Seuraa 
Viestejä45973

Monesti ei nappaa alkaa lukemaan kirjoja tentteihin ja on aika vetämätön olo. Sitten tuleekin yllärisoitto kaverilta 8:53, joka kysyy ryyppäämään. Vastaus on vahva kyllä ja suorituskyky nousee huippuunsa. Ongelmitta kerkeää lähikaupasta napata mäyrän suuressa energisyyden puuskassaan ennen yhdeksää.

Onko kaiken tämän innon yksi tärkeimmistä aineosista dopamiini? Siltä tuntuu, kun on nähnyt dokkareita ja lukenut Wikipediasta erilaisista aineista. Huumeet, kuten kokaiini ja amfetamiini, ovat siinä samanlaisia, että molemmat nostavat dopamiinitasot aivoissa huippuunsa. Käyttäjästä tulee äärimmäisen virkeä ja sopivalla annostuksella suorituskyky paranee. Aineet ovat kuitenkin sen verran vahvoja, että ne aiheuttavat ennen pitkää vaurioita aivoille.

Lievempää ryhmää edustavat erilaiset keskittymishäiriölääkkeet, kuten Ritaliini ja Modfiniili. Noita lääkkeitä määrätään ADHD-potilaille keskittymiskyvyn parantamiseen. Molemmat lääkkeet nostavat käyttäjän dopamiini-tasoa. Amerikassa on korkeakoulupiireissä levinnyt myös näiden lääkkeiden käyttäminen opintosuoritusten parantamiseen.

Selittäisikö dopamiini osaltaan sitä, miksi toiset menestyvät, vaikka heidän älykkyytensä olisi vain keskinkertainen? Tämä porukka on sitä dynaamista, optimistista yrittäjäporukkaa, joka saa kiksinsä visioistaan. Sitävastoin huippuälykkäät saattavat vain kyynisenä katsoa ympärilläään vellovaa maailmaa saavuttamatta mitään. Motivaatio saa ryhtymään rohkeisiin hankkeisiin ja yrityksen kauttaa saadaan tuloksia.

Got dopamine?

Onko tietoa hypoteesin tueksi tai vastaan?

  • ylös 2
  • alas 0

Kommentit (1)

TimoT
Seuraa 
Viestejä1933

motivaatio on sen verran monimutkaista laatua oleva asia, ettei sitä varmaankaan voi redusoida johonkin dopamiinituotantoon. Yksin koloonsa sukeltava erakkokin voi olla motivoitunut - oman itsensä suojaamiseen.

Jotenkin dopamiini kuitenkin ihmisen toiminnan suuntautumiseen liittyy. Esim. kun parkinsonin tautiin kuuluvaa dopamiinituotannon vajausta hoidetaan, saattaa seurauksensa olla (tosin pienellä prosentilla kuntoutujista) taipumus jäädä koukkuun pelaamiseen, seksiin yms. Mutta liekö tässä mielekästä puhua motivaatiosta, kun kyse on addiktioherkkyyden korostumisesta. .

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat