Seuraa 
Viestejä45973

Tuli erittäin rentouttavan ja levollisen unen päälle ärtynyt olo. Heräsin kun uni oli tuoreena mielessä ja päätin postata tänne... kyse on filosofis- psykologisesta kysymyksestä tai dilemmasta. Unessa elettiin aikaa, jolloin kaikki käytännössä olemassa olevat keksinnöt oli keksitty, ei enää tarvinnut teknologisessa mielessä kehittyä vaan ihmiset kerta kaikkiaan nauttivat valmiiksi viedystä viimeisen päälle olevasta tarjonnasta niin viihteen, terveydenhuollon, tieteitten ja taiteitten kuin muidenkin osalta. Myös luonto ja luonnonsuojelu oli viety valmiiksi, ja maailman tulevaisuus turvattu stabiilisti.

Myöskään mitään uudenlaisia kohu-uutisia tai uudenlaisia hämmentäviä tapahtumia tai ismejä ei enää keksitty, koska ihmiskunnan aikaa oli kulunut niin paljon, että kaikkiin tapahtumiin ja asioihin osattiin varautua jo tapahtuneiden pohjalta. Unen ilmapiiri oli leppoisa, turvallinen, jopa riemukas, koska tiesi että maailma oli vihdoin valmis. maailmalla tarkoitan nyt planeettamme ja ihmiskuntamme kehityshuippua, joka oli saavuttanut stabiilin tilan.

Ollaanko nyt niillä rajoilla jolloin tuo tila saavutetaan, vai onko elonkehä tästä eteenpäin jatkuvaa muutosta, niin kauan kuin ihmiskunta on olemassa? ahdistava ajatus, mutta tulipa nyt pläntättyä tiedeläisten pohdittavaksi.

aah, nyt takaisin nukkumaan, jospa pääsisin tuohon mukavaan uneen takaisin

  • ylös 1
  • alas 0

Sivut

Kommentit (23)

Maailma ei tule ikinä valmiiksi,eikä myöskään ihminen. Kaaosta ei voi voi poistaa maailmasta millään. Tai tavallaan se on siis jo valmis nyt.

Jos olet muuten nähnyt semmoisen elokuvan kuin K-Pax, niin siinä oli aika kivasti sanottu että maailmankaikkeus sykkii syklisesti . Eli kun kaikki on lopussa niin universumi nollautuu ja alkaa sama alusta täsmälleen edellisen toistona.
Eli sen mukaan ne virheet(tai hyvät teot) , jotka nyt teet tulevat toistumaan aina uudelleen ja uudelleen ja uudelleen..
Fatalistisuudessaan aika kammottava ajatus .

Maailma on valmis ja on sitä aina ollut ja tulee aina olemaan. Kaikki keskeneräisyys, vajaavaisuus, puutteellisuus maailmassa on olemassa vain koska joku pienen pieni, vajaavainen ja mitätön tiedostavainen ihminen, joka kuvittelee tietävänsä kaiken, sen puutteellisuuden siihen maailmaan pikkumielessään kuvittelee. Ei myöskään ole mitään hyviä eikä pahoja tekoja sellaineen an sich objektiivisessa todellisuudessa, ihminen se sen hyvyyden ja pahuuden tähän universaaliin olemassaolon muutosvirtaan omassa, muka tärkeässä, mielessään luo.

Kaikki vain on.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621

Valmis maailma on utopia.

Maailma on valmis siinä vaiheessa kun maailmassa ei ole enää mitään parannettavaa. Ei siis vielä pitkäääään aikaan.

Yhteiskunnan luo yksilöt ja heidän elämänsä ja maailmansa.

Siispä valmista maailmaa pitäisi aloittaa rakennentaan ihmisten sisältä päin. Ehkäpä siis valmiissa maailmassa kateus olisi poissa eikä ihmiset vertaisi itseään toisiin materialistisella tasolla. Tai ei olisi mitään syytä vertailla.

Tämä systeemi vaatii yhteiskunnan perusteellista muutosta. Ylipainoisia on esimerkiksi enemän mitä nälkää näkeviä, ihmiset ikäänkuin kärsii aina joko asioiden puutteesta tai niiden yltäkylläisyydestä. Mielestäni kun maailmassa jossa kaikilla asioilla on rahallinen arvo vie tietyllä tapaa pois tästä valmiista maailmasta. Ihmisillä pitäisi olla oikeus elää, oikeus ruokaan, lääkkeisiin ja niin edelleen.

Voisiko olla jos tietyt asiat menettäisivät rahallisen arvon, ja nousisivat samankaltaisiksi arvoiksi kuin mitä rahalla nyt on, esimerkiksi ruoka, lääkkeet ja vaikka luonto...

Täydellinen, valmis maailma ei ole minusta kommunismia tai kapitalismia vaan jotain kehittyneempää.

Maailma on sitten valmis kun köyhä asuu kuin rikas. Näillä näkymin se voidaan saavuttaa aikaisintaan sitten, kun ihminen nousee kehitystasolla hallitsemaan ilmaista energiaa ja materiaa.

Tämä on tavoite:

http://www.globalartichoke.co.uk/upload ... kaMain.jpg

Tämä on todennäköisempää:

http://blog.kir.com/archives/urban%20sprawl.jpg

Tämä on todennäköisintä:

http://a.abcnews.com/images/Internation ... 627_ms.jpg

Myös hän kuuluu maailmaan. Milloin maailma on valmis myös hänelle ja miljardeille muille?

http://www.dancewithshadows.com/media/i ... weller.jpg

Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621

Nykyään on paljon puhetta vaikka esimerkiksi ilmastonmuutoksesta ja monet asiantuntijat ovat sitä mieltä että se tavallaan uhkaa koko sivilisaatiota.

Asiastahan saa ja pitääkin olla eri mielipiteitä mutta voisiko olla niin että elämme tavallaan "muovikautta", eräänlaista sivilisaation kulta-aikaa, ennen suurta lamaa, ennen suurta sivilisaation taantumaa ja ehkä jopa suurta sukupuuttoa.

Alankomaat muistaakseni käytti 7 terawattia sähköä vuodessa pitääkseen veden poissa maalta. Kuvitelkaa samanlaista patovallisysteemiä esimerkiksi USAn rannikoilla tai Euroopassa tai Aasiassa. Jos valtamerien pinta alkaisi nousta niin eihän sitä voitaisi estää mitenkään.

Millä tavalla tulevaisuuden historioitsijat pohtisivat meitä tai tätä meidän yhteiskuntaamme?

Kutsuisivatko he tätä täydelliseksi tai valmiiksi maailmaksi?

Jos joku kutsuu nykyaikaa täydelliseksi, niin hän on todennäköisesti rikas länsimaalainen.

Yhdysvaltojen pahiten ruuhkautuneella alueella Dallasissa voi tosin joutua istumaan työmatkalla autossa ruuhka-aikana jopa 7,6 tuntia päivässä. Ja ainakaan Pekingissä kaistanvaihto ei ole helppoa, siis vähemmän täydellistä. Luultavasti tätä aikaa kutsuttaisiin öljykaudeksi ja ajaksi, jolloin internet keksittiin. Elämä kuluu keskimäärin aika pitkälti kerrostaloissa asuen, enkä voi sanoa nauttivani sellaisesta. On olevinaan asiat hyvin, mutta sitten asutaan kuin sillit pahvilaatikossa.

Pekingin ruuhkat: http://chinadigitaltimes.net/beijing%20traffic.jpg
Dallasin ruuhkat: http://tinyurl.com/34yfug

Uimahallilla: http://www.senescence.info/overpopulation.jpg

Japanissa metro-asemalla:

http://fotservis.typepad.com/photos/cit ... /crowd.jpg

Helppoa ei ole Helsingissäkään Mannerheimintiellä ollut. Tietyöt aiheuttavat heti hankaluuksia, kun kaistoja pitää sulkea. Ja kello neljän ruuhkat ovat varmasti tuttuja useimmille:
http://tinyurl.com/ywthuo

Tulevaisuuden kaupunki voi näyttää synkältä, kun ei ole varaa korjailla ja rakentaa uutta kovin paljon. Pitää säästää polttoainetta, mutta ympäristö on pilattu öljykaudella:
http://3danimation.e-spaces.com/3d_images/hi_rez/future_city.jpg

Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621

Köyhyys ja rikkaus on aina suhteessa toisiinsa. Koska kaikista ei voi tulla rikkaita niin siksi tavallaan ihmisten täytyisi muuttua sisältäpäin, koska yksilöt tekevät tämän yhteiskunnan.

Dredex olet muuten oikeassa tuossa köyhyyden poistamisesta.

Tulevaisuudessa koneet tekevät kaikki työt, ehkä se voisi muuttaa tätä talousjärjestelmää niin että se tasaisi tuloeroja.

Ehkä tulevaisuudessa jonkinlaiset huumeet tulevat laillisiksi ja se voisi muuttaa tätä käsitystämme onnesta.

Yleensähän tätä aikaa kutsutaan öljykaudeksi, mutta mielestäni muovikausi olisi parempi termi. Muovihan koostuu öljystä ja se jättää jälkeensä konkreettisia esineitä tulevaisuuden museoihin, sellaisia joita käytetään vain meidän ajassa.

Tulevaisuus on ehkä jonkinlainen keramiikkakausi.

Eihän kaikkien tarvitsekaan olla rikkaita. Elämän laatu voi olla silti parempaa, vaikka oltaisiin "köyhempiä". Huumeilla ei asioita ratkaista, koska se on vain päihtymistä. Pullon pohjalta ei ole ratkaisua mihinkään ennenkään löytynyt. Harmi vain, että nykyaikana suositellaan ja käytetään niin paljon erilaisia masennuslääkkeitä. Ei ole parempi ottaa onnellisuuspilleriä ja unohtaa todellisuus vaan kannattavampaa on parantaa todellisuutta.

Barbaari
Tulevaisuudessa voi hyvinkin olla lääkkeitä jotka parantavat elämänlaatua.

Onhan toki lääkkeitä, jotka parantavat elämänlaatua.

Esimerkiksi verenpainelääkkeet, rasvamaksa-lääkkeet, astmalääkkeet, allergialääkkeet, insuliinit, yskänlääkkeet, epilepsialääkkeet, särkylääkkeet, närästyslääkkeet, silmänpainetautilääkkeet, salpaajat, vitamiinit, hivenaineet ja terveysvaikutteiset elintarvikkeet sekä laihdutuslääkkeet.

Sitten kun tulee huono olo, otetaan pahoinvointilääkkeitä. Eikä potilaat masennu, kun otetaan ilopillereitä...

Myöskään alkoholia ja lääkkeitä taikka keskenään sopimattomia lääkkeitä ei tule sekoittaa keskenään. Eikä tule unohtaa lääkkeiden sivuvaikutuksia, joita kaikkia ei aina ole löydetty. Taikka otetaan sivuvaikutuksen oireet parantavia lääkkeitä. Mutta lääkemyrkytyksen sattuessa tulee soittaa hätäkeskukseen.

" - - Myrkytyksille altteimpia ovat pikkulapset, huonomuistiset vanhukset, äkilliseen henkiseen tai sosiaaliseen kriisiin joutuneet henkilöt sekä masennuspotilaat. - - "
http://www.laaketietokeskus.fi/page.php?page_id=89

Suuri määrä hoitajia on tosin tavoittamatta, joten niiden lääkkeiden kanssa kannattaa olla juuri nyt erityisen tarkkana:
http://tinyurl.com/25t25q

On luultavaa, että vanhuksille, jotka makaavat märät vaipat housuissaan sairaalassa, annetaan suurempia annoksia rauhoittavia lääkkeitä, kun hoitajat ovat niin kiireisiä, ettei millään ehdi kaikkea tekemään.

Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621

Mutta jos ei nyt mennä kuitenkaan lääkkeisiin...

Miten käy ihmisen sellaisessa yhteiskunnassa jossa koneet tekevät kaikki työt?

Voisiko olla että ihmiset kehittäisivät itseään niin että luovuudesta ja unelmoinnista tulisi heidän elämäntyönsä.

Voisiko siis ihmiset kehittyä joksikin toiseksi tai toisenlaisiksi jos kehityksen suunta on optimistista?

Miten tämä vastaa käsitystämme valmiista maailmasta?

Voisiko valmis maailma olla ihan lähitulevaisuudessa jos siis maailma käsitetään yksilöjen sisäisen käsityksen kannalta?

Barbaari
Miten käy ihmisen sellaisessa yhteiskunnassa jossa koneet tekevät kaikki työt?

Voisiko olla että ihmiset kehittäisivät itseään niin että luovuudesta ja unelmoinnista tulisi heidän elämäntyönsä.

Voisiko siis ihmiset kehittyä joksikin toiseksi tai toisenlaisiksi jos kehityksen suunta on optimistista?

Miten tämä vastaa käsitystämme valmiista maailmasta?

Voisiko valmis maailma olla ihan lähitulevaisuudessa jos siis maailma käsitetään yksilöjen sisäisen käsityksen kannalta?

Jos minun ei tarvitsisi käydä töissä, niin olisin tyytyväinen elämääni vain, mikäli omistaisin mukavan talon rauhalliselta paikalta järven rannalta, minulla olisi hyvä perhe ja jos elintarvikkeet tulisivat jostain ilmaiseksi. Siellä en tyytyisi pelkkään unelmointiin vaan harrastaisin liikuntaa ja viettäisin aikaa perheen kanssa. Unelmana voisi olla tilanteen säilyttäminen sellaisena paratiisin omaisena. Tilanteeseen pitäisi myös sisältyä turvallisuus. Enhän voisi elää unelmoijana, jos pitäisi koko ajan olla huolissaan tulevaisuudesta.

On paperityöläistenkin elämä ollut yhtä juhlaa, kun on ollut hyvä palkka ja omakotitalo paperikoneiden tehdessä lähes kaikki työt. Mutta niin vain sekin juhla on päättynyt. Kun lakko alkaa, paperikoneet ajetaan siististi alas, jotta koneet eivät mene rikki ja saadaan myös takaisin käyntiin. Onko silloin kaiken keskipisteenä ihmiset vai koneet? Jos koneet menevät rikki, ihmiset ajautuvat kriisiin.

Ihmiset voidaan potkia pellolle, paitsi mitä nyt joitain eläkejärjestelyjä tms. on tehty. Firman osakkeen kurssi on lähtenyt taas nousuun, ja se on tärkeintä koska muuten pudotaan kilpailusta muita vastaan. Korean telakat ostavat Suomessa olevat telakat ja kohta Suomessa on lisää työttömiä. Mutta osake nousee...

Nykymaailmassa olet vahvoilla, jos omistat jotain. Mikäli olet suuren firman johtoportaassa taikka jos omistat paljon osakkeita, niin sinulla menee hyvin. Todennäköisesti tämä ei tule muuttumaan miksikään, vaan firmat ja osakkeen omistajat tulevat omistamaan maailman jatkossakin.

Ympäristön tuhoutuminen on ongelma, samoin köyhyys. Mitä enemmän koneet kuluttavat energiaa ja materiaaleja, sitä enemmän ympäristö ja myös ihmiskunta on vaarassa. Köyhät yrittävät pysyä kehityksen tahdissa ja väsäilevät kaikenlaisia slummeja ja hiilivoimaloita. Köyhien rakkineet puksuttavat tehden köyhien töitä. Siten köyhillä jää hieman vapaa-aikaa, jolloin he pääsevät kuluttamaan pari tienaamaansa dollaria.

Kulutusyhteiskunnassa raha tulee kuluttajilta siis meiltä ihmisiltä. Raha on silti vain vaihdon väline, ei mikään taikakalu, joka mahdollistaa elämän. Rahaa ja pääoman tuottoa kuitenkin tavoitellaan.

Jos energia olisi täysin ilmaista ja koneilla voisi tehdä ihan mitä tahansa, ihmiset alkaisivat rakentamaan itse kaikenlaista. Kuitenkin vain nerokkaimmat ihmiset saisivat aikaan jotain hienoa. Muut alkaisivat taistelemaan olemassa olostaan. Sillä on niin, että maapallo on kuitenkin rajallinen, joten jos yrittäisit rakentaa koneillasi talon, sinun pitäisi ostaa tai muutoin hankkia maata. Kohta kaikki olisi rakennettu täyteen ja superrikolliset mellastaisivat.

Mikäli et voisi rakentaa koneilla kaikkea mitä tarvitset, olisit edelleen sidottu muuhun yhteiskuntaan ja ennen kaikkea firmoihin. Tämä on todennäköisintä joka tapauksessa... Siis mikään ei oleellisesti muutu. Elleivät ihmiset sitten alkaisi kehittämään yhteisöjä, jotka huolehtivat omista asioistaan.

Tietenkin nykyäänkin on politiikkaa ja asioita ajetaan, mutta suurin osa ihmisistä tyytyy silti olemaan kuluttaja, joka lähinnä katsoo televisiota ja äänestää jos äänestää. Vaikka koneellistumisen nimeen vannotaan tehokkuutta toivoen, niin koneet sinänsä eivät ratkaise mitään. Ihmisyys ja ympäristö on aina laitettava etusijalle, koska jos ihmiset unohdetaan, niin silloinhan ihmiset on juurikin unohdettu.

Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621

Tulevaisuudessa myös koneet suunnittelevat koneita, jopa niin hyvin että ihmiset eivät enää ymmärrä miten koneet toimii. Koneet korjaa rikki menneet koneet. Yrityksiäkin johtavat luultavasti robotit. Keinoäly rakentaa itse yhä parempaa keinoälyä. Ehkä kynnys tällaiseen kulttuuriin tapahtuu itseasiassa hyvinkin nopeaa, jos on tapahtuakseen.

Tarkoitan että kun maailmaa ei tarvitse enää käsin rakentaa niin ihmisen tehtäväksi jää vain elää tässä valmiissa maailmassa. Elämästä tulisi eräänlaista henkilökohtaisen onnen, kokemuksien ja luovuuden etsimistä, ei rahan ansaitsemista.

Menettääkö raha merkityksen tällaisessa kulttuurissa?

Entä omistaminen?

Energia on tosin aika suuri ongelma. Nykyään ihmiset saa valtaosan energiastaan polttamalla fossiilisia polttoaineita ja kivihiiltä ja niin edelleen. Tämä kertoo minusta hyvin siitä kuinka alkukantainen tämä sivilisaatio on. Uskon että tulevaisuudessa saadaan energiaa kylmäfuusiolla ja hyödyntämällä energiaa suoraan auringosta. Nämä energiamuodot ovat aika rajattomia ja puhtaitakin.

Ihmiset rakentavat koneet, jotka tekevät kaiken, vasta sitten, jos joku on valmis maksamaan siitä.

Kun kaikkivoipaiset koneet sitten on rakennettu, niin se, joka maksoi niiden rakentamisesta, omistaa ne.

Tässä kaupassa sinä jäät edelleen köyhäksi. Enkä usko, että se, joka omistaa kaikkivoipaiset koneet, olisi paljonkaan kiinnostunut sinusta. Hänellä olisi kiire rakennella palatseja itselleen. Hän omistaa todennäköisesti sen verran maatakin, että kykenee aitaamaan sinut ulkopuolelle. Sisään pääsisi vierailulle vain rikkaita, kauniita ja kuuluisia ihmisiä.

Toisin sanoen, jokaisen pitää edelleen itse huolehtia itsestään. Sinun tulisi liittoutua yhteisöön ja pyrkiä pääsemään osille ihmekoneista. Käytännössä tämä voisi tapahtua niin, että yliopistoissa tutkitaan koneita ja kehitetään niitä. Uuden yliopistolain mukaan tutkimuksen tulokset jäävät yliopistolle tai tutkimuksen rahoittaneelle yhtiölle. Sinun kannaltasi olisi siis parempi, jos perustaisit itse koneistusyhtiön ja tekisit tutkimuksen siellä. Mutta tässä vaiheessa olisitkin jo omistajakaartia ja joutuisit salaamaan keksintösi, maksamaan patenttimaksut, ylläpidettävä kilpailukykyä jne...

Kun keksintösi sitten vuotaisi julkisuuteen, sinulla olisi vastassa miljardeja ihmisiä sekä suurvaltioiden johto. Joku näistä ottaisi varmaan keksinnön takavarikkoon, koska keksintösi olisi liian vaarallinen. Takavarikoija nauttisi loppuelämästään onnellisena, mutta hyvityksenä saisit ehkä pitää firmasi.

Jos kaikesta huolimatta ihmisten ei tarvitsisi enää tehdä työtä, niin he pyrkisivät maksimoimaan hyvinvointinsa. Hyvinvoinnin maksimointi kuitenkin tuhoaisi ympäristön melko täydellisesti. Sen sijaan että ihmiset istuisivat päivät pienessä kopissa, he rellestäisivät pitkin poikin kuin huolettomat mutta riitaiset apinat. Toki sivistyneitäkin ihmisiä on paljon, mutta kyllähän se tiedetään, että jos mistään ei tarvitse välittää mitään, syntyy sekasortoa ja kurittomuutta.

http://media1.guzer.com/pictures/fat_wheelie.jpg

Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621

Niin, yhteiskuntana maailma ei olisi vielä valmis tuollaiseen.

Mutta kun maailma automatisoituu ja koneet hoitavat suurimman osan työstä niin ei se minusta välttämättä tarkoita sitä että ihmisiä silloin olisi yhteiskunnan kannalta liikaa (tai ainakaan sen enemmän liikaa kuin mitä tänä päivänä on). Ei ihmisistä tule sen mitättömämpiä tai turhempia jos yhteiskunta hyväksyy ja mahdollistaa tällaisen muutoksen.

Automaatio muuttaa väistämättä kapitalimiin perustuvaa yhteiskuntaa toisenlaiseksi. Paljon on muututtava ennen kuin niin voisi tapahtua.

Tulevaisuudessa esimerkiksi käytetään enemmän ja puhtaampaa energiaa ja kierrätetään enemän. Koneet ja laitteet rakennetaan kestämään kauemminkin kuin takuuajan loppuun.

Aina kun puhutaan kapitalismista niin tulee huolenaiheita ympäristöstä ja muista sen haittapuolista.

Ehkä yli-idealistista mutta minusta raha pitäisi erottaa ruoasta, asumisesta, ympäristöstä, lääkkeistä ja niin edelleen. Maailmassa on esimerkiksi enemmän ylipainoisia ihmisiä mitä aliravittuja. Kyseessä on siis kapitalismin aikaansaama rakenteellinen ongelma joka näkyy myös ympäristöongelmissa, köyhyydessä ja niin edelleen.

Joskus ajattelen että jos rahan rinnalle nostettaisiin samanlaisia arvoja joilla olisi samankaltainen merkitys kuten rahalla on mutta olematta kuitenkaan rahaa. Tällaisia voisi olla esimerkiksi ruoka tai ympäristökiintiöt.

Nyky-yhteiskunta sellaisenaan ei sitä kestäisikään mutta jos yhteiskunta panostaisi enemmän kestävään kehitykseen niin se voisi toimia.

Tämähän on vain utopiaa...

Mutta yhteiskunta tulevaisuudessa ei voi pyöriä kuluttamisen ja rahan ympärillä.

Valmiissa maailmassa ei olisi ihmistä vaan evoluutio olisi päättynyt ja jättänyt jäljelle vain täydellisen eliön. Valmista maailmaa ei tule.

Ananda
Maailma on valmis ja on sitä aina ollut ja tulee aina olemaan. Kaikki keskeneräisyys, vajaavaisuus, puutteellisuus maailmassa on olemassa vain koska joku pienen pieni, vajaavainen ja mitätön tiedostavainen ihminen, joka kuvittelee tietävänsä kaiken, sen puutteellisuuden siihen maailmaan pikkumielessään kuvittelee. Ei myöskään ole mitään hyviä eikä pahoja tekoja sellaineen an sich objektiivisessa todellisuudessa, ihminen se sen hyvyyden ja pahuuden tähän universaaliin olemassaolon muutosvirtaan omassa, muka tärkeässä, mielessään luo.

Kaikki vain on.

Kyllä, näin on. (Se että ihminen t u n t e e olemisen sijasta ei olemista ei muuta - on tilaa - olemattomaksi.)

Maailma on jo valmis, kuten luomiskertomus osoittaa.

1 Alussa Jumala loi taivaan ja maan. 2 Maa oli autio ja tyhjä, pimeys peitti syvyydet, ja Jumalan henki liikkui vetten yllä.

3 Jumala sanoi: "Tulkoon valo!" Ja valo tuli. 4 Jumala näki, että valo oli hyvä. Jumala erotti valon pimeydestä, 5 ja hän nimitti valon päiväksi, ja pimeyden hän nimitti yöksi. Tuli ilta ja tuli aamu, näin meni ensimmäinen päivä.

6 Jumala sanoi: "Tulkoon kaartuva kansi vesien väliin, erottamaan vedet toisistaan." 7 Jumala teki kannen ja erotti toiset vedet sen alapuolelle ja toiset sen yläpuolelle. Niin tapahtui, 8 ja Jumala nimitti kannen taivaaksi. Tuli ilta ja tuli aamu, näin meni toinen päivä.

9 Jumala sanoi: "Kokoontukoot taivaankannen alapuolella olevat vedet yhteen paikkaan, niin että maan kamara tulee näkyviin." Ja niin tapahtui. 10 Jumala nimitti kiinteän kamaran maaksi, ja sen paikan, mihin vedet olivat kokoontuneet, hän nimitti mereksi. Ja Jumala näki, että niin oli hyvä.

11 Jumala sanoi: "Kasvakoon maa vihreyttä, siementä tekeviä kasveja ja hedelmäpuita, jotka maan päällä kantavat hedelmissään kukin lajinsa mukaista siementä." Ja niin tapahtui. 12 Maa versoi vihreyttä, siementä tekeviä kasveja ja hedelmäpuita, jotka kantoivat hedelmissään kukin oman lajinsa mukaista siementä. Jumala näki, että niin oli hyvä. 13 Tuli ilta ja tuli aamu, näin meni kolmas päivä.

14 Jumala sanoi: "Tulkoon valoja taivaankanteen erottamaan päivän yöstä, ja olkoot ne merkkeinä osoittamassa määräaikoja, hetkiä ja vuosia. 15 Ne loistakoot taivaankannesta ja antakoot valoa maan päälle." Ja niin tapahtui. 16 Jumala teki kaksi suurta valoa, suuremman hallitsemaan päivää ja pienemmän hallitsemaan yötä, sekä tähdet. 17 Hän asetti ne taivaankanteen loistamaan maan päälle, 18 hallitsemaan päivää ja yötä ja erottamaan valon pimeydestä. Jumala näki, että niin oli hyvä. 19 Tuli ilta ja tuli aamu, näin meni neljäs päivä.

20 Jumala sanoi: "Viliskööt vedet eläviä olentoja ja lennelkööt linnut ilmassa taivaankannen alla." 21 Niin Jumala loi suuret meripedot ja kaikki muut elävät olennot, joita vedet vilisevät, sekä kaikki siivekkäiden lajit. Jumala näki, että niin oli hyvä. 22 Hän siunasi ne sanoen: "Olkaa hedelmälliset ja lisääntykää ja täyttäkää meren vedet, ja linnut lisääntykööt maan päällä." 23 Tuli ilta ja tuli aamu, näin meni viides päivä.

24 Jumala sanoi: "Tuottakoon maa kaikenlaisia eläviä olentoja, kaikki karjaeläinten, pikkueläinten ja villieläinten lajit." Ja niin tapahtui. 25 Jumala teki villieläimet, karjaeläimet ja erilaiset pikkueläimet, kaikki eläinten lajit. Ja Jumala näki, että niin oli hyvä.

26 Jumala sanoi: "Tehkäämme ihminen, tehkäämme hänet kuvaksemme, kaltaiseksemme, ja hallitkoon hän meren kaloja, taivaan lintuja, karjaeläimiä, maata ja kaikkia pikkueläimiä, joita maan päällä liikkuu." 27 Ja Jumala loi ihmisen kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän hänet loi, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät. 28 Jumala siunasi heidät ja sanoi heille: "Olkaa hedelmälliset, lisääntykää ja täyttäkää maa ja ottakaa se valtaanne. Vallitkaa meren kaloja, taivaan lintuja ja kaikkea, mikä maan päällä elää ja liikkuu." 29 Jumala sanoi vielä: "Minä annan teille kaikki siementä tekevät kasvit, joita maan päällä on, ja kaikki puut, joissa on siementä kantavat hedelmät. Olkoot ne teidän ravintonanne. 30 Ja villieläimille ja taivaan linnuille ja kaikelle, mikä maan päällä elää ja liikkuu, minä annan ravinnoksi vihreät kasvit." Niin tapahtui. 31 Ja Jumala katsoi kaikkea tekemäänsä, ja kaikki oli hyvää. Tuli ilta ja tuli aamu, näin meni kuudes päivä.

Heikkönäköisille:
[size=200:ezph9i3b]1 Alussa Jumala loi taivaan ja maan. 2 Maa oli autio ja tyhjä, pimeys peitti syvyydet, ja Jumalan henki liikkui vetten yllä.

3 Jumala sanoi: "Tulkoon valo!" Ja valo tuli. 4 Jumala näki, että valo oli hyvä. Jumala erotti valon pimeydestä, 5 ja hän nimitti valon päiväksi, ja pimeyden hän nimitti yöksi. Tuli ilta ja tuli aamu, näin meni ensimmäinen päivä.

6 Jumala sanoi: "Tulkoon kaartuva kansi vesien väliin, erottamaan vedet toisistaan." 7 Jumala teki kannen ja erotti toiset vedet sen alapuolelle ja toiset sen yläpuolelle. Niin tapahtui, 8 ja Jumala nimitti kannen taivaaksi. Tuli ilta ja tuli aamu, näin meni toinen päivä.

9 Jumala sanoi: "Kokoontukoot taivaankannen alapuolella olevat vedet yhteen paikkaan, niin että maan kamara tulee näkyviin." Ja niin tapahtui. 10 Jumala nimitti kiinteän kamaran maaksi, ja sen paikan, mihin vedet olivat kokoontuneet, hän nimitti mereksi. Ja Jumala näki, että niin oli hyvä.

11 Jumala sanoi: "Kasvakoon maa vihreyttä, siementä tekeviä kasveja ja hedelmäpuita, jotka maan päällä kantavat hedelmissään kukin lajinsa mukaista siementä." Ja niin tapahtui. 12 Maa versoi vihreyttä, siementä tekeviä kasveja ja hedelmäpuita, jotka kantoivat hedelmissään kukin oman lajinsa mukaista siementä. Jumala näki, että niin oli hyvä. 13 Tuli ilta ja tuli aamu, näin meni kolmas päivä.

14 Jumala sanoi: "Tulkoon valoja taivaankanteen erottamaan päivän yöstä, ja olkoot ne merkkeinä osoittamassa määräaikoja, hetkiä ja vuosia. 15 Ne loistakoot taivaankannesta ja antakoot valoa maan päälle." Ja niin tapahtui. 16 Jumala teki kaksi suurta valoa, suuremman hallitsemaan päivää ja pienemmän hallitsemaan yötä, sekä tähdet. 17 Hän asetti ne taivaankanteen loistamaan maan päälle, 18 hallitsemaan päivää ja yötä ja erottamaan valon pimeydestä. Jumala näki, että niin oli hyvä. 19 Tuli ilta ja tuli aamu, näin meni neljäs päivä.

20 Jumala sanoi: "Viliskööt vedet eläviä olentoja ja lennelkööt linnut ilmassa taivaankannen alla." 21 Niin Jumala loi suuret meripedot ja kaikki muut elävät olennot, joita vedet vilisevät, sekä kaikki siivekkäiden lajit. Jumala näki, että niin oli hyvä. 22 Hän siunasi ne sanoen: "Olkaa hedelmälliset ja lisääntykää ja täyttäkää meren vedet, ja linnut lisääntykööt maan päällä." 23 Tuli ilta ja tuli aamu, näin meni viides päivä.

24 Jumala sanoi: "Tuottakoon maa kaikenlaisia eläviä olentoja, kaikki karjaeläinten, pikkueläinten ja villieläinten lajit." Ja niin tapahtui. 25 Jumala teki villieläimet, karjaeläimet ja erilaiset pikkueläimet, kaikki eläinten lajit. Ja Jumala näki, että niin oli hyvä.

26 Jumala sanoi: "Tehkäämme ihminen, tehkäämme hänet kuvaksemme, kaltaiseksemme, ja hallitkoon hän meren kaloja, taivaan lintuja, karjaeläimiä, maata ja kaikkia pikkueläimiä, joita maan päällä liikkuu." 27 Ja Jumala loi ihmisen kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän hänet loi, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät. 28 Jumala siunasi heidät ja sanoi heille: "Olkaa hedelmälliset, lisääntykää ja täyttäkää maa ja ottakaa se valtaanne. Vallitkaa meren kaloja, taivaan lintuja ja kaikkea, mikä maan päällä elää ja liikkuu." 29 Jumala sanoi vielä: "Minä annan teille kaikki siementä tekevät kasvit, joita maan päällä on, ja kaikki puut, joissa on siementä kantavat hedelmät. Olkoot ne teidän ravintonanne. 30 Ja villieläimille ja taivaan linnuille ja kaikelle, mikä maan päällä elää ja liikkuu, minä annan ravinnoksi vihreät kasvit." Niin tapahtui. 31 Ja Jumala katsoi kaikkea tekemäänsä, ja kaikki oli hyvää. Tuli ilta ja tuli aamu, näin meni kuudes päivä.

[/size:ezph9i3b]

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat