Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Nyt seuranta päälle:

Talvesta ennustetaan tavallista lauhempaa

IKK, 26.11.2007

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen sekä muiden vastaavien kausiennusteiden mukaan joulu-helmikuun keskilämpötila on Suomessa 0,5-1 astetta korkeampi kuin pitkän ajan keskiarvo. Laskelmien mukaan talvesta tulee keskimääräistä lämpimämpi 60-70 prosentin todennäköisyydellä.

Säätä lauhduttavat mm. vilkas matalapainetoiminta, lännenpuoleiset ilmavirtaukset ja Pohjois-Atlantin keskimääräistä korkeampi pintalämpötila. Lauhojen sääjaksojen arvioidaan painottuvan talven keskivaiheille. Välillä on odotettavissa ainakin lyhytaikaisesti kylmempää säätä.

Joulukuun keskilämpötilan odotetaan asettuvan lähelle keskimääräistä. Koko talvea ajatellen tavanomaista lauhemman sään vyöhyke ulottuu Brittein saarilta Skandinavian ja Suomen yli aina Siperian pohjoisosiin. Muualla Euroopassa talven keskilämpötila asettunee lähelle keskimääräistä tai on jopa sen alapuolella.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus (ECMWF) on laatinut viime vuosina jäsenmaittensa käyttöön sääennusteita yhä pidemmälle jaksolle. Tällaisissa vuodenaikaisennustemalleissa ei pyritä päiväkohtaisiin ennusteisiin, vaan arvioimaan, ovatko esimerkiksi lämpötila ja sademäärä tarkasteltavalla kolmen kuukauden jaksolla saman ajankohdan pitkäaikaisen keskiarvon ylä- vai alapuolella tai lähellä sitä. Ennusteeseen liittyy myös toteutumisen todennäköisyys.

Ilmatieteen laitos seuraa niin kuukausiennusteita kuin kolmen kuukauden kausiennusteita ja tutkii niiden laatua ja käytettävyyttä Suomessa. Ilmatieteen laitoksen mukaan tähän mennessä kertyneen kokemuksen valossa näyttää siltä, että pitkät ennusteet ovat parhaimmillaan samantyyppisinä pitkään jatkuvissa säätilanteissa.

Esimerkiksi viime talven kauan jatkuneessa lauhassa säätyypissä kuukausiennusteet olivat melko hyviä, mutta säätyypin muutoksia ne eivät pystyneet kunnolla ennustamaan.

Kommentit (8)

Leone
Seuraa 
Viestejä4564
Liittynyt16.3.2005

Havaitusta lämpenemisestä taitaa iso osa mennä juuri mainittuiden alueiden piikkiin. Onko kysymys vain siitä, että matalapaineiden kulku on muuttunut?

Pohjoisen pallonpuoliskon talvisäihin vaikuttavat sääilmiöt kuten ENSO, PDO, AO ja NAO 'huojuvat' tällä hetkellä mielenkiintoisesti. Kanadalaiset sääasiantuntijat odottavat tästä talvesta maahansa kylmempää kuin mitä on nähty sitten vuoden 1994. Kanadan jääkarhut voinevat huokaista helpotuksesta ainakin tämän talven kohdalta:

http://www.ctv.ca/servlet/ArticleNews/s ... TVNewsAt11

Aivan viime vuosina ollaan taas alettu näkemään kunnon kylmän ilman rintamia Pohjois-Amerikassa (ja Euroopassa), tosin ei vielä vuoden 1994 veroista, joka kylmensi Pohjois-Amerikan manteretta merkittävästi aina Texasiin asti:

http://en.wikipedia.org/wiki/Cold_wave# ... 00-date.29

Jösse
Nyt seuranta päälle:
Joulukuun keskilämpötilan odotetaan asettuvan lähelle keskimääräistä. Koko talvea ajatellen tavanomaista lauhemman sään vyöhyke ulottuu Brittein saarilta Skandinavian ja Suomen yli aina Siperian pohjoisosiin. Muualla Euroopassa talven keskilämpötila asettunee lähelle keskimääräistä tai on jopa sen alapuolella.

Tuo lauhemman sään vyöhyke ei ole ollut kovin leveä, eikä ole kovin pitkälle jaksanut Siperian puolelle. Suomessa, Baltiassa ja osassa Länsi-Venäjää ollan kuitenkin saatu nauttia aika leudoista talvi-ilmoista.

Osissa Keski- Etelä- ja Itä-Euroopassa onkin sitten ollut aika kylmää joulukuussa. Esimerkiksi Etelä-Ranskassa, Italiassa ja Kreikassa esiintyi viikonloppuna runsaasti sään ääri-ilmiötä (joiden lisääntymistä pidetään merkkinä ilmastonmuutoksesta). Italiassa Sisilia sai lumipeittiin ja kovan kylmyyden ennustetaan jatkuvan Euroopan itä- ja eteläosissa tämän viikkoa.

http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.sht ... /12/592084

Muutenkin pohjoinen pallonpuolisko näyttää hyvin viileältä tällä hetkellä. Pohjois-Amerikassa ankarat talvimyrskyt seuraavat toisiaan ja Siperian kylmyysalue on levinnyt ihan mukaviin mittoihin. Taitaa taas ensikuussa ilmastoänkyröillä olla aihetta riemuun, kun joulukuun lämpötilamittaustiedot julkaistaan.

Leone
Seuraa 
Viestejä4564
Liittynyt16.3.2005
Wade
Italiassa Sisilia sai lumipeittiin ja kovan kylmyyden ennustetaan jatkuvan Euroopan itä- ja eteläosissa tämän viikkoa.

Siinä on heille esimakua kohtapuoliin alkavasta jääkaudesta.

Denzil Dexter
Oli taas yhtä lämmintä kuin Rivieralla: Ivalon lentokenttä +7.4. Toivottavasti eivät Joulupukin perässä lentäneet pety..

Ilmastonmuutos ei ole toistaiseksi vaikuttanut Suomessa talvella esiintyvään föhntuuleen. Föhntapaukset ovat tilaston mukaan kuitenkin vähentyneet 1990-luvun alun huippulukemista.

http://www.fmi.fi/saa/tilastot_152.html

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat