Seuraa 
Viestejä45973

Millaista on työskennellä norjassa? onko kellään kokemusta?
kyseessä on sähköala ja sairaanhoitajan ammatit.

pärjääkö ruotsin kielellä vai enkulla?

kuinka kalliit on vuokrat ja yleensäkin palkat?

kuulin että sähköinssillä on noin 5000e/kk ja kätilöillä peräti 6600e/kk.

-----------------

norjaan muutto edessä?

  • ylös 4
  • alas 2

Kommentit (7)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neutroni
Seuraa 
Viestejä42730
PoLe
Millaista on työskennellä norjassa? onko kellään kokemusta?
kyseessä on sähköala ja sairaanhoitajan ammatit.

pärjääkö ruotsin kielellä vai enkulla?
Isä siellä oli joskus 80-luvulla rakennushommissa. Samaa se työ oli kuin Suomessa, mutta palkka parempi ja työtä oli saatavilla.

Varmaan sairaanhoitajan ja muiden palveluammattilaisten pitäisi osata norjaa. Jos osaa ruotsia ennestään, norjan kuulemma oppii melko nopeasti. Muilla aloilla pärjännee työasioissa englanniksi, mutta käytännön sosiaalinen elämä jää väkisinkin heikoksi, jos ei opettele paikallista kieltä.

kuinka kalliit on vuokrat ja yleensäkin palkat?Kaipa se on sama juttu kaikkialla kaupungeissa, kun tilaa on vähän, vuokrat ovat niin korkeita kun töissäkäyvä ihminen pystyy maksamaan. Syrjemmällä on tietysti halvempaa, ja materiaalinen elintaso on varmasti helposti korkeampi kuin Suomessa.

norjaan muutto edessä?

Sitä ilmastoa kuvaavat siten parhaiten sellaiset adjektiivit, jotka palstan sensurointibotti korvaa tähdillä. Ihan oikeasti. Siellä on sellainen Suomen marraskuun sää kesät talvet, paitsi vuoristossa, jossa lumen määrää ei mitata senteissä vaan metreissä.

Norjassa pärjää hyvin ruotsin kielellä ja sitten ajan mittaan oppii norjaakin jonkin verran. Vierailen usein Oslossa ja hyvin menee ruotsin kielen kanssa. Palkoista Norjassa en tiedä yhtään mitään.

Norjassa on vaan eläminen ja asuminen niin kallista, ettei ne palkat ole suhteessa juurikaan suomen palkkoja parempia...

Sillälailla siellä pärjäis mukavasti kun hankkis päivittäistavarat ja pitkään säilyvät einekset suomesta/ruotsista.. Jos baareissa tykkää käydä, ja ostaa kaiken ruuan yms. norjasta niin pieneksi nekin palkat käyvät.

Suomalaisen bkt keskitulo on 40, norjalaisen 72.

Eli ulkomaista kamaa saa tulolla melkein tuplamäärän.

Mutta kotimaisen ihmistyön osto on tietenkin yhtä kallista kuin täällä (esim parturi), koska heilläkin on hyvä elintaso. Tuottavuus on ainoa mittari kotimaisen ihmistyön ostamiseen. Parturi kestää siellä varmaan samat 25min kuin täälläkin. Hotellit, asunnot yms on melkein tuplasti (72/40) kalliimpia.

Suomella on velkaa jokunen sata miljardia, Norja taas on lainannut muille , joten eläisivät aika hyvin pelkillä koroilla. Mutta kuten sanottua, varallisuus on jotain vasta kun lähdetään ostoksille ulkomaille, tai ostetaan ulkomailta tuotua tavaraa.

Norjassa murrekirjo on aika hurja verrattuna Suomeen ja Norjaan. Sikäläisen käytännön mukaan paikallista murretta sekoitetaan niin sanottuun kirjakieleenkin, puhumattakaan puhutusta ja norjalaisilla itselläänkin on usein vaikeuksia ymmärtää eri alueiden puhetta. Ruotsilla pärjääminen riippuu kovasti alueesta. Norjan murteista englanninkielinen perusesitys wikissä:

http://en.wikipedia.org/wiki/Norwegian_dialects

Pääkaupungin murre sulautumamurteena on siinä mielessä selkeämpää kuin läntisen alueen murteet, joista siellä opiskeluaikanaan töissä ollut ruotsinopiskelijakaverini sanoi, ettei hän ensimmäisenä kesänä ymmärtänyt oikein mistään mitään.

Pohjois-Norjan murteet ovat usein aika selkeitä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat