Seuraa 
Viestejä45973

Ajattelinpa että olisi hauska keskustella ja ideoida tätäkin aihetta. Etenkin kun se on ollut erityisesti pinnalla viime vuosina Liaoningin fossiili löytöjen takia.

Joten:

Ajatuksia?
Ideoita?
Ylenpalttista keskustelua?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (10)

Dinomaniac
Ajattelinpa että olisi hauska keskustella ja ideoida tätäkin aihetta.

Kirjoita aina kuvaava otsikko teksteillesi, mutta kirjoita tekstisi aina niin kuin otsikkoa ei olisikaan, eli niin että lukija tietää mistä puhutaan vaikkei otsikkoa lukisikaan.

Lintujen evoluution sijasta lepakoiden evoluutio on minusta mielenkiintoisempaa ja se voi samalla ehkä valottaa lintujenkin evoluutiota. Ehkä jotkin liito-oravan kaltaiset eläimet ovat jossain vaiheessa alkaneet huitoa käsillään ja pystyneet näin hieman pidempiin hyppyihin puusta toiseen siirryttäessä. Matkat ovat pidentyneet ja jossain vaiheessa liitoa on voitu jo kutsua lennoksi.

Jotenkin tuntuisi, että kaloista on lyhyempi matka lintuihin.

Kalathan liikkuvat evillä, jotka muistuttavat kivasti siipiä.

Lisäksi vesi on elementtinä lähempänä ilmaa, kuin maa, jonka päällä liikuttaessa ei olla lähelläkään ilmalentoa, toisin kuin kalojen liikkuessa vedessä.

;):)

Liito-oravistahan toki pääsee helpostikkin lintuihin.

;):)

Ehkäpä joku lohilaji on alkanut päästä helpommin jokia ylöspäin, räpytellessään ilmassa eviään?

;):)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kirjoita aina kuvaava otsikko teksteillesi, mutta kirjoita tekstisi aina niin kuin otsikkoa ei olisikaan, eli niin että lukija tietää mistä puhutaan vaikkei otsikkoa lukisikaan.ah, anteeksi erheeni. Pitääpi musitaa tulevaisuuderssa

Lintujen evoluution sijasta lepakoiden evoluutio on minusta mielenkiintoisempaa ja se voi samalla ehkä valottaa lintujenkin evoluutiota. Ehkä jotkin liito-oravan kaltaiset eläimet ovat jossain vaiheessa alkaneet huitoa käsillään ja pystyneet näin hieman pidempiin hyppyihin puusta toiseen siirryttäessä. Matkat ovat pidentyneet ja jossain vaiheessa liitoa on voitu jo kutsua lennoksi.Kyllä lepakkojenkin lennon evoluutio varsin mielenkiintoista on. Jos en nyt ihan väärin muista niin varhaisimpia lepakoita on löydetty muunmoassa saksan messelistä. Icaronycteris index on löydetty juuri sieltä. Otus on periaatteessa täysin kehittynyt lepakko siipiensä puolesta.
Mutta missähän vaiheessa Lepakkojen esi-isät kehittyivät ja alkoivat liidellä oksistoissa? Messel on muistaakseni iältään noin 55 miljoonaa vuotta vanha. Kymmenen miljoonaa vuotta Dinosaurusten tuhon jälkeen. Mahtoivatko Lepakoiden kantamuodot jo elellä viimeisten dinosaurusten vielä vallitessa maailmaa, vai erytyivätkö ne nopeasti 10 miljoonassa vuodessa dinosaurusten tuhon jälkeen kun tilaa oli jälleen kehittyä mitä erillaisimmiksi muodoiksi?

Tällaista löysin Mikko Haaramon archiveista

<==o Microchiroptera Dobson, 1875 (pienlepakot)
|?- †Ageina
|?- †Chadronycteris
|?- †Alastorius
`--+--o †Archaeonycteridae [Icaronycteridae]
| |?- †Australonycteris clarkae Hand, Novacek, Godthelp & Archer, 1994; L. Eoc. Aust.
| |-- †Archaeonycteris trigonodon
| `-- †Icaronycteris index
`--+-- †Hassianycteris Habersetzer & Storch, 1987 [Hassianycterididae]
|-- †Tanzanycteris mannardi Gunnell, et al., 2003 [Tanzanycterididae Gunnell, et al., 2003]
`--+--o †Palaeochiropterygidae
| |--o †Palaeochiropteryx
| | |-- †P. spiegeli
| | `-- †P. tupaiodon
| `--+-- †Matthesia Smith & Storch, 1981
| `-- †Cecilionycteris prisca Sigé & Russell, 1980
`--+-- Emballonuridae (hautalepakot) [Emballonuroidea]
`--+-- Yinochiroptera
`-- Yangochiroptera

Jos jollakulla on hyviä artikkeleita Chiropteran evoluutiosta olisi kiva tietää. etenkin jos ovat pdf muodossa

Tämä keskustelu meni nyt kyllä lähinnä lennon evoluution keskusteluksi
Ei paha asia sinäänsä....

Ovatko strutsit, emut ja muut lentokyvyttömät linnut kehittyneet lentävistä linnuista? Vai onko niiden suvulta siis jäänyt ilmaan nouseminen kokonaan väliin?

Kyllä. Strutsien ja muiden lentokyvyttömien lintujen esi-isät oval olleet lentokykyisiä.
Onkin mielenkiintoista että montako kertaa linnut ovat tuon lentokykynsä menettäneet. Joidenkin, kuten esimerkiksi Gregory Paulin mielestä (ja minunkin mielestäni) jotkin petodinosaurukset ovat mahdollisesti lentävien lintujen jälkeläisiä

Siis ensin dinosaurukset kehittyivät linnuiksi josku jurakauden keski vaiheilla. Jossakin vaiheessa tietyt theropodit (petosaurit) erkaantuivat lentävien lintujen evoluutio linjasta ja alkoivat taasen kehittyä enempi maankamaralla eläviksi. Näihin kuuluvat mahdollisesti Dromaeosaurit, Therizinosaurit, Oviraptorosaurit, Troodontit ja ehkä jopa Tyrannosaurit.
Jos aihe kiinnostaa niin Kehottaisin lukemaan kirjan Dinosaurs of the air.

Muistaakseni Thomas Huxley esitti aikoinaan että strutsit ja kumppanit (paleognathae?) ovat välimuoto Archaeopteryxin ja nykylintujen välillä.

Jotakin sellaista, en nyt jaksa muistaa. Hän kuitenkin luopui tästä näkemyksestä.

olen kuullut hoatsin nimisestä linnusta. sen poikasilla on vielä kynnet! ne ovat jäänne dinosaurusten ajoilta.> http://www.harunyahya.org/evrim/evrim_a ... zi1037.jpg
se pystyy myös tarttumaan niillä. aikuistuttuaan kynnet, en ole varma häviävat höyhenten suojiin tai jäävät liian pieniksi. no joka tapauksessa hoazin on ainoa lintu jolla on kynnet. on myös teoria, etää lintu saattaa alkaa muuttua takaisin raptorimaiseksi dinosaurukseksi ja kynnet ovat enne. kukaties vielä joskus maailmalla kävelee dinosauruksia.

olen kuullut hoatsin nimisestä linnusta. sen poikasilla on vielä kynnet! ne ovat jäänne dinosaurusten ajoilta.> http://www.harunyahya.org/evrim/evrim_a ... zi1037.jpg
se pystyy myös tarttumaan niillä. aikuistuttuaan kynnet, en ole varma häviävat höyhenten suojiin tai jäävät liian pieniksi. no joka tapauksessa hoazin on ainoa lintu jolla on kynnet. on myös teoria, etää lintu saattaa alkaa muuttua takaisin raptorimaiseksi dinosaurukseksi ja kynnet ovat enne. kukaties vielä joskus maailmalla kävelee dinosauruksia.

Aivan.
Mielenkiintoista on myös että mioseeni ja plioseeni kaudella Etelä-Amerikassa ja Pohjois-Amerikan eteläosissa eleli hirmulintuja, Phorusracheja, joihin kuuluivat muunmoassa Phorusrhacos, Andalgalornis ja Titanis.
Jos en aivan väärin muista niin Titanis walleri on erityisen kiintoisa sillä sen eturaajat olivat alkaneet muotoutua tarttumakykyisiksi.
Ehkä kyseiset linnut olisivat taantuneet takaisin miltei theropodi tasolle saakka ellei maasilta Etelä-ja Pohjois-Amerikan välille olisi syntynyt.
Pitkän aikaa Phorusrhachit olivat hallitsevia petoja etelä-Amerikassa mutta maasillan syntyessä pohjoisesta tuli uusia istukallisia petonisäkkäitä kuten sapelihampainen smilodon.

Lentokyvyttömät linnut ovat varsin vanhaa perua. Koska on todella epätodennäköistä että lintu olisi kehittynyt matelijasta useampaan eri kertaan, on järkevää olettaa että lentokyvyttömät linnut ovat haarautuneet omaksi ryhmäkseen lintujen evoluution alkuvaiheessa. Tämä on tapahtunut yli 225 M vuotta sitten, jolloin mantereet vielä olivat yhdessä. Mantereiden eriytyminen sittemmin selittää sen, että lentokyvyttömiä lintuja on useammalla eri mantereella tuhansien kilometrien päässä toisistaan.

Lentokyvyttömät linnut ovat varsin vanhaa perua. Koska on todella epätodennäköistä että lintu olisi kehittynyt matelijasta useampaan eri kertaan, on järkevää olettaa että lentokyvyttömät linnut ovat haarautuneet omaksi ryhmäkseen lintujen evoluution alkuvaiheessa.Lentokyvyttömät linnut eivät ole yksi ja sama evoluutiolinja. Linnut ovat menettäneet lentokykynsä useaan kertaan kehityksensä aikana.
Esimerkiksi Phorusrhachit olivat kurkien sukulaisia, kun taas australiassa eläneet dromornithit, kuten Dromornis stirtoni, kuuluivat Anseriformesiin, ankkoihin!

ensimmäiset niinsanotut lentokyvyttömät linnut olivat jotkin Theropodit (petodinosaurukset).
Jotkin näistä protolinnuista erkanivat lentävien lintujen kehitys suunnasta eri aikoina. Esimerkiksi dromaeosaurit olivat luultavasti mattimyöhäisiä lentokyvyttömiä lintuja, sillä ne omaavat joitakin sovelluksia lentämiseen joita niin sanotulla Varhaisimalla linnulla, Archaeopteryx litographicalla ei ollut. On myös mahdollista että jotkin liaoningista, yixian muodostumasta löydetyt varhaiset dromaesaurit hallitsivat jonkinkaltaisen lentokyvyn.

Tämä on tapahtunut yli 225 M vuotta sitten, jolloin mantereet vielä olivat yhdessä. Mantereiden eriytyminen sittemmin selittää sen, että lentokyvyttömiä lintuja on useammalla eri mantereella tuhansien kilometrien päässä toisistaan.

noh..tuossa teoriassa on hieman pulmia
Ensiksikin, fossiilit tietävät kertoa että ensimmäiset lentokykyiset linnut kehittyivät joskus jurakauden keskivaihella. sillä jurakauden lopulla elänyt Archaeopteryx oli jo varsin kehittynyt "lintu". (käytän lainausmerkkejä koska theropodien ja lintujen ero on veteen pirretty viiva.)
Ensimmäiset lentokyvyttömät linnut kehittyivät liitukaudella.
Triaskaudella, jolloin väität lentokyvyttömien lintujen erkaantuneen pangaian hajotessa, ei ollut tietoakaan lentokyvyttömistä linnuista.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat