Seuraa 
Viestejä45973

Mikä kohta maapallosta on lähinpänä kuuta kulloinkin? Pyöriikö kuu maan ympäri nätisti päiväntasaajaa myöten vai tekeekö se jonkun härön lenkuran pitkin ja poikin maita ja mantuja, kuten monilla keinotekoisilla sateelliteilla on tapana? Samaan hengen vetoon kysyttäköön, että missä päin maapalloa olisi suurin vuorovesi, jos rantojen, kaipeikkojen, matalikkojen ja muiden maamuodostelmien vaikutusta ei huomioida? Vähän niinkuin jos maapallo olisi kokonaan veden peitossa.

  • ylös 1
  • alas 3

Kommentit (7)

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Ainakin meillä päin kuu näkyy taivaanrannassa vähän joka suunnassa. Eli kai tuo huitelee melko laajasti eri alueitten yli.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

DerMack
Seuraa 
Viestejä1839

http://en.wikipedia.org/wiki/Moon
http://en.wikipedia.org/wiki/Orbit_of_the_Moon

öö mitä noista ymmärsin niin kyl se vissiin maata kiertää maan ratatasoon nähden eri tasossa, ja sit ku maan pyörimisakseli on kallellaan ratatasoon nähden ni se kuu viipottaa vähän missä sattuu, mutta ei se taida koskaan ihan tästä yli sentään mennä...

edit korjasin ajatusvirheen, mennee aivot solmuun kun noita yrittää hahmottaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
tli
Seuraa 
Viestejä1305
DerMack

öö mitä noista ymmärsin niin kyl se vissiin maata kiertää maan ratatasoon nähden eri tasossa, ja sit ku maan pyörimisakseli on kallellaan ratatasoon nähden ni se kuu viipottaa vähän missä sattuu

Ei aivan näin. Kuu siis kiertää melko tarkkaan ekliptikan tasossa, mikä on sama kuin maan ratataso auringon ympäri. Se taas, että maan akseli on kallellaan ratatasoonsa nähden, aiheuttaa kyllä sen, että kuu ei kierrä maata koko ajan saman leveyspiirin, kuten päiväntasaaja, yläpuolella, vaan vaeltelee päiväntasaajan molemmin puolin ja voi siten olla meidän taivaalla milloin korkeammalla ja milloin matalammalla.

ykskivi
Seuraa 
Viestejä1972
tli

Ei aivan näin. Kuu siis kiertää melko tarkkaan ekliptikan tasossa, mikä on sama kuin maan ratataso auringon ympäri.

Täytyy sen jonkin verran poiketa ekliptikasta, muuten meillä olisi sekä kuunpimennys että auringonpimennys joka kuukausi.

To refuse a hearing to an opinion, because one is sure that it is false, is to assume that one's own certainty is the same thing as absolute certainty. All silencing of discussion is an assumption of infallibility. - John Stuart Mill -

tli
Seuraa 
Viestejä1305
ykskivi
tli

Ei aivan näin. Kuu siis kiertää melko tarkkaan ekliptikan tasossa, mikä on sama kuin maan ratataso auringon ympäri.Täytyy sen jonkin verran poiketa ekliptikasta, muuten meillä olisi sekä kuunpimennys että auringonpimennys joka kuukausi.

Joo, kuun ratataso on kallellaan suhteessa maan ratatasoon hieman, n. 5 astetta, joten arvio "melko tarkkaan" ei ehkä kuitenkaan ole aivan metsässä. Pitäisi tietysti olla aina hieman täsmällisempi. Tämä 5 asteen vinous vaikuttaa kuitenkin ymmärtääkseni vähemmän kuun sijaintiin taivaalla kuin maan akselin 23,5 asteen kaltevuus.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Meistä katsottuna pohjantähden kohdalla kuu tuskin koskaan viipottaa.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Kuun rataa mutkistaa mm. vielä sen 5 astetta eläinrataan nähden kallellaan olevan ratatason kiertyminen. Ratataso tekee siis täyden kierroksen 18,6 vuodessa.

Eteläsuomesta katsottuna kuu ja Pohjantähti saattaisivat kyllä ainakin periaatteessa kohdata. Nimittäin Pohjantähden korkeus on se 60 astetta ja kuu on korkeimmillaan noin 59 asteessa. Tuo kuu nousee siis vain kerran 18,6 vuoden aikana tuohon korkeuteen ja viimeksi se tapahtui vuonna 2006.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat