Seuraa 
Viestejä45973

Kuka on Jeppe ja miksi se aina vaan juo vuodesta toiseen?

  • ylös 0
  • alas 1

Kommentit (17)

Kaikellahan ihminen tavoittelee hyvää oloa, jepet juovat ainoastaan siksi ja useinhan lopulta käy niin, että ei jeppe enää juo vaan kunigas alkoholi "juo" jeppeä ts. pakottaa jepen juomaan ja jeppe vain vikisee ollessaan kuninkaan orjana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vesi on tunnetusti paras lääke janoon: Ihmiset eivät juo alkoholia sammuttaakseen janonsa. Ilman alkoholia ihminen voi elää koko elämänsä, ilman vettä tuskin päivääkään

Alkoholi vaikuttaa suoraan ihmisen aivoihin. Monet kokevat sen välittömän vaikutuksen myönteisenä tai helpottavana, jotkut vain turruttavana ja väsyttävänä. Alkoholin välitön, ahdistusta ja jännitystä lievittävä vaikutus on epäilemättä eräs tärkeä, joskaan ei ainoa juomisen syy. Etenkin runsaan käytön seurauksena ovat sitä vastoin ennen pitkää epämiellyttävät tuntemukset kuten krapula ja syyllisyydentunnot.

Juominen voi auttaa hetkeksi unohtamaan arkipäivän vaikeudet ja ristiriidat: juodessa velat muuttuvat saataviksi ja heikko itseluottamus vahvistuu. Vaikutus on kuitenkin nopeasti ohimenevä. Juominen ei ratkaise sen enempää käytännön elämän vaikeuksia kuin itseluottamuksen puutettakaan. Silti alkoholia käytetään irrottelun ja rohkaisun välineenä.
(http://www.pahdelinkki.fi/tietopankki)
Muistaakseni Jeppe oli kieltolain aikaan luotu hahmo jonka avulla ihmisiä
peloteltiin alkoholin vaaroilla! Näin muista kuulleeni. . .

Kyseessä on repliikki näytelmästä Jeppe Niilonpoika.Sen on kirjoittanut Ludvik Holberg jo iän aikoja sitten.

Muistaakseni koko repliikki kuuluu " Kaikki sanovat, että Jeppe juo. Mutta kukaan ei kysy, miksi Jeppe juo".

Tämä sanonta on sitten alkanut elää omaa elämäänsä. Yhtään keskustelua alkoholista lehdistössä ei voida käydä ilman tätä kliseetä.

Toinen juoppohahmo on Turmiolan Tommi. Alkujaan tämä työmies joi valistushenkisessä sarjakuvassa perheensä ja itsensä tärviölle ja mierontielle.

Aikoinaan raittiusliike oli koko kansan aate ja täysraitttius oli ainoa, mihin rahvaan uskottiin kykenevän. Herrat osasivat mielestään toki siemailla punssinsa sivistyneesti.

Nykyisin on muotia paheksua naukkailevia mummeleita,,,

Mummo
kirkassilmä

Kiitos Mummo. Sie sitten tiiät asioita jotka oikeasti on mielenkiintoisia!

Meni minun arvaukseni mönkään!
Niinkuin joku jo aiemmin tuolla on sanonut, niin
Mummo Sä oot mun Idylli

Juomisesta
Mies ja sika

Oli sunnuntaiaamu. Lokalammikossa kesäauringon hohteessa rähätteli sika, katsellen kansaa, joka kulki hänen ohitsensa kirkkoon: kadehtien, sydän kivistäen se katseli ihmisen jaloa, kaunista muotoa, muistellen omaa harjastettua haamuansa. Vieläpä säteili muutaman ohikäyvän otsalta niin ankara loiste, että sian katsanto siitä hämmästyen ammahti takaisin, ja kovin se oli vihoissaan Jumalalle, joka ei myös häntä ollut ihmiseksi luonut.

Kun se viimein oli kylliksi nupissut ja närissyt, se oikaisi koipensa, ummisti pienet kyynysilmänsä ja nukkui. Mutta kun se hetken päästä heräsi, makasi sen vieressä kumppani, eräs juomari, joka päissään oli kiiruhtanut alas lammikkoon ja oli nyt tukehtumaisillansa lokaan. Sika huomasi hänen vaaransa, armahti häntä ja iskien torahampaansa miehen kaulukseen, kiskoi hänet ylös kuivalle maalle. Mutta tuon armotyön tehtyänsä se katseli miestä hetken, irvisti pahasti ja lausui: "Sinä kurja mies, onhan muotosi niin ruma, etten kauemmin ilkiä katsella." Niin sika lausui, läksi röhkien pois ja rupesi tonkimaan maata.

- Aleksis Kivi -

Jeppe pakenee, pelkää, peittelee turhautumisen ja käsittelemättömät tunteet.
Alkoholi on keino nousta sietämättömän arjen yläpuolelle kokematta kuitenkaan kosketuspintaa todellisuuteen.
Riittävä määrä alkoholia ja Jeppe ei ole yksin vitutuksen, masennuksen, fyysisen ja psyykkisen kipunsa kanssa.
Unohtuu taloushuolet sekä menetetyt ihmissuhteet.
Jeppe juo saadakseen hyväksyntää ja samalla torjuu kaiken ympäriltään.
Lopettaakseen hän tarvitsee kunnollisen pohjakosketuksen... tai sitten hän vain juo. Alkoholin mukana rajana on taivas ja huomenna Jeppe päättää aloittaa uuden elämän.
Aamulla avautuu pullo. Jepen elämä on pullossa.

Yhtä monta tarinaa kuin Jeppeä.

Pahinkin juoppo voi olla juomatta, siihen asti kunnes krapula pakottaa tekemään toisin. Todellinen alkoholisti ei syö, hänen energiansa tulee puhtaasti alkoholista.
Alkoholin suurkuluttajat ovat oma luokkansa. Monien mielestä he ovat mitä parhaimpia työntekijöitä, seuramiehiä ja jopa rakastajia. Raja tulee kuitenkin vastaan. Alkoholisti on pätevä vain siksi, että saisi ympäristöltään luvan juomiseensa. Julmettu pätevyys antaa luvan heikkouksiin?!

Alkoholi on ainoa motiivi, selitys, seuraus ja suurin rakkaus.

Alkoholistia ei saa koskaan auttaa. Ei koskaan. Ainoa motiivi "normaaliin elämään" on rahan hankkiminen seuraavaan humalalaan.
Sukulaiset ja ystävät lähestyvät alkoholistia alentuvasti, yritäen auttaa ja ymmärtää. Se on virhe. Alkoholista ei saa ymmärtää tai auttaa. Vain pakko, ehdoton ja totaalinen (vrt. Nykänen) saa (ehkä) muutoksen aikaan. Julma, mutta pakollinen totuuden kohtaaminen; rahat loppu ja vaimo, muksut tiessään, voi joskus olla heräämisen aihe. Useimmiten kuitenkin vain uuden ryypyn ja humalan.

Alkoholistia voi auttaa. Ota rahasi pois, laita syystä vankilaan, ÄLÄ koskaan kuskaa kapakkaan, älä auta ruoka-, sähkö-, tai vuokrakuluissa. Jätä asioista huolehtiminen alkoholistille. Vain vastuu kasvattaa.

Alkoholistin parantaa lopullisesti vain hyvin harva asia. Jos uskonto sen tekee, se voi olla lopullista. Lupaukset ei ole KOSKAAN! Ei ikinä. Alkoholistille alkoholiton loppuelämä tarkoittaa seuraavaa tilipäivää tai viikonloppua. Kaikki muut vaihtoehdot ovat vain tilapäisiä. Toki ne voivat toimia myös elämän loppuun asti, ehkä joku tuntee tämän vaihtoehdon? .. haloo??? .. .. ketään?? .. . Tahdon tässä myös kertoa, että itse olen uskomaton, enkä kuulu kirkkoon.

Jos sinun seruranasi on alkoholisti. Niin parasta mitä voit hänelle tehdä, on sulkea hänet pois täydellisesti omasta elämästäsi. Eikä se tee sinullekkaan pahaa. Älä käy, älä soita, älä kysele. Älä tunne huonoa omaatuntoa. Luuletko että hän tuntee sitä sinusta?

kataguru

Jos sinun seruranasi on alkoholisti. Niin parasta mitä voit hänelle tehdä, on sulkea hänet pois täydellisesti omasta elämästäsi. Eikä se tee sinullekkaan pahaa. Älä käy, älä soita, älä kysele. Älä tunne huonoa omaatuntoa. Luuletko että hän tuntee sitä sinusta?

Paljon oli asiaa sinun tekstissäsi. Mutta aina ei ole omaisella vaihtoehtoa sulkea pois täydellisesti omasta elämästä, eikä näin ole tarpeenkaan.

Alkoholisteja on monenlaisia, jokainen on erilainen. Jotkut kärsivät todella omantunnon tuskista, toista ei voisi vähempää kiinnostaa. Joskus tarvitaan vain se että JOKU puuttuu asiaan.
Puhutaan mini-intervaatosta ja Maxi-intervaatiosta.

Autta voi aina, aina voi yrittää.
Seuraavista osoitteista saa apua alkoholistin kanssa taikka omaan alkoholiogelmaan.
Oma terveyskeskus, sosiaalityöntekijä, työterveyslääkäri, jokaiselta saat apua ja jokainen heistä on velvollinen auttamaan ja ohjaamaan eteenpäin.

http://www.myllyhoito.fi/
http://www.suomenaa.fi/
http://www.a-klinikka.fi/
http://www.a-klinikka.fi/jss/
http://www.paihdelinkki.fi
http://www.tukiasema.net

Eli muista seuraavat kun haet apua ja tietoa:

* terveyskeskukset

* A-klinikat

* mielenterveystoimistot

* sosiaalivirastot

* päihdejärjestöt

Pitkälti samoilla linjoilla katagurun kanssa.
Parasta auttamista on usein se, ettei auta laisinkaan. Tätä vain on yleensä läheisen vaikea ymmärtää.. kyseessä kun ei ole vallan yksinkertainen temppu esim. perheellisen toteuttaa.
Usein käy niin, että läheinen/läheiset sairastuu myös itse.

Toipuminenkaan ei ole helppoa. Päihderiippuvaisten suhteet ovat monimutkaisia. Alkoholistin lopullinen raitistuminen saattaa johtaa eroon, 'hoitosuhde' ja syyllistäminen kun eivät enää toimi.

Usein hoidon tarpeessa on myös se alkoholistin läheinen.
Läheiselle tukea löytyy esim. Al-anon yhdistyksestä. Vertaistuki on toisinaan asiaa helpottava kokemus.

Alkoholismi tulee ymmärtää sairautena. Jeppe ei ole kiusallaan hankala.
Ihmistä voi rakastaa alkoholismista huolimatta, menemättä mukaan toisen sairauteen. Tosin sairaudeksi se muuttuu vasta sitten, kun alkoholin kuluttaja itse kokee juomisensa sellaisena.

Jeppe juo siksi, että hänellä on alkoholismi-niminen sairaus (alkoholiriippuvuusoireyhtymä F10.2). Jeppe ei todennäköisesti itsekään haluaisi juoda ja vahingoittaa läheisiään, mutta alkoholistina hän ei voi lopettaa juomistaan pelkällä tahdonvoimalla. Häntä ei liioin voi auttaa kukaan läheinen sen paremmin huolehtimalla hänestä kuin yrittämällä laittaa häntä kuriinkaan. Parasta auttamista on usein se, ettei auta laisinkaan, kuten jo kirjoitettiin.

Itse löysin avun AA:sta

http://www.kolmio.pp.fi/vastauspalvelu.html
http://www.aakokoukset.net/
http://www.aasuomi.fi/

Nyt raittiina neljättä vuotta.

Varmaan moni juo kun on tylsää ja käy aika pitkäksi. Täällakin juotaisiin ehkä vähemmän, jos olisi tarjolla nuorille jokin kiva harrrastus esim. lennokkikerho (en tiedä että on). Kun sortuu usein juomaan siihen jää koukkuun ja siitä tulee paha tapa. Kannattaa etsiä terveellisiä vaihtoehtoja silloin kun on tylsää. (Minä lähden nyt hiihtämään.) Naisia voi iskeä selvänäkin ja ihan yhtä hyvin voi niiltä silloinkin saada. Vaikka kai ne paremmin antaa pienessä humalassa ensimmäistä kertaa. (Olen minäkin varannut illaksi muutaman oluen kun porukat lähtee kai johonkin. Mutta ei täällä naisia ole ainakaan vielä.)

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat