Seuraa 
Viestejä8220
Liittynyt9.9.2005

[size=150:1l4our3u]Suomen istuva hallitus osoitti rivakkaa nopeutta ja vastuunkantoa[/size:1l4our3u]
[size=75:1l4our3u](Matti Vanhasen hallitus sääti täsmäohjatusti ns. hätätilalain yhteiskuntaa uhkaavaa välitöntä vaaraa torjumaan - yhteiskunnassa on oikeuksia ja ... velvollisuuksia)[/size:1l4our3u]

[ ... sairaalat varautuvat voimakkaisiin supistuksiin ennen H-hetkeä. Tarvitaan vain pääkallokeli, ja katastrofi on irtisanoutumisten toteutuessa valmis. Perustuslaki määrää merkittäviä asioita kansalaisoikeuksiksi, mutta myös velvollisuuksiksi. Hallitus halusi kantaa vastuunsa ja sääti ennätysnopeasti yhden Suomen rauhanajan merkittävimmistä "hätätilalaeista" ... ]

Matti Vanhasen 2.hallitus näytti toimintakykynsä. Ministerit virkamiehineen tukenaan markkinatalouskansanedustajat säätivät määrätietoisesti ennakkotapauksen, mikä huomenna ja lähitulevaisuudessa voi olla pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Yhteiskunnan on varauduttava myös muihin vääjäämättömiin uhkiin - olikin hyväksi näyttää jo nyt toimintakyky tiukan paikan edessä.

Kansakunta on ajautumassa terveydenhuollon kriisiin rahan ja ostohalutavoittelun edessä. Lupauksia on annettu ja lupauksia ymmärretään myös laistetun. Epäselvästi annetut vaalilupaukset nostattivat nypytyksen pintaan erityisesti koulutetun hoitohenkilökunnan osalta. Huolimattomasti vaalilupauksia antaneiden poliitikkojen vastaveto "väärin ymmärrettyjen" lupauksien tulkitsijoiden suivaannukseen operoitiin täsmälailla.

Ottamatta kantaa itse syyhyn eli Tehy-irtisanoutumisuhkaan, on todettava, että maan hallitus osoitti pontevaa tarmoa tiukan paikan edessä, kun vielä perustuslain kohdat olivat asettamassa valtioneuvoston jäsenille jopa valtakunnanoikeuden uhkaa. Onkin yhteiskunnallemme hyväksi, että maan hallitus kykenee tarvittaviin toimiin nopeidenkin uhkien ja haasteiden edessä.

Rinnastamatta millään lailla meneillään olevaa Tehy-työtaistelua huomisen mahdollisiin ja todennäköisiin ulko- ja sisäsyntyisiin uhkiin ja todellisiin vaaroihin, on ainoastaan eduksi, että hallitus on näin saanut kokemusta, kuinka lakiteitse säädetään turvatoimia koko kansakuntamme eduksi.

Pakkolait ovat osa huomista arkea. Ei tarvitse kauas katsella, kun merkittävät kansalaisia vaarantavat meistä itsestämme riippuvat ja meistä riippumattomat tekijät kutovat uhkia turvaverkkoihimme. Vaarat ovat todellisia, ilmasto muuttuu, ydinvoimaonnettomuus voi olla rajan takana ja polttoaineiden ja energian osalta voivat käyttökatastrofit olla lähempänä kuin arvaammekaan.

Olemme ulkoistusaallon, taitamattoman EU-politiikan ja businessahneen myyntivimman myötä menettäneet paljon toiminnallista itsenäisyyttä ajautuen suurempaan riippuvuussuhteeseen kuin koskaan aikaisemmin. Ei tarvita suurta häiriötä maailmalta, kun logistiikkamme, verkkomme ja riippuvuussuhteemme ovat koetuksella, ja nuo uhat voivat tarvita väkeviä ja rivakoita lakimuutoksia ja -säätöjä hyvinkin pikaisesti.

Ottamatta kantaa mahdollisiin Tehy-taistelun seuraamuksiin, on jo nyt sisäisiä uhkia järkyttämään yhteiskuinnan toimivuutta. Pinnan alla muhii mielenterveysvaikeudet turvaverkkojen ulkopuolelle tipahtaneiden osallistumattomien taholta - tämä voi aikaansaada epätoivoisia tekoja lisää. Onkin vain eduksi, että maan hallitus on treenannut pikalakioperaatioissa, se onkin näyttänyt tältä osin kykyä huolehtia asioista kansakunnan etujen valvojana.

Ottamatta kantaa Tehy-operaation oikeutuksesta, tarpeellisuudesta ja palkkavaateista, on hyvin selvää, että Suomi kohtaa ongelmansa mm. voimakkaasti muuttuvana ikääntymisenä. Ikäjakaumapyramidi saattaa keikahtaa nutulleen, ja tämän vääjäämättä muodostuvan ongelman edessä hallitus on jo tällä vaalikaudella. Terveydenhuollon kokonaisremontti ja varauma ongelmiin voivat aikaansaada radikaaleja pakko- ja pikalakeja pelastamaan järkevästi kansalaisia.

Koko terveydenhoitojärjestelmä tarvitsee kouriintuntuvat korjaustoimenpiteet. Maksukykymme suurenevista perinnöistä huolimatta ei tule riittämään kasvaviin kustannuksiin, mitä koko terveydenhoitojärjestelmä aikaansaa mm. jatkuvasti kohoavien kustannusten vuoksi. Toimenpiteet torjumaan kasvavia terveudenhuollon menoja kohtaan vaativat lakeja, joita takavuosina ei oltaisi voitu edes ajatella.

Kansakunnan etu on toimintakykyinen hallitus tiukan paikan edessä. Olemme paistatelleet kulutusjuhlan pauloissa jo hämmästyttävän kauan. Vastarekyyli on edessä - näin on aina ollut - nousua seuraa lasku. Ei ole pirun maalailua seinälle varautumalla ydinvoimalatuhoon, rajuihin talvimyrskyihin, maailmanlaajuiseen USA vetoiseen talouslamaan, EU-kriisiin, ruokatuotannon vakaviin häiriöihin ja yhteiskuntarauhattomuuteen, kansalaisten kyllästyessä nykyisiin politiikan jeesmiehiin ja naisiin kestohymyineen ja teflonpukuineen.

Ottamatta sen enempää kantaa nykyhallituksen yleiseen taitoon hoitaa asioita, on koko yhteiskunnan etu, että hallitus on osoittanut kykynsä säätää lakeja nopeasti koko yhteiskunnan turvaksi. Toivottavasti Tehy-lain sisältö ei muodosta entistä suurempia ongelmia, mikäli se ei käytännössä toimikkaan. Toivottavasti tiukka laki muuttaa sovittelulautakunnan neuvotteluaktiviteettia kompromissiherkempään suuntaan ja äänestävä kansa ratkaiskoon sitten seuraavissa vaaleissa oliko annetut vaalilupaukset sitä taikka tätä.

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.com

--------------------------------------------------------------------------------

[size=150:1l4our3u]Mielipidekirjoitukseen liittyvä kuvakertomus-[/size:1l4our3u][size=75:1l4our3u](kuvien käyttö sallittu vapaasti kirjoituksen yhteydessä, copyright by Ilkka Luoma 2007)

Kuva 1
--- http://www.panoramio.com/photo/5877450 ---

Teksti
Tärähtänyt kuva istuvasta hallituksesta, joka runnoi Tehy-pakkolain läpi osoittaen ainakin kykyä saada tahtonsa läpi tiukan paikan edessä - Suomen perustuslaki velvoittaa ja edellyttää.

Kuva 2
--- http://www.panoramio.com/photo/5877464 ---

Teksti
Pääministeri Vanhanen toppuuttelee kansanedustajia, ettei tässä ole työtaistelun esto, vaan kansakunnan edun varjelu perustuslain edessä.

Kuva 3
--- http://www.panoramio.com/photo/5877487 ---

Teksti
Sanotaan, että eduskunta on kansan tahto ja äänestäjät pienoiskoossa - on sitten niin tai näin, niin yksinkertainen enemmistö ratkaisi pitkästä aikaa ensimmäisen pakkolain hädän edessä.

Kuva 4
--- http://www.panoramio.com/photo/5877501 ---

Teksti
Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö oli äänikuningas ja ratkaisi merkittävästi Kokoomuksen vaalivoittoa. Toinen ratkaiseva syy saattoi olla annetut epäselvät vaalilupaukset (tai vaikeasti ymmärrettävät) mm. koulutetulle hoitohenkilökunnalle - kantaako poliitikot vastuuta antamistaan vaalilupauksista?

Kuva 5
--- http://www.panoramio.com/photo/5877534 ---

Teksti
Eduskunnan varapuhemies Sepoo Kääriäinen (kesk) tarkkailee mitä aateveljet pekkaroivat Kokoomuksen Ben Zyskovitsin kanssa, kuvassa Keskustan ryhmäpuheenjohtaja Kalli ja entinen kuntaministeri Manninen.

Kuva 6
--- http://www.panoramio.com/photo/5877550 ---

Teksti
Puhemies Niinistö pohtii kuinka tässä nyt näin kävi. Onnistuuko Tehy-pakkolaki myös sen toteutuksessa, jää vielä tätä kirjoitettaessa nähtäväksi. Ainakin tuli todistetuksi - oli sähläilyä tai ei - että hallitus kykenee tekemään nopeita ja tehokkaita päätöksiä lainsäädännössä - se ei liene huono ominaisuus, kun astumme huomisen epävarmaan maailmaan.

Kuva 7
--- http://www.panoramio.com/photo/5877574 ---

Teksti
Linjaansa hakeva ja nahkaansa mahdollisesti luova oppositio-SDP ei kyennyt altavastaajavähemmistönä estämään Tehy-pakkolain syntyä, olivat he sitten kuinka oikeassa tahansa - viime kädessä.[/size:1l4our3u]

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Sivut

Kommentit (45)

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä8220
Liittynyt9.9.2005

tosin on myös sellainen mahdollisuus, että pakkolaki tekee todellisen flopin, jos se ei käytännössä toimi - motivaatio?, mutta uskoisin, että hoitajilla on aina työskennellessään täysi motivaatio - ainakin nyt he tietävät, että heidän työ on tärkeää ja sitä arvostetaan!

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Tässä on ajettu ihmiset taas eripuolille aitaa. Sairaanhoitajien lakon takia säädetään pikapikaa jokin hiijen orjatyö-laki. Ni entäpä kun viinanmyyjät menevät ensi torstaina lakoon ni kukaa ei puhu mistään pakkolaista mitään.

Alkon lakosta tuli oikein keväinen ja nuorekas olo.!Ennen vanhaan varma vapun merkki oli huhtikuinen viinanmyyjien lakko.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä8220
Liittynyt9.9.2005

Saatamme nähdä näytelmän sunnuntaina, kun Katainen ja Pesola sopivat asian näyttävästi valtion tukipaketilla - sillä Katainen ei voi jättää vaalilupauksia toteuttamatta, vaan ajaa Vanhasen kanssa rintarinnan näyttävää mediatapahtumaa, jossa itse hoitsut ja asiakkaat ovat osasia pelissä. Ensin laki, joka turvasi hallituksen valtakunnan oikeudelta, sitten tukipaketti, jolla lunastetaan vaalilupaukset ja Tehy "tyytyy" ainoastaan n. 15-16% nostotasoon koko kaudelle (samalla Pesolan maine jää historiaan ratkaisijana), tai kausi venyy neljäksi vuodeksi. Hallitus osoitti todella kyvykkyyteensä JUURI TÄSSÄ casessa - muuhun ei sitten kantaa otetakkaan

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä8220
Liittynyt9.9.2005
Dredex
Rivakkaa

.....

=
räväkän nopeata

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä8220
Liittynyt9.9.2005

Nyt kun pakkolakia ei tarvittu, tuottaa se hallitukselle pisteet päättäväisyydestä - emme päässeet näkemään mahdollisia onnettomia vaikutuksia pakkolaista.

MUTTA: Nyt on annettu siemen pakon suuntaan... mitä seuraavaksi, kun alkavat todelliset pakkotarpeet todella rivakoihin liikkeisiin - ongelmat ovat juuri jo oven takana.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä8220
Liittynyt9.9.2005

Sanotaan Vanhasesta mitä tahansa, niin tässä "pakkolaissa" hän osoitti tehokkuutta ja määrätietoisuutta - ja täysin oikein.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä8220
Liittynyt9.9.2005

Turhaan Vanhasta parjataan - hän ei voinut tehdä muuta kuin asettaa "pakkolain", sitä muuten tullaan tarvitsemaan myöhemmin ehkä useastikkin...

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä8220
Liittynyt9.9.2005

Yhteiskunta antaa, mutta se myös ottaa ja sitä kutsutaan vastuuksi siitä, että mm. minulle ja sinulle kustannetaan yhteisistä varoista aika paljon asioita.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä8220
Liittynyt9.9.2005
rantapanda
Pieni pyyntö. Olisiko mahdollista saada tekstisi tiivistelmän muodossa.. sitä ei kertakaikkiaan joskus jaksa lukea

............

asiat tulisi huollisesti perustella ja valottaa myös taustoja, ... sorry.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

asdf
Seuraa 
Viestejä11859
Liittynyt16.3.2005

Olennaiseen keskittyminen ja tiivistäminen ovat taitoja, jotka ammattikirjoittajiltakin välillä unohtuvat, puhumattakaan harrastelijakynäilijöistä, jotka eivät itsekään aina tiedä, mitä haluavat sanoa.

Lukiosta jää joillekin — varsinkin sellaisille, jotka eivät koskaan joudu rutiininomaisesti esimerkiksi työssään selkokielistä tekstiä tuottamaan — sellainen kuva, että hyvä kirjoittaja kirjoittaa pitkiä tekstejä. Niinpä sitä sitten helposti jauhetaan kaikkea mieleen tulevaa, etäisesti ehkä johonkin liittyvää, jotta saataisiin lisää rivejä aikaiseksi.

Lähes kaikkien hyvien tekstien lähtökohta on, että kirjoittaja pystyy yhdellä virkkeellä kertomaan, mikä kirjoituksen pointti on. Kirjoitus itsessään voi olla vaikka kuinka pitkä, mutta ollakseen selkeä ja johdonmukainen, sanoman pitää mahtua yhteen virkkeeseen. Jos sanoma ei kirjoittajan päässä ole näin selkeä, ei se voi olla sitä lukijallekaan.

Jos siis joku kysyy, mikä kirjoituksen pointti on, olisi kirjoittajan syytä miettiä tekstinsä selkeyttä. Myös, jos joku kysyy, miten joku tekstin kohta liittyy aiheeseen, pitäisi kirjoittajalla soida hälytyskellot.

Jotuni
Seuraa 
Viestejä9534
Liittynyt31.8.2006
Ilkka Luoma
Sanotaan Vanhasesta mitä tahansa, niin tässä "pakkolaissa" hän osoitti tehokkuutta ja määrätietoisuutta - ja täysin oikein.

Kuulostat ihan samalta venäläiseltä Putinin ihailijalta. Tosin ihailet Vanhasta ja pakkotyölakia.

Ihmeen helposti hallitus voi ottaa pois yksilön oikeuden tehdä haluamaansa työtä. Harva kansalainen havaitsi, että pakkotyölaissa annettiin sairaaloille oikeus pakottaa toisissa ammateissa ja eläkkeellä olevia töihin sairaalaan. Käsittämätöntä yksilönoikeuksien rajoittamista, joka tuo mieleen venäläisen hallinnon pahimmat puolet.

Terveydenhoidossa olisi työskennellyt irtisanoutumisten jälkeenkin kymmeniä tuhansia ammattilaisia. Julkinen sektori osoitti täydellisen kyvyttömyytensä siirtää kymmenistä tuhansista ammattilaisista osaa suojelutyöhön.

.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat