maito

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Sunnuntain hesarissa kirjoitus."Maitoko syynä kansantauteihin".Lyhyesti :Suomessa lehmistä saa A1proteiinipitoista maitoa, joka aiheuttaa diabetesta ja sydän -ja verisuonitauteja.kun on voimakas oksidantti .Kun taas esim .Ranskassa ja monessa muussa maassa lehmistä saa A2 proteiinipitoista maitoa,loka ei näitä tauteja aiheuta.Vuohenmaito on myös terveellistä.Elikkä syynä ei olekkaan suomessa maidon rasva vaan proteiini näihin kansantauteihin?

Kommentit (7)

Juppejänis
Seuraa 
Viestejä504
Liittynyt17.5.2007

Itsekin luin suurella mielenkiinnolla tuon mielipidekirjoituksen ja jään odottomaan vastineita Fogelholmeilta ym. ravitsemusguruilta sekä Valiolta.

Jos kerran on mahdollista valita sellaisia lehmiä, jotka eivät tuota riskiproteiiniä tuota, niin luulisi olevan helppoa suosia noita A2-lehmiä maidontuotannossa.

Luulisi jonkun yrittäjän tarttuvan asiaan ja alkavan tuottaa A2-maitoa Suomessakin.

Aika paljonhan aiheesta näkyy olevan jo tutkimusta maailmalla:

http://www.betacasein.org/

Vierailija

Todennäköisesti sekä maitorasva että puhuttu A1-beeta-kaseiini ovat sydän- ja verenkiertoelimistölle haitallisia. Rasvainen maito yhdistyi esimerkiksi Nurses' Health Studyssa tilastollisesti merkitsevästi suurempaan sepelvaltimotaudin riskiin.

Among the dairy products, whole-milk consumption was associated with a significantly increased risk of CHD. The multivariate RRs across categories of intake of whole milk [almost never, <244 g/wk (1 glass/wk), 488-1464 g/wk (2-6 glasses/wk), 244 g/d (1 glass/d), and 488 g/d (2 glasses/d)] were 1.0, 1.20, 1.17, 1.48, and 1.67 (1.14, 1.90; P for trend < 0.0001). In contrast, a greater consumption of skim milk was associated with a nonsignificantly lower risk of CHD; corresponding RRs across categories of intake were 1.0, 0.83, 0.77, 0.89, and 0.78 (0.63, 0.96; P for trend = 0.09)."

http://www.ajcn.org/cgi/content/full/70/6/1001#T7

Vierailija

"Todennäköisesti sekä maitorasva".Eikös Juhana tällöin myös lehmänmaidosta tehty juusto olisi sydänvaarallinen.

Vierailija

Kypsytetyissä juustoissa on jonkin verran K2-vitamiinia, jonka saannin on osoitettu olevan yhteydessä selvästi alempaan sydäntautiriskiin hollantilaisissa tutkimuksissa. Lisäksi nyt puhutun ja haitalliseksi arvioidun A1-beeta-kaseiinin sanotaan hajoavan ainakin pääosin juustoja kypsytettäessä.

Kirjoitan näistä molemmista tekijöistä myös ravintoblogissani.

Vierailija

Satunnainen tilastollinen yhteys on vielä kaukana todellisesta syy- ja seuraussuhteesta. Tämänhän esim. Ancel Keys opetti meille joitakin vuosikymmeniä sitten.

Uusimmat

Suosituimmat