Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Iltalehdessä mielenkiintoinen juttusarja

[size=150:bk5jgmq3]Toimeentulotuki jää monelta hakematta[/size:bk5jgmq3]
12.11.2007 9:45

Suomessa keskustellaan aika ajoin sosiaaliturvan väärinkäytöstä. Hyvin harvoin sen sijaan keskustellaan sosiaaliturvan vajaakäytöstä. Tuoreiden kansainvälisten tutkimustulosten perusteella vajaakäyttö näyttää kuitenkin olevan paljon suurempi ongelma.

Vajaakäytöllä tarkoitetaan sitä, että kaikki ne, jotka olisivat oikeutettuja toimeentulotukeen, eivät hae, eivätkä siis saa sitä.

- Itävaltalaisen tutkimuksen mukaan Suomessa toimeentulotukea käyttää vain noin 40 prosenttia niistä ihmisistä, jotka olisivat siihen oikeutettuja, sanoo Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskuksen Stakesin ylijohtaja Matti Heikkilä.

- Kun esittelin tulokset sosiaaliturvan uudistamista pohtivassa, hallituksen asettamassa komiteassa, ensimmäinen reaktio oli, että ei voi olla totta. Tiedoissa on oltava jokin virhe, hän sanoo.

Lähempi tarkastelu osoitti, että ei ole. Samanlaisia tuloksia on saatu jo aikaisemmin ja kotimaisissakin tutkimuksissa.

Suomessa saatu samoja tuloksia

Esimerkiksi 2006 Turun yliopiston sosiaalipolitiikan valmistuneessa tutkimuksessa todettiin, että tuesta jää puolet käyttämättä.

Syitäkin on yritetty selvitellä.

- Kaikki eivät tiedä oikeuksiaan. Toiset eivät osaa tai jaksa hakea tukea. Ja varsinkin pienillä paikkakunnilla tukeen turvautumista hävetään ja pelätään leimautumista. Jos käy sosiaalitoimiston luukulla, siitä tietävät pian kaikki, sanoo Kuivalainen.

Varsin yleisen käsityksen mukaan toimeentulotukea ei voi saada, jos asuu omistusasunnossa tai jos on yrittäjä. Molemmat ovat vääriä luuloja.

Stakesin ylijohtaja Heikkilän mukaan riippuvuus toimeentulotuesta on yhteiskunnan hyvinvoinnin ilmapuntari. Nyt vaikuttaa siltä, että mittari näyttää väärin.

- Huippulaman aikaan 20 prosenttia suomalaisista kodeista sai tukea. Nyt luku on kahdeksan prosenttia ja meillä menee hyvin. Mutta yhtäkkiä paljastuu, että todellinen tuen tarpeessa olevien määrä onkin kaksinkertainen, hän huomauttaa.

JOUNI VILERMO

Iltalehti

Kommentit (7)

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006
Liittynyt30.4.2005

Kyllä ne joilla oikeasti loppuu leipä kaapista tietävät oikeutensa.
Moni vaan ei halua hakea sossusta rahaa. Monilla on sen hommaamiseen nopeammat ja helpommat konstit.

Piru Naiseksi
Seuraa 
Viestejä3164
Liittynyt16.3.2005

ja pitkät jonot sosiaalityöntekijän luokse karsivat myös hakijoita. Olen sitä mieltä, että akuuttiin taloudelliseen hätään on vaikea saada apua. Edes järjestöiltä ei saa avustuksia nopeasti - hekin soveltavat ajanvaraussysteemiä tai ruoka-apua jaetaan vain tiettyinä aikoina. Tähän suoneen lienevät nyt iskeneet pikavippirahan myyjät.
Olen havainnut sosottelua: ihmisten tulisi ennakoida taloudellinen tilanteensa ja varautua vaikeuksiin esimerkiksi varaten ajoissa ajan sosiaalitoimistoon. Mutta ensinnäkin ihminen lienee niin rakennettu, että pyrkii torjumaan ikävät asiat mielestään niin kauan kuin mahdollista ja toiseksi, systeemi on niin rakennettu, että ennakoiden on vaikeaa saada vaikkapa toimeentulotukea.

sigfrid
Seuraa 
Viestejä8692
Liittynyt20.7.2007

Köyhyyttä on ollut aina, eikäse mihinkään katoa jatkossakaan. Kaikesta hurskastelusta riippumatta tässä toteutuu sosiaalinen tapamme toimia. Eniten olen huolissani köyhyyden periytymisestä. Se on kaikista pahinta eriarvoistamista ja paljastaa hurskastelevan moraalimme, jota ohjaavat hyvin primitiiviset vaistot.

Takuutestattu suomalainen. Aboriginaali Finlandian asukas.

Blogi: http://terheninenmaa.blogspot.fi

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006
Liittynyt30.4.2005
oivariina
Moni ei ole sitten enää tarvinnutkaan leipää, vai?

Kyllä leipää aina jostain löytyy. Jotkut vaan eivät halua kerjätä sitä valtiolta. Sillä kurin voi jatkossakin manata hallituksen politiikkaa.

Ihme juttu tuosta toimeentulotuesta.

Veron palautukset katsotaan tuloiksi.

Tavallaan yhteiskunta huijasi multa rahat,
Hyvässä uskossa maksoin ylimääräisiä veroja luullen että saan ne jouluksi takaisin ikäänkuin joulubonuksena vaan mitä helv..
Toisaalta olen saanut nauttia verovaroista enemmän kuin olen pottia kasvattunut joten eikai auta valittaa.

Hetken asiaa mietittyäni tulin siihen tulokseen ettei jaksa parin kympin takia viedä papereita sossuun.
ja muutenkin tili tulee aikaisemmin mitä soskun rahat olisi tulleet.

Varmaan vee-mäinen ammatti muutenkin tuo sossun ämmän työ,
kun täytyy aina yrittää vedättää hädässä olevia ihmisiä.

Uraanimies
Varmaan vee-mäinen ammatti muutenkin tuo sossun ämmän työ,
kun täytyy aina yrittää vedättää hädässä olevia ihmisiä.

Eikös työkkärin ja sossun virkailijoiden työt ole niitä ainoita Suomessa jossa saa ja voi vielä simputtaa ihmisiä. Armeijassakin se on jo kielletty. Kyllä tolle alalle tulee myös niitä jotka haluaa oikeasti kyykyttää kun varsinkin naiselle se on yleensä yhteiskunnassa aika harvinaista herkkua.
Ja varsinkin nettikirjoittelua lukiessa huomaa että tätä köyhien kyykyttämismentaliteettia on paljon varsinkin näillä netissä päivät pitkät surffaavilla nuorilla uusliberalisteilla.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat