Seuraa 
Viestejä45973

HD-/Blu-ray DVD:t ovat yleistyneet ja itsekin haaveilen ainakin Planet Earthista teräväpiirtoversiota itselleni. Kysymys kuuluukin, toistaako normaali DVD-RW-asema noita levyjä? Teräväpiirtotöllöä ei löydy, mutta sen sijaan 24" laajakuvanäyttö 1650x1080 resolla...

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (33)

HD dvd ja blu-ray tarttee kyllä ihan oman aseman, ei ne dvd-asemassa toimi . molemmat siis eri standardeja ja eri asemalla näkyvät tai no on jotain hybridi-asemia joilla näkyy molemmat vaan maksaa lähemmäs tonnin kai

edit: niin ja bluray on oma standardinsa eikä sitä periaatteessa pitäisi bluraydvd:ksi kutsua

http://www.mbnet.fi/nettijatkot/2007/11/hd-asemat/

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
olli-san
Seuraa 
Viestejä419

Kyseiset formaatit eivät ole DVD-levyjä, vaikka HD-DVD:n nimi saattaakin hämätä. Tarvitset erillisen aseman kummallekin eri formaatille. Lähtitulevaisuudessa (saattaa olla jo nyt) on tulossa myyntiin soittimia jotka toistavat molempia formaatteja. Halvimmillaan HD-DVD-asema irtoaa n. 160 eurolla. Kyseessä on siis Microsoftin Xbox 360 -konsolille tarkoitettu erillinen asema, joka toimii ainakin Vistan kanssa. Noin pienellä näytöllä HD-materiaalin etu jää melko pieneksi. Yli 30" näytöllä ero onkin sitten jo melkoinen, myös 720p-materiaalilla. Itseltä löytyykin 92" screeni + 720p videotykki.

Tässäkin asiassa on käynyt niin, että jos tietokoneella meinaat katsoa niitä niin kannattaa jättää levyt hyllyyn ja ladata netistä ne Planet Earth ohjelmat. Niitä löytyy teräväpiirtona, mutta latailussa saattaa mennä hieman aikaa, koska yhden jakson koko on 3 - 9 gigatavua riippuen miten se on pakattu.

Asia on nimittäin niin, että suojattuja teräväpiirtoelokuvia katsoakseen on oltava HDCP yhteensopivat laitteet, eli pitää olla HDCP yhteensopiva näytönohjain, näyttö ja käyttöjärjestelmä.

Eli käytännössä pitää olla Windows Vista ja joku uudempi kallis näytönohjain, ja niistä näytöistä en tiedä, ei taida olla olemassakaan HDCP yhteensopivia malleja markkinoilla, tai jos on niin en ole nähnyt.

Käytännössä teräväpiirtoelokuvia on hemmetin hankala katsoa tietokoneella ostamiltaan levyiltä, koska DRM järjestelmät ovat mitä ovat.

olli-san
Noin pienellä näytöllä HD-materiaalin etu jää melko pieneksi. Yli 30" näytöllä ero onkin sitten jo melkoinen, myös 720p-materiaalilla. Itseltä löytyykin 92" screeni + 720p videotykki.

Ei ole pakko istua niin kaukana. Voi sen monitorin laittaa puolentoista metrin päähän, jolloin kuvakin näyttää paljon isommalta verrattuna siihen 40 tuumaiseen telkkariin siellä kolmen metrin päässä.

Periaatteessa jos istuu siinä tietokonetuolissa, niin se 24 tuumainen monitori on näkökentässä samaa kokoluokkaa kuin elokuvateatterin kangas.

olli-san
Seuraa 
Viestejä419
Veikko

Periaatteessa jos istuu siinä tietokonetuolissa, niin se 24 tuumainen monitori on näkökentässä samaa kokoluokkaa kuin elokuvateatterin kangas.

Väitätkö tosissaan että elokuvan katsominen metrin päästä 24" monitorilla on samanlainen kokemus kuin katsominen elokuvateatterin kankaalta?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä42778
olli-san

Väitätkö tosissaan että elokuvan katsominen metrin päästä 24" monitorilla on samanlainen kokemus kuin katsominen elokuvateatterin kankaalta?

Fysikaalisesti kyllä, mikäli käytössä on kunnon äänentoistojärjestelmä, niin kun elokuvateattereissa on tapana. Mutta toki elokuvissa käyntiin liittyy monenlaisia tunnelmaa luovia psykologisia tekijöitä, jotka tekevät siitä erilaisen kokemuksen.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Itse katson mielummin leffat tietokoneen näytöltä kotona, kun leffateatterissa. Ei tarvitse kuunnella napostelupussien ärsyttävää rahinaa, jotka on muuten kuulemma tarkoituksella suunniteltu ääntä pitäviksi.

Neutroni
olli-san

Väitätkö tosissaan että elokuvan katsominen metrin päästä 24" monitorilla on samanlainen kokemus kuin katsominen elokuvateatterin kankaalta?Fysikaalisesti kyllä, mikäli käytössä on kunnon äänentoistojärjestelmä, niin kun elokuvateattereissa on tapana. Mutta toki elokuvissa käyntiin liittyy monenlaisia tunnelmaa luovia psykologisia tekijöitä, jotka tekevät siitä erilaisen kokemuksen.

Ääniähän toistaa Logitechin z-5500 5.1 505W RMS-paketti. On muuten hintaluokassaan(~350-400€) hämmästyttävän hyvä kaiutinsarja, parempi kuin moni yli 500:n euron kotiteatterisarja. Tietenkään musiikin kuunteluun ei niitä parhaimpia... Kunnon 2.1 ihan jostain muualta kuin tietokonekajaripaketeista valikoituna totta kai peittoaa tällaisen mennen tullen, mutta elokuviin ja peleihin kerrassaan mainio. 10" subwoofer on jytäkkä(190W RMS) ja hintaluokassaan kohtalaisen tarkkakin basso + satelliittikaiuttimet ovat myös laadukkaat ja tehokkaat. Keskiäänethän näissä perinteisesti sitten jäävät hiukan muita heikommaksi osa-alueeksi.

Kiitoksia tosiaan tiedoista tuon blu-rayn ja HD-DVD:n suhteen. Pitääpä katsoa, josko tuon raaskisi ostaa. Ja kyllä tältä näytöltä kelpaa elokuvia katsella, huomattavan tarkkakuvainen(resoluutioltaan huomattavasti tarkempi kuin monet isommat televisiot). Ainoa vain, että valovuotoa on perinteisen paljon, eli tummat kohdat vähän menettävät tehoaan.

Joku puhui HD-yhteensopivuudesta näytön osalta - eikös tässä ainakin resoluutiot riitä 720p ja 1080i-kuvaan? Vai pitääkö tuo HD-valmius sitten sisällään jotain sellaista, mistä en (yllättäen) tiedä?

Kuten on jo käynyt varmasti selväksi, nämä tekniikkahömpötykset eivät todellakaan ole kovin vahvaa tietoaluetta itselleni

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
nuori_urho

Joku puhui HD-yhteensopivuudesta näytön osalta - eikös tässä ainakin resoluutiot riitä 720p ja 1080i-kuvaan? Vai pitääkö tuo HD-valmius sitten sisällään jotain sellaista, mistä en (yllättäen) tiedä?

Resoluutio riittää, joten myös 1080p toimii. FullHD-merkintä vaatii käsittääkseni myös ainakin HDMI-liitännän. Mutta kyllähän tuolla pitäisi pystyä HD-tasoon Bluray asemalla. Edellyttäen, että näytönohjaimesta ja koneesta muuten löytyy tarpeeksi vääntöä. FullDH kuvassa kun dataa liikkuu paljon ja vikkelään.

Volitans
nuori_urho

Joku puhui HD-yhteensopivuudesta näytön osalta - eikös tässä ainakin resoluutiot riitä 720p ja 1080i-kuvaan? Vai pitääkö tuo HD-valmius sitten sisällään jotain sellaista, mistä en (yllättäen) tiedä?Resoluutio riittää, joten myös 1080p toimii. FullHD-merkintä vaatii käsittääkseni myös ainakin HDMI-liitännän. Mutta kyllähän tuolla pitäisi pystyä HD-tasoon Bluray asemalla. Edellyttäen, että näytönohjaimesta ja koneesta muuten löytyy tarpeeksi vääntöä. FullDH kuvassa kun dataa liikkuu paljon ja vikkelään.

Nojoo, pari vuotta vanha kone saattaa kaivata muutenkin hieman päivitystä, ei tässä potkua mahdottomasti ole(3 ghz/512, GF FX5500-näytönohjain(256 mt)). Eli voipa olla kuitenkin niin, että ostan sen blu-ray-aseman vasta seuraavaan koneeseeni

Suosittelen lukaisemaan tämän http://en.wikipedia.org/wiki/High-bandw ... Protection jos kiinnostaa katsella HD-materiaalia lisenssimörköjen ehtojen mukaisesti. HDCP on varsin ikävä ilmiö ja muiden tällaisten rosvomaisten standardien tavoin kärsii teknisistä ongelmistakin. Esim. tarinat HDCP-laitteiden huonosta yhteensopivuudesta keskenään eivät ole erityisen harvinaisia.

[size=75:d0y7jmx5]Pähkinänkuoressa nyt todettakoon että laitteiston pitää tukea jokaisessa oleellisessa mutkassa HDCP:ia jos mielii päästä 720p:ia korkeampaan tarkkuuteen toistossa.[/size:d0y7jmx5]

Edit: Muistin näemmä tuon rajoituksen vähän väärin. Itse asiassa HDCP-ketjun "rikkoutuminen" pakottaa tyytymään vielä alhaisempaan tarkkuuteen.

olli-san
Veikko

Periaatteessa jos istuu siinä tietokonetuolissa, niin se 24 tuumainen monitori on näkökentässä samaa kokoluokkaa kuin elokuvateatterin kangas.Väitätkö tosissaan että elokuvan katsominen metrin päästä 24" monitorilla on samanlainen kokemus kuin katsominen elokuvateatterin kankaalta?

Ei, silmien välisestä etäisyydestä johtuvan syvyysnäön vuoksi. Tarvisit jonkun optisen instrumentin, joka välittää molemmille silmille saman kuvan (tällöin "focus at infinity" => maksimi näennäinen koko)

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Nämä katseluetäisyyssuositukset ovat muuntuneet sen mukaan mitä markkinoilla on ollut - ne on yleensä myyjien suosituksia ja niiden tarkoitus on tietenkin yrittää myydä mahdollisimman kallis töllö.

Nykyiset näytöt ovat jo lähietäisyydeltä katsottaessa erinomaisi, joten niitä voi katsella vaikka puolen metrin päästä, jos vain lähdemateriaali on tarpeeksi laadukasta.

Mitä näihin HDCP suojauksiin tulee, niin sen pystyy helposti kiertämään varmuuskopiomalla HD-DVD/Blu-Ray levyt. Ainakin slysoftin varmuuskopionti softa (maksullinen tosin) osaa poistaa bly-ray:nkin kaikki suojaukset, joita on kylläkin tullut kokoaika lisää toisin kuin HD-DVD:lle. jolla säästytään uuden aseman lisäksi näytönohjaimen ja näytön hankkimiselta ellei kummatkin tue jo HDCP:tä (todella harvassa on). Itse tykkään suojaksien takia lähinnä HD-DVD:stä jossa ne on heikommat.

Nuo suojakset ovat kyllä tuhoontuomittuja ja tehottomia osaavaa vastaan ja maksavat yritykselle (lue. kuluttajalle) maltaita.

Arla
Oheisessa kuvassa on esitetty telkkulähetteen tarkkuus ja katseluetäisyys telkun koon funktiona. Sovellettavuus tietokonemonitoriin on vähän huono, koska monitori on harvemmin yli jalan etäisyydellä, mutta kuva kertoo kuitenkin jotain ihmisen näköjärjestelmästä.

PS. 1 jalka = n. 30 cm

Katsotko sinä tosiaankin monitoriasi parin vaaksan etäisyydeltä? Sehän on hirvittävän lähellä.

Minä katselen lähes metrin päästä. 2 - 3 jalkaa ainakin. Ruudusta kannattaa ottaa etäisyyttä, koska LCD näytössä katselukulman takia alkaa värit vääristyä laidoilla jos on oikein lähellä. Halvempia monitoreita ei voi katsoa edes metrin päästä ilman että ylä- tai alalaita olisi erivärinen riippuen siitä millä korkeudella silmät ovat monitorin tasoon nähden.

Tässäpä on eräänlainen testi jonka olen järkeillyt:

http://www.pinch.com/tweak/focus-grid.html

Tämä toimii LCD monitoreiden kanssa. Ei välttämättä televisioiden, koska ne skaalaavat kuvan.

Idea on siinä, että kuvassa on shakkiruudukko jonka ruudut ovat pikselin kokoisia. Kun sitä katsoo silmällä ja liikuttaa päätään hitaasti eteen tai taakse, niin siinä alkaa näkymään erilaisia jänniä kuvioita. Minä näen ison tähteä muistuttavan himmelin joka heiluu ja värisee. Sen muoto johtunee varmaan silmän taittovirheistä.

Tämä kuvio on silmänpohjan moire-kuvio, eli se periaatteessa tuo ilmi ihmissilmän rajallista "resoluutiota". Se näkyy liikkeen aikana, koska silloin aivot eivät ehdi kompensoida tätä ositteluvirhettä.

http://en.wikipedia.org/wiki/Moir%C3%A9_pattern

Järkeilin asian näin, että kun katsoo tuota kuvaa koko ruudun kokoisena ja vetää hitaasti päätään taaksepäin niin kauan että tuo moire-kuvio lakkaa näkymästä ja ruutu muuttuu tasaisen harmaaksi, niin siinä olisi se etäisyys jolla ei enää pysty silmin erottamaan pikseliä toisesta. Jokaiseen silmän "pikseliin" osuu keskimäärin yhtä monta tummaa ja vaaleaa ruutua.

Jos tarkkaan katsoo, niin niitä shakkiruutuja voi silti nähdä. Se johtunee siitä, että ihmisen aivot pystyvät työstämään sitä kuvaa kahden silmän informaatiosta ja näkemään pienempiä yksityiskohtia kuin mitä yhdellä silmällä näkee.

Kukaan ei kuitenkaan ehdi television kuvasta alkaa tällä tavalla tihrustamaan yksityiskohtia, joten siinä pisteessä kun moire-kuvio katoaa, on hyvin pitkälti se kauimmainen piste josta vielä juuri näkee kaikki kuvan yksityiskohdat.

Kun istuu sitä kauempana, niin näytön tarkkuutta voi tiputtaa eikä eroa huomaa. Olen oman näyttöni tällä tavoin sijoittanut vajaan metrin päähän, ja kun kokeilin huvikseni pudottaa näytön resoluution puoleen, niin samalla kokeella katseluetäisyys nousi noin 1.8 metriin. Resoluutiona oli tällöin 800x600 joka vastaa suurinpiirtein digitelkkarin normaalia resoluutiota, ja kun ruudun koko on 20 tuumaa, niin tulos pitää hyvin yhtä asiantuntijoiden suositusten kanssa siitä miltä etäisyydeltä televisiota olisi hyvä katsoa.

Siitäpä siis voi hyvin arvioida itselleen oikean katseluetäisyyden. Tiedän, koska olen laskenut, että monitorini kuvan tarkkuus on 100 pikseliä tuumalle ja henkilökohtainen optimaalinen katseluetäisyys on metri. 50 ppi:llä se on kaksi metriä.

Siispä jos vastaan tulee telkkari jonka kuvan tarkkuus on vaikkapa 25 ppi, niin tiedän että voin katsoa sitä hyvin neljän metrin päästä.

Ostin juuri omaan tietokoneeseeni seuraavat HD DVD ja Blue-Ray -asemat, kun hinnat tippuivat:

ASUS BLU-RAY COMBO ASEMA, € 249,75
http://www.multitronic.fi/index.php?prod=BC-1205PT

Toshiba SD-H802A HD-DVD, 99,00 €
http://www.elektroni.fi/?product=11161

Hyvin nuo asemat näyttävät toimivan itselläni ja osaavat molemmat
lukea myös DVD-levyjä.

Oma koneeni on aika uusi ja viimeistä huutoa, joten HD-leffat toimivat sen puolesta moitteettomasti:

Intel Core Duo 2 E6850 3 Ghz
PowerDVD 7.3 Ultra (paras ohjelma HD DVD ja Blue Ray -leffojen toistoon)
Windows Vista 64-bit, 4 GB DDR2 1066 Mhz
Geforce 8800 GTX (HDCP-yhteensopiva)
Samsung 226BW 22" Widescreen (1680 x 1050 resoluutio, HDCP-yhteensopiva)

Omasta mielestäni HD-leffat eivät toistaiseksi vaikuta kovin suurelta vallankumoukselta mutta antavat kieltämättä viiltävän tarkan kuvan ja lisäävät syvyyttä elokuvanautintoon.

Jos epäilet oman koneesi sopivuutta, kannattaa ladata esim. BD / HD Advisor -ohjelma, joka tutkii tietokoneesi ja kertoo, voiko sillä toistaa HD-leffoja: http://www.cyberlink.com/english/suppor ... gnosis.jsp

Ja nyt kaikki foorumilaiset ostamaan omaan koneeseen HD-asemat, vielä kerkeää pukin konttiin!

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat