Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

miten pienoisraketti rakennetaan? polttoaineena olen ajatellut käyttää ilokaasua ja salpietaria(hybridiraketti) ,mutta suunnitelmassa on monia aukkoja mistä saan kuumuuden kestävät materiaalit? ja kauko ohjaimen lähtöä varten. tietääkö kukaan?

Kommentit (11)

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005

Ilokaasun hankinta voi osoittautua ongelmalliseksi.

Suuttimen voi sorvata grafiitista. Lisäksi tarvitsen kevyen painepullon - värikuula-aseesta esim. Optimaalisen muodon ja koon selvittäminen voi viedä aikaa.

Laukaisuun kauko-ohjaus ihan langoilla. Radioteitse tapahtuva laukaisu on liian epäluotettava, voi olla, että raketti laukeaa silmillesi.

Mihin sinä sitä salpietaria enää tarvitset? Hapetin on ilokaasussa jo. Käytä vaikka Polyeteeniä, epoxyä tai vaikka paperia.

Sitten tulee selvittää raketille sopiva painopiste ja muoto, jotta sen lentoradasta tulee stabiili. Netissä taisi jossaiin olla ihan ohjelmakin tuon laskentaan.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31101
Liittynyt16.3.2005
peippo
miten pienoisraketti rakennetaan? polttoaineena olen ajatellut käyttää ilokaasua ja salpietaria(hybridiraketti) ,mutta suunnitelmassa on monia aukkoja mistä saan kuumuuden kestävät materiaalit? ja kauko ohjaimen lähtöä varten. tietääkö kukaan?

Kyllä rosteri tai kupari sen verran kestävät kuin tuollaisessa tarvitaan. Itse sorvaisin ensimmäisen polttokammion alumiinista, koska se on niin helppoa. Jos se sulaa kesken kaiken, niin sitten järeämmästä aineesta. Kaasua on vaikea saada mukaan tarpeeksi, käytä ennemmin nestemäisiä polttoaineita, esimerkiksi vetyperoksidia ja polttoöljyä (se on sitten vaarallista leikkiä). Kiinteät ajoaineet ovat tietysti kaikkein helpoimpia, jos saat haltuusi sopivaa hapetinta, esimerkiksi salpietaria tai kaliumperkloraattia. Pitää vain miksata sellainen seos, joka palaa sopivalla nopeudella. Varaudu siihen, että yllätyksiä tulee, kun seossuhde vaihtelee. Kokeile kaukana kaikesta elävästä ja palavasta materiaalista (ja muista että itsekin lukeudut elävään materiaaliin, ainakin ennen ensimmäistä mokaa).

Kuten tuossa jo todettiin, tuollaisiin tarkoituksiin sopivat radiolaitteet maksavat hirvittävästi. Raketin kun ei ole suotavaa syttyä ennen aikojaan radiohäiriön seurauksena. Laita laukaisu ihan johdoilla vaan. Jos haluat ohjata rakettia, lentokonekäyttöön tarkoitetut radio-ohjauslaitteet ovat kohtuuhintaisia ja soveltuvat tarkoitukseen. Mutta sytytystä ei saa laittaa hetkeksikään niiden varaan, niitä ei ole suunniteltu sitä silmällä pitäen, että radiohäiriö tappaa raketti-insinöörin. Lentokone ei tule niin helposti tonttiin hetkellisen ohjaushäiriön takia, että niiden estämiseen erityisesti panostettaisiin.

Varaudu myös mahdollisiin ongelmiin juridiikan kanssa. Rakettien tehtailu on holhouspoliisivaltiossamme tiettävästi laitonta. Se ei välttämättä ole ongelma niin kauan, kun toimit syrjäisillä santakuopilla, mutta vahinkotapauksessa sitten tulee lunta tupaan tosissaan. Riskit ovat kovat. Hiekkakuopaltakin raketti suhahtaa nopeasti lähimpään metsään ja sytyttää metsäpalon.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
Neutroni

Kyllä rosteri tai kupari sen verran kestävät kuin tuollaisessa tarvitaan. Itse sorvaisin ensimmäisen polttokammion alumiinista, koska se on niin helppoa. Jos se sulaa kesken kaiken, niin sitten järeämmästä aineesta.Epäilen, etteivät kestä. Hybridiraketeissa käytetään nimenomaan grafiittia. Grafiitti kestää 3500 C, kun alumiini sulaa jo reilussa 660 C:ssä.

Neutroni

Kaasua on vaikea saada mukaan tarpeeksi, käytä ennemmin nestemäisiä polttoaineita, esimerkiksi vetyperoksidia ja polttoöljyä (se on sitten vaarallista leikkiä). Kiinteät ajoaineet ovat tietysti kaikkein helpoimpia, jos saat haltuusi sopivaa hapetinta, esimerkiksi salpietaria tai kaliumperkloraattia.

Hybridiraketin idea on se, että hapetin on erillisessä painesäiliössä. Siitä se johdetaan ventiilin kautta palotilaan, joka on kiinteää. Polttoaineena voi toimia esimerkiksi nuo mainitsemani polyeteeni, epoksi ja paperimassa.

Hybridiraketin etu on sen turvallisuus, yksinkertaisuus ja toimintavarmuus.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hybrid_rocket

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31101
Liittynyt16.3.2005
Volitans

Epäilen, etteivät kestä. Hybridiraketeissa käytetään nimenomaan grafiittia. Grafiitti kestää 3500 C, kun alumiini sulaa jo reilussa 660 C:ssä.Miksei se grafiitti hapetu? "Oikeissa" raketeissa ei varmaan kannata valita polttokammiomateriaalia sen perusteella, mikä on halpaa ja helppoa sorvata (joskin kyllä sekin onnistuu kun osaa asiansa: venäläiset tietääkseni käyttävät teräspolttokammioita vajaan 300 baarin paineilla (eivät taida kuitenkaan olla ihan rautakaupan Fe37:aa)). Mutta tuollaisen harrasteraketin paloaika on hyvin lyhyt ja luotettavuusvaatimus varsin vaatimaton. Riippuu tietysti toteutuksesta, mutta jos se tehdään "perstuntumalta", polttokammiopaineet ovat matalia ja vaatimattomampikin materiaali kestää muutaman laukaisun. Sittenhän into jo hiipuukin, ja mieli halajaa kertaluokkaa isompaa rakettia.

Mutta tietysti jos saa haltuunsa grafiittia, niin voihan sen siitäkin tehdä. Kunhan tekee sen omalla sorvilla, se sotku lienee jotain sanoinkuvaamatonta. "Oikeat" unobtanumit ovat sikakalliita ja äärimmäisen hankalia työstettäviä. Tässä vähän mallia, "keraamisella oksidilla" ja iridiumilla pällystetty reniumpolttokammio: http://www.grc.nasa.gov/WWW/RT1995/5000/5330s.htm . Pessimistisenä luonteena hieman pelkään, että paikallinen rautakauppa voi tarjota "ei-oota", kun menet hakemaan 50 millin reniumpyörötankoa.

Hybridiraketin idea on se, että hapetin on erillisessä painesäiliössä.Nesteytyykö ilokaasu paineistettuna? Kaasumaisena sitä on vaikea ottaa mukaan tarpeeksi. Joko paine on pieni ja kaasua vähän, tai paine suuri, säiliö painava ja kaasunkulutus on suuri.

Hybridiraketin etu on sen turvallisuus, yksinkertaisuus ja toimintavarmuus.

Ammattisovelluksissa varmaan onkin. Mutta enpä sitten tiedä miten turvallista harrastajalle on ylipäätään käsitellä hapettimia, jotka sytyttävät palavia aineita tuleen pelkällä kosketuksellaan.

installer
Seuraa 
Viestejä9908
Liittynyt16.9.2005

Ehkä olisi hyvä ensin käydä rakettikurssi joita järjestää esim. Pollux.
Näin pääset harrastukseen kiinni "laillisesti" ja pääset ostamaan valmiita rakettimoottoripaketteja,varsinaisen raketinhan voit toki tehdä itsekin.

Tämä on jo senkin takia suositeltavaa,ettei omatoimiset rakennelmat ja
mahdolliset onnettomuudet vie muiltakin rakettiharrastajilta mahdollisuuksia jatkossakin rakentaa ja ostaa mootttoreita.

"Kenet jumalat tahtovat tuhota, sen he lyövät ensiksi sokeudella. "

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
Neutroni
Volitans

Epäilen, etteivät kestä. Hybridiraketeissa käytetään nimenomaan grafiittia. Grafiitti kestää 3500 C, kun alumiini sulaa jo reilussa 660 C:ssä.Miksei se grafiitti hapetu? "Oikeissa" raketeissa ei varmaan kannata valita polttokammiomateriaalia sen perusteella, mikä on halpaa ja helppoa sorvata (joskin kyllä sekin onnistuu kun osaa asiansa: venäläiset tietääkseni käyttävät teräspolttokammioita vajaan 300 baarin paineilla (eivät taida kuitenkaan olla ihan rautakaupan Fe37:aa)). Mutta tuollaisen harrasteraketin paloaika on hyvin lyhyt ja luotettavuusvaatimus varsin vaatimaton. Riippuu tietysti toteutuksesta, mutta jos se tehdään "perstuntumalta", polttokammiopaineet ovat matalia ja vaatimattomampikin materiaali kestää muutaman laukaisun. Sittenhän into jo hiipuukin, ja mieli halajaa kertaluokkaa isompaa rakettia.En tiedä tarkempaa syytä juuri grafiitin käyttämiseen, mutta siitä ne ainakin harrasterakettien suuttimet ilmeisen poikkeuksetta valmistetaan.

Nuo teräksiset suuttimet ovat käsittääkseni aina jäähdytettyjä.

Neutroni

Mutta tietysti jos saa haltuunsa grafiittia, niin voihan sen siitäkin tehdä. Kunhan tekee sen omalla sorvilla, se sotku lienee jotain sanoinkuvaamatonta. "Oikeat" unobtanumit ovat sikakalliita ja äärimmäisen hankalia työstettäviä. Tässä vähän mallia, "keraamisella oksidilla" ja iridiumilla pällystetty reniumpolttokammio: http://www.grc.nasa.gov/WWW/RT1995/5000/5330s.htm . Pessimistisenä luonteena hieman pelkään, että paikallinen rautakauppa voi tarjota "ei-oota", kun menet hakemaan 50 millin reniumpyörötankoa.Hybridissä palokammion eristeenä toimii itse kiinteä polttoaine. Se palaa sisäpuolelta, kunnes hapetin loppuu.

Neutroni

Nesteytyykö ilokaasu paineistettuna? Kaasumaisena sitä on vaikea ottaa mukaan tarpeeksi. Joko paine on pieni ja kaasua vähän, tai paine suuri, säiliö painava ja kaasunkulutus on suuri.Ilokaasu nesteytyy, painetta yleensä pulloissa yli 60 bar.

Neutroni

Hybridiraketin etu on sen turvallisuus, yksinkertaisuus ja toimintavarmuus.Ammattisovelluksissa varmaan onkin. Mutta enpä sitten tiedä miten turvallista harrastajalle on ylipäätään käsitellä hapettimia, jotka sytyttävät palavia aineita tuleen pelkällä kosketuksellaan.

Ei se pelkällä kosketuksella syty. Tarvitaan sytytin. Hybridin voi tehdä myös sammutettavaksi. Riittää, että estetään hapettimen kulku palokammioon.

Noita hybrirakettejahan on ihan myytävänäkin:

http://www.hypertekhybrids.com/products.html

En tiedä niiden laillisuudesta Suomessa.

Seuraavassa on helpon pikku hybridin ohjeet:

http://qwksite.com/rlmac/rene/microhybrid/tnmh.html

ok, eli käyn kurssin ostan raketin, jos haluan teen parannuksia tai kokonaan oman raketin. polttoaine vaihtoehdot ovat siis, steariini, parafiini, paperimassa, polyeteeni, epoxy. hapettimina toimii, salpietari ja ilokaasu tai jokin muu..

onko niillä kursseilla ikärajaa?

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
peippo
ok, eli käyn kurssin ostan raketin, jos haluan teen parannuksia tai kokonaan oman raketin. polttoaine vaihtoehdot ovat siis, steariini, parafiini, paperimassa, polyeteeni, epoxy. hapettimina toimii, salpietari ja ilokaasu tai jokin muu..Hybridissä ei toimi salpietari - silloin tulee käytännössä ruutia ja niiden itse valmistaminen on kiellettyä. Kiinteällä polttoaineella toimivia raketteja voi kyllä ostaa.

peippo

onko niillä kursseilla ikärajaa?

http://pollux.tky.fi/rakettiforum/index ... 20e3aee62d

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat