Suolavesikö jäätyy?

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Tässä uusi aihe pohdittavaksi, selvitettäväksi. Kysymyksessä on yksinkertainen ilmiö joka koskettaa meitä suomalaisiakin vuosittain.

Valmistetaan suolapitoista vettä, jossa ei ole muita epäpuhtauksia. Liuosta jäähdytetään, kunnes se on täysin jähmettynyt. Mikä on tämä lämpötila, jossa liuos on täysin jähmettynyt?

Huomioitavaa:
-Liuos tehdään aluksi huoneenlämmössä
-Liuoksessa on vain vettä (H2O), ja ruokasuolaa (NaCl)
-Liuos sijoitetaan avoimeen lasiastiaan
-Astia on sijoitettu tilaan jossa vallitsee ilmanpaine joka vastaa ilmanpainetta merenpintatasolla
-Huoneenlämmössä liuos EI OLE kylläinen NaCl suhteen
-Höyrystymistä kokeen aikana ei tarvitse ottaa huomioon

Huomioi myös että et tiedä liuoksen suolapitoisuutta. Mitä siis tapahtuu.

Sivut

Kommentit (30)

Vierailija

Perinteiseen tapaan oikea ratkaisu tulee myöhemmin esille tälle samaiselle palstalle. Lisäkysymyksiin ja mahdollisiin epäselvyyksiin vastaan mielelläni. Pahoittelen myös mahdollisia kirjoitus/lyöntivirheitä.

Vierailija

Eiköhän se tossa -5.5 missä merivesiki aina Tälläset kysymykset on hauskoja lisää näitä!

ps jos vielä kuulis oikeen vastauksen sit joskus

Vierailija
Lassi
Veikkaisin, että -1,8 C°. Muistaakseni maanteitäkään ei suolata juurikaan tuon kovimmilla pakkasilla. Ei tehoa.

No varmana tehoaa eihän siitä muuten olis mitään hyötyä jos se tehoais alle 2 asteen alueella.. mitä järkee

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
Liittynyt7.8.2007

Suolaliuoksen vesi jäätyy alimmillaan noin -21 asteessa. Syntyvän jään suolapitoisuus on kuitenkin aina alempi kuin alkuperäisen liuoksen ja alenee edelleen ajan kuluessa joten on makuasia, "jäätyykö" liuos. Esimerkiksi merivedestä muodostunut jää on syönti/juontikelpoista päinvastoin kuin merivesi.

Vierailija
Denzil Dexter
Suolaliuoksen vesi jäätyy alimmillaan noin -21 asteessa. Syntyvän jään suolapitoisuus on kuitenkin aina alempi kuin alkuperäisen liuoksen ja alenee edelleen ajan kuluessa joten on makuasia, "jäätyykö" liuos. Esimerkiksi merivedestä muodostunut jää on syönti/juontikelpoista päinvastoin kuin merivesi.

Lähes, muttei aivan näin.

Vierailija

ja sen lisäks laitoin tavallisen mukin mis ei oo suolaa.. ainaki nähää jäätyykö ne samaa aikaan vai toinen nopeemmin, vai jääätyykö suolavesi ollenkaa

Vierailija
tofuice
kuulin jostain että kalja voi alijäähtyä että jäätyy vasta kun avaa? miks?

Olut tosiaan voi alijäähtyä. Kuten vesikin. Vaikka veden jäätymispiste onkin nollassa, voi paineistettu vesi olla nestemäisessä muodossa vielä nollan asteen alapuolellakin. Paine alentaa sulamislämpötilaa, joka tarkoittaa että kovassa paineessa aine sulaa matalammassa lämpötilassa.

Olut on paineen alaisena pullossa. Kun se laitetaan pakastelokeroon, ja saadaan jäähdytettyä tasaisesti alle jähmettymispisteen, se on alijäähtynyttä. Kun pullo sitten avataan paine ulkoisen paineen kanssa tasaantuu, ja olut voi jäätyä. Hassu ilmiö sinänsä.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat