Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

HD-/Blu-ray DVD:t ovat yleistyneet ja itsekin haaveilen ainakin Planet Earthista teräväpiirtoversiota itselleni. Kysymys kuuluukin, toistaako normaali DVD-RW-asema noita levyjä? Teräväpiirtotöllöä ei löydy, mutta sen sijaan 24" laajakuvanäyttö 1650x1080 resolla...

Sivut

Kommentit (33)

olli-san
Seuraa 
Viestejä419
Liittynyt28.1.2007

Kyseiset formaatit eivät ole DVD-levyjä, vaikka HD-DVD:n nimi saattaakin hämätä. Tarvitset erillisen aseman kummallekin eri formaatille. Lähtitulevaisuudessa (saattaa olla jo nyt) on tulossa myyntiin soittimia jotka toistavat molempia formaatteja. Halvimmillaan HD-DVD-asema irtoaa n. 160 eurolla. Kyseessä on siis Microsoftin Xbox 360 -konsolille tarkoitettu erillinen asema, joka toimii ainakin Vistan kanssa. Noin pienellä näytöllä HD-materiaalin etu jää melko pieneksi. Yli 30" näytöllä ero onkin sitten jo melkoinen, myös 720p-materiaalilla. Itseltä löytyykin 92" screeni + 720p videotykki.

Tässäkin asiassa on käynyt niin, että jos tietokoneella meinaat katsoa niitä niin kannattaa jättää levyt hyllyyn ja ladata netistä ne Planet Earth ohjelmat. Niitä löytyy teräväpiirtona, mutta latailussa saattaa mennä hieman aikaa, koska yhden jakson koko on 3 - 9 gigatavua riippuen miten se on pakattu.

Asia on nimittäin niin, että suojattuja teräväpiirtoelokuvia katsoakseen on oltava HDCP yhteensopivat laitteet, eli pitää olla HDCP yhteensopiva näytönohjain, näyttö ja käyttöjärjestelmä.

Eli käytännössä pitää olla Windows Vista ja joku uudempi kallis näytönohjain, ja niistä näytöistä en tiedä, ei taida olla olemassakaan HDCP yhteensopivia malleja markkinoilla, tai jos on niin en ole nähnyt.

Käytännössä teräväpiirtoelokuvia on hemmetin hankala katsoa tietokoneella ostamiltaan levyiltä, koska DRM järjestelmät ovat mitä ovat.

olli-san
Noin pienellä näytöllä HD-materiaalin etu jää melko pieneksi. Yli 30" näytöllä ero onkin sitten jo melkoinen, myös 720p-materiaalilla. Itseltä löytyykin 92" screeni + 720p videotykki.

Ei ole pakko istua niin kaukana. Voi sen monitorin laittaa puolentoista metrin päähän, jolloin kuvakin näyttää paljon isommalta verrattuna siihen 40 tuumaiseen telkkariin siellä kolmen metrin päässä.

Periaatteessa jos istuu siinä tietokonetuolissa, niin se 24 tuumainen monitori on näkökentässä samaa kokoluokkaa kuin elokuvateatterin kangas.

olli-san
Seuraa 
Viestejä419
Liittynyt28.1.2007
Veikko

Periaatteessa jos istuu siinä tietokonetuolissa, niin se 24 tuumainen monitori on näkökentässä samaa kokoluokkaa kuin elokuvateatterin kangas.

Väitätkö tosissaan että elokuvan katsominen metrin päästä 24" monitorilla on samanlainen kokemus kuin katsominen elokuvateatterin kankaalta?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31152
Liittynyt16.3.2005
olli-san

Väitätkö tosissaan että elokuvan katsominen metrin päästä 24" monitorilla on samanlainen kokemus kuin katsominen elokuvateatterin kankaalta?

Fysikaalisesti kyllä, mikäli käytössä on kunnon äänentoistojärjestelmä, niin kun elokuvateattereissa on tapana. Mutta toki elokuvissa käyntiin liittyy monenlaisia tunnelmaa luovia psykologisia tekijöitä, jotka tekevät siitä erilaisen kokemuksen.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005

Itse katson mielummin leffat tietokoneen näytöltä kotona, kun leffateatterissa. Ei tarvitse kuunnella napostelupussien ärsyttävää rahinaa, jotka on muuten kuulemma tarkoituksella suunniteltu ääntä pitäviksi.

Neutroni
olli-san

Väitätkö tosissaan että elokuvan katsominen metrin päästä 24" monitorilla on samanlainen kokemus kuin katsominen elokuvateatterin kankaalta?Fysikaalisesti kyllä, mikäli käytössä on kunnon äänentoistojärjestelmä, niin kun elokuvateattereissa on tapana. Mutta toki elokuvissa käyntiin liittyy monenlaisia tunnelmaa luovia psykologisia tekijöitä, jotka tekevät siitä erilaisen kokemuksen.

Ääniähän toistaa Logitechin z-5500 5.1 505W RMS-paketti. On muuten hintaluokassaan(~350-400€) hämmästyttävän hyvä kaiutinsarja, parempi kuin moni yli 500:n euron kotiteatterisarja. Tietenkään musiikin kuunteluun ei niitä parhaimpia... Kunnon 2.1 ihan jostain muualta kuin tietokonekajaripaketeista valikoituna totta kai peittoaa tällaisen mennen tullen, mutta elokuviin ja peleihin kerrassaan mainio. 10" subwoofer on jytäkkä(190W RMS) ja hintaluokassaan kohtalaisen tarkkakin basso + satelliittikaiuttimet ovat myös laadukkaat ja tehokkaat. Keskiäänethän näissä perinteisesti sitten jäävät hiukan muita heikommaksi osa-alueeksi.

Kiitoksia tosiaan tiedoista tuon blu-rayn ja HD-DVD:n suhteen. Pitääpä katsoa, josko tuon raaskisi ostaa. Ja kyllä tältä näytöltä kelpaa elokuvia katsella, huomattavan tarkkakuvainen(resoluutioltaan huomattavasti tarkempi kuin monet isommat televisiot). Ainoa vain, että valovuotoa on perinteisen paljon, eli tummat kohdat vähän menettävät tehoaan.

Joku puhui HD-yhteensopivuudesta näytön osalta - eikös tässä ainakin resoluutiot riitä 720p ja 1080i-kuvaan? Vai pitääkö tuo HD-valmius sitten sisällään jotain sellaista, mistä en (yllättäen) tiedä?

Kuten on jo käynyt varmasti selväksi, nämä tekniikkahömpötykset eivät todellakaan ole kovin vahvaa tietoaluetta itselleni

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
nuori_urho

Joku puhui HD-yhteensopivuudesta näytön osalta - eikös tässä ainakin resoluutiot riitä 720p ja 1080i-kuvaan? Vai pitääkö tuo HD-valmius sitten sisällään jotain sellaista, mistä en (yllättäen) tiedä?

Resoluutio riittää, joten myös 1080p toimii. FullHD-merkintä vaatii käsittääkseni myös ainakin HDMI-liitännän. Mutta kyllähän tuolla pitäisi pystyä HD-tasoon Bluray asemalla. Edellyttäen, että näytönohjaimesta ja koneesta muuten löytyy tarpeeksi vääntöä. FullDH kuvassa kun dataa liikkuu paljon ja vikkelään.

Volitans
nuori_urho

Joku puhui HD-yhteensopivuudesta näytön osalta - eikös tässä ainakin resoluutiot riitä 720p ja 1080i-kuvaan? Vai pitääkö tuo HD-valmius sitten sisällään jotain sellaista, mistä en (yllättäen) tiedä?Resoluutio riittää, joten myös 1080p toimii. FullHD-merkintä vaatii käsittääkseni myös ainakin HDMI-liitännän. Mutta kyllähän tuolla pitäisi pystyä HD-tasoon Bluray asemalla. Edellyttäen, että näytönohjaimesta ja koneesta muuten löytyy tarpeeksi vääntöä. FullDH kuvassa kun dataa liikkuu paljon ja vikkelään.

Nojoo, pari vuotta vanha kone saattaa kaivata muutenkin hieman päivitystä, ei tässä potkua mahdottomasti ole(3 ghz/512, GF FX5500-näytönohjain(256 mt)). Eli voipa olla kuitenkin niin, että ostan sen blu-ray-aseman vasta seuraavaan koneeseeni

Suosittelen lukaisemaan tämän http://en.wikipedia.org/wiki/High-bandw ... Protection jos kiinnostaa katsella HD-materiaalia lisenssimörköjen ehtojen mukaisesti. HDCP on varsin ikävä ilmiö ja muiden tällaisten rosvomaisten standardien tavoin kärsii teknisistä ongelmistakin. Esim. tarinat HDCP-laitteiden huonosta yhteensopivuudesta keskenään eivät ole erityisen harvinaisia.

[size=75:d0y7jmx5]Pähkinänkuoressa nyt todettakoon että laitteiston pitää tukea jokaisessa oleellisessa mutkassa HDCP:ia jos mielii päästä 720p:ia korkeampaan tarkkuuteen toistossa.[/size:d0y7jmx5]

Edit: Muistin näemmä tuon rajoituksen vähän väärin. Itse asiassa HDCP-ketjun "rikkoutuminen" pakottaa tyytymään vielä alhaisempaan tarkkuuteen.

olli-san
Veikko

Periaatteessa jos istuu siinä tietokonetuolissa, niin se 24 tuumainen monitori on näkökentässä samaa kokoluokkaa kuin elokuvateatterin kangas.Väitätkö tosissaan että elokuvan katsominen metrin päästä 24" monitorilla on samanlainen kokemus kuin katsominen elokuvateatterin kankaalta?

Ei, silmien välisestä etäisyydestä johtuvan syvyysnäön vuoksi. Tarvisit jonkun optisen instrumentin, joka välittää molemmille silmille saman kuvan (tällöin "focus at infinity" => maksimi näennäinen koko)

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat