Seuraa 
Viestejä45973

Mikä on mielestänne pääsyy sivilisaatioiden taantumiseen? Omasta mielestäni omahyväisyys, sisäänpäinkääntyneisyys ja haluttomuus omaksua uusia ideoita ja innovaatioita

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (15)

Syitä on varmaan monia. Eikös joku tutkija väittänyt, että jotkut sivilisaatiot taantuivat lyijyastioiden käytön vuoksi?

Onko nyt sama vika, eli luontoon aikoinaan mm. polttoaineiden mukana kertynyt lyijy tekee populasta tv-chattien tuijottajia?

Itse uskon, että monet sivilisaatiot lopulta kääntyvät itse itseään vastaan. Korkea verotus, sisällis-sodat ja korruptio. Uskon, että monessa länsimaisessa yhteiskunnassa rasismi on vakava uhka. Jos esim Australiassa ei rasismia saada kitkettyä, ollaan jo aika ohuilla jäillä, koska maan ultakonservatiivinen" hallitus on juuri suostunut ottamaan yli 100 000-siirtolaista vuodessa:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/4155472.stm

Nyt kun maassa vielä uusnatsit saisivat suosiota, niin se olisikin sitten menoa se

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paikallisten luonnonvarojen loppuunkäyttö yhdistyneenä liialliseen väestönkasvuun näyttää ajaneen alas monet ns. sivilisaatiot ja imperiumit.

Säikeen alussa viitattiin yhteiskunnan sisäänpäin kääntymiseen - jos törmätään suuriin ongelmiin, kuten vaikka jonkin olennaisen luonnonvaran käymiseen vähiin, eikä tilalle osata hakea tai luoda mitään muuta, korvaavaa, niin kehnostihan siinä vähitellen käy. Niin kauan kuin yhteisössä on tilaa ja tilaisuutta oikeasti luoda uutta, on sillä myös mahdollisuus selvitä.

twoDogs
helppo elämä laiskistuttaa

Joo, hyvinvoinnin hinta on henkinen taantuma. Lisäks geenitkin degeneroituu, kun idiootitkin voi hankkia lapsia.

Vierailija
Toinen tuleminen
Mikä on mielestänne pääsyy sivilisaatioiden taantumiseen? Omasta mielestäni omahyväisyys, sisäänpäinkääntyneisyys ja haluttomuus omaksua uusia ideoita ja innovaatioita

Tuskin pitää paikkaansa maailma kehittyy kokoajan parempaan päin.

Suomenkin talous paranee kokoajan.

Armitage
twoDogs
helppo elämä laiskistuttaaJoo, hyvinvoinnin hinta on henkinen taantuma. Lisäks geenitkin degeneroituu, kun idiootitkin voi hankkia lapsia.

Ja kun esim. mulla niitä lapsia ei ole, niin?!

Idioottimaisuus, lieneekö perinnöllistä Luulisi, että idioottikin voi saada fiksuja jälkeläisiä, tyyliin Forest Gump..

patse
Paikallisten luonnonvarojen loppuunkäyttö yhdistyneenä liialliseen väestönkasvuun näyttää ajaneen alas monet ns. sivilisaatiot ja imperiumit.

Paikkana on maapallo.
Bush suuntaa katseensa jo Mars-planeetalle.

Mutta mitenkäs menikään tarina kärpäsistä jotka kasvoivat
räjähdysmäisesti. Kun kärpäsiä oli puoli pullollista ja kärpäs-
väestö kaksinkertaistui, kärpäsiä olikin jo koko pullollinen.
Mutta seuraavaksi kun kärpäs-väestö kaksinkertaistui,
kärpäsiä olikin jo kaksi kokopullollista.

Vertauskuvan mukaan Mars ei riittäisi kovin kauaa.
Väestön kasvun hillintääkin tarvitaan siis
jossain vaiheessa.

Tollukka
twoDogs
helppo elämä laiskistuttaaJuuri näinhän se on.
Niin on, muttei sillä kyllä ole mitään tekemistä sivilisaatioiden taantumisen kanssa.

sivilisaatio rappeutuu kun ihmisillä ei ole muuta päämäärää kuin hankkia enemmän ja parempia leluja.

Nechimide
Seuraa 
Viestejä14249

Liian pitkä rauha. "Harva selviää pitkästä sodasta, mutta pitkästä rauhasta ei selviä kukaan."

Ehkä Hegel oli oikeassa, pieni sota silloin tällöin ravistelee mukavasti mukavuudenhaluun typertyneitä immeisiä!

Dodeskaden
sivilisaatio rappeutuu kun ihmisillä ei ole muuta päämäärää kuin hankkia enemmän ja parempia leluja.

Yhdyn tähän.

Jos laitamme ryhmän ihmisiä autiolle saarelle ja annamme heille kaiken ruuan ja juoman jota he tarvitsevat, yhteisössä menestyvät yksilöt ja tavat jotka saavuttavat muiden hyväksynnän tai suosion millä tahansa keinolla. Viihdettä , karismaa ja abstraktia korkeakulttuuria.

Jos taas ryhmän pitää toimia omavaraisesti ja heidän kimppuunsa hyökkää heimo viereiseltä saarelta muutamien vuosien välein , yhteisössä menestyvät yksilöt ja tavat jotka saavuttavat muiden hyväksynnän tai suosion millä tahansa keinolla plus näinden yksiloiden ja toimintatapojen täytyy edesauttaa yhteisön selviämistä.

Sivilisaation menestykseen tarvitaan tarpeeksi ulkoista painetta sekä yhteisön että yksiöiden tasolla. Jos paine on liian kova, sivilisaatio voi tuhoutua koska se ei pysty ylläpitämään rakenteita joista ei ole välitöntä hyötyä mutta jotka ovat välttämättömiä pitkällä tähtäimellä. Jos paine on liian pieni sivilisaatio suuntaa liikaa resursseja sisäisiin valtapeleihin ja yksilöiden tarpeiden tyydyttämiseen.

Toinen tuleminen
Mikä on mielestänne pääsyy sivilisaatioiden taantumiseen? Omasta mielestäni omahyväisyys, sisäänpäinkääntyneisyys ja haluttomuus omaksua uusia ideoita ja innovaatioita

Minun mielestäni yksi merkittävä seikka on asioiden liika monimutkaistaminen. Kun poliitikot pyörittelevät tarpeeksi kauan samoja pikkujuttuja ympäriinsä tulee puheista hienoja ja loppuun asti viilattuja, ja loppujen lopuksi kukaan ei oikeastaan enää itsekään tiedä mitä puhutaan, kunhan vaan kuulostaa hienolta ja käsittämättömältä, niin ettei kukaan ymmärrä. Kukaan ei ala kyselemään, koska kyselijä näyttää herkästi typerältä kun ei ymmärrä toisten juttua, vaikka tosiasiassa kaikilta on loppunut ymmärrys jo kauan sitten.

Asiat pitää pitää tietyssä tärkeysjärjestyksessä, muuten voi olennainen päästä unohtumaan, ja siitä ei hyvä seuraa.

Toinen tuleminen kirjoitti:

> Mikä on mielestänne pääsyy sivilisaatioiden taantumiseen? Omasta mielestäni omahyväisyys, sisäänpäin kääntyneisyys ja haluttomuus omaksua uusia ideoita ja innovaatioita

Mitkä olisivat sellaisia ideoita ja innovaatioita, joilla korvattaisiin vanhat sivilisaatiot?
Sivilisaatiot tuhoutuvat, kun niitä koossapitävä uskonto menettää voimansa pirstoutumalla erilaisiksi lahkoiksi, muuttumalla dogmaattisiksi uskonkappaleiksi, taikauskoksi, kiihkouskonnollisuudeksi, traditioiksi ja uskonnollisten johtajien seuraamiseksi ja jopa palvonnaksi.

Ihmiskunta on kehittänyt monia erilaisia ideologioita korvaamaan vanhat uskonnot. Kaikki mallit tuntuvat lähteneen liikkeelle kristinuskon alueelta: kommunismi, imperialismi, puoluedemokratia, natsismi ja viimeisimpänä kapitalistinen markkinatalous. Sadat miljoonat ihmiset ovat saaneet surmansa näiden ideologioiden kamppaillessa keskenään ja nyt tuntuu, että viimeisin uhkaa myös planeetan luonnon ihmisensietokykyä.

Nämä ideologiat ovat yksi toisensa jälkeen osoittautuneet olevansa riittämättömiä korvaamaan muinaisia uskontoja. Yksikään niistä ei tunnu riittävän yhdistämään ihmiskuntaa toimivaksi kokonaisuudeksi, kuten eivät vanhat uskonnotkaan.

Kaikki muut ihmiskulttuurin alueet ovat tempautuneet mukaan kehitykseen paitsi kansallisvaltioiden käyttöön tarkoitetut hallintomuodot. Ilman yhteistä koko planeetan kattavaa hallintojärjestelmää oikeudenmukaisine vaalimenettelyineen on turha yrittää edes hahmottaa ihmiskuntaa yhtenä kokonaisuutena.
Ihmiskunta tarvitsee yhteisen haasteen, jota kohti ponnistella, ilman todellista hastetta ollaan vaarassa tuhoutua.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat