Kiljun käyminen

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Laitoin "viiniä" käymään. 12 litraan vettä olen pikkuhiljaa lisännyt jo 5 kg sokeria ja seos käy vieläkin eikä ole yhtään makeaa. Miten on mahdollista että 5 kg on muuttunut etanoliksi eikä hiiva ole vieläkään kuollut? Olisiko mahdollista että jokin bakteeri on pesiytynyt kiljuun ja käyttää sokeria ja mitä myrkkyjä/yhdisteitä siitä voisi syntyä?

Sivut

Kommentit (57)

Vierailija

anna käydä niin kauan kuin käy. Viinabakteereja ei ole olemassakaan, hiiva vaan nyt sinnittelee. Turboako käytit? Vai viinihiivaa? Se taitaa olla sitkeämpihenkistä.

Hyi helvata muuten, kijut ovat pahaa plitkua ilman höystettä...eli mehua/marjoja/hedelmiä mausteeksi. Kuka kumma nykyaikana pelkkää peruskiljua ilman mausteita tekee?

Vierailija
kabus
Laitoin "viiniä" käymään. 12 litraan vettä olen pikkuhiljaa lisännyt jo 5 kg sokeria ja seos käy vieläkin eikä ole yhtään makeaa. Miten on mahdollista että 5 kg on muuttunut etanoliksi eikä hiiva ole vieläkään kuollut? Olisiko mahdollista että jokin bakteeri on pesiytynyt kiljuun ja käyttää sokeria ja mitä myrkkyjä/yhdisteitä siitä voisi syntyä?

Sokerin käydessä syntyy suhteessa 44 grammaa CO2 ja 46 g Etanolia, koktailisi sisältää siis 12 kiloa vettä ja vähän yli 2 kiloa etOH.
Tästä voit itse laskea alkoholiprosentin, hiiva kestää n. 20% tuhoutumatta.

Vierailija

Pika/turbohiivaa käytän.Ajattelinkin että bakteerit käyttävät sokeria joksikin myrkyiksi jos selviävät alkoholipitoisuudesta.
Ei se täysin maustamatonta ole kokeeksi olen lisännyt sekaan mm. inkivääri mentholia ja muita mausteita ja hyvää on. Voihan siihen jälkeen päin lisätä vaikka mehukattia. Käymisvaiheessa ei voi koska tiiviste mehuissa on käymisen esto aineita.
Fenomenologin mukaan olisi potkua noin 15%. Tuntuu kuitenkin vähältä koska etanoli maistuu ja tuoksuu todella selvästi ja ohjeen mukaan sokeria pitäisi lisätä 7kg 25 litraan vettä ja tulla noin 20 prosenttiseksi.

Vierailija

Pitää valmiiksi ruveta protestoimaan, koska aikovat korottaa alkoholiveroa.
Kilju on lähes ilmaista. Voi tehdä vielä rahaakin, jos myy joillekin teinixeilla kiskurihintaan.

Vierailija
kabus
Pika/turbohiivaa käytän.Ajattelinkin että bakteerit käyttävät sokeria joksikin myrkyiksi jos selviävät alkoholipitoisuudesta.
Ei se täysin maustamatonta ole kokeeksi olen lisännyt sekaan mm. inkivääri mentholia ja muita mausteita ja hyvää on. Voihan siihen jälkeen päin lisätä vaikka mehukattia. Käymisvaiheessa ei voi koska tiiviste mehuissa on käymisen esto aineita.
Fenomenologin mukaan olisi potkua noin 15%. Tuntuu kuitenkin vähältä koska etanoli maistuu ja tuoksuu todella selvästi ja ohjeen mukaan sokeria pitäisi lisätä 7kg 25 litraan vettä ja tulla noin 20 prosenttiseksi.

Pikahiivan ohjeissa kerrotaan muistaakseni että liuota sokeria (ja marjoja ym.) ? kg veteen niin että nesteen kokonaismäärä on 25 litraa.
Normaali sokeri on disakkaridi, joka hydrolysoituu veden ja hiivassa olevan entsyymin vaikutuksesta ensin monosakkarideiksi, C12H22O11 + H2O -->2 C6H12O6 + hiiva-->4 C2H5OH + 4 CO2
Tästä voit laskea tarkemmin, kuinka paljon etanolia syntyy.

Vierailija
fenomenologi
kabus
Pika/turbohiivaa käytän.Ajattelinkin että bakteerit käyttävät sokeria joksikin myrkyiksi jos selviävät alkoholipitoisuudesta.
Ei se täysin maustamatonta ole kokeeksi olen lisännyt sekaan mm. inkivääri mentholia ja muita mausteita ja hyvää on. Voihan siihen jälkeen päin lisätä vaikka mehukattia. Käymisvaiheessa ei voi koska tiiviste mehuissa on käymisen esto aineita.
Fenomenologin mukaan olisi potkua noin 15%. Tuntuu kuitenkin vähältä koska etanoli maistuu ja tuoksuu todella selvästi ja ohjeen mukaan sokeria pitäisi lisätä 7kg 25 litraan vettä ja tulla noin 20 prosenttiseksi.



Pikahiivan ohjeissa kerrotaan muistaakseni että liuota sokeria (ja marjoja ym.) ? kg veteen niin että nesteen kokonaismäärä on 25 litraa.
Normaali sokeri on disakkaridi, joka hydrolysoituu veden ja hiivassa olevan entsyymin vaikutuksesta ensin monosakkarideiksi, C12H22O11 + H2O -->2 C6H12O6 + hiiva-->4 C2H5OH + 4 CO2
Tästä voit laskea tarkemmin, kuinka paljon etanolia syntyy.

Ei minun ohjeissa ainakaan lue niin. Marjat/hedelmät tietenkin on ohjeissa
mutta niissä on kuiten aika vähän sokeria, joten niillä ei ole niin väliä.
Keskin määrin ehkä 60g sokeria kilossa.
Muuttaako turbohiiva muuten polysakkarideja sokereiksi.
Kyllähän jotku perunastakin kiljua keittävät, mutta onnistuuko millä tahansa hiivalla.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä26870
Liittynyt16.3.2005
kabus

Muuttaako turbohiiva muuten polysakkarideja sokereiksi.
Kyllähän jotku perunastakin kiljua keittävät, mutta onnistuuko millä tahansa hiivalla.

Perunakiljuun laitetaan maltaita, joiden entsyymit auttavat tärkkelyksen pilkkomisessa. Perunat kannattaa myös pakastaa, sekin hajoittaa tärkkelystä. Ei sellaisessa pelissä kuitenkaan ole järkeä, kun sokerikilo maksaa 90 senttiä, ellei sitten kyse ole ammattimaisesta kaupallisesta pontikankeitosta tai polttoainetuotannosta.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä26870
Liittynyt16.3.2005
kabus
Laitoin "viiniä" käymään. 12 litraan vettä olen pikkuhiljaa lisännyt jo 5 kg sokeria ja seos käy vieläkin eikä ole yhtään makeaa. Miten on mahdollista että 5 kg on muuttunut etanoliksi eikä hiiva ole vieläkään kuollut? Olisiko mahdollista että jokin bakteeri on pesiytynyt kiljuun ja käyttää sokeria ja mitä myrkkyjä/yhdisteitä siitä voisi syntyä?

Tuosta tulee noin 2,5 kiloa etanolia, noin 3 litraa siis. Tilavuusprosentiksi se tekee noin 20 %. Varmaan siinä on vähän sokeria jäljellä, kyllä kai hyvä hiiva kestää jotain 17 %. Älä nyt ainakaan enää lisää siihen sokeria. Jos haluat jäykkää, tee suosiolla pannu.

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006
Liittynyt30.4.2005
kabus
Laitoin "viiniä" käymään. 12 litraan vettä olen pikkuhiljaa lisännyt jo 5 kg sokeria ja seos käy vieläkin eikä ole yhtään makeaa. Miten on mahdollista että 5 kg on muuttunut etanoliksi eikä hiiva ole vieläkään kuollut? Olisiko mahdollista että jokin bakteeri on pesiytynyt kiljuun ja käyttää sokeria ja mitä myrkkyjä/yhdisteitä siitä voisi syntyä?

Odota jokunen satamiljoonaa vuotta. Ehkä sille on siihen mennessä jo kehittynyt tietoisuus.

Vierailija

Ei siihen myrkkyjä tule kunhan astiat ovat puhtaat. Itse jopa pesen astiat käytön jälkeen sinolilla. Ja käsihygienia myös!

Turbohiivalla pitäisi tulla noin 20% ainetta. Sokeria palaa käymisessä noin 6kg, ehkä himpun alle. Itselle ei maistu liian makea kilju. Ennemmin vaikka maustaa valmista tuotetta. Ja muista kirkastaa kunnolla.

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613
Liittynyt18.3.2005

Tuollahan mennään Kuuhun asti.

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

Vierailija
Neutroni
kabus

Muuttaako turbohiiva muuten polysakkarideja sokereiksi.
Kyllähän jotku perunastakin kiljua keittävät, mutta onnistuuko millä tahansa hiivalla.



Perunakiljuun laitetaan maltaita, joiden entsyymit auttavat tärkkelyksen pilkkomisessa. Perunat kannattaa myös pakastaa, sekin hajoittaa tärkkelystä. Ei sellaisessa pelissä kuitenkaan ole järkeä, kun sokerikilo maksaa 90 senttiä, ellei sitten kyse ole ammattimaisesta kaupallisesta pontikankeitosta tai polttoainetuotannosta.

Hedelmäsokeri tai toisella nimellään panimosokeri ei kaipaa entsyymejä, joten sillä saa nopeimman käyntiinlähdön. Se taitaa olla vain tuplasti kalliimpaa kuin taloussokeri.
Entsyymejä saa syljestäkin kuten joku alkuperäiskulttuuri oli tehnyt käymistuotetta, siten että naiset pureksivat raaka-aineen ennen käyttöä. En muista mikä se oli.

Vierailija
fenomenologi
kabus
Pika/turbohiivaa käytän.Ajattelinkin että bakteerit käyttävät sokeria joksikin myrkyiksi jos selviävät alkoholipitoisuudesta.
Ei se täysin maustamatonta ole kokeeksi olen lisännyt sekaan mm. inkivääri mentholia ja muita mausteita ja hyvää on. Voihan siihen jälkeen päin lisätä vaikka mehukattia. Käymisvaiheessa ei voi koska tiiviste mehuissa on käymisen esto aineita.
Fenomenologin mukaan olisi potkua noin 15%. Tuntuu kuitenkin vähältä koska etanoli maistuu ja tuoksuu todella selvästi ja ohjeen mukaan sokeria pitäisi lisätä 7kg 25 litraan vettä ja tulla noin 20 prosenttiseksi.



Pikahiivan ohjeissa kerrotaan muistaakseni että liuota sokeria (ja marjoja ym.) ? kg veteen niin että nesteen kokonaismäärä on 25 litraa.
Normaali sokeri on disakkaridi, joka hydrolysoituu veden ja hiivassa olevan entsyymin vaikutuksesta ensin monosakkarideiksi, C12H22O11 + H2O -->2 C6H12O6 + hiiva-->4 C2H5OH + 4 CO2
Tästä voit laskea tarkemmin, kuinka paljon etanolia syntyy.

On tietysti oikeín lähestyä asiaa "tietellisestä" näkökulmasta, mutta ehkä kannattaisi ottaa oppia "vanhoilta tieteenharjoittajilta", jotka tekevät aisan tietämättä yo. kemiallisista reaktioista.
Lopputulos on ainakin näillä "vanhoilla" harrastajilla on kokemusperäisesti hyvä.
Fenomelogi voi tietysti kehittää kokemusmaailmaansa kaavoillaan ja puutteellisisilla metodeillaan.

Vierailija
taiteilijatyyppi
Koskas on vuorossa tonkan tyhjennystalkoot? Maistuis varmaan meillekin

Viime viikonloppuna oli, ja luultavasti aika monena tulevana viikonloppuna. On nimittäin sen verran potkuja että ei ihan heti lopu.
Jos oot Kuopiossa,niin katellaa.
Savorille vois lähettää pullollisen shamppanjan ajemasta.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat