Seuraa 
Viestejä9177

Onko tähtitieteen mukaan mahdollista , olla olemassa planeetta joka on kahden tai useammankin auringon kiertolainen ?
Siis tarkoitan planeettaa joka esim: kiertäisi meidän aurinkoamme, mutta
ehkä Jupiterin tai Saturnuksen vaikutuksesta sinkointuisi avaruuteen , ja
joutuisi naapuriauringon vaikutuspiiriin .

Täältä se taasen " saisi potkut" vastaavien kokoisten planeettojen takia , ja palautuisi taas kiertämään aurinkokuntaamme, odottamaan jälleen uutta " häätöä" jättiläisplaneettojen taholta.
Vai olisiko mahdollisesti vuorossa jokin kolmas aurinkokunta ?

Tai onko mahdollisuutta " kodittoman planeetan" olemassaololle, joka elämänsä aikana vaeltaisi aurinkokunnasta toiseen ?

  • ylös 1
  • alas 1

Kommentit (12)

Ei oikein onnistu. Jos tähdet ovat lähekkäin (siis kaksoistähti), niin planeetta voi kyllä kiertää näitä molempia. Siis niin, että molemmat tähdet jäävät planeetan radan sisäpuolelle. Myös kahdeksikon muotoinen rata kahden tähden ympärillä on mahdollinen. Mutta tämä on erittäin epävakaa eikä planeetta siinä kauan voi pysyä. Muunlaisia ratoja kahden tähden kiertämiseksi ei sitten oikein olekaan.

Ensinmanitun kaltainen planeetta on todennäköisesti löytynytkin:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/424001.stm

Kodittomia planeettoja varmasti löytyy, mutta ne ovat äärimmäisen vaikeita havaita. Tuskinpa nekään tähtien välillä hyppivät, jo valtaisten etäisyyksien johdosta ja jos ne kuin ihmeen kaupalla saapuisivat tähden lähelle, niin todennäköisesti jäisivät sen kiertolaiseksi tai sitten joutuisivat tähden nielemäksi.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Entä sitten jos kyseessä ei olikaan mikään iso planeetta, vaan
jokin mercuriuksen luokkaa oleva pikkupalli, pallo ?
Eikö olisi mahdollista että se kierrettyään muutamia kierroksia, sinkoutuisi
avaruuteen aurinkokunnan ulkopuolelle, isojen jättiläisplaneettojen
sattuessa sopiviin asemiin ?

Ymmärrän tuon kaksoistähtien tapauksen.
Samoin kahdeksikon muotoisen radan, mutta se on varmasti melko ongelmallinen kokonaisuus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Snaut
Mutta tämä on erittäin epävakaa eikä planeetta siinä kauan voi pysyä. Muunlaisia ratoja kahden tähden kiertämiseksi ei sitten oikein olekaan.

Kyllä sykliset ilmiöt voivat olla hyvinkin pitkäikäisiä, vaikka näennäinen kaaos tekeekin niistä päällepäin epävakaan oloisia. Käsittääkseni simulaatiot tehdään aina sen hetkisen tietämyksen ja laskentakapasiteetin rajoissa.

Minun mielestä voi olla vaikka 16 toisiaan kiertävää keskustähteä, ja niitä syklisesti kiertäviä planeettoja. Jahka laskentatehoa saadaan seuraavan vuosikymmenen aikana paljon enemmän käyttöön, kenties tämänkin asian spekulointi saa ylleen lopullisen totuuden.

Etenkin planeettakunnan kaoottisessa nuoruudessa planeetta voi kyllä lähteä karkuteillekin, mutta todennäköisesti palaa kuitenkin takaisin. Kaksoitähteä kiertävä planeetta voi kylläkin joutua karkuteille, ja sellainen on havaittukin:
http://hubblesite.org/newscenter/archiv ... es/1998/19

Lisättäköön vielä, että kahdeksikkoradan epästabiilisuus ei ole mikään "musta tuntuu" asia, vaan se seuraa ihan ratamekaniikan laeista, ja lopulta tietenkin gravitaatiolaista.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Niin tarkoittamassani systeemissähän ei olekkaan kyse stabiilista radasta,
vaan hyvin epävakaasta tilanteesta , jonka aiheuttaa muutamat jättiläisplaneetat. Näin galaksin ulkolaidalla aurinkokuntien välimatkat ovat suuria, mutta mentäessä kohden galaksin keskustaa, lie mahdollisuus esittämälleni sitten myös kasvaa ?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä38418

Ei tuollainen rata voi olla säännöllinen. Periaatteessa jättiläisplaneetat voivat heittää pienempiä planeettoja ulos aurinkokunnasta syntyvaiheessa, mutta tähtiä on niin harvassa, että on äärettömän epätodennäköistä että planeetta tekisi vuosimiljardeihin tähden lähiohitusta. Ja kun se tulee lähelle toista tähteä, on hyvin epätodennäköistä, että joku sen jättiläisplaneetta on juuri sellaisessa asemassa, että se sieppaisi karkulaisen uuteen systeemiin. Ja planeetan palauttamiseksi lähtöaurinkokuntaansa, tuon käsittämättömän epätodennäköisen tapahtumaketjun pitäisi vielä toistua. Näin perstuntumalta veikkaan, että edes yhden tuollaisen tapahtuman todennäköisyys tunnetussa maailmankaikkeudessa sen tunnettuna elinaikana on niin pieni, ettei sellaista ole tapahtunut.

Aikanaan mitattuja Uranuksen ja Neptunuksen ratahäiriöitä, joiden perusteella kymmenenen planeetan olemassaoloa epäiltiin, pidetään nykyään havaintovirheinä. Varsinkin Neptunuksen rata tunnettiin tuolloin epätäsmällisesti, koska planeetan löytymisestä oli kulunut vain lyhyt aika. Kymmenes planeetta on sitten jäänyt elämään erilaisiin nykyajan kansantaruihin, ja sille on keksitty mitä mielikuvituksellisimpia selityksiä.

Hiljattain luin kuitenkin jostain (luultavasti Tähdet ja avaruus), että ainakin jotkut astronomit epäilivät yksinäisten planeettojen olevan yleisiä. He uskoivat, että niitä sinkoaa säännöllisesti avaruuteen muodostuvista aurinkokunnista. Mutta avaruuden välimatkat ovat tosiaan niin suunnattomia, että tuollaisen planeetan jääminen johonkin toiseen Aurinkokuntaan, jonka läpi se kulkee, on hirvittävän epätodennäköistä.

Entäpä sellainen tapaus, jossa olisi kaksi massaltaan saman kokoista tähteä, jotka kiertävät yhteisen massakeskipisteensä ympäri. Olisiko mahdollista, että tuossa massakeskipisteessä sijaitsisi planeetta ikäänkuin paikallaan?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä38418
Aslak
Entäpä räjähtävät tähdet ?
Novat supernovat ?
Mikä on niitten mahdollisten planeettojen kohtalo ?

Tähden lähellä olevat planeetat voivat sulautua osaksi tähteä tähden laajetessa punaiseksi jättiläiseksi ennen räjähtämstään. Itse räjähdys ei tuhoa planeettoja tai sinkoa niitä ulos aurinkokunnasta. Jos räjähtäneestä tähdestä jää jäljelle kompakti tähti (neutronitähti tai musta aukko), planeetat jatkavat kiertämistään uusilla radoilla. Voi olla, että muutosvaiheessa jättiläisplaneetat heittelevät muita pois, mutta pian tilanne stabiloituu. Neutronitähdiltä on myös havaittu planeettoja.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä38418
Centurion
Entäpä sellainen tapaus, jossa olisi kaksi massaltaan saman kokoista tähteä, jotka kiertävät yhteisen massakeskipisteensä ympäri. Olisiko mahdollista, että tuossa massakeskipisteessä sijaitsisi planeetta ikäänkuin paikallaan?

Ei ole. Planeetan pysyminen tuollaisella alueella edellyttäisi, että sen pieni poikkeama keskipisteestä aiheuttaisi voiman, joka pyrkii palauttamaan planeeten keskelle. Tähtiparin puolivälissä sellaista voimaa ei selvästikään ole. Jos planeetta siirtyy hieman lähemmäs tähti A:ta, tähti A:n siihen kohdistama painovoima kasvaa, ja vastaavasti tähti B:n kohdistama voima pienenee, kun se etääntyy B:stä. Voimien resultantti pyrkii kasvattamaan poikkeamaa, ja planeetta lähtee pois keskeltä.

Tietyin edellytyksin kahden tähden systeemin Lagrangen pisteissä L4 ja L5 voisi olla ns. troijalainen planeetta. Se liikkuisi toisen tähden kanssa samalla radalla, tietyn matkan (ympyräradalla 60 astetta) päässä siitä. Mutta muistaakseni L4 ja L5 -pisteiden stabiilisuus vaatii tiettyjä rajoittavia ehtoja systeemin massojen suhteilta ja kiertoradoilta. Jupiterin radalla on troijalaisia asteroideja noissa pisteissä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat