Seuraa 
Viestejä45973

http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Kol ... 5231688711
Tällainen otsikko osui silmiin tänään.

Herää kysymyksiä: Miksi ihmiset käyttäytyvät näin? Miten tätä voisi hillitä?

Joskus tulee mieleen, että ihmisiin voisi asentaa sähköiskuja antavan anturin. Kun tulee aggressiopiikki, anturi lamauttaisi toimijan heti. Ihmisten aggressiivisuus pitäisi saada kontrolliin jollain tapaa.

Huom: ylläoleva teksti on ironiaa. Mutta eikö sellaisen ihmisen elämää voisi valvoa tarkemmin, joka on kerran tai pari käyttäytynyt ylläolevalla tavalla. Normaalit ihmiset eivät tappele mielellään.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (10)

Nechimide
Seuraa 
Viestejä14249

Tarkoitat kai pikemmin: "miksi miehet käyttäytyvät noin? Miten sitä voisi hillitä?"

Naistutkimuksen sähköpostilistalla oli äskettäin hieman keskustelua mm. testosteronin ja aggressiivisuuden suhteesta ja tiedon poliittisista merkityksistä.

Itsekin ajattelin ensin vastata sinne, vaikka lähteeni ovatkin hieman vanhempia. Jo vuonna 1990 sosiologi Theodore Kemper esitti teoksessaan Social Structure and Testosterone kausaaliketjuksi Socio-bio-social, koska on ihan eri asia todeta suhde testosteronin ja aggressiivisuuden välillä JA sanoa, että testosteroni aiheuttaa aggressiivisuutta. Eli aggressiivisuus ihan irrallisista tekijöistä johtuen voi aiheuttaa testosteronitasojen nousua, pidemmillä ja lyhemmillä aikaväleillä. Molemmilla sukupuolilla.

Ja sori kaikille, että biologisoin jo alkuun tämän keskustelun. Teen työtä aiheesta ja päässä ei liiku juuri mikään muu tällä hetkellä – naisia lukuuottamatta. Johtunee testosteronista.

Nechimide
Seuraa 
Viestejä14249

Eiköhän ihmiset tappele sitä 'mieluummin', mitä todennäköisimmin heitä ei pidetä vastuussa omista tekemisistään.

Tähän riittää paitsi sosiaalisten sanktioiden puute tai väkivallan jonkinlainen palkitseminen sosiaalisesti ja tottuminen tällaiseen palkitsemiseen, tai biologinen determinismi tyyliin "hormonit & alkoholi ovat 'syyllisiä' ", ja niin edelleen.

Tekosyyt ovat diskurssia itsessään ja ihmiset ovat mestareita huijaamaan ennenkaikkea itsejään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eipä paljon raukkamaisemmaksi voi mennä: kolmella yhtä vastaan ja kun uhri on "voitettuna" maassa, halutaan tuhota hänen elämänsä lopullisesti.

Taidanpa jättää sanomatta mitä ajattelen tekijöistä.

Stinger
Seuraa 
Viestejä4720
Altruisti
Eipä paljon raukkamaisemmaksi voi mennä: kolmella yhtä vastaan ja kun uhri on "voitettuna" maassa, halutaan tuhota hänen elämänsä lopullisesti.

Taidanpa jättää sanomatta mitä ajattelen tekijöistä.

Minä taas sanon, mitä ajattelen heistä. Heikkoja tolloja, jotka luovat kuvitelman itselleen, että ovat tosi miehiä mäiskiessään jotain puolustuskyvytöntä oikein ryhmän voimin. Lieköhän sitten vielä hekumoineet ajatuksella, että se tapahtumaa katsellut ihmisryhmä siinä ihailisi heidän tekoaan. Kyllähän normaalilla itsetunnolla ja moraalikäsityksillä varustettu tyyppi hieman alkoholin vaikutuksen alaisenakin sen verran ajattelee ja tajuaa, ettei jo maassa makaavaa pitäisi höykyttää enempää.

Toisaalta voi sitten tuon tyyppisten henkilöiden suhteen olla sekin, että heitä ollaan höykytetty ja höykytetään jokapäiväisessä elämässä, joten tavallaan siinä sitten menetävät holtin ja maksattavat ihan viattomalla niistä jutuista. Sitten vielä kun sattuu monta samanlaista ryhmänä paikalle, niin ei ole ketään siinä porukassa pysäyttämässä toisiaan, vaan antautuvat täysin sitten sen tunteensa valtaan. Voi myös olla, että ovat näitä, jotka ovat aina päteneet ympäristön suhteen väkivallalla ja sillä pelottelulla ja ei sitten pystytä muita keinoja asioiden ratkaisemiseen ajattelemaankaan, vaan käytetään sitä metodia, jolla ollaan tähänkin asti pärjätty.

Ryhmänä yksittäisen henkilön kimppuun käyminen on itsessään jo heikkoutta tavallaan, mutta että mennään jo täysin puolustuskyvytöntä ihmistä satuttamaan, niin se menee jotenkin sitäkin alemmalle ja halveksittavammalle tasolle. Mikäli tappelussa haluaa niitä pisteitä itselleen kerätä, niin todella voimakas tyyppi kyllä vaatii vähintään itsensä veroisen ellei itseään voimakkaamman vastustajan itselleen yksi yhtä vastaan. Itseään heikompien ja puolustuskyvyttömien kimppuun hyökkääminen porukalla on todella raukkamaista ja nynneröiden hommia. Väkivallasta en pahemmin perusta, mutta lienee noissa tappeluissakin sitten omat herrasmiessääntönsä olemassa, vaikka sanattomatkin...

”Tietämättömyys antaa ihmiselle paljon luultavaa.”
-George Eliot

smarko
Seuraa 
Viestejä465

Pidän suht vahvarakenteisena teoriana sitä, että mitä realistisemmiksi, yksityiskohtaisemmiksi, samaistuttavammaksi ja primitiivisiin tunteisiin vetoammiksi elokuvat tulevat, sitä herkemmin niiden vietäväksi antautuva muuttuu itse samankaltaiseksi. Kyllä hän halutessaan saattanee pystyä pitämään vahingoittamisen halunsa kurissa, mutta toisaalta nämä elokuvat ovat siementäneet häneen jotain, joka saattaa pyrähtää kasvuun sisällään ja sitten on menoa. Tai siis.. jonkun muun menoa.

Esimerkiksi Tarantino on ollut tuottajana Hostel-elokuvassa, joku kuuluu gornografian genreen. Elokuvan edetessä selviää, että ihmiset jotka haluavat purkaa patoutumiaan voivat tehdä sen yksityisessä kopperossa johon on järjestetty hänelle elävä ihminen, jota hän voi silpoa ja ampua tai mitä vaan.

Sitten on jotain pienempiä kohahduttava kohtauksia eri elokuvissa, kuten moottorisahamurhaajan uusintaversiossa, jossa elossa oleva mies riippuu kuin lihaköntti katossa olevasta koukusta, joka on tunkettu syvälle hänen selkäänsä.

Sitä en vielä ole ymmärtänyt, miksi joillakin ihmisillä homma ei pysy oikein hallussa ja elokuvien luomat ajatusmallit tulevat osaksi heitä itseään. Väittäisin, että siihen vaaditaan jotain muuta kuin pelkkä elokuvien katsominen. Puutteellinen tai olematon elämänkatsomus kenties?

smarko
Seuraa 
Viestejä465

SAMAEL jo tuolla Kouluammuskelu Suomessa -viestiketjussa mainitsikin, että "Mitä jos väkivaltaviihde menee maan alle? Mitä siitä seuraa? Snuffeja, koiratappeluita?"

Retard
Seuraa 
Viestejä28258
smarko
SAMAEL jo tuolla Kouluammuskelu Suomessa -viestiketjussa mainitsikin, että "Mitä jos väkivaltaviihde menee maan alle? Mitä siitä seuraa? Snuffeja, koiratappeluita?"

Snuffeja, koiratappeluita? Eivätkö ne jo ole maan alla? Kuinka niiden maan päällisyys/alaisuus muuttuisi mihinkään suuntaan?

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

-:)lauri
smarko
SAMAEL jo tuolla Kouluammuskelu Suomessa -viestiketjussa mainitsikin, että "Mitä jos väkivaltaviihde menee maan alle? Mitä siitä seuraa? Snuffeja, koiratappeluita?"Snuffeja, koiratappeluita? Eivätkö ne jo ole maan alla? Kuinka niiden maan päällisyys/alaisuus muuttuisi mihinkään suuntaan?

Kysyntä sellaiselle toiminalle ehkä kasvaisi väkivaltaviihteen kiellon myötä - jos ajatellaan että väkivaltaviihde on ikäänkuin gladiaattoritaisteluiden yms. verenperillinen.

Retard
Seuraa 
Viestejä28258
SAMAEL
-:)lauri
smarko
SAMAEL jo tuolla Kouluammuskelu Suomessa -viestiketjussa mainitsikin, että "Mitä jos väkivaltaviihde menee maan alle? Mitä siitä seuraa? Snuffeja, koiratappeluita?"Snuffeja, koiratappeluita? Eivätkö ne jo ole maan alla? Kuinka niiden maan päällisyys/alaisuus muuttuisi mihinkään suuntaan?Kysyntä sellaiselle toiminalle ehkä kasvaisi väkivaltaviihteen kiellon myötä - jos ajatellaan että väkivaltaviihde on ikäänkuin gladiaattoritaisteluiden yms. verenperillinen.

Niinpä, sitä en tiedä. Períaatteessa voitaisiin kysyä paljonko seksinoston kielto Ruotsissa on lisännyt seksin ostamista tai asiaan liittyviä negatiivisia lieveilmiöitä. Seksinostamiseen liittyvän rikollisuuden (samassa kontekstissa kuin ne Suomen laissa ovat määritelty) valvonta tosin taitaa olla poliisille nykyään hankalampaa. Toinen tutkimuksen kohde saattaisi olla nuuskan myymisen kielto Suomessa. Onko nuuskan oston kielto lisännyt riippuvuutta aiheuttavien muiden kiellettyjen päihteiden käyttöä Suomessa?

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Turha väkivalta paljastaa ihmisrodusta ne yksilöt, jotka ovat tässä suhteessa vielä eläimien tasolla. He luulevat saavansa kiinnostusta vastakkaiselta sukupuolelta ja valtaa käyttäytymällä näin. Etteikö valtaa voisi siten saada, mutta se on vain pintapuolista, väkisin hankittua valtaa.
Alkoholi, väkivaltaviihde ja kieroutuneet käsitykset miehen olemuksesta (koulusta lähtien poikien kiinnostus tappeluita kohtaan, varsin turhistakin syistä) provosoivat näitä henkilöitä. Kahta ensimmäistä ei tule kuitenkaan kieltää - normaaleiden ihmisten tähden.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat