Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Kohtalo on laskettavissa jos on KKAAIIKKII informaatio mitä siihen tarvitaan on käytettävissä..

Kuvitellaan että tiputat kaljapurkin maahan sanotaan metrin korkeudelta.
Jos tiedät kaiken informaation mistä putoaa mihin putoaa ja kaikki ominaisuudet.. niin sillo voit tietää tasan tarkkaan mihin se kaljapurkki pysähtyy..

Kuvitellaan että big bang ois totta.. uskon että siinnä vaiheessa jo kun se "räjähdys" tapahtui.. ois pystynyt laskemaan mitä tulevaisuudessa tulee tapahtumaan..jos ois tiennyt kaiken informaation.. eli meinaan sitä että kaikki liikkeet mitä nyt teet jne..vaikka kuinka yrität..et voi muuttaa "kohtaloa" .. kaikki ois ollut laskettavissa "big bangissa".. uskon että on olemassa kohtalo.. mutta uskon myös että se on totaalisesti random kohtalo..ja sitä ei pysty muuttamaan vaikka miten haluais..

toivottavasti tajuutte mitä meinaan.. on nimittäin ehkä vähä vaikee ymmärtää

Sivut

Kommentit (56)

Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621
Liittynyt4.10.2007

Yleinen suhteellisuusteoria pyrkii kyllä ennustamaan kaikki havaittavat ilmiöt.

Mutta kvanttifysiikassa on havaittu tiettyjä kvantti-ilmiöitä jotka kuulemma tekevät kyseisen ajatuksen mahdottomaksi. On vain todennäköisiä arvioita eri hiukkasten asemalle tiettynä aikana.

Voi olla että jotkin säieteorioiden muodot voisivat periaatteessa seliittää näitä kvantti-ilmiöitä niin etteivät ne rikkoisi deternismiä (ennustettavuutta).

mutta kuten sanottuna jos ois ollut kaikki informaatio.. niin voit ennustaa kaiken quantum fysiikastakin.. mikään ei muodostu ei mistään.. noppa ei anna numeroo ellet heitä sitä.. mutta voit ennustaa mikä numero tulee jos tiedät kaiken..ja se on kohtalo

Wikipedia:

Heisenbergin epätarkkuusperiaate on Werner Heisenbergin vuonna 1927 esittämä kvanttimekaniikan perusperiaate, jonka mukaan tiettyjen observaabeliparien arvoja ei voida määrittää samanaikaisesti äärettömän tarkasti. Tällaisia observaabelipareja ovat esimerkiksi hiukkasen paikka ja liikemäärä, joille epätarkkuusperiaatteen mukaan pätee kaava

Päteekö heisenbergin epätarkkuusperiaate tämän viestiketjun kysymykseen?

nuubi
Väittääkö joku vastaan että ettei voisi laskea tulevaisuutta jos tietäis tarpeellisen informaation ?

Informaatio on subjektiriippuvainen käsite. Kaiken tietäminen on kvanttifysiikan mukaan mahdotonta. Kumoa ensin kvanttifysiikka. Kehitä sitten menetelmä joka haldaa kaiken saatavilla olevan datan. Ja tuu sitten winee tänne n00b.

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613
Liittynyt18.3.2005

Vaikka universumi olisikin deterministinen, tarvittaisiin tulevaisuuden laskemiseen universumin kokoinen tietokone, koska käytössä pitää olla kaikki universumin informaatio...

Tulee helpommaksi vain tarkastella maailmankaikkeutta itseään.

Vallankin kun on vielä ilmeisesti niin, että maailmankaikkeus ei perusluonteeltaan ole deterministinen eli aito sattuma sanelee kvanttitasolta ylöspäin tapahtumia. Eli vaikka olisi se universumin kokoinen laskukone, ei sekään välttämättä tuottaisi samanlaista lopputulosta kuin toinen universumi.

Toinen näkökulma on tietenkin se, että luonto on deterministinen mutta tulevaisuuden määrittämiseen tarvittavan tiedon kerääminen on mahdotonta kvanttifysiikassa tunnetun epämähkäisyysperiaatteen johdosta - tiedon kerääminen muuttaa itse tapahtumaa, mikä johtaa siihen että hiukkasen paikkaa ja liikemäärää ei voi molempia määrittää mielivaltaisella tarkkuudella... mitä tarkemmin toinen tiedetään, sitä epämähkäisempi toinen on.

Eri asia on sitten tulkita onko tämä epämääräisyys luonnon vai havaitsijan ominaisuus. Varsinaista eroa lopputulokseen tuskin ilmenee muuten kuin filosofisella ja ehkä metafyysisellä tasolla kohtalon ja tietoisuuden ja muiden hauskojen käsitteiden olemassaolosta väitellessä.

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

Herra Tohtori
Vaikka universumi olisikin deterministinen, tarvittaisiin tulevaisuuden laskemiseen universumin kokoinen tietokone

Isompi. Iiisompi.

EDISON: Muuten kyseessä olisi vain identtinen klooni.

teidän kannattais ymmärtää se että.. ( itse en usko big bangiin )
.. sillo ku big bang tapahtu nii tapahtu jotain.. eiks vaa..

nii kuvitellaan että big bang ois alku sille että tiputettais karamelli lattialle... niin sillä karamellillä on kohtalo.. tarkka paikka minne se tulee tippumaan lattialle..

samoin oli siis big bangis.. ( ) se tippuu ja sitä ei voi muuttaa minne se tippuu... mutta jos ois osannut kaiken informaation siitä mihin se tippuu...

.................

Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621
Liittynyt4.10.2007
SAMAEL
Herra Tohtori
Vaikka universumi olisikin deterministinen, tarvittaisiin tulevaisuuden laskemiseen universumin kokoinen tietokoneIsompi. Iiisompi.

EDISON: Muuten kyseessä olisi vain identtinen klooni.

Tarvittaisiin aika paljon isompi kone.

Ilmiön tekee mahdottomaksi se että valo voi olla samaan aikaan sekä aalto että hiukkanen.

Näin ihan hirveästi kvanttifysiikasta ymmärrä, mutta en usko sattumanvaraisuuteen missään tapauksessa.

Ainoa este joka determistisyyden todentamisella on kykenemätön ihmismieli. Se että ihmiset eivät ennen tienneet mikä gravitaatio on, tiesivät kyllä että jos hyppäät kalliolta niin maahan kyllä tulet.

Kvanttifysiikka tottelee normaaleja fysiikan lakeja, se että meillä ei ole niihin tarkkoja teorioita ja kaavoja ei suinkaan tee tuota faktaa olemattomaksi.

Dark Serenity

Kvanttifysiikka tottelee normaaleja fysiikan lakeja, se että meillä ei ole niihin tarkkoja teorioita ja kaavoja ei suinkaan tee tuota faktaa olemattomaksi.

Kvanttimekaniikka on ihan normaali fysiikan laki.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat