Seuraa 
Viestejä45973

Ongelmani on seuraava En tee koneella muuta kuin kirjoitan, selaan nettiä ja käytän Photosoppia. Jonkun aikaa on tökkinyt juurikin fotarin käyttö pahastikin. Toinen mikä tökkii on kuvatiedostojen esikatselukuvat, kun rullaan kuvatiedostoja, kone menee jumiin. Tarvitsen tätä ominaisuutta kumminkin, ei viitsisi muistella kuvien nimiä. Ennen hommat sujuivat, joten laitteisto on aivan riittävä. Ajan saatossa koneeseen on tietysti tullut kaikenlaista turhaa paskaa

Lisäsin näennäismuistin kokoa, kun kone ruikutti siitä. Vapaata tilaa levyllä näyttäisi olevan 15 gigaa. Musiikkia ja muuta ei välttämätöntä skeidaa on runsaasti. Myös vetelin järjestelmän läpi Easy Cleanerilla. Virusten torjunnan ajan silloin tällöin.

Mikä perkele tässä nyt on vikana? Olisiko jotain konstia, millä saisin hommat rullaamaan? Jos poistan kaiken paitsi välttämättömimmän, niin rupeeko pelittämään? Ei kai joku 20 gigaa musiikkia ym. tätä järjestelmää hidasta?

Kai tietysti voisin ajaa koko paskan uusiksi. Se on vaan niin työlästä, on aika paljon hengentuotetta ynnä muuta luomusta koneella.

Enkä siis ymmärrä tietotekniikan hienouksia. Tällä saatanan romulla on mulle vain välttämätön välinearvo. Uuteen ei ole rahaa.

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (30)

käyttis?
muistia?
Muistin määrä aiheuttaa yleensä tökkimistä, jos sitä ei ole tarpeeksi.

XP on käyttiksenä.

En siis ymmärrä näistä jutuista paljoa. Mutta jos poistan sanotaanko 20 gigaa skeidaa levyltä, musiikkia ym., niin saako tämä systeemin pelaamaan paremmin? Vapaata tilaa on jo 15 gt.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Marssilainen
Seuraa 
Viestejä3337

Ei kannata hävittää kuvia tai musiikkia. Kokeile poistaa haittaohjelmia. Spybot tai Ad-aware toimivat hyvin. Haittaohjelmia on koneella paljon useammin, kuin viruksia ja ne todella hidastavat konetta.

Siinä se taas nähtiin, kuinka vilunki rehellistä huiputtaa...

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Näyttäisi kuvauksen perusteella siltä, että joku käyttää muistia aika reilusti. Tietokone hidastuu luokkaa 1:1 000 000, kun data ei löydykään muistista, vaan täytyy lukea swappitiedostosta eli levyltä (=näennäismuisti).

Katso tehtävien hallinnasta (Task Manager), mikä kuluttaa muistia.

Fyysisen muistin lisääminen auttaa jos konetta käytetään kuvankäsittelyyn, näissä hommissa 1-2 gigaa on ok. Vähemmällä saattaa ruveta hidastelemaan, riippuu tietysti minkälaista kuvadataa käsittelee.

Vapaan kovalevytilan lisääminen tuskin nopeuttaa tai vaikuttaa...

Virtuaalinen muisti on omasta mielestäni täysin hanurista.

Saatko annettua koneen speksit niin osaisi vastata paremmin??

...ettäkö vehjes jumittelee...homman voi tehdä joko kikkaillen rekisterien ym. kanssa tai sitten reippaasti kaupalle ja uusi kovalevy johon kokonaan uusi asennus (käyttis + tarvittavat ohjelmat) ja vanha levy slaveksi ja sieltä sitten kopsut mitä tarvitsee...sama hoituu tikulla (es. 4 Gb) jos ei uutta levyä tarvii ja tikku riittää...periaate; puhdas asennus ja miettimistä vaatiiko joku toiminto es. parempaa näytönohjainta tms...

millai kone jumittaa tilttaa vaan hidastuu? jos se tilttaa niin voi olla että prosessorin kanta o murtunut jostain kohti ja jäähysiili o pikkasen ilmassa toiselta puolelta... jolloin kone välit jumiutuu kokonaan omas vanhas kones ainaki oli tollei ;P
jos se vaan hidastuu niin voi olla et jotku adware ohjelmat o pääl ctrl +alt+del ja kato mitkä ohjelmat vie muistii

Kokeilen ajaa jonkn antispywareohjelman ja katotaan miten käy.

Tota tehtävienhallintaa en löydä, hiiren oikea näppäin sattuu olemaan paskana.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
mutker
Kokeilen ajaa jonkn antispywareohjelman ja katotaan miten käy.

Tota tehtävienhallintaa en löydä, hiiren oikea näppäin sattuu olemaan paskana.

Paina Ctrl+Alt+Del - niitä kaikkia nappuloita on kaksi, joten pitäisi toimia, vaikka näppiksessäkään eivät kaikki toimisi

Siitä sitten tabi "performance" - varmaan suomennettuna "suoritusky". Jos muistia on käytössä enemmän, kuin fyysistä muistia koneessasi, niin hidastuminen johtuu 95%:n varmuudella siitä.

Tabilla "Processes" - kaiketi suomennettuna "Prosessit" näet paljonko mikäkin prosessi kuluttaa muistia ja voit metsästää syyllisen. Valitse "View, Select Columns..." ("Näytä, valitse sarakkeet...") - valitse siitä mukaan "Virtual Memory Size" - "Virtuaalimuistin koko". Tämä näyttää sitten sarakkeen, josta selviää prosessin todellinen muistin tarve.

Noista suomennoksista en mene takuuseen, kun itselläni on aina ollut englannin kieliset käyttikset.

.
Seuraa 
Viestejä847
mutker
Kokeilen ajaa jonkn antispywareohjelman ja katotaan miten käy.

Tota tehtävienhallintaa en löydä, hiiren oikea näppäin sattuu olemaan paskana.


Käynnistä -> suorita, kirjoita taskmgr paina OK.
Jos tehtävienhallinta ei käynnisty niin koneella on mörkö

Edit. mörkö

Noh, tuo tehtävienhallinta ei näytä minkään yksittäisen tsydeemin vievän erityisen paljon muistia. Mulla sattuu olemaan Word auki ja se vie 8 kertaa enemmän kuin mikään muu, joten oletan, ettei suurta syyllistä tästä nyt löydy.

Käyn nämä prosessit läpi yksi kerralaan ja googlaan, josko jokin niistä on haittaohjelma.

Kiitos avusta kumminkin.

mutker
XP on käyttiksenä.

En siis ymmärrä näistä jutuista paljoa. Mutta jos poistan sanotaanko 20 gigaa skeidaa levyltä, musiikkia ym., niin saako tämä systeemin pelaamaan paremmin? Vapaata tilaa on jo 15 gt.

Levyllä on tilaa, ei sieltä mitään tarvitse poistaa. Muistin vähyys on yleinen ongelma ja toinen, jota joskus ei huomata ovat käynnistyvät ohjelmat. Monet ohjelmat haluavat käynnistyä heti ja lopuksi koneessa on melkoinen kuorma. Olenpa nähnyt sellaistakin, että kone starttaa automaattisesti selaimen, wordin, excel:n, jonkun kuvan käsittelyohjelman, jne. Lopputulos on, että ei jaksa, ei sitten millään.

Xp kerää myös käyttäjän hakemistoon "Recent documents" kaikki tiedostot, joita on auottu, pikakuvakkeena. Näitä kuvakkeita voi olla satoja ja jostain jäis sellainen käsitys, että XP saattaa åpisttää niitä valmiiksi kärkylle kun kone käynnistyy.

Tiedostojen pirstoutuminen osaa mysö hidastaa melkoisesti eli kannatta ajaa "defrag" eheytys. Lähtee Oma tietokone --> Ominaisuudet --> Työkalut jne.

Haittaohjelmat ovat sitten luku erikseen.

Maailman turhin juttu selvitellä mitään hankalempia juttuja oikeastaan nettifoorumeilla kun se jo puhelimitsekin on vaikeaa.

Mutta - kuten mainittu - kannattaa aloittaa resurssien käytöstä ja jos ne ovat kunnossa niin katsoa kone virusskannereilla/haittaohjelmien poisto-ohjelmilla ja hakea kaikki mahdolliset järjestelmäpäivitykset ja tämän jälkeen mahdollisesti katsoa raudan diagnostiikkatyökaluja (kiintolevyn/muistin terveydentila) ja jos sekään ei auta niin asentaa kone kokonaan uudelleen.

Jos pelkästään fotari tökkii eivätkä muut ohjelmat lainkaan niin kannattaa toki varmaan pelkkää fotarinkin uudelleenasennusta harkita. Fotarissa taisi olla se scratchausfilu myös joka kannattaa olla eri levyllä (tai vähintään osiolla) kuin käyttöjärjestelmä (koska jos kummatkin käyttävät kiintolevyä swappaustarkoitukseen käy meno hyvin hitaaksi).

Myös levyn eheytystä kannattaa harkita.

XP:llä ja muilla Windowseilla on tosiaan ikävä tapa kerätä kaikenlaista roskaa mukaansa ajan kanssa. Vaikka kiintolevyltä näitä ylimääräisiä tiedostoja on suht helppoa poistaa, ikävimpiä ovat kaikenlaiset merkinnät rekisteriin, ohjelmien jämät ja piiloprosessit, jotka hidastavat suorituskykyä ajan kanssa.

Easy Cleanerien, Registry Cleanerien, Memory Optimizerin ja haittaohjelmatyökalujen, Windowsin Defragmenterin ja vastaavien ohjelmien kanssa voidaan saada jonkinlaisia tuloksia säännöllisesti huollettuna, mutta myös sen RAM-muistin lisääminen todennäköisesti nopeuttaa konettasi. En huomannut kerroitko vielä minkä verran tätä keskusmuistia koneessasi on? Esim. Photoshop- ja muuhun kuvankäsittelykäyttöön ainakin se pari gigaa olisi hyvä olla.

Keskusmuistin ohella tietysti tehokas prosessori ja 2d-näytönohjain koneessa ovat myös plussaa. 3D-näytönohjaimeen ei kannata panostaa kuvankäsittelykäytössä. Välttämättä uutta konetta ei tarvitse ostaa, yksittäisen pullonkaulan aiheuttavan komponentin korvaaminenkin saattaisi auttaa huomattavasti.

Lisäksi, voisitko kertoa minkälainen tietoturvaohjelma tietokoneellasi on. Jos sinulla on esim. 4-5 vuotta vanha kone, ja Nortonin tai F-securen tietoturva vuosimallia 2006-2007, niin on aivan varma, että koneen toiminta hidastuu. (Eräät) uusimmat tietoturvaohjelmat syövät koneen tehoja varsin "kiitettävästi". Eräs parhaista virustorjunnoista on Antivir, se on erittäin kevyt verrattuna em. ohjelmiin. Se on myös ilmainen.

Jos haluat tarkastaa tietokoneesi haittaohjelmien varalta (nekin saastuttaessaan koneen saattavat hidastaa sitä melkoisesti) suosittelen esimerkiksi SuperAntispywarea tai AVG Antispywarea. Molemmat ovat ilmaisia, ja tehokkaampia kuin Adaware tai Spybot.

Ainoa todella tehokas keino windows-koneen toimintakyvyn ylläpitämiseksi on ottaa levykuva heti Windowsin, päivitysten ja ohjelmien asennuksen jälkeen, ja kun kone taas alkaa käyttäytymään ikävästi, asentaa suoraan tämän levykuvan koneeseen uudelleen. Tällaisen asennuksen jälkeen saa nopeasti täysin toimivan käyttöjärjestelmän ja vältyy suurimmalta päivitysrumbalta verrattuna tavalliseen Windowsin uudelleenasennukseen. Tällaisia levykuvia voi ottaa esimerksiki Ghost-nimisellä ohjelmalla. Se on tosin maksullinen, nykyisin on jo ilmaisiakin vaihtoehtoja tarjolla.

Tietysti ennen tällaista uudelleenasennusta ne tärkeät henkilökohtaiset tavarat kannattaa ottaa talteen varmuuskopioille.

AVG free virustorjunnassa, ei kait se tätä hidasta. 80 gigaa kokonaisuudessaan on tähän luvattu muistia.

Yritän kaivella kaiken mahdollisen paskan koneen uumenista eri ohjelmilla. Eheytän levyn, josko parannusta tulisi.

Miten sen fotarin scratchausfilun saa käytännössä eri osiolle(?). Siinä nääs voi piillä hyvinkin hitauden syy. Kun vetelee montaa kuvaa päällekkäin, niin kyllä hidastuu.

tupi
Mikä helvetin "oikea tietokone", läppäri on siinä tietokone missä desktop konekkin.

Läppäri on lelu. Miksi ostaa piskuinen lada, kun samalla hinnalla saa mersun?

EDIT: Kuka niitä kuumenevia rohjoja muka oikeasti mukanaan raahaa, akkukestokin on vain pari tuntia uudella akulla... Leluja, mutta trendikkäitä leluja. Ihmiset kuvittelevat että läppäri on vielä nykyäänkin joku statussymboli.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat