Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Koitin etsiskellä valmista tietoa, mutta huonoin tulokssin. Kyseessä on siis paineilmakompuran hyötysuhde.
Jos sisään syöttää vaikkapa 1 kW energiaa kompuraan, niin lämpönä tulee ilmeisesti isompi osa ulos, ja puristetun ilman jäähdyttyä jää ilmanpaineeseen jonkinlainen teho?

Mikähän olisi likimääräinen suhde?

Kommentit (8)

Olbe
Seuraa 
Viestejä1447
Liittynyt16.3.2005

Paineilmakäyttöiset laitteet käyttävät vain n. 10 % siitä energiasta, jonka kompressori on kuluttanut tämän saman ilmamäärän paineistamiseen.

Eri lähteet antavat muistaakseni lukuja 5 - 15 %. Tämä riippuu tietysti myös kompressorin iästä, tyypistä ja moottorista sekä jälkikäsittelylaitteiston ja verkoston kunnosta.

Optimaalisessakaan tilanteessa ei siis energiatehokkuus ole paineilman valtteja.

Joo, kiitos. Jotain tälläistä näppituntumalla aavistelinkin. Siis että paineilman hyötysuhde on huono. (kompura-linjat-työkalut)

Samat hyötysuhteet taitaa olla myös paineilma-autoissa. Eli tankatessa kompressorilla 90 prossaa karkaa lämpönä taivaan tuuliin.

Jos painetta nostetaan hitaasti, niin hukkalämpöä ei kai teoriassa tule yhtään.

Eihän paine itsestään häviä, ja energiamuotona E=pV sen pitäisi olla myös siirrettävissä esim putkea pitkin säiliöstä toiseen.

oge
Jos painetta nostetaan hitaasti, niin hukkalämpöä ei kai teoriassa tule yhtään.

Eihän paine itsestään häviä, ja energiamuotona E=pV sen pitäisi olla myös siirrettävissä esim putkea pitkin säiliöstä toiseen.

Adiabaattisessa systeemissä hukkalämpöä ei tule paineen noustessa, mutta tilavuus suhteellisesti pienenee, koska systeemin energia on vakio.

Mutta todellisuudessa paineen kasvaessa ja tilavuus pysyessä vakiona, niin työn energia siirtyy ja säteilee lämpönä systeemistä. Lisäksi tulee ottaa huomioon siirtomatkan ja putkiston aiheuttama vastus eli paine häviö. Sekä kaasun ja nesteen käyttäytyminen suuressa paineessa että ulkoisen lämpötilan vaikutus systeemin prosessiin.

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
Liittynyt7.8.2007

Rytin koneoppi ilmoittaa paineilmakäytön kokonaishyötysuhteeksi:

0.25 jos ilma käytetään kuumana
0.14 jos ilma saa välillä jäähtyä

Tuskin ovat tuosta ajasta paljon muuttuneet. Voisi olla hyvä menetelmä silloin jos sähköä ei ole käytettävissä ja lämpö voidaan käyttää huoneiston lämmittämiseen.

Diam
Seuraa 
Viestejä2573
Liittynyt14.9.2006

Hyödyksi saatava teho on paine*ilmantuotto (tehon voi laskea paineilman kulutuspisteessä esim. vääntömomentista). Sähköenergia jaettuna ajalla on sähköteho. Hyötysuhde on hyötytehon suhde sähkötehoon. Lämpöä tulee sähkömoottorin tehon verran. Lisäksi näissä on kuormitusaste ja verkoston paineelle ja tuotolle kertoimia. Kun paine putoaa 7 barista 6 bariin, niin teho laskee 27 %. Paineilman tuotto kuutioina on tärkeämpi, kuin paine. Painetta on oltava jotta homma pyörii. Menee oikeastaan enempi tuotantotalouden puolelle, kun lasketaan paineilmakuution hintaa. Vesijäähdytteisellä mäntäkompuralla on muihin nähden jonkinlainen hyötysuhde. Loppupäätelmänä voidaan todeta, että sähkönkulutus korreloi voimakkaasti käyttöastetta ja niinkin voidaan sanoa, että vuotuiset pääomakulut muodostuvat merkittävän isoiksi.

http://fi.kaeser.com/Online_Services/Ty ... ault.asp#0

http://www.sarlin.com/?Deptid=2802

Mies kysyi kaiulta: Ostanko Nuhvin vai Majorin? ja kaiku vastasi: VAI MAJORIN!

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat