Seuraa 
Viestejä45973

Jos lähtökohtana on oletus, että demokratia on sama kuin kansanvalta, niin kertokaapa miten voi olla demokraattisempaa vallan siirtäminen hallitukselle joka nauttii eduskunnan luottamusta presidentiltä joka nauttii suoraan kansan luottamusta? Näinhän kehuskeli esim. Seppo Tiitinen muutama vuosi sitten.

Mielestäni Suomessa pitäisi siirtyä malliin jossa toimeenpanovalta siirretään kokonaisuudessaan presidentille joka johtaa itse nimittämäänsä kabinettia (eli Amerikan malli) ja säilyttää lainsäädäntövalta parlamentilla jonka voimasuhteitten pitäisi perustua vähemmän alueiden väkilukuun (kuten USA:n senaatti jossa joka osavaltiolla on kaksi senaattorinpaikkaa väkiluvusta riippumatta). Nythän kärpäsentahran kokosella alueella on aivan liian suuri paikkamäärä.

Presidenttijohtoinen malli antaisi kansalle todellisen mahdollisuuden vaikuttaa kun toimeenpanovallan haltija vastaisi suoraan kansalle eikä puoluekuriin hirtetylle elimelle.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (2)

Olenhan minä. Mutta mitä tekemistä sillä olisi sen kanssa jos toimeenpanovalta olisi suoralla kansanvaalilla valitulla presidentillä? Nykyjärjestelmässähän on niin paljon epädemokraattisia piirteitä että sitä ei demokraattiseksi edes kehtaa kutsua:
-puoluekuri (ts. kansanedustaja on ensin velvollinen puoluejohdolle, vasta sitten äänestäjille)
-vaalijärjestelmä suosii suurpuolueita
-alle 50% äänimäärällä saa yli puolet paikoista
-alle 5% osalla Suomesta on kohtuuttoman suuri valta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat