Seuraa 
Viestejä45973

Tässä uusi aihe pohdittavaksi, selvitettäväksi. Kysymyksessä on yksinkertainen ilmiö joka koskettaa meitä suomalaisiakin vuosittain.

Valmistetaan suolapitoista vettä, jossa ei ole muita epäpuhtauksia. Liuosta jäähdytetään, kunnes se on täysin jähmettynyt. Mikä on tämä lämpötila, jossa liuos on täysin jähmettynyt?

Huomioitavaa:
-Liuos tehdään aluksi huoneenlämmössä
-Liuoksessa on vain vettä (H2O), ja ruokasuolaa (NaCl)
-Liuos sijoitetaan avoimeen lasiastiaan
-Astia on sijoitettu tilaan jossa vallitsee ilmanpaine joka vastaa ilmanpainetta merenpintatasolla
-Huoneenlämmössä liuos EI OLE kylläinen NaCl suhteen
-Höyrystymistä kokeen aikana ei tarvitse ottaa huomioon

Huomioi myös että et tiedä liuoksen suolapitoisuutta. Mitä siis tapahtuu.

  • ylös 1
  • alas 0

Sivut

Kommentit (30)

Perinteiseen tapaan oikea ratkaisu tulee myöhemmin esille tälle samaiselle palstalle. Lisäkysymyksiin ja mahdollisiin epäselvyyksiin vastaan mielelläni. Pahoittelen myös mahdollisia kirjoitus/lyöntivirheitä.

Eiköhän se tossa -5.5 missä merivesiki aina Tälläset kysymykset on hauskoja lisää näitä!

ps jos vielä kuulis oikeen vastauksen sit joskus

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Lassi
Veikkaisin, että -1,8 C°. Muistaakseni maanteitäkään ei suolata juurikaan tuon kovimmilla pakkasilla. Ei tehoa.

No varmana tehoaa eihän siitä muuten olis mitään hyötyä jos se tehoais alle 2 asteen alueella.. mitä järkee

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665

Suolaliuoksen vesi jäätyy alimmillaan noin -21 asteessa. Syntyvän jään suolapitoisuus on kuitenkin aina alempi kuin alkuperäisen liuoksen ja alenee edelleen ajan kuluessa joten on makuasia, "jäätyykö" liuos. Esimerkiksi merivedestä muodostunut jää on syönti/juontikelpoista päinvastoin kuin merivesi.

Denzil Dexter
Suolaliuoksen vesi jäätyy alimmillaan noin -21 asteessa. Syntyvän jään suolapitoisuus on kuitenkin aina alempi kuin alkuperäisen liuoksen ja alenee edelleen ajan kuluessa joten on makuasia, "jäätyykö" liuos. Esimerkiksi merivedestä muodostunut jää on syönti/juontikelpoista päinvastoin kuin merivesi.

Lähes, muttei aivan näin.

ja sen lisäks laitoin tavallisen mukin mis ei oo suolaa.. ainaki nähää jäätyykö ne samaa aikaan vai toinen nopeemmin, vai jääätyykö suolavesi ollenkaa

tofuice
kuulin jostain että kalja voi alijäähtyä että jäätyy vasta kun avaa? miks?

Olut tosiaan voi alijäähtyä. Kuten vesikin. Vaikka veden jäätymispiste onkin nollassa, voi paineistettu vesi olla nestemäisessä muodossa vielä nollan asteen alapuolellakin. Paine alentaa sulamislämpötilaa, joka tarkoittaa että kovassa paineessa aine sulaa matalammassa lämpötilassa.

Olut on paineen alaisena pullossa. Kun se laitetaan pakastelokeroon, ja saadaan jäähdytettyä tasaisesti alle jähmettymispisteen, se on alijäähtynyttä. Kun pullo sitten avataan paine ulkoisen paineen kanssa tasaantuu, ja olut voi jäätyä. Hassu ilmiö sinänsä.

Jos olen oikein käsittänyt, niin liuotetun aineen aiheuttama jäätymispisteen alenema on hienosti sanottuna kolligatiivinen ominaisuus. Toisin sanoen jäätymispisteen alenema riippuu liuotetun aineen määrästä eikä sen laadusta. Laimeille liuoksille voidaan jopa johtaa simppeli kaava, jonka mukaan jäätymispisteen alenema on suoraan verrannollinen liuotetun aineen mooliosuuteen. Tässä on tosin oletettu, ettei kiteytynyt liuos sisällä liuotettua ainetta. Itse olen kuitenkin siis sitä mieltä, että uusi sulamislämpötila riippuu suolan pitoisuudesta.

Olut tosiaan voi alijäähtyä. Kuten vesikin. Vaikka veden jäätymispiste onkin nollassa, voi paineistettu vesi olla nestemäisessä muodossa vielä nollan asteen alapuolellakin. Paine alentaa sulamislämpötilaa, joka tarkoittaa että kovassa paineessa aine sulaa matalammassa lämpötilassa.

Olut on paineen alaisena pullossa. Kun se laitetaan pakastelokeroon, ja saadaan jäähdytettyä tasaisesti alle jähmettymispisteen, se on alijäähtynyttä. Kun pullo sitten avataan paine ulkoisen paineen kanssa tasaantuu, ja olut voi jäätyä. Hassu ilmiö sinänsä.

Juu, vedellä (ja oluella, joka on vesiliuos) tosiaan voidaan havaita tämmöinen ilmiö. Yleisesti ottaenhan kuitenkin paineen kasvattaminen nostaa aineen sulamislämpötilaa eikä suinkaan alenna sitä. Veden poikkeuksellinen käyttäytyminen johtuu siitä, että vesi on tiheämpää nesteenä kuin jäänä.

Tämä nyt ei liity suolaveteen, mutta kun joku aloitti kaljasta, niin jatketaanko samantyyppisestä aiheesta.

Jossain kirjassa sankari väkevöitti viiniä viemällä yöksi pakkaseen partsille.
Aamulla kuori pinnalta jään pois ja kas muutaman jäädytys ja jään keruu kierroksen jälkeen viini oli huomattavasti tuhdimpaa.

Laiskuuttani en ole kokeillut, mutta kysempä oisko mahdollista (alkoholihan ei jäädy).

Aivan kuten Osmond sanoi, veden suurin tiheys +4 Celciusasteessa antaa tämän ominaisuuden.

Asia maalaisjärjellä ajateltuna: Koska vesi on tiheimmillään (pienimmässä tilassa) +4 asteessa, eli nestemäisessä tilassa, on helpompaa olla nesteenä kuin kiinteänä kun paine kasvaa. Ja tämä tosiaan ominaista vedelle.

CE-hyväksytty
Maantiesuola on CaCl2.

Viimeksi kyllä levitin magnesiumkloridia maantielle.
Ja kyllä natriumkloridiakin tiesuolana käytetään. Nimenomaan liukkaudentorjuntaan.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat