Seuraa 
Viestejä45973

En tiedä onko näistä ollut juttua täällä aikaisemmin, en ainakaan pikahaulla löytänyt aihetta. Anyways, here goes:

Sergei Prokudin-Gorski oli venäläinen kemisti ja valokuvaaja ja hän kehitti 1900-luvun alussa keinon ottaa 3-värivalokuvia joita voitiin sitten sopivalla projektorilla heijastaa. (Hän teki niistä myös printtejä, mutta niiden laatu oli selvästi heikompi). Hänen visionsa oli että hän ottaisi kuvia ympäri laajaa Venäjänmaata joita sitten kouluissa esitettäisiin projektoreilla koululaisille - idea joka myöhemmin on ottanut sitten tuulta diashown muodossa. Hän sai tsaarin hyväksynnän ja tuen projektilleen ja vietti vuodet 1907-1915 matkaten ympäri Venäjää (kävi myös Suomessa) ja ottaen kuvia.

Vallankumouksen vuoksi idea ei koskaan toteutunut ja Prokudin-Gorski pakeni Ranskaan 1918, ottaen kokoelmansa mukanaan. SP-G:n kuoltua 1944, US Library of Congress osti hänen kokoelmansa perillisiltä, mutta ei osannut tehdä sille paljonkaan ennenkuin viime vuosina, kun digitaalinen valokuvaus ja kuvankäsittely oli edennyt niin pitkälle että kuvat voitiin skannata & restoroida. Kokoelman edustavimmat otokset esiteltiin 2001 näyttelynä "The Empire That Was Russia". Kuvista on saatu aika helkkarin upeita. Ensi alkuun on vaikea uskoa että alkuperäisillä on ikää melkein 100 vuotta.

Linkkejä:

http://www.loc.gov/exhibits/empire/ LoCin näyttelystä kertova sivu, kuvat tosin aika pienellä resoluutiolla. Siellä on myös linkki koko kokoelmaan käsittelemättöminä versioina; hakusanaksi voi laittaa vaikkapa Finland, parisenkymmentä kuvaa löytyy Itä-Suomesta.

http://sechtl-vosecek.ucw.cz/en/expozice5.html

Hiukan laajempi näyttelysivu, hienoja kuvia. WikiMedia Commonsissa on myös runsaasti isoresoluutioisia kuvia.

Maistiaisiksi kuva dagestanilaisesta pariskunnasta, ottovuosi ei tiedossa, ehkä 1912 tienoilla tms.

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat