Seuraa 
Viestejä45973

Nyt kun TEHY sai korotuksensa, olisikin ajankohtaista keskustella terveydenhoidon onnistumisesta ja tasosta. Kun terveyteen panostetaan, yhteiskunnalle ei kerry niin paljon maksettavaa elintasosairauksina.

Itselläni tulee mieleen, että terveydenhoitoa on ollut lähinnä neuvolakäynnit pienenä ja koulussa terveystarkastukset sekä hampaiden harjaus fluorilla. Loppu onkin sitten ollut sairauksien parantamista.

Neuvolat ovat hyviä lasten vanhempien kannalta, koska se antaa lapselle hyvän pohjan kasvaa ja kehittyä. Mutta neuvolasta ei jää lapselle itselleen juuri mitään muistikuvia tulevaa itsenäistä terveydenhoitoa ajatellen.

Koulun terveystarkastuksista ei myöskään jäänyt paljon mitään muistikuvia. Lähinnä paino, pituus, näkökyky ja kuulo mitattiin. Ryhti katsottiin ja ok:ksi todettiin. Voi olla että koulun terkkari kertoi joitain vinkkejä terveelliseen elämään, mutta en muista niitä.

Koululiikunta sen sijaan on mainio esimerkki siitä, miten nuoria opastetaan nauttimaan liikunnasta. Kuitenkin koululiikunnassakin on parantamisen varaa, mutta sinänsä ajatuksena vallankin hyvä. Liikkuminen tuo paremman olon kuin jatkuva sisällä istuminen.

Armeijan käyminen kasvattaa luonnetta ja saa pleikkarinpelaajat välillä tekemään muutakin. Armeijan käyminen ehkäisee psyykkisiä sairauksia, joskin simputtamista ei saa sitten esiintyä. Armeijassa opetettiin myös säännöllisen peseytymisen tärkeys ja näytettiin havainnollistavia nivustaivetulehtuma-kuvia.

Suuhygienia on terveyden hoidossa keskeisimpiä asioita. Hampaita hoidetaan pienestä pitäen ja sitten säännöllisesti aina hampaiden irtoamiseen saakka. Mielestäni lapsille ei ole painotettu kuitenkaan tarpeeksi hampaiden harjauksen tärkeyttä. Lapsille sanotaan, että harjaa hampaat ettei tule reikiä. Tässä on kaksi virhettä: 1) Jos reikiä ei sitten tule, lapsi saattaa jättää hampaat harjaamatta, mutta tuleekin parodontiitti eli kiinnityskudossairaus. Uutisen mukaan se on yleistynytkin. 2) Lapset harjaavat, mutta liian lujaa. Mainoksissa onkin korjattu tätä asiaa, mutta se ei riitä. Jo lapsille tulee opastaa että harjauksen tarkoitus on puhdistaa hampaat, ei hangata hampaisiin vaurioita.

Työterveydenhoito on aika olematonta, mutta tärkeä osa elämää. Jotkut ramppaavat jatkuvasti sairaslomilla, mutta se voi johtua liian raskaasta työstä. Jos työ olisi keveämpää, heikkokuntoisempi voisi tehdä työtä puolella teholla sen sijaan että makaa kotona.

Vanhushuolto tuleekin sitten aikuisuuden jälkeen. Siitä minulla ei ole juuri kokemusta, mutta tiedän että vanhukset käyvät terveystarkastuksissa. Osa ihmisistä on sairaalloisempia ja osa terveempiä. Jos ihmisiä kädestä pitäen vietäisiin liikunnan pariin, niin ihmiset olisivat terveempiä. Sen sijaan suurin osa kulutustavaroista liittyy sokeriin, rasvoihin, videoihin, peleihin, jne... Tämän seurauksena esimerkiksi liikalihavuus on yleistynyt hälyttävästi. Tässä olisi siis parannettavaa.

Loppupäätelmä: Nykyisellään terveydenhoito ei ole vielä riittävää. Siksi jokaiselle ihmiselle tulisi jakaa elämävihko, jossa on päiväkohtaiset minimisuositukset terveydenhoidolle sekä liikunnalle. Sitten ihminen täyttää sitä elämävihkoa ja palauttaa valmiin vihkon. Jos ihminen on jättänyt vaikkapa iltalenkkejä väliin liian usein, niin hänelle näytetään miten suureksi hän lihoaa. Jos ihminen on jättänyt vaikkapa hampaansa harjaamatta liian usein, niin hänelle näytetään miten käy kun hampaat putoavat suusta. Jos ihminen jättää käymättä ulkona ihmisten ilmoilla, hänelle näytetään millainen seinähullu hänestä vielä kehkeytyy. Näin ihminen ymmärtää pitää huolta terveydestään.

Elämävihkossa olisi lisäksi kuvia terveistä ihmisistä ja ihmisen osasista, ikään kuin tavoitteina. Elämävihkoon jokainen ottaisi itsestään valokuvia, jotta hän voisi seurata kehittymistään pienestä lapsesta uljaaksi ja hyvinvoivaksi ihmiseksi.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (7)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Fiisas
Lisäksi kun palkat nyt nousee hoitohenkilökunnalta voisi alkaa edellyttä jo ammattitaitoa.

Palkathan nousee kaikilla. Mulla ainakin enemmän kuin useimmilla tehyläisillä, kun saan ens vuonna muistaakseni jopa 5,7% lisää. Eräät lääkäritkin sai palkkaansa marraskuun alusta kertanostolla 20% lisää "laadun varmistamiseksi". Saapa nähä...

Itsellä koulussa yläasteella terkkari totesi skolioosin ja huonon ryhdin ja lupasi isona selkävaivoja. Oli oikeassa. Mutta miksi asialle ei tehty mitään jo silloin? Olisi pitänyt miettiä mikä skolioosin tai huonon ryhdin syy oli. (Silloin ei vielä pelikoneita meillä ollut vaan vapaa-ajat vietettiin ulkona paljon temmeltäen)

Isompana sitten kiertelin lääkäreitä, kuvauksia, testejä ja kaikenlaisia hoitoja apua etsien vuosikausia. Kovin kirjavia oli hoitoehdotukset, varsinkin terveydenhoitoalan ammattilaisilta. Onneksi apu lopulta löytyi. Olin onnekas.

Fiisas
Palkkauksen pitäisi vaan määräytyä ammattitaidon mukaan.

Niinhän se on joka alalla ajatuksena. Eikä koulutus aina ole tae ammattitaidolle. Moni kouluttamatonkin saa ihan hyvää liksaa, koska on osaamista...

Minulla on semmoisia kokemuksia terveydenhoidosta, että joitakin asioita ei oikein osatakaan parantaa. Määrätään vain lääkkeitä, kun tauti olisi muutenkin parannettavissa. Sitten kun potilasta suositellaan harrastamaan liikuntaa tai pesemään hampaat, niin potilas vähät välittää. Siis tässä olisi sekä terveyden hoitajien että kansalaisten muutettava ajatuskulkuaan.

Nyt onkin jo laadittu terveyden edistämisen politiikkaohjelma. Sen tarkoitus on opastaa ja auttaa ihmisiä säilyttämään terveytensä, mistä on säästöjä sekä ihmisille että yhteiskunnalle. Politiikkaohjelma ottaa kantaa elämän eri osa-alueisiin lapsista vanhuksiin ja esimerkiksi asuinalueiden kaavoituksissa otetaan huomioon terveys ja liikkumisen turvallisuus, kevyen liikenteen väylät, työpaikkahyvinvointi, jne... Tällainen ohjelma on mielestäni todella hyvä.

"Terveyden edistämisen politiikkaohjelma kannustaa sanoista tekoihin"
http://www.valtioneuvosto.fi/ajankohtai ... oid=214143

Helsingin Sanomissa: http://tinyurl.com/yscnlx

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat