Seuraa 
Viestejä45973

Luin äskettäin kirjan, missä sivuttiin juuri tätä viljelymuotoa ja pisti ajattelemaan. Kaverit tekivät kastelukanavia, joilla johdettiin vesi jäätiköiltä keitaille ja ylläpitivät näin vedensaantia ja samalla viljelivät riisiä, vehnää sekä muita kasveja. Kulttuuri kukoisti ja raha virtasi. Kaupungit menestyivät varsin hyvin näin karuissa oloissa, sillä he olivat alati heikkamyrskyjen ja maanjäristysten sekä kuivuuden uhan alla ja silti he saivat paljon suurta aikaan. Pohdin myös Afrikan menoa -mikä on niin vaikeaa? Eikö ne vois soveltaa samankaltaisia kastelukanava-menetelmiä omaan maahansa?
Luulisi nyt, että Afrikan kaikesta karuudesta huolimatta Keski-Aasia on vielä huonompi paikka sivilisaation kehitykselle, mutta silti heidän kaupunkinsa kukoistivat kun taas Afrikassa ei kukoista edes nyt oikein mikään.

Katsoin jopa dokumentin, missä valitettiin keuhosairauksien yleisyyttä ja syynä siihen oli tulenteko sisätiloissa. Pisti ajattelemaan: Eikö olisi helpompi tehdä savupiippu?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (2)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä42738
Joker
Luin äskettäin kirjan, missä sivuttiin juuri tätä viljelymuotoa ja pisti ajattelemaan. Kaverit tekivät kastelukanavia, joilla johdettiin vesi jäätiköiltä keitaille...

...

Pohdin myös Afrikan menoa -mikä on niin vaikeaa? Eikö ne vois soveltaa samankaltaisia kastelukanava-menetelmiä omaan maahansa?
Realiteettien huomioonottaminen tekee usein asioista vaikeita. Esimerkiksi joku voisi nipottaa siitä, että Saharassa on noita jäätiköitä nykyään aika harvassa.

Luulisi nyt, että Afrikan kaikesta karuudesta huolimatta Keski-Aasia on vielä huonompi paikka sivilisaation kehitykselle, mutta silti heidän kaupunkinsa kukoistivat kun taas Afrikassa ei kukoista edes nyt oikein mikään.Tuohan on jo tämänkin palstan keskusteluissa todettu, että Afrikan luonto on ihmiselle huomattavan vihamielinen. Ihmiseen vuosimiljoonia sopeutuneita loisia ja tauteja riittää, ja toisaalta tehokkaaseen hyödyntämiseen soveltuvia kasvi- ja eläinlajeja on vähän. Toisaalta muualta tuodut lajitkaan eivät tahdo pärjätä Afrikan keskiosissa.

Katsoin jopa dokumentin, missä valitettiin keuhosairauksien yleisyyttä ja syynä siihen oli tulenteko sisätiloissa. Pisti ajattelemaan: Eikö olisi helpompi tehdä savupiippu?

Niin voisi luulla. Toisaalta savupiippu vaatii materiaaleilta aika paljon. Jossain kamelinpaskamajassa se voi olla liian korkeaa teknologiaa.

Joker
Luin äskettäin kirjan, missä sivuttiin juuri tätä viljelymuotoa ja pisti ajattelemaan. Kaverit tekivät kastelukanavia, joilla johdettiin vesi jäätiköiltä keitaille ja ylläpitivät näin vedensaantia ja samalla viljelivät riisiä, vehnää sekä muita kasveja. Kulttuuri kukoisti ja raha virtasi.
.....

Katsoin jopa dokumentin, missä valitettiin keuhkosairauksien yleisyyttä ja syynä siihen oli tulenteko sisätiloissa. Pisti ajattelemaan: Eikö olisi helpompi tehdä savupiippu?

Afrikan tulevaisuutta saattaisi helpottaa hedelmäpuiden kasvatus kuivuudenvaivaamilla seuduilla? Eräät pähkinäpuut ja "marakattiappelsiini" tuottavat satoa kuivinakin vuosina, koska niiden pitkät juuret tekevät ne riippumattomiksi vuosittaisista sateista. Samoin hedelmäpuiden kasvatus suojaa maata eroosiolta, kuin maanpintaa ei tarvitse rikkoa, ja puiden varjo estää kuivumista.

Puut käyttävät pohjavettä, mutta niiden hävittäminen -mitä tehdään mm. Somaliassa- hävittää pohjavedenkin tehokkaasti.

Näitä ideoita on yritetty kehittää, mutta asenteet, "ei niin tehty ennenkään", viljan ja suuren karjan sosiaalinen arvostus, puu-projektien pienet budjetit (ei tuu miljardeja Suomesta/Ruotsista pääkaupungissa jaettavaksi), ym. ovat hidastaneet kehitystä.

Savimajoihin ei tehdä savupiippuja, koska ruokaa valmistavat naiset miesten istuessa ulkona katoksen alla harrastamassa sosiaalista kanssakäymistä. Musta mies on sitä kovempi jätkä, mitä vähemmn hän helpottaa vaimonsa kotitöitä.

Afrikka omaa rajattomat luonnonvarat, mutta ongelmana ovat sen asukkaat. Eurooppalainen kolonialismi voisi olla yksi ratkaisu?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat