joihin kuuluu siis myös inositoli ja geneettisyys mukana määrissä!

http://fettsyrorna.blogspot.com/2009/03 ... eihin.html

"Fosfolipidit syntetisoituvat joko fosfatidihaposta(PA) käsin kuten fosfatidyyli-inositoli(PI), lipositoli) tai diglyseridistä käsin kuten lesitiinit eli fosfatidyylikoliinit tai kefaliinit, fosfatidyylietanolaminit)

Lipositoli eli fosfatidyyli-inositoli (PI) muodostuu siten, että fosfatidihappo(PA) muodostaa CDP-diglyseridin, joka reagoi inositolin kanssa entsyymillä CDP-diglyseridi:inositolitransferaasi. Totaalifosfolipideistä voi olla tätä laatua 5-8%

Lesitiini eli fosfatidyylikoliini (PC) muodostuu kun koliini ensin aktivoituu aktiiviksi koliiniksi CDP-Choline ja sitten entsyymi fosforyylikoliini:glyseriditransferaasi siirtää tuon aktivoidun koliini diglyseridiin (1,2-DAG) .Totaalifosfolipideistä voi olla tätä laatua 40%.

Eri kudoksisssa fosfolipidien prosentuaalisuus keskenään on eri tavalla säätynyttä geneettisesti."

Laitanen
Seuraa 
Viestejä805
MsHorton
Mistä hyllystä tuota lesitiiniä löytyy Citymarketissa?Hyvä kysymys, mäkin kiertelin ja harhailin löytämättä.
Soijarakeita löysin

EDIT: Oletan että mun ongelmassa on kyse tän sokerialkoholin eli inositolin "metaboliasta" normiravintomäärillä (ei siis lesitiinillä ratkaistavissa ainakaan tavallisilla ravintomäärillä) koska isot annokset inositolia toimii?!

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat