Seuraa 
Viestejä45973
  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (1)

Tetrafuran
Hei
Tuleeko lämpövoimakoneesta paljonkin energiaa? Mitä jos Suomeen rakentaisi kohtuu kokoisen lämpövoimakoneen, jonka toinen pää on meressä ja toinen kuivalla maalla tai toinen pää 10m maan sisässä ja toinen pinnalla? Tällöin lämpötilaeroa pitäisi olla lähestulkoon ympäri vuoden. Ehkä syksyisin ja keväisin voisi olla muutamia katkoksia kun molemmat päät on saman lämpöisiä.

Taas toisaalta voisihan sitä rakentaa sen myös pitkän putken sisään, jolloin päät voitaisiin sijoittaa kokonaan eri leveysasteille.

Tuleeko riittävästi energiaa vai menisikö rahat rakentamiseen?

Kyllähän lämpövoimakone on siinä mielessä "tehoton", että vaikka siinä ei olisi minkäänlaisia häviöitä sen hyötysuhde jää kuitenkin aina alle 1. Tehokkaimman mahdollisen lämpövoimakoneen eli ideaalisen Carnotin koneen hyötysuhde on 1-Tk/Tl, missä Tk on kylmän säiliön lämpötila ja Tl lämpöisen säiliön lämpötila.

Eli kone on sitä tuottoisampi mitä suuremmalla lämpötilaerolla se toimii. Esim. parhaimmissa dieselmoottoreissa päästään hyötysuhteessa johonkin 0,4-0,5 seutuville. Ehdottamasi tyyppistä energiantuotantoa on kovasti tutkittu Hawaiijilla. Siellä on rakennettu koelaitoksia missä kylmäsäiliönä toimii vesi vajaan kilmoterin syvyydessä ja lämpöisenä säiliönä sitten valtameren pintavedet. Näin päästään reiluun 20 asteen lämpötilaeroon, mikä onkin suunnilleen minimi käytännön lämpövoimakoneille. Linkki hankkeelle:

http://www.hawaii.gov/dbedt/ert/otec_hi.html

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat