Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Vauvan terveys ja pitkäaikaiset vaikutukset

Tupakoivien vanhempien vauvoilla on kaksi kertaa enemmän hengitystieinfektioita kuin tupakoimattomien vauvoilla. Äidin raskausaikainen tupakointi kaksinkertaistaa vauvan riskin sairastua astmaan, samoin vauvan vatsakoliikkien ja huulihalkion riski kasvaa.

Raskausaikaisella tupakoinnilla saattaa olla myös pidempiaikaisia vaikutuksia vauvan terveyteen. Se saattaa rajoittaa painon nousua ja pituuskasvua ja hidastaa lukemisen ja matemaattisten taitojen kehittymistä. Myös yliaktiivisuus ja keskittymishäiriöt ovat yleisempiä tupakoivien äitien lapsilla. Tupakointi häiritsee naisen raskausaikaista hormonitasapainoa, millä saattaa olla pidempiaikaisia vaikutuksia naisen lisääntymisterveyteen.

Raskaudenaikaisen tupakoinnin vaikutukset eivät aina näy ultraäänitutkimuksessa paitsi, jos vauvan kasvu on hidastunut. Tupakointi on voinut aiheuttaa pysyviä vaurioita sikiön keskushermostoon, vaikka lapsen syntymäpaino olisi yli kolme kiloa.

Vierola Hannu. Tupakka ja naisen terveys. Art House. Jyväskylä 1996. Tupakasta vieroituksen Käypä hoito .
-------------------------------------------------------------
Paljon on puhuttu siitä miten tupakointi vaikeuttaa vauvan elämää, mutta tietääkseni vasta nyt lähiaikoina on todettu, että vaikutukset eivät rajoitu lapsuuteen; tupakoivan äidin lapsi saattaa kärsiä koko ikänsä äitinsä sauhuttelusta.

Tästäkö syy siihen että olen lyhyt, matemaattisesti täysin lahjaton, tavallisestikin arkena aika rauhaton sielu sekä minulla on astma.
Silloin kun äitini minut sai, ei vielä puhuttu paljoa tupakoinnin haitallisuudesta... Jotain tiedettiin mutta ei tarpeeksi. Tupakointi oli trendikästä!!!
Pätevätkö samat asiat passiivisen tupakoinnin kanssa? Eli jos pentuna vetelin etäsauhuja äitini savukkeista, onko se voinut aiheuttaa myös yllämainitut?
T: Pohdiskeleva Neitonen

Sivut

Kommentit (27)

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210
Liittynyt2.6.2005

Äitini, hyvin terveitä (muttei liian terveitä) elämäntapoja ikänsä noudattanut hyvägeeninen (=ei suvussa) nainen, sairastui rintasyöpään kymmenen vuotta sitten. Suurin epäilynaihe syystä oli se, että oli kasvanut kodissa, jossa isä sauhutteli yhtäjaksoisesti, kunnes päälle seitsemänkymppisenä kuoli keuhkosyöpään. (Hähää. )

Joten mikä ettei olisi tupakoinnilla, myös passiivisella, pitkäkestoisempia vaikutteita.

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Neiti kirjoitti:

"Paljon on puhuttu siitä miten tupakointi vaikeuttaa vauvan elämää, mutta tietääkseni vasta nyt lähiaikoina on todettu, että vaikutukset eivät rajoitu lapsuuteen; tupakoivan äidin lapsi saattaa kärsiä koko ikänsä äitinsä sauhuttelusta."

Tästä nyt olisi ollut kiva nähdä jotain tutkimusmatskua.

Nykyään on paljon täysin tupakoimattomillakin vanhemmilla lapsia, jotka eivät voi syödä kuin kengurunlihaa. Mistä lie sitten johtuukaan...

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210
Liittynyt2.6.2005
Harmiton

Nykyään on paljon täysin tupakoimattomillakin vanhemmilla lapsia, jotka eivät voi syödä kuin kengurunlihaa. Mistä lie sitten johtuukaan...

Kissanruokaa! Sool!

Anteeks'. Mutta mikä kumma siinä kengurunlihassa niin allergisoimatonta on? Vai oliko kyseessä vain *insert name here*-liha, ja minä tyhmä en taas tajunnut?

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Harmiton

Tästä nyt olisi ollut kiva nähdä jotain tutkimusmatskua.

Nykyään on paljon täysin tupakoimattomillakin vanhemmilla lapsia, jotka eivät voi syödä kuin kengurunlihaa. Mistä lie sitten johtuukaan...

Vierola Hannu. Tupakka ja naisen terveys. Art House. Jyväskylä 1996

LL Pekka V. Virkkunen ; 12.12.2000 http://www.tohtori.fi/tupakka/0013.html

01.06.2004 11:28 Teemu Puhakka, asiantuntijalääkäri http://www.mtv3.fi/poliklinikka/artikke ... Tupakointi

http://www.tays.fi/tays/sairaanhoito/ke ... kointi.pdf Lähdekirjallisuutta:
Pekka Puska - Kaj Koskela - Heikki J Korhonen:
Tupakka, terveyshaitat ja terveyskasvatus

Äidin raskauden aikainen tupakointi lisää vikoja sikiön perimässä
http://www.yle.fi/genreportaalit/portaa ... tunid=4406

http://www.yle.fi/akuutti/arkisto2005/170505_c.htm Asiantuntija: KATARIINA KALLIO, tutkija
Turun yliopisto, Sydäntutkimuskeskus
-------------------------------------------------------------------------
Eivät ole varsinaisia "tutkimuksia" mutta artikkeleita. Ja ensimmäisessä viestissäni oli lähde, niinkuin jokaisessa viestissä jossa lainaan muiden tekstejä. Lähde oli siis Vierola Hannu. Tupakka ja naisen terveys. Art House. Jyväskylä 1996 ja artikkeli oli http://www.tupakka.org osoitteesta joka toden totta jäi aluksi mainitsematta.

Moniallergisilla lapsilla saattaa olla n. 20 sallittua ruoka-ainetta. Pienillä vauvoilla skaala ei ole näinkään laaja.
Ruoka-aineita kun otetaan yksi kerrallaan kokeiltavaksi.
Kengurunliha on vain yksi vaihtoehto silloin, kun kotimaiset possu ja nauta eivät käy.
Hirvi ja poro ovat toki myös vaihtoehtona.

Usein tällaisen moniallergisen ruokavalion kokoaminen käy ihan työstä.

Tuosta lapsen koliikista... Melko mielenkiintoista vetää langat tupakointiin. Kyseiseen ongelmaan kun ei olla lääketieteellisesti syytä löydetty.
Mitähän mieltä ovat tupakoimattomat vanhemmat, joiden lapsi on kolikkivaivainen...

Omalta kohdaltani voisin kehoittaa etsimään kenties toisenlaistakin ratkaisua.
Kolikkivaivoissa imettävän äidin ruokavalio tsekataan.. epäillään, että lehmänmaidolla olisi osuutta asiaan.
Valitettavasti tsekkaamisesta ei aina ole apua.

Raskausaikana tupakoineen äidin lapsella toisinaan ilmiintyy vierotusoireita, lapsi on kovin itkuinen. Tällöin on äidin suositeltavaa imettää lasta niin, että on juuri tupakoinut. Ja vierottaa lapsi pehmeällä laskulla...

Tupakointia raskausaikana tulisi toki välttää. Kyseessä kun silloin eivät ole vain omat keuhkot ja verenkierto.

Kiitos Neiti

Näistä asioista on hiukan hankala löytää tutkimusaineistoa, jota sitten voi tulkita vailla skeptisyyttä.
Useilla kun on tapana tupakoinnin sijaan markkinoida korvaavaa tuotetta. Kuten myös osassa näistä antamistasi linkeistä.

Harmiton

Useilla kun on tapana tupakoinnin sijaan markkinoida korvaavaa tuotetta. Kuten myös osassa näissä antamissasi linkeissä.

ööö että pitäisi markkinoida sitä tupakointia?
Ja mielestäni kaikissa noissa linkeissä tuotiin esiin hyvin se että tupakoinnista on hyvä luopua, eivätkä ne olleen mitään nicoreten mainoksia...

Ensimmäinen linkki näyttää olevan Nicoreten mainos

"Markkinoilla olevat nikotiinikorvaushoitovalmisteet soveltuvat hyvin lopettamisen tueksi. Niitä käytettäessä veren nikotiinipitoisuudet eivät nouse yhtä korkeiksi kuin savukkeita polttaessa. Nikotiinivalmisteita käytettäessä vältytään veren hiilimonoksidipitoisuuden nousulta. Valmisteita voidaan käyttää myös raskauden aikana:

"Tupakoitsijoiden synnyttämien lasten pienet syntymäpainot on liitetty nikotiinin verisuonia supistavaan vaikutukseen istukassa. Kuitenkin nikotiinikorvaushoito haittaa sikiön kehitystä vähemmän kuin tupakoinnin jatkaminen. Nikotiinihoidon katsotaan olevan aiheellista raskauden aikana, jollei 10-15 savuketta päivittäin polttavan naisen tupakoinnin lopettaminen muuten onnistu. Tällöin korvaushoito tulisi toteuttaa raskauden alkuaikana, jolloin sikiön kasvun on osoitettu hidastuvan vähemmän." (Kirsi Pietilä - Pekka Puska, Nikotiinikorvaushoidon turvallisuus, Suomen Lääkärilehti 1-2/2000) "

Eikä korvaustuotteiden mainostamiselta vältytä muutoinkaan.

ööö Tupakoinnin voi lopettaa myös ilman korvaavaa nikotiinia

Nikotiini on vesi/rasvaliukoinen myrkyllinen alkaloidi.

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210
Liittynyt2.6.2005

Ahaa, siis moniallergiaisille lapsille syötetään myös kissanruokana käytettävää kengurua. Selvä.

(Off-topic: Kyllähän te tiesitte, että "riista" kissanruuassa =kengurua, useimmiten?)

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Edelleen on todettua, että terveellisempää kuin kessutella on käyttää nikotiinikorvaushoitoa. Terveellisintä on olla polttamatta.

ööö on muitakin nikotiinihoitotuotteita kuin Nicorette, en ainakaan nähnyt että äsköisessä copypastessa juuri kyseinen valmiste olisi nimetty.

Jos puhutaan nykyään vanhempien tupakoinnin vaikutuksesta lapsen terveyteen niin esimerkit kymmenien vuosien takaa ovat melko epäoleellisia; nykyisin ei mahda löytyä montaa vanhempaa joka polttaa niin, että lapsi altistuisi savulle. Ei kai kukaan muutenkaan nykyään sisällä polta, ainakaan 60-70-luvuilla syntynyt. Raskausaikana ainakin runsaammin polttavat lienevät niitä, joilla ongelmia on muutenkin. Itselläni on 4-vuotias poika ja toinen lapsi tulossa, ja en koskaan ole altistanut lastani tai odottavaa vaimoani tupakansavulle, vaikka poltankin säännöllisesti askin tupakkaa päivässä.

Nikotiinilääkkeet ja riippuvuus

Nikotiini on vahva myrkky, jonka nauttiminen annoksella 1 mg/kg johtaa 50 %:n
todennäköisyydellä kuolemaan. Nikotiinin käyttö aiheuttaa nopeasti riippuvuuden, koska se
sitoutuu keskushermoston nikotiinireseptoreihin ja aiheuttaa niiden määrän lisääntymisen.

Riippuvuus syntyy samanlaisella mekanismilla kaikkiin nikotiinia sisältäviin tuotteisiin.

Tarve tyydyttyy helpoimmin käyttämällä nopeasti nikotiinia vapauttavia tuotteita. Tupakasta nikotiini imeytyy keuhkojen kautta aivoihin 10-20 sekunnissa, kun taas nikotiinivalmisteista imeytyminen on hitaampaa vaihdellen jonkin verran lääkemuodosta riippuen.
Ilman minkäänlaista apua tupakoinnin onnistuu lopettamaan 3-8 % tupakoitsijoista.
Nikotiinikorvaushoitovalmisteita oikein tuettuna käyttämällä onnistumisprosentti nousee eri tutkimusten mukaan enimmillään noin 30 %:iin.

Suuri osa korvauslääkkeiden avulla tupakasta eroon pyrkivistä epäonnistuu tavoitteessaan.

Olennaisinta tupakan lopettamisessa on henkilön oma motivaatio.

Korvaushoitolääkkeet ovat vain apukeino vieroitusoireiden lievittämiseen, mutta niistäkin saatava hyöty riippuu ennen muuta valmisteiden oikeasta käyttötavasta. Oikean käytön edellytys perustuu henkilön nikotiiniriippuvuuden arviointiin, oikeaan lääkemuotoon tai niiden
yhdistelmään, oikeaan annokseen ja riittävän pitkään hoitoaikaan. Nikotiiniriippuvuuden välttämiseksi hoidon lopettaminen täytyy myös suunnitella etukäteen. Apteekeissa on tällä hetkellä
saatavana 62 erilaista nikotiinikorvaushoitovalmistetta. Nämä sisältävät purukumeja (2 mg ja 4 mg),
depotlaastareita (5 mg/16 t, 7mg/24 t, 10 mg/16 t, 14 mg/24 t, 15 mg/16 t, 21 mg/24 t ),
kielenalustabletteja (2 mg resoribl), inhalaattoreita (10 mg) ja imeskelytabletteja (1mg, 2 mg).
Lienee itsestään selvää, että tässä valmisteviidakossa kuluttaja ei ilman asiantuntevaa apua osaa välttämättä tehdä parhaita mahdollisia valintoja.

Tanskasta (ja Norjasta) saatujen kokemusten mukaan nikotiinikorvaushoitovalmisteiden myynnin
vapautuminen johtaisi varmasti näiden lääkkeiden myynnin voimakkaaseen kasvuun.

Tupakointiin myynnin lisääntymisellä ei kuitenkaan ole ollut vaikutusta.

Myöskään nikotiinivalmisteiden käyttö tupakanlopettamistarkoituksessa ei ole lisääntynyt.
Nikotiinilääkkeiden käyttö muuhun kuin tupakanlopettamistarkoitukseen on sen sijaan kasvanut, ja 12 % käyttäjistä ilmoittaa olevansa niistä riippuvainen.

Nikotiiniriippuvuus luetaan tautiluokituksessa krooniseksi sairaudeksi.

On outoa terveyspolitiikkaa pyrkiä ylläpitämään väestön nikotiiniriippuvuutta tai pahimmassa tapauksessa lisätä sen kehittymisen mahdollisuutta kannustamalla ihmisiä nikotiinilääkkeiden käytön lisäämiseen.

Nikotiinikorvaushoitovalmisteiden myynti tupakan yhteydessä antaa väärän signaalin tupakoinnin lopettamisen helppoudesta. Sen viesti on, että tupakoinnin lopettaminen on yhtä helppoa kuin sen aloittaminenkin. Korvaushoitolääkkeiden myynnin vapauttaminen veisi terveydenhuollolta yhden oikein käytettynä tehokkaan hoitokeinon tupakasta vieroitukseen, koska apteekkien mahdollisuustähän työhön vähenisi. Tehty esitys siis johtaisi todennäköisesti päinvastaiseen tavoitteeseen kuin mitä sillä on alun perin väitetty olevan.

http://www.apteekkariliitto.fi/BinarySe ... skin:print

On helppo ymmärtää, miksi Apteekkariliitto on sosiaali- ja terveysministeriölle tekemässään yhteenvedossa äärimmäisen huolissaan nikotiinituotteiden mahdollisesta siirtymisestä lähiökaupan hyllylle, ihan sinne savukeaskien viereen.
Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että lääkäreiden ja lääketehtaiden tekemä yhteistyö kantaa melkoista hedelmää, kun terveydenhuolto on valjastettu tupakointi asiassa kulkemaan korvaustuotteilla.
Kyseessä on valtava bisnes, siitäkin huolimatta, että onnistumisprosentti ei ole häävi.

"On outoa terveyspolitiikkaa pyrkiä ylläpitämään väestön nikotiiniriippuvuutta tai pahimmassa tapauksessa lisätä sen kehittymisen mahdollisuutta kannustamalla ihmisiä nikotiinilääkkeiden käytön lisäämiseen."

Tämä on erittäin outoa omastakin mielestäni.
Kun puhutaan tupakoinnin lopettamisesta, on terveyspiireissä vallan unohdettu markkinoida, että tätä tupakoinnin lopettamista voi tosiaankin yrittää ihan ilman korvaavaa nikotiinia tai käyttämällä vaihtoehtoisia hoitomuotoja, joista esim. hypnoosilla on saavutettu hyviäkin tuloksia.
Nikotiinin tarjoilemista pidetään ”terveellisenä” vaihtoehtona, vaikka se juuri nimenomaan on se aine savukkeessa, joka aiheuttaa tätä riippuvuutta. Korvaushoito siis ylläpitää tätä riippuvuutta, eikä suinkaan pelasta siltä. Vierotus tapahtuu vasta kun korvaustuotteen käyttö lopetetaan.

” Oikean käytön edellytys perustuu henkilön nikotiiniriippuvuuden arviointiin, oikeaan lääkemuotoon tai niiden
yhdistelmään, oikeaan annokseen ja riittävän pitkään hoitoaikaan.”

On täysin ymmärrettävää ajateltaessa asiaa lääketehtaan kannalta, että korvaustuotteissa painotetaan nimenomaan tätä riittävän pitkää hoitoaikaa.
Kun kuitenkin tiedetään, että nikotiini itsessään poistuu kehosta nopeasti ja sen metaboliitti kotiniini poistuu elimistöstä 15-30h kuluttua viimeisestä annostuksesta, on mielestäni täysin käsittämätöntä, miksi korvaushoitoa kehotetaan jatkamaan useita kuukausia.
Fyysinen riippuvuus loppuu vasta, kun kotiniini on poistunut kehosta. Korvaushoito ylläpitää riippuvuutta ja useiden kuukausien pituinen korvaushoito edesauttaa addiktion siirtymistä savukkeista korvaustuotteisiin.

Meillä tupakkatuotteiden mainostaminen on kiellettyä, mutta korvaavan nikotiinin osalta on menossa villit viikot. Sponsored by… sekä tietenkin täysin avoin mainostaminen kaikkialla mediassa, puhumattakaan ”terveydenhuollosta”..

Kyseessä on myrkyllinen aine.

Tupakoinnin vastustamisen siivellä tehdään ihmeellisen kannattavaa bisnestä, siitä huolimatta, että itse tupakoinnin vähenemiseen asialla ei ole ollut mitään merkitystä.
Sen lisäksi, että meillä on joukko tupakoitsijoita, meillä on nyt myös joukko nikotiinikorvaustuotteisiin addiktoituneita käyttäjiä, sekä sekakäyttäjiä.

Tupakoinnin vähentämiseen näillä nykyisillä jo voimassa olevilla keinoilla ei olla kyetty puuttumaan. Tosin se vaatisikin hiukan toisenlaisia toimenpiteitä, joissa häviäjiä löytyisi paljon myös lääketeollisuudesta. Tämä ei ilmeisemmin ole kaikkien mieleen..

Voidaan tietenkin myös kyseenalaistaa, milloin nikotiinista tuli lääke?

Olennainen meinaa tässä asiassa unohtua:

”Olennaisinta tupakoinnin lopettamisessa on henkilön oma motivaatio. ”

Myös lapsi, jonka vanhemmat työskentelevät ravintoloissa saattaa altistua välillisesti tupakansavulle, jos lapsen vanhempi ei käy töiden jälkeen suihkussa.

Varsinkin pieni lapsi, joka kömpii aamuyöstä vanhempiensa sänkyyn, saattaa hengittää vanhempiensa hiuksien lähellä karseen hajuista ilmaa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat