Seuraa 
Viestejä45973

Uutisten mukaan ensi talvena voi tulla muutaman tunnin sähkökatkoksia, koska sähkö ei riitä. Venäjällä ei ole riittävästi sähköä myyntiin oman kulutuksen kasvun takia. Mutta mihin sähköä eniten Suomessa menee? Tähän on vaikea löytää vastausta. Vuonna 2005 sähköä kuluttivat eniten teollisuus ja rakentaminen 54,1 prosenttia, sitten koti- ja maatalous 21,3 prosenttia ja vähiten julkinen kulutus ja palvelut, 17,6 prosenttia.
Lähde: http://www.talentum.com/ Entä nyt, minkä teollisuuden alan sähkönkulutus on kasvanut? Eikö millään säästötoimilla voi sähkökatkoksia estää?

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (61)

No älkääs nyt. Vastaaja on keksinyt tavan varastoida tuulivoimaa sähkösiiloon. Ei tarvitse tuijottaa kuin kokonaisvuosituottoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rajoitetaan sähkönvientiä Ruotsiin

Kulutuspiikin aikaan vuonna 2004 vietiin Ruotsiin jopa 900MW sähköä, kyllä täällä sähkösaunat paahtaa lihakset pehmeiksi kun naapurissa palellaan
Vain noin 40% Venäjältä tuodusta sähköstä jäi Suomeen.

Lisäksi Fingrid saa poikkeusluvan pistää varavoimaa päälle. Uutisissa kehotetaan vähentämään asuntojen lämpötilaa pari astetta ja olla saunomatta kovilla pakkasilla. Muttei Suomen kansa käskyä tottele, vaan laittaa uhallaankin kaikki hehkulamput lämmittämään taloa.

Väläys
Mutta mihin sähköä eniten Suomessa menee? Tähän on vaikea löytää vastausta.

Ainakin sellaiseen teollisuuden järjettömyyksiin, että lämpökäsittelyuunien hukkalämmöt puhalletaan suoraan ulos ja samaa hallitilaa lämmitetään samaan aikaan 160 kW lämpöpuhaltimella.
Tämä on tietysti yksittäistapaus, mutta tällaisia firmoja on Suomessa varmaan tuhansia.

Nämäkin kuvan pinionit eli hammasakselit kastetaan tuosta kohta karkaisuöljyyn.
Samoin tuon öljyn jäädytyksestä poistuva lämpö lämmittää lyhentämättömänä harakoita.

Eikö olisi parempi laittaa teollisuudelle ensin vähän suitsia, eikä aina puuttua yksityishenkilöiden energiankäyttöön ?
Lämmön talteenotosta ei ole yritykselle edes haittaa, vaan se näkyy vain sähkölaskussa, ei tuotannossa.
http://www.atagears.fi/Default.aspx?id=463904

Neutroni
Seuraa 
Viestejä42639

Kyllä kai kuluksen kasvua tapahtuu jokaisella alalla. Käsittääkseni puunjalsotus- ja metalliteollisuus ovat suurimmat kuluttajat. Nyt, ja pitkään tulevaisuudessakin, maksetaan hintaa viime vuosikymmenien saamattomasta jahkailusta energiaratkaisuissa. Eivätkä asiat tyrineet herrat suinkaan ole maksumiehinä, kyllä se on kansa joka tuntee selkänahassaan herrojen virheet - se on sitä "poliittista vastuuta".

Eipä sitä säästöä muuten saada kuin lopettamalla kuluttavia toimintoja. Ja mikäs sen parempi tapa kuin vääntää sähkölaitoksella isoa punaista katkaisijaa. Varmasti loppuu kulutus, kuin seinään. Nykyisellään tuotantokapasiteetti on niin tiukilla, että valistus (lue: paskapuheet) eivät enää tehoa.

Tuo sähkön katkominen teollisuudelta ei välttämättä ole pitemmän päälle sen parempi ratkaisu. Siitä maksetaan vain eri tavalla pitemmällä ajalla. Mutta yhtä lailla ne, jotka ovat maan tähän tilaan ajaneet, välttyvät seurauksilta.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä42639
Canccu
No älkääs nyt. Vastaaja on keksinyt tavan varastoida tuulivoimaa sähkösiiloon. Ei tarvitse tuijottaa kuin kokonaisvuosituottoon.

Paljonko kilowattitunteja menee kuutiometriin? Riittääkö maan varastointikapasiteetiksi, että Helsinki-Vantaan lentokenttärakennus muutetaan sähkösiiloksi? Ei kai sitä kuitenkaan voi käyttää alkuperäiseen tarkoitukseensa sitten kun kiitoradalla on vieri vieressä siivettömiä 3 MW:n tuulimyllyjä, joiden pinta-alantarve on 8 m^2.

Piru Naiseksi
Seuraa 
Viestejä3164

verrattain lyhytkin sähkökatkos riittää aiheuttamaan vahinkoja. Otetaanpa esimerkiksi herkkien elintarvikkeiden pilaantuminen kylmälaitteen jäätyä virratta tunneiksi. En tarkkaan tiedä, miten helposti nykyiset tietokoneet hukkaavat muistiinsa uskottua aineistoa, jos toiminnassa tai valmiustilassa olevasta koneesta yllättäen katkeaa virta.
Mistä kuluttajat saavat hyvitystä pitkän sähkökatkon aiheuttamille vahingoille eli onko olemassakaan tyydyttävää vakuutusta niiden varalle? Yrittäjälle voi käydä vielä enemmän kalpaten, jos sähkökatko iskee parhaimpaan liikeaikaan ja lamauttaa kassojen toiminnan.
Oletan, että elintärkeistä toiminnoista huolehtivissa paikoissa, kuten sairaaloissa, on omat sähköntuottojärjestelmät sähkökatkojen varalta.

Nythän juuri yksi paperinvalmistaja uhkaa lopettaa muutamaan tehtaan. Tästä syntyy säästöä muutaman ison kaupungin sähkönkulutuksen verran.

Tulevaisuudessa kun kaikki paperiteollisuus on Suomesta poistunut, pärjäämme hyvin nykyisillä voimalaitoksilla, ryhdymme jopa sähkön viejiksi.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä42639
Piru Naiseksi
verrattain lyhytkin sähkökatkos riittää aiheuttamaan vahinkoja. Otetaanpa esimerkiksi herkkien elintarvikkeiden pilaantuminen kylmälaitteen jäätyä virratta tunneiksi.Kyllä tuollaiset katkot pidetään niin kyhyinä, etteivät pakastimet sula. Niitähän voidaan kierrättää paikasta toiseen tehokkaasti.

En tarkkaan tiedä, miten helposti nykyiset tietokoneet hukkaavat muistiinsa uskottua aineistoa, jos toiminnassa tai valmiustilassa olevasta koneesta yllättäen katkeaa virta.Kovalevylle tallennettu tieto häviää harvoin, mutta ei se mahdotonta ole. Toisaalta ne joilla on arvokasta tietoa, joutuvat huomioimaan että mikä tahansa kovelevy saattaa koska tahansa hajota niin, ettei tietoja voida palauttaa. Arvokasta tietoa ei koskaan tule säilyttää vain yhdellä kovalevyllä.

Mistä kuluttajat saavat hyvitystä pitkän sähkökatkon aiheuttamille vahingoille eli onko olemassakaan tyydyttävää vakuutusta niiden varalle?Normaaleista sähkökatkoksista sähkölaitokset maksavat korvauksia. En sitten tiedä, voivatko ne tällaisessa tapauksessa vedota johonkin force major -pykäliin.

Yrittäjälle voi käydä vielä enemmän kalpaten, jos sähkökatko iskee parhaimpaan liikeaikaan ja lamauttaa kassojen toiminnan.Tuskin hallittuja katkoja tuotetaan ainakaan isoihin kauppohin tai paljon kauppoja sisältäville alueille liikeaikaan (tosin kyllä täällä osataan tyriä). Pienyrittäjä nyt muutenkin on Suomessa elukan asemassa, tuomari sitten vaan konkurssioikeudenkäynnissä toteaa "voi voi, mitäs läksit, sillan alla on tilaa".

Eiköhän maaseututaajamat ja haja-asutusalueet ole ensimmäinen paikka, joilta vedetään piuhat poikki. Siellä on sen verran sähkölämmitteisiä taloja, että jonkinlainen kulutuksen pienentyminen voidaan aikaansaada. Kaukolämmitetyillä taajama-alueilla ei sähköjen katkaisusta saavuteta haittoihin nähden niin suurta hyötyä.

Oletan, että elintärkeistä toiminnoista huolehtivissa paikoissa, kuten sairaaloissa, on omat sähköntuottojärjestelmät sähkökatkojen varalta.

Kyllä vain, sen suhteen ei pitäisi tulla ongelmia.

Saunomiskieltoja voi aluksi tulla. Nehän näkyvät fingridin mittareissakin, kun kaikki saunoo suunnilleen samaan aikaan.
Silti kotitalouksien osuus kait viidennes, joten teollisuuden toimet vaikuttavat eniten.

Pitäkää varavoimaa. Kaasupihagrilli käy lämmittimestä sekin. Sillä tekee ruuatkin.

Canccu
No älkääs nyt. Vastaaja on keksinyt tavan varastoida tuulivoimaa sähkösiiloon. Ei tarvitse tuijottaa kuin kokonaisvuosituottoon.

Aivan. Lisäksi tyyni sää ei vaikuta siivettömien tuulimyllyjen tuottoon, vaan se on aina yhtä tasaista.

Eiköhän nämä aiotut sähkökatkokset toteuteta niin, että tiputetaan verkko-ohjauksella osa asuintalojen ( ja mahdollisesti toimistojen) sähkölämmityksistä ja kiukaista pois päältä. Katkot ovat niin lyhytaikaisia (max. 4h sähkösopimukseni mukaan), että eipä niitä juuri huomaa. Onhan niitä aina silloin tällöin tehty pakkasjaksoilla ns. huippukuormaa rajoitettaessa. Myös katuvalaistusta voitaneen sammutellla tarvittaessa.

Tuskinpa nämä katkot kohdistuvat prosessiteollisuuteen tai kauppaliikkeiden pakastinaltaisiin. Yksityisen talouden pakastimeeen ei muutaman tunnin katko vaikuta yhtään mitään.

Viirupöllö
Eiköhän nämä aiotut sähkökatkokset toteuteta niin, että tiputetaan verkko-ohjauksella osa asuintalojen ( ja mahdollisesti toimistojen) sähkölämmityksistä ja kiukaista pois päältä. Katkot ovat niin lyhytaikaisia (max. 4h sähkösopimukseni mukaan), että eipä niitä juuri huomaa.

Kyllä minä ainakin huomaan 4h katkoksen, jos satun olemaan saunassa ja suihkustakin loppuu lämmin vesi.

bena
Kyllä minä ainakin huomaan 4h katkoksen, jos satun olemaan saunassa ja suihkustakin loppuu lämmin vesi.

Saivartelua. Sinulla tulee lämmintä vettä ja sähköä ihan hyvin - keskimäärin. Ja ihan koko vuosikulutuksesi verran!

Ydinvoimalobbarien pälätystä tuollaiset!

bena

Kyllä minä ainakin huomaan 4h katkoksen, jos satun olemaan saunassa ja suihkustakin loppuu lämmin vesi.

No kiukaan nyt tietysti huomaa kun lämpö katkeaa, mutta ei se nyt niin kovin suuri puute ole. En viittsinyt edelliseen tätä itsestään selvyyttä kirjata

Lämmin vesi jos loppuu suihkun aikana, niin sitä ei tavallisista boilereista tule moneen tuntiin, vaikka sähköt olisivat päälläkin. Mutta hidastuuhan se lämmittäminen katkon ajan.

Pointti on se, että katkot eivät ole kovin dramaattisia tavallisen kuluttajan kannalta. Mutta voihan olla, että sähköpulasta tulee niin paha, että lyövät kerralla koko kaupungin pimeäksi Venäjän tyyliin

Ertsu
Lämmön talteenotosta ei ole yritykselle edes haittaa, vaan se näkyy vain sähkölaskussa, ei tuotannossa.

Voipi vain olla, että hehkuvasta teräksestä saatavaa lämpöä on vaikea hallita, eikä siitä saa lämpöä tasaisesti. Jo ergonomisista syistä lienee tarpeen pitää työtilojen lämpötila kohtalaisen vakiona, vaikka tämä tietäisikin pientä energiahukkaa.

Piru Naiseksi
En tarkkaan tiedä, miten helposti nykyiset tietokoneet hukkaavat muistiinsa uskottua aineistoa, jos toiminnassa tai valmiustilassa olevasta koneesta yllättäen katkeaa virta.

Luulisin, että tallennetut tiedot eivät juurikaan kärsi, joskin virtapiikit saattavat vahingoittaa virtapiirejä. Itse käytän kotona läppäriä, joka verkkovirran katketessa vaihtaa automaattisesti akulle. Nettiyhteys tosin taitaa katketa.

Yhtä kaikki, en panisi pahakseni kuudetta, seitsemättä tai kahdeksattakaan ydinvoimalaa. Ruotsin viherterroristit ovat Perssonin kaudella saaneet aikaan ydinvoimaloiden alasajon, ja Venäjälle energia on lähinnä ulkopoliittinen kiristyskeino. Suomen sääolot tuntien maassa pitäisi pystyä tuottamaan energiaa omilla voimaloilla mieluiten vähän yli oman tarpeen, jotta yllätyspakkasilla ei sähkönsaanti hyydy ihan noin vain.

Canccu
bena
Kyllä minä ainakin huomaan 4h katkoksen, jos satun olemaan saunassa ja suihkustakin loppuu lämmin vesi.Saivartelua. Sinulla tulee lämmintä vettä ja sähköä ihan hyvin - keskimäärin. Ja ihan koko vuosikulutuksesi verran!

Ydinvoimalobbarien pälätystä tuollaiset!

Olet oikeassa. Tuulivoiman tuotantohan on ajoitettu juuri noihin pakkaspäivien sähkökatkoksiin, jolloin kulutus on nolla. Turhaan kai sitä sähköä tuottaa, kun ei ole kulutustakaan. Eli sähköä saadaan juuri kulutuksen verran.

Viirupöllö
Lämmin vesi jos loppuu suihkun aikana, niin sitä ei tavallisista boilereista tule moneen tuntiin, vaikka sähköt olisivat päälläkin. Mutta hidastuuhan se lämmittäminen katkon ajan.

Olet oikeassa, mikäli lämmitetään vain yösähköllä. Mutta jos yöllä on 4h sähkökatkos, niin aamulla saatkin käydä kylmässä suihkussa, tai seuraavana iltana kun päivällä vesi ei lämpene.

bena
Olet oikeassa, mikäli lämmitetään vain yösähköllä. Mutta jos yöllä on 4h sähkökatkos, niin aamulla saatkin käydä kylmässä suihkussa, tai seuraavana iltana kun päivällä vesi ei lämpene.

No kyllä minulla 300l:n boileri lämpiää yösähköllä (päällä 9h/yö) kuitenkin nopeammin kuin 9h:ssa ellei lähtölanne ole täysin kylmä boileri. Eli normaalitilanteessa katkos ei näy lämpimän veden tuotossa. Joskus kun boileri on tullut tyhjättyä niin ettei liru kuin haaleaa vettä, niin heittämällä päiväkykimen päälle, on vesi normaalin kuumaa n. 4 - 5 tunnin päästä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat