Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Harvardin yliopiston uusi tutkimus asettaa beetakaroteenin ja muiden neuroprotektanttien pitkäaikaisen käytön aivan uuteen valoon:
Ne suojaavat aivoja muistin menetystä ja muita kognitiivisia häiriöitä vastaan. Ravintolisien säännöllinen ja jatkuva käyttö tulisi aloittaa viimeistään keski-iässä, mieluiten aikaisemmin, kirjoittaa sisätautilääkäreiden ammattilehti Archives on Internal Medicine
http://www.biovita.fi/suomi/uutiset_tie ... 07_01.html

Kommentit (8)

Tohtori Tolonen
Harvardin yliopiston uusi tutkimus asettaa beetakaroteenin ja muiden neuroprotektanttien pitkäaikaisen käytön aivan uuteen valoon:
Ne suojaavat aivoja muistin menetystä ja muita kognitiivisia häiriöitä vastaan. Ravintolisien säännöllinen ja jatkuva käyttö tulisi aloittaa viimeistään keski-iässä, mieluiten aikaisemmin, kirjoittaa sisätautilääkäreiden ammattilehti Archives on Internal Medicine
http://www.biovita.fi/suomi/uutiset_tie ... 07_01.html

Voiko tosiaankin yhden tutkimuksen perusteella mennä suosittelemaan Beetakaroteenia lisäravinteena ihmisille?

Beetakaroteenia on käytetty ravintolisänä hyvällä menestyksellä 1960-luvulta alkaen, ja sitä on tutkittu valtavasti. Tänään siitä on PubMed-tietokannassa http://pubmed.gov peräti 5103 tieteellistä tutkimusta. Kirjoita hakusanaksi betacarotene.

Beetakaroteeni joutui Suomessa huonoon huutoon 1990-luvulla Kansanterveyslaitoksen Setti-tutkimuksen myötä. Sittemmin kävi ilmi, että tutkimusasetelmassa oli suuria virheitä.
http://honestnutrition.blogspot.com/200 ... false.html
Kaiken kukkuraksi tutkimusta johtaneet professorit suorastaan valehtelivat TV:ssä ja muissa tiedotusvälineissä omista tuloksistaaan.
http://www.biovita.fi/suomi/uutiset_tie ... 05_01.html

O sancta simplicitas!

Setti-tutkimuksen virhelähteitä
Luennoin Turun lääkäripäivillä 2005 ravintolisistä yhdessä SETTI-tutkimusta johtavan KTL:n professori Jarmo Virtamon kanssa. Hän selosti Setti-tutkimusta (1985–1993), jossa tulkittiin beetakaroteenia (20 mg/vrk) saaneiden tupakoitsijoiden keskuudessa esiintyneen 13 % ylikuolleisuutta keuhkosyöpään. Keuhkosyöpään kuoli yhteensä 1 037 miestä, joista osa oli saanut lumetta, osa vitamiineja.

Virtamo kertoi lounaalla kuitenkin luennon jälkeen, että ensimmäinen koehenkilö kuoli jo seuraavana päivänä. Beetakaroteenin tappamiksi laskettiin kaikki kokeen alkamisen jälkeen kuolleet (beetakaroteenia saaneet) riippumatta sitä, montako kapselia mies oli ehtinyt nielaista. Virtamo ei itsekään uskonut kaikkien näiden kuolemien johtuneen beetakaroteenista.

Lisäksi on huomattava, että tutkittavien piti olla vapaita keuhkosyövästä hoitokokeen alkaessa. Alussa olevat pienet syöpäpesäkkeet eivät näy röntgenkuvissa (sanoo radiologikollegani), joten beetakaroteeniryhmässä on voinut olla sattumalta hiukan enemmän olla piileviä, alkaneita keuhkosyöpiä jo ennen hoidon alkua. Näitä virhelähteitä ei ole mainittu missään Setti-tutkimuksesta laadituissa lukuisissa tieteellisissä julkaisussa eikä niissä sadoissa muissa kirjoituksissa, joissa sitä on siteerattu.

Setti-tutkimuksen tulosten tahallisesta harhaan johtamisesta saatiin valaiseva esimerkki maaliskuussa 2005, jolloin Setti-tutkijat Jussi Huttunen ja Antti Aro esiintyivät TV:n A-pisteessä haastateltavina. A-piste joutui seuraavalla viikolla pyytämään katsojilta anteeksi harhaan johtamista.
http://www.biovita.fi/suomi/uutiset_tie ... 05_01.html

Setti-tutkijat eivät ole ilmeisesti ymmärtäneet antioksidanttihoidon keskeisiä periaatteita. Pyysin Kansanterveyslaitoksen pääjohtaja Pekka Puskaa teettämään uuden analyysin Setti-tutkimuksen tuloksista siten, että asetetaan puolen vuoden ja vuoden karenssiajat kuolleisuusanalyyseihin. Toisin sanoen puolen vuoden ja vuoden sisällä tutkimuksen alusta kuolleet suljetaan pois ja verrataan sitten kuolleisuutta hoito- ja vertailuryhmissä. Puska vastasi pitävänsä edellä esittämääni julkista moitetta Setti-tutkimuksesta "hyvin valitettavana". Pyydettyä uutta analyysia ei tule.

Vuosina 1985–1999 aineistossa todettiin 1 787 keuhkosyöpätapausta (14,4 vuoden seurannassa). Mitä suurempi oli veren antioksidanttikapasiteetti, sitä pienempi syövän riski (Am J Epidemiol 2004). Tästä Virtamo ei muistanut mainita mitään!

Joulukuun 2005 JAMA julkaisi lisätietoa Setistä; sen mukaan koholla oleva verensokeri ja insuliini sekä insuliiniresistenssi lisäsivät haimasyövän riskiä. Uusia haimasyöpiä ilmeni 5 vuoden seurannassa 169 kappaletta (lue lisää). Tämäkin tieto antaa aihetta suositella insuliiniherkkyyttä parantavia ravintolisiä, erityisesti karnosiinia ja EPA-rasvahappoa. Marraskuussa 2006 julkaistiin 19-vuotisen seurannan tulokset. Ne yllättivät antioksidanttien vastustajat: E-vitamiini vähensi kuolleisuutta keuhko- ja eturauhassyöpiin, aivohalvauksiin ja keuhkosairauksiin.

Setti-tutkimusta referoidaan maailmalla edelleen eikä sen perusteella suositella beetakaroteenia. Tällaisen suosituksen antajat eivät näköjään tiedä, että tutkimuksessa oli menetelmävirheitä, joita Kansanterveyslaitos ei suostu korjaamaan. Maailmalla KTL:lle naureskellaan:

Betacarotene "risks" proven false
http://honestnutrition.blogspot.com/200 ... false.html
SETI-tutkimuksen 19-vuoden seurannan tulokset:
http://www.biovita.fi/suomi/uutiset_tie ... 06_01.html

Loistava puheenvuoro tohtori Toloselta! Luin kaikki viitelähteitä myöten. Muistan hyvin myös tutkimuksen käytännössä, koska yksi sukulaisistani osallistui siihen. Asiantuntijoina esiintyneet tutkijat tekivät useita lähtökohtaisia virheitä. Pahaksi onneksi vastaani ei tähänastisessa elämässä ole tullut yhtään yksilöä tai instituutiota, joka jälkeenpäin myöntäisi olleensa väärässä...

Tarkkailija
Asiantuntijoina esiintyneet tutkijat tekivät useita lähtökohtaisia virheitä. Pahaksi onneksi vastaani ei tähänastisessa elämässä ole tullut yhtään yksilöä tai instituutiota, joka jälkeenpäin myöntäisi olleensa väärässä...

Eli joko uskotaan, että ainakin 50% lääketieteen tutkimuksista on johtopäätöksiltään tai lopputuloksiltaan aivan vääriä, ellei jopa täysin käsittämättömiä? Minä alan uskomaan, että prosentti on pian lähellä 90%. Tää on uusi huvittelutapa lukea noita tutkimustuloksia ja naureskella.

Vuosi-pari sitten kaikki lääketieteen tutkimukset ja the Lancetin jutut oli täällä mainostettu ehdottomana totuutena. Ja jos niiden tuloksia yritti kiistää, niin sai kuraryöpyn niskaansa. Mukava huomata, että asenteet on muuttuneet tai sitten ne kuran roiskijat on hiljentyneet...

Setti-tutkimuksesta uusinta tietoa
Kyllähän Setti-tutkimusta vetäjä KLT:n tutkijaprofessori Jarmo Virtamo varovaisesti myönsi Turun lääkäripäivillä marraskuussa 2005, että suomalaisilla on yleisesti puutetta D-vitamiinista ja ilmeisesti myös foolihaposta.

Nyt Suomen Kansanterveyslaitoksen, Ruotsin Karoliinisen instituutin ja Yhdysvaltain Syöväntutkimuslaitoksen yhteinen raportti kertoo että runsas foolihapon saanti vähentää 20 % tupakoitsijan aivohalvauksen riskiä Aineistona oli Setti-tutkimuksen yli 26 000 suomalaista miestä, iältään 50-69 vuotta, seuranta-aika lähes 14 vuotta. Aniharva suomalainen saa ruoastaan päivittäin tarvittavan määrän foolihappoa. Sitä on viisainta ottaa purkista.

Yhteensä 3281 aivohalvausta ilmeni 13,6 seurantavuoden aikana. Aivohalvauksen riski oli 20 % pienempi miehillä, joiden päivittäinen foolihapon saanti oli vähintään 410 mikrogrammaa päivässä verrattuna miehiin, joiden saanti oli 262 mikrogrammaa päivässä.

"Käänteinen korrelaatio foolihapon saannin ja aivohalvauksen välillä on biologisesti uskottava, koska foolihappo ravintolisänä alentaa veren homokysteiinin pitoisuutta. Suurina pitoisuuksina homokysteiini voi aiheuttaa vaurioita verisuonissa (endoteelin toiminnan häiriötä, endoteelin paksuuntumista ja valtimoiden jäykistymistä) sekä lisääntynyttä veritulpan muodostusta", sanoo tutkimusta johtanut tohtori Susanna Larsson. "Meta-analyysien mukaan homokysteiinin aleneminen kolme mikromoolia litraa kohti vähentää aivohalvauksen riskiä 19-24 %", Larssonin työryhmä kirjoittaa.

Euroopassa joka kolmas aikuinen polttaa tupakkaa, Yhdysvalloissa joka viides. Tupakan savussa on noin 4 000 yhdistettä, joista 60 aiheuttaa syöpää. Tupakointi lisää merkittävästi hapetusstressiä, mikä kuluttaa elimistön antioksidantteja.

Foolihappoa alettiin vuonna 1998 lisätä jauhoihin Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Sen jälkeen on aivohalvausten ilmaantuminen vähentynyt viisi prosenttia näissä maissa. Samaan aikaan muualla, esimerkiksi Iso-Britanniassa, uusien aivohalvausten määrä on pysynyt ennallaan, kertoo Yhdysvaltain US Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Sikiövaurioiden (spina bifidan) ilmaantuvuus on vähentynyt USA:ssa ja Kanadassa yli 25 % sen jälkeen kun foolihappoa alettiin lisätä jauhoihin. Unkaria lukuunottamatta EU:n maat jahkailevat yhä foolihapon lisäämisasiassa. Unkarissa foolihappoa lisätään leipään, koska unkarilaiset syövät paljon leipää, kuten suomalaisetkin.

Setti-tutkimuksessa tupakoiville miehille annettiin beetakaroteenia tai E-vitamiinia tai kumpaakin taikka lumevalmisteita. Setissä ei annettu koehenkilöille ruoan lisänä foolihappoa eikä muita B-vitamiineja.

Larsson SC, Männisto MJ, Virtanen MJ, Kontto J, Albanes D, Virtamo J. Folate, Vitamin B6, Vitamin B12, and Methionine Intakes and Risk of Stroke Subtypes in Male Smokers American Journal of Epidemiology doi: 10.1093/aje/kwm395

Diam
Seuraa 
Viestejä2573
Liittynyt14.9.2006

Eiks pookelin popsiminen riitä, kun muistia on päivitettävä.

Mies kysyi kaiulta: Ostanko Nuhvin vai Majorin? ja kaiku vastasi: VAI MAJORIN!

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat