Seuraa 
Viestejä13621
Liittynyt4.10.2007

Titius-Boden laki mittaa Aurinkokuntamme planeettojen etäisyyksiä aika tarkkaan. Vaikka tämä on vain matemaattinen muistikeino planeettojen etäisyyksien hahmottamiseen niin kuitenkin sitä voisi tarkastella tässä foorumilla.

Mikäli Aurinkokuntamme on muodostunut pilvestä joka on ollut tiheydeltään suhteellisen tasainen niin mielestäni kaiken materian tiivistyessä planeetoiksi niiden etäisyydet voisivat noudattaa jonkinlaista matemaattista kaavaa. Se ainakin tuntuisi todennäköisemmältä vaihtoehdolta mitä tällaisen kaavan täydellinen puuttuminen.

Nyt kun Plutoa ei enää luokitella planeetaksi (mielestäni ihan ansaitustikin) niin kaava nousi jälleen puheenaiheeksi koska Ceres asteroidi oli vähällä päästä planeetojen joukkoon.

Kaavasta puuttuu tosin planeetta Marsin ja Jupiterin välille mutta siellä on tosin asteroidikenttä. Tämä on klassisen selityksen mukaan syntymättä jäänyt planeetta jonka Jupiterin painovoima on hajoittanut ja estänyt syntymästä. Kaava heittää myös Neptunuksen etäisyydellä.

Voisiko tämänkaltaista ajattelumallia soveltaa myös muissa aurinkokunnissa, nythän on löydetty jo aika paljon näitä eksoplaneettoja niin onko teistä mahdollista että olisi löydettävissä jonkinlainen uudenlainen standardi luokitus löydetyille aurinkokunnille.

Voisiko esimerkiksi matematiikan avulla etsiä tai täydentää tulevaisuudessa eksoaurinkokunta systeemejä niin että kun löydetään sieltä ensiksi vaikka isoimmat kaasuplaneetat niin näistä voisi jo suuntaa antavasti päätellä planeettojen määriä tai niiden kiertoratoja tähtensä ympäri.

Planeetta k Titius-boden etäisyys Todellinen etäisyys
Merkurius 0 0.4 0.39
Venus 1 0.7 0.72
Maa 2 1.0 1.00
Mars 4 1.6 1.52
asteroidit 8 2.8 2.77
Jupiter 16 5.2 5.20
Saturnus 32 10.0 9.54
Uranus 64 19.6 19.2
Neptunus - - 30.1
Pluto 128 38.8 39.5

Lisätietoja kaavasta tässä:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Titius-Boden_laki

Uskotteko että kyseisellä kaavalla voisi olla sijansa tulevaisuuden tieteissä?

Kelpuutetaanko tulevaisuudessa Cerestä planeettojen joukkoon?

Kommentit (1)

Kyllähän se näyttäisi antavan suhteellisen samankaltaisia arvoja. Tärkein kysymys kuitenkin on, antaako se järjellisiä arvoja muissa aurinkokunnissa ja onko ne yhtä "tarkkoja"?

Jos antaa, niin voisi hyvinkin olla käyttökelpoinen joskin lapsenkengissään oleva teoria/laskumalli.

Hankala kysymys kello 04:15.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat