Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Tuolla on ketju jossa puhutaan masennuksesta mutta se on lähinnä palstan wannabien kertomuksia siitä kun on ollut joskus masentunut mutta ei ole enää.

Ihmiset ovat masentuneita, nuorten itsemurhat lisääntyvät ja masennuslääkkeiden kulutus kasvaa koko ajan. Mistä masennus johtuu? Tarkoitan nyt fyysistä syytä aivoissa, en sitä että äiti kuoli ja vituttaa eli siis syitä jotka aiheuttavat masennusta. Onko siitä mitään hyötyä evoluutiopsykologian kannalta?

Surusta on hyötyä koska suru (ja välittäminenkin, eli "rakkaus") estää meitä karkottamasta tai jopa tappamasta muita ihmisiä koska heistä on meille hyötyä. Laumakäyttäytymistä. Mutta mitä hyötyä masennuksesta sitten on? Masennuksessa ratkaistavat ja elämää haittaavat asiat pysyvät mielessä, mutta se voi johtaa jopa itsemurhaan. Ei kovin kannattava asia itsesäilytyksen kannalta. Masennus myös alentaa ihmisen seksuaalista halukkuutta, ei sekään sovi evoluution millään tavalla.

Olisikohan masennus tullut aivojemme kehityksen myötä? Muut, tyhmemmät eläimet eivät tee itsemurhia eivätkä ole masentuneita. Vähän surullisia ne voivat toki olla, mutta suru ei ole sama asia kuin masennus vaikka se yleensä onkin masennuksen laukaisija. Masennus on tunne ja minusta se yleistyy mitä "fiksummiksi" tulemme. Voidaanhan masennusta hoitaa, en usko että se on kohtalokasta. Itsemurhakin on kamala vain muista ihmisistä, kukaan ei halua surra. Siksi sitä vastustetaan niin kovasti. En tietenkään suosittele aiheuttamaan surua lähipiirille ja joku teinitytön itsari kun poikaystävä on jättänyt on kyllä niin typerää kuin olla ja voi. Kahden viikon kuluttua koko asia olisi jo pois aktiivisesta mielestä. Aika parantaa haavat kyllä.

Onko joku tutkinut tätä asiaa? Varmaan, muttaa en löytänyt netistä isommin nopeasti vilkaisten mitään kunnollista.

Sivut

Kommentit (113)

Asimov
En tietenkään suosittele aiheuttamaan surua lähipiirille ja joku teinitytön itsari kun poikaystävä on jättänyt on kyllä niin typerää kuin olla ja voi. Kahden viikon kuluttua koko asia olisi jo pois aktiivisesta mielestä. Aika parantaa haavat kyllä.

Et taida olla kokenut rakkautta mikä ei sitten loppujen lopuksi olekkaan johtanut mihinkään.
Itse olin pari vuotta masentunut eikä kyseessä ollut mikään teinirakkaus..
Ja aika ei aina paranna niitä haavoja.. Ja vaikka parantaisi niin ne haavat saattaa avautua ihan milloin vaan.
Muutenkin oli kyllä vähän outoa tekstiä, no jokaisellahan on oma näkökulma asioihin ja hyvä niin.

Masennukseenhan on montakin syytä, näin siis siihen että mikä sen laukaisee.
Masentuneisuus voi olla myös perinnöllistä.
Fysiologian tasolla en sitten tiedä että mikä mahtaa olla se päätekijä.

Minnes tästä on hävinnyt viestejä? Moderaattori asialla vai? Hienoa. En saa ikinä tähän vastausta koska moderaattorit eivät ilmeisesti osaa kirjoittaa.

Dark Serinity kävi ostamassa kirjani ja luki sen pikavauhtia. Yhteensä näihin toimiin häneltä kului tasan 15 minuuttia sen jälkeen kun viestini ilmestyi.

Masennus johtunee mielen ja vartalon tekemättömyydestä. Se on myös seurausta siitä, kun ihminen saa tarpeeksi paljon huonoa informaatiota itsestään ja tilanteestaan.

Kaikki nämä johtavat siihen, että serotoniinia erittyy liian vähän.

Peksa
Masennus johtunee mielen ja vartalon tekemättömyydestä. Se on myös seurausta siitä, kun ihminen saa tarpeeksi paljon huonoa informaatiota itsestään ja tilanteestaan.

Kaikki nämä johtavat siihen, että serotoniinia erittyy liian vähän.

Olisiko paremi olla tietämätön huonosta tilanteestaan?
Tarkoittaako em. että jos on lihava ja tyhmä, niin tällaista informaatiota tulee enemmän?

Kaikella olemattomalla kunnioituksella "tohtori" tolosta kohtaan, en ottaisi kirjaasi edes ilmaiseksi.

Jo linkkisi saa minut nauramaan kun luen kappaleiden otsikoita.

ps: jos pitäisit mainostuksen siellä tv-shopin puolella, eikä täällä. Täällä keskustellaan tieteestä, ei kirjastasi. Kiitos.

Edit:

Aivojen välittäjäaineiden (serotoniini, dopamiini, noadrenaliini? jne) puute on uskoakseni vain masennuksen seuraus, ei aiheuttaja. Masennusta moisten lisäys ei poista, eikä oikeastaan edes helpota kovinkaan paljoa (riippuu toki henkilöstä) haluttomuutta tai itsetuhoisia ajatuksia. Muistiin, keskittymiskykyyn ja mielen muihin ilmiöihin/resursseihin sen sijaan ainakin minun kohdallani vaikuttaa.

Masennuksen ja kroonisen surun taustalla piilevät evoluutiopsykologiset tarkoitukset ovat juuri ne kiinnostavimmat koko ilmiössä, ja uskoakseni näissä tarvitaan selvitystä ja teoriaa ennenkuin masennuksen muista seikoista saadaan kunnon järkeenkäypää ja kattavaa teoriaa. Helppoahan tuon selvittäminen ei ole; päällisin puolin masennus vaikuttaa vain negatiivisesti selviytymis- ja pariutumismahdollisuuksiin. On myös mahdollista että masennus ja siihen taipumus on säilynyt kiinnittyneenä johonkin eliölle positiiviseen piirteeseen, niin että masennus olisi vain ko. "piirteen" tai "prosessin" mahdollinen mutta suhteellisen harvinainen (uskoakseni varsinkin ennen nykyajan kaistapäistä suoritusmentaliteettia ja jatkuvaa tiedon ja ajattelyn kehittymistä) mahdollinen sivuvaikutus, mutta kuitenkin elintärkeä tai tärkeä sille positiiviselle "piirteelle".

Neuvo: suhtautukaa varauksin yllä olevaan tekstiin, joka perustuu omakohtaisiin kokemuksiin ja amatööritason tietämykseen. Tosin naurattaa joku lääkäri joka tutkii masennusta ilman että on koskaan elänyt sen kanssa selittämässä "faktoja".

Ihmisen tietoisuus sekä vapaa-aika on kasvanut niin suureksi, että hänellä on mahdollisuus miettiä mitä hänellä voisi olla ja mitä hänellä ei ole. Masennukseen johtavat puutteet voivat olla ihmissuhteita tai vaikkapa jotain muuta (rahaa, menestystä..). Myös yksittäinen surullinen tapahtuma voi johtaa masennukseen kuten vaikkapa; lähimmäisen kuolema, ero tai potkut.

Oliko orjilla aikaa ja resursseja masentumiseen? Vai tyytyivätkö he vain pelkoon, toivoon ja toivottomuuteen? Jäisikö orja aamulla kuolemankin uhalla
"sänkyynsä" makaamaan? Vai karsiutuivatko nämä masentuneet orjat nopeasti pois?

Mitä masennus sitten on; onko se toivottomuutta, tyhjyyttä ja surullisia tunteita samalla - ja jatkuvasti?

peippo
lyhyesti ja ytimekkäästi, liika ajattelu omasta asemastaan maailmassa=turhautuminen

Olen samaa mieltä. Tarpeeksi "pienet" ihmiset eivät tapaa tätä ajattelua harrastaa, ja ovatkin jopa kiitollisia, mitä he ovat ja mitä heillä on.

edit: Mutta voi "pienikin" ihminen masentua, vaikkapa puolison kuolemasta taikka monen vuoden sadon tuhoutumisesta.

Mitä paremmin ihmisellä menee, sitä pienemmistä asioista hän voi masentua (Yksilökohtaisia eroja on tietenkin).

Hienoa että joku muukin on huomannut masennuksen vaivaavan enemmänkin älymystöä kuin yksinkertaisempaa väkeä.

Pieni ihminen voi masentua, mutta sen kesto, vakavuus ja todennäköisyys ovat uskoakseni huomattavasti alemmat jos verrataan "suureen ihmiseen"

Lähinnä kysymys joka vaivaa kuitenkin mieltäni: onko masennus fiksuuden sivutuote/sairaus, eli siis onko oikeasti älykkäillä ihmisillä suurempi sauma ko. sairauteen, vai/tai voisiko masennus jopa johtaa älyn kasvamiseen/syvenemiseen?

Masennusta voi olla eläimilläkin esim. koirilla. Minullakin on yksi tapaus joka on ollut masentunut siitä lähtien kun menetti pentunsa. Masennus ei ole ihmisten etuoikeus eikä sillä voida selittää mitä ihmisyys on. Pitää vaan keksiä parempia selityksiä sille mikä erottaa meidät eläimistä. Ja jämpti on näin!

0501190
Masennusta voi olla eläimilläkin esim. koirilla. Minullakin on yksi tapaus joka on ollut masentunut siitä lähtien kun menetti pentunsa. Masennus ei ole ihmisten etuoikeus eikä sillä voida selittää mitä ihmisyys on. Pitää vaan keksiä parempia selityksiä sille mikä erottaa meidät eläimistä. Ja jämpti on näin!

Hyvä pointti. Jos kykenee välittämään, kykenee myös suremaan.
Ihmistyyppisellä masennuksella on muitakin ulottuvuuksia kuin menetys ja siitä koituva suru. Ehkä turhautumisesta koituvaan masennukseen on syynä ihmisen kyky ajatella tulevaa. Kykenisikö koira esimerkiksi masentua elämänkumppanin puutteesta?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat