Halpaa lihaa...

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Lihan valmistus kuluttaa moninkertaisen määrän energiaan kasviksiin verrattuna. Yhden lihakilon tuottaminen kuluttaa vähintään 5 kiloa kasvisproteiinia sekä lisäksi runsaasti vettä ja energiaa.

Miten on siis mahdollista että tarjousjauhelihaa saa kaupasta huokeaan 4 euron kilohintaan ja kokolihan hintakin saattaa olla alle kymmenen euroa. Samassa kaupassa kotimaisten vihannesten kilohinnat pyörivät 2-3 euron tietämillä, parhaimmillaan 4-5 eurossa. Osaako joku selittää miten "moninkertainen energiankulutus" korreloi lihan myyntihintaan? Selittyykö lihan halpa hinta eläinten tehokasvatuksella, kasvuhormoneilla, säilytys- tai kuljetuskustannuksilla vai jollakin muulla? Kiitos vastauksista!

Kommentit (8)

Vierailija

Mistähän nuo luvut ovat peräisin? Esimerrkiksi lehmä tuottaa proteiinia pääosin syömällä heinää ja siinä ei ole protskua. Eläinsuojia ei yleensä lämmitetä koska ne tuottavat lämpöä riittävästi itse.

Ne siis jalostavat meille kelpaamatonta biomassaa, meille sopivaan muotoon. Ensin maitona ja sitten lihana.

Se minkä ne tuottaessaan kuluttavat, palaa luontoon. Niiden lanta on hyvää kasviravinnetta.

Kuten monet ovat havainneet ovat talouskotieläimet tärkeitä ihmisten terveydenkin kannalta koska ne vaikuttavat immuunipuolustusjärjestelmään, estäen mm. allergioita.

Monet korvaavat tuon elintärkeän sympioottisen suhteen lemmikkieläimillä, jotka vain kuluttavat ravintoa ja vaatimalla jatkuvaa hoivaa ja valvontaa. Niille tuhlataan arvokasta proteiinia merkittävät määrät. Harva kasvattaa jyrsijöitä kissansa ravinnoksi. He ostavat kallista lihajalostetta tolkuttomaan kilohintaan.

Vierailija

Olisikohan liha määritetty tiukimman määritelmän mukaan, eli kaikki heikkolaatuisempi osa, mm lenkimakkaraan menevä sidekudos on jätetty tarkastelun ulkopuolelle.

Toisaalta valmistajien toteuttamat veden lisäämiset lihatuotteisiin parantavat lihan hyötysuhdetta myös

Vierailija
murjaani
Olisikohan liha määritetty tiukimman määritelmän mukaan, eli kaikki heikkolaatuisempi osa, mm lenkimakkaraan menevä sidekudos on jätetty tarkastelun ulkopuolelle.

Toisaalta valmistajien toteuttamat veden lisäämiset lihatuotteisiin parantavat lihan hyötysuhdetta myös

Kyllä kokolihaakin saa melko halvalla. Jos vertaa kotona tehtyä kasvisruokaa ja liharuokaa, niin liharuoka on kyllä halvempaa. Varsinkin, jos haluaa tehdä hyvää ruokaa, eikä vain jotain soijapapumössöä.

Vierailija

Hävikillä voi myös olla vaikutusta kasvituotteiden hinnanmuodostukseen.

Monet kasvikset pitää kuljettaa väljästi, jotteivät vaurioidu.

Toisaalta, jos tuotteessa on paljon "ilmaa" (esim salaatit ja yrtit), vievät ne paljon tilaa kuljetusvälineissä suhteessa lihatuotteisiin.

Tuotannon automaatio-aste vaikuttaa myös paljon.

Vierailija

Tässä vastaus hinnanmuodostukseen.

http://www.yle.fi/mot/maataloustuki/100suurinta.htm

Mun mielestä lihan tuotannossa maataloustukien antaminen on aivan järjenköyhää. Tuetaan sitä, että tuhlataan ruokaa ja energiaa ja tehdään siitä epäterveellisempää ruokaa.

Laiduntamiseen perustuvatn karjatilan tukemisen vielä ymmärtäisi joten kuten kun se ei ole ihmisten ruoasta pois, mutta se taas tuottaa niin paljon kasvihuonekaasupäästöjä, että päästöverolle sekin pitäisi panna.

Vierailija
tuc
Tässä vastaus hinnanmuodostukseen.

http://www.yle.fi/mot/maataloustuki/100suurinta.htm

Mun mielestä lihan tuotannossa maataloustukien antaminen on aivan järjenköyhää. Tuetaan sitä, että tuhlataan ruokaa ja energiaa ja tehdään siitä epäterveellisempää ruokaa.

Laiduntamiseen perustuvatn karjatilan tukemisen vielä ymmärtäisi joten kuten kun se ei ole ihmisten ruoasta pois, mutta se taas tuottaa niin paljon kasvihuonekaasupäästöjä, että päästöverolle sekin pitäisi panna.

Onhan tuolla listalla viljantuottajiakin. Selvittäkääpäs joku, kuinka paljon kiloa sianlihaa ja viljaa tuetaan.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä26853
Liittynyt16.3.2005
Maveric
Osaako joku selittää miten "moninkertainen energiankulutus" korreloi lihan myyntihintaan? Selittyykö lihan halpa hinta eläinten tehokasvatuksella, kasvuhormoneilla, säilytys- tai kuljetuskustannuksilla vai jollakin muulla? Kiitos vastauksista!

Eläimet eivät laskuta kuluttamistaan jouleista. Yleensähän elukat kaluavat ruohoa niityllä, tai sitten syövät jätetuotteista tai halvoista viljoista tehtyjä rehuja. Kumpikin on varsin halpaa verrattuna elintarvikelaatuisten kasvisten kasvatuksen vaatimiin moninaisiin työvaiheisiin, varsinkin Suomen kaltaisilla ilmaston puolesta maatalouteen hyvin huonosti sopivilla alueilla. Eivät ne kasvikset kalliita ole siellä, missä ne kasvavat luonnostaan.

Sitä kyllä ihmettelen, miten uusiseelantilaista lampaanpaistia saa alle 6 eurolla kilo. Joko niillä on käytössä jotkin varsin eksoottiset dopingit, tai sitten sikäläinen lampaan "hoito" on sellaista, että karitsan lasketaan vapaaksi luontoon ja pyydystetään parin vuoden päästä täysikasvuisena myyntiin. Kuluja ei siis käytännössä ole.

Vierailija

"Mylvii niin kuuin sonnikarja" Se A.Kiven kuvaus niistä Viertolan villiintyneistä sonneista oli realiteetti silloin kun naudat päästettiin metsään tai saareen villiintymään ja sitten niitä sai metsästäen sieltä hakea syksyllä. Sarvea tuli kuin Madatorille Madridissa.

Tuo toimisi edelleen ellei EU ole sitä ehkä kieltänyt. Karhut ja Sudet kyllä aiheuttaisi hävikkiä.

Uusimmat

Suosituimmat