Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015
tukholma. Ruotsalaisten vaikea tasapainoilu ydinvoimakysymyksessä sai armonaikaa tällä viikolla, kun energiaviraston uudet laskelmat ydinvoimaloiden käyttöiästä tulivat esiin.

Viraston mukaan Ruotsin reaktoreiden käyttöikä olisi noin 60 vuotta. Silloin ensimmäinen suljettaisiin vuonna 2032 ja viimeinen 2045. Voimaloista viimeinen tuottaisi sähköä siis vielä 38 vuotta.

Laskelma on poliittisesti tärkeä, vaikkei se ole täysin luotettava. Ruotsin energiapolitiikka nojaa yhä parlamentin vuosien takaiseen päätökseen, että nykyvoimalat voivat olla tuotannossa käyttöikänsä loppuun saakka. Uusien voimaloiden rakentaminen sementoitiin lähes 30 vuoden takaisessa kansanäänestyksessä.

Vaikea suhde ydinvoimaan sekä ilmastohuoli ovat saaneet ruotsalaiset rakentamaan kiivaasti tuulivoimaloita sekä hakkuujätettä hyödyntäviä lämpövoimaloita.

Eri yhtiöt ovat pitkin syksyä ilmoittaneet toinen toistaan suuremmista tuulivoimalahankkeista. Suurimmasta projektista kertoi torstaina Svevind. Yhtiö aikoo pystyttää 600–1200 laitosta Piteån seudulle Pohjois-Ruotsiin. Hankkeen arvo olisi 4,4 miljardia euroa, ja se toisi sähköä yhden ydinvoimalan verran.

Alalle on ilmestynyt myös ennen kuulumaton määrä uusia toimijoita. "Eksoottisimmat ovat kiinteistöyhtiötä", kertoo Gunnar Fredriksson Svensk Vindkraftista.

Internetalan menestysyhtiön Sprayn perustajat ovat myös siirtyneet tuulivoimaan. Kaikkiaan kasvaa tuulivoiman tuotanto Ruotsissa ensi vuosikymmenen loppuun mennessä 17 terawattituntiin viime vuoden yhdestä terawattitunnista.

Suomen tuulivoimantuotanto on noin kymmenesosa Ruotsin nykytasosta.

Ruotsalaiset lisäävät sähköntuotantoaan myös uusimalla nykyisiä kymmentä ydinreaktoriaan. Svensk Energi on laskenut, että toimet lisäävät tuotantoa kymmenellä terawattitunnilla vuoteen 2012 mennessä.

"Se on lähes yhtä paljon kuin Suomen uusi ydinvoimala tulee tuottamaan", sanoo Svensk Energin toimitusjohtaja Bo Källstrand.

Ydinvoimakysymys ei uusista sähköhankkeista huolimatta jätä ruotsalaisia rauhaan.

Nykyisen porvarihallituksen päätös jättää ydinvoimakysymys "lepäämään" edeltäjänsä Göran Perssonin demarihallituksen tavoin kiusaa monia. Vihreät ja vasemmisto haluaisivat sulkea loputkin voimalat kuten Barsebäckin, elinkeinoelämästä puolestaan kuuluu sama jo vuosien ikäinen vaatimus lisäydinvoiman rakentamisesta.

http://www.hs.fi/artikkeliredirect/1135232244590

Ihme hihhulointia tuolla naapurissa. Rakentaisivat vain rehellisesti lisää ydinvoimaa......tuulivoima pelleilyt naurattavat ainakin minua.

Kommentit (0)

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat