Suomalaisten elintarvikkeiden laatu ja 'suomalaisuus'

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015
Karsinat kuhisevat rottia eläinaktivistien uudella videolla
2.12.2007 21:55

Oikeutta Eläimille -yhdistys haluaa viranomaisilta lisää vauhtia niiden eläintilojen tarkastamiseksi, joita yhdistys epäilee eläinsuojelurikoksista.

Yhdistys on pettynyt Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tähänastiseen toimintaan. Tämän vuoksi se aikoo julkistaa uutta kohumateriaalia maanantaina nopeuttaakseen tarkastuksia.

- Kohumateriaali on kuvattu tämän vuoden maaliskuussa sikatilalla eteläisessä Suomessa, kertoi yhdistyksen tiedottaja Matias Laitila sunnuntaina. Hänen sanoo kuvissa näkyvän kuolleita eläimiä ja huomattavan epähygieenisiä oloja.

Laitilan mukaan kuvat näyttävät, miten karsinoissa ja käytävillä on paljon rottia ja karsinoiden lattioilla paksu ulostekerros. Lisäksi eläimille varattu vesi oli hänen mukaansa täysin juomakelvotonta tai sitä ei ollut lainkaan.

Painostusta lisätään

Oikeutta Eläimille on lähettänyt aiemmin Eviralle kirjallisen kuvauksen sikatilan oloista. Samalla yhdistys piti tarkastusta erittäin kiireellisenä ja luonnehti tilannetta tilalla katastrofaaliseksi.

- Uuden materiaalin julkistamisella halutaan painosta viranomaisia nopeampaan reagointiin, yhdistys perustelee. Samalla se korostaa suhtautuvansa kriittisesti niihin tarkastustuloksiin, joita tähän mennessä on saatu, Laitila sanoo.

Oikeutta Eläimille luovutti viime perjantaina 58 tuotantotilan listan, johon sen mukaan sisältyy kiireellistä puuttumista vaativia tapauksia. Ne ovat yhdistyksen mielestä sellaisia, joita ei voida kuitata aiemmilla tarkastuksilla. Valtaosa materiaalista on kuvattu tänä vuonna.
STT

Ostan tanskalaisen joulukinkun.

Muutenkin suitsutus suomalaisten elintarvikkeiden ylivertaisuudesta on suurelta osin puppua.

Esimerkiksi montako suomalaista juustoa löydät kauppojen herkkujuustoista? Jauhoista suurin osa tulee ulkomailta, vain pakkaus on suomalaisen näköinen. Ruisjauhot tulevat esim. Puolasta.

Suomessa ruokakulttuuri on niin lyhyt, että erikoistuneita, laatuun panostavia tuotteita on aika vähän.

Hyviä suomalaisia tuotteita ovat marjat, metsäsienet, sisävesien kalat. Puikulaperuna myös.

Tavallisesti suomalaiset syövät teollisesti tehtyä mössöä, roiskeläppäpitsoja ja kebappeja.

Eikö ihmisillä ole enää aikaa/halua tehdä vaikkapa keittoja itse?

Tuo aloituksen siteerattu teksti on tietysti ääriesimerkki, mutta kyllä suomalainen naudanliha tahtoo olla liian usein AIV:llä ruokittua hämärässä navetassa seisonutta lehmää.

Kommentit (14)

Vierailija
Leuka
Karsinat kuhisevat rottia eläinaktivistien uudella videolla
2.12.2007 21:55

Oikeutta Eläimille -yhdistys haluaa viranomaisilta lisää vauhtia niiden eläintilojen tarkastamiseksi, joita yhdistys epäilee eläinsuojelurikoksista.

Yhdistys on pettynyt Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tähänastiseen toimintaan. Tämän vuoksi se aikoo julkistaa uutta kohumateriaalia maanantaina nopeuttaakseen tarkastuksia.

- Kohumateriaali on kuvattu tämän vuoden maaliskuussa sikatilalla eteläisessä Suomessa, kertoi yhdistyksen tiedottaja Matias Laitila sunnuntaina. Hänen sanoo kuvissa näkyvän kuolleita eläimiä ja huomattavan epähygieenisiä oloja.

Laitilan mukaan kuvat näyttävät, miten karsinoissa ja käytävillä on paljon rottia ja karsinoiden lattioilla paksu ulostekerros. Lisäksi eläimille varattu vesi oli hänen mukaansa täysin juomakelvotonta tai sitä ei ollut lainkaan.

Painostusta lisätään

Oikeutta Eläimille on lähettänyt aiemmin Eviralle kirjallisen kuvauksen sikatilan oloista. Samalla yhdistys piti tarkastusta erittäin kiireellisenä ja luonnehti tilannetta tilalla katastrofaaliseksi.

- Uuden materiaalin julkistamisella halutaan painosta viranomaisia nopeampaan reagointiin, yhdistys perustelee. Samalla se korostaa suhtautuvansa kriittisesti niihin tarkastustuloksiin, joita tähän mennessä on saatu, Laitila sanoo.

Oikeutta Eläimille luovutti viime perjantaina 58 tuotantotilan listan, johon sen mukaan sisältyy kiireellistä puuttumista vaativia tapauksia. Ne ovat yhdistyksen mielestä sellaisia, joita ei voida kuitata aiemmilla tarkastuksilla. Valtaosa materiaalista on kuvattu tänä vuonna.
STT

Ostan tanskalaisen joulukinkun.

Onko tanskalaisilla eläintiloilla asiat paremmin kuin Suomessa? Jos haluaa ostaa todellista luomulihaa, niin riistaliha on ainoa vaihtoehto. Valitettavasti riistalihaa ei yleensä kovin halvalla saa. Esim. hirvenliha maksaa paikallisessa Prismassa n. 11 euroa kilo.

Vierailija

suomalaisilla tuottajilla olisi
nyt hyvä paikka tulla oikeiksi spesiaali
tuottajiksi..

määrällä emme voi kilpailla
emmekä hinnalla..
joten kilpaillaan eettisyydellä

Vierailija

Kyllä tanskanmaaltakin varmasti löytyy ääritapauksia.
Olen usein ostanut tanskalaisia kinkkuja ja hyviä ovat aina olleet.

11€ kilosta hirvenlihaa ei muuten ole paljon!

Vierailija

Kohta on meillä edullisia kinkkuja

Varkaat veivät 16 tonnia kinkkua ja toivottivat hyvää joulua
Lähde: Iltasanomat--> http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkom ... id=1461879

Leuka
Kyllä tanskanmaaltakin varmasti löytyy ääritapauksia.
Olen usein ostanut tanskalaisia kinkkuja ja hyviä ovat aina olleet.
11€ kilosta hirvenlihaa ei muuten ole paljon!

Saan joka jouluksi parin kilon hirvipaistin, eikä maksa mitään. Kaatavat mailtani. Tosin en aina viitti laittaa siitä mitään. Nyt kaveri toimitti koiralleni hirvenluita. Pitääkin laitta kiehumaan isoon kattilaan.

Vierailija
Fasaldi.
Jos haluaa ostaa todellista luomulihaa, niin riistaliha on ainoa vaihtoehto. Valitettavasti riistalihaa ei yleensä kovin halvalla saa. Esim. hirvenliha maksaa paikallisessa Prismassa n. 11 euroa kilo.

hmm.. 11e kilo..
sitten sitä halutaan 10 kiloa..
110e isosta lihasta jouluna...
onko se nyt liikaa ?

kaikillehan ei tietenkään
riitä joulupöytään riistapaisti...

about 600 000 kinkkua menee
jouluna.. jos ne vaihtuis riistaan
ni paljon sais riistaa lahdata..

Vierailija

"Riitan herkku" -nimi viittaa vahvasti siihen, että tuotteet ovat suomalaisia. Vaan eivätpä suurimmalta osalta olekaan

Vierailija
omena
Fasaldi.
Jos haluaa ostaa todellista luomulihaa, niin riistaliha on ainoa vaihtoehto. Valitettavasti riistalihaa ei yleensä kovin halvalla saa. Esim. hirvenliha maksaa paikallisessa Prismassa n. 11 euroa kilo.

hmm.. 11e kilo..
sitten sitä halutaan 10 kiloa..
110e isosta lihasta jouluna...
onko se nyt liikaa ?
kaikillehan ei tietenkään
riitä joulupöytään riistapaisti...
about 600 000 kinkkua menee
jouluna.. jos ne vaihtuis riistaan
ni paljon sais riistaa lahdata..

Hirven kaatolupia myönnettiin tälle vuodelle noin 80.000. Ja ne kun on isoja elukoita, niin kyllä sellaisesta määrästä muutaman kilon paisteja tulee satojatuhansia.

Tosin ei hirvenliha ole kovinkaan hääppöistä Joulupöydässä. On pitkäsäikeistä. Vanhemmilla otuksilla todella puisenvan säikeistä. Hirvikeitossa harhaimmillaan.

Vierailija
Leuka
Tutkikaapa niiden suomalaisiksi luulemienne tuotteiden tekstejä.... Esim. Riitan Herkun Gouda tulee hollannista. http://www.kadotetut.com/?p=4

Juuh. Tätä samaa asiaa käytiin läpi jo tuolla Luomuviljelyn nykytila -ketjussa http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtop ... mutuotteet

Väitän edelleen, että enää mikään elintarvike ei ole puhdasta lisä-aineista. Se että onko terveydelle hyväksi ahmia tavallaan yhtä lajia, voidaan olla useampaakin mieltä. Hysteriaa lietsotaan tuollakin "terveysasialla".

Lisääntyneet allergiat ja astmat on ilmeisesti seurausta liian puhtaista, sterileistä lapsuuden elinympäristöstä. Eli luontaisia vasta-aineita ei enää kehitykkään samassa mittakaavassa, kuin esim. mun nuoruudessa, jolloin ihan varmaan tein navettahommiakin.

Tutkikaa apteekin lääkepurkkeja, mitä niistä löytyy. No ainakaan minä en niistä hienoista teksteistä mitään ymmärrä, mutta en tarttekaan sellaisia mömmöjä

Sen vaan tiedän, että Möllerin kalanmaksa-oljy on pahinta mitä ikinä olen joutunut pentuna ottamaan

Vierailija
Lassi

Lisääntyneet allergiat ja astmat on ilmeisesti seurausta liian puhtaista, sterileistä lapsuuden elinympäristöstä. Eli luontaisia vasta-aineita ei enää kehitykkään samassa mittakaavassa, kuin esim. mun nuoruudessa, jolloin ihan varmaan tein navettahommiakin.

onhan navetta
duunareilla astmaa ja allergioita...
nykyään..
vaikka työskentelevät oloissa mitkä
ei ihan steriilejä olekaan.. .

joten en tiedä onko nevetta hommat mikään
pelastus allergioista...

Vierailija

Terveys on vain alidiagnosoitu tila.

Mutta asiaan. Euroopassa autolomailua harrastaneena voin sanoa, että jokainen maa, jossa olen käynyt, on ylpeä omasta ruokakulttuuristaan.

Suomella olisi todellakin saumaa saada maatalous toimimaan tuottamalla ekologisesti kestävälllä pohjalla tehtyjä raaka-aineita. Mieluummin pitkälle jalostettuina tuotteina.

Esimerkiksi Italia, Sveitsi, Itävalta, Tanska, Saksa ovat erittäin ylpeitä omista pienistä paikkakunnan omista tuotteistaan - juustoista, lihajalosteista, oluistaan, leivistä yms.

Junttilantiaan joku roti, sanon minä.

Vierailija
omena
Lassi

Lisääntyneet allergiat ja astmat on ilmeisesti seurausta liian puhtaista, sterileistä lapsuuden elinympäristöstä. Eli luontaisia vasta-aineita ei enää kehitykkään samassa mittakaavassa, kuin esim. mun nuoruudessa, jolloin ihan varmaan tein navettahommiakin.

onhan navetta
duunareilla astmaa ja allergioita...
nykyään..
vaikka työskentelevät oloissa mitkä
ei ihan steriilejä olekaan.. .
joten en tiedä onko nevetta hommat mikään
pelastus allergioista...
Tiedän kyllä tapauksia, että heinälatopuuhista jotkut ovat saaneet ns. pölykeuhkon (mm. setäni). Mulla on aina ollut koira, samoin lapsillanikin. Ei mitään allergioita, ei sairauksia. No mulla on nyt allergia naisia kohtaan, mutta johtuu ihan muista syistä. Jotkut heistä ovat todella inhottavia.

Mutta kyllähän tuota allergiajuttua, ts. yliherkkyys asioita on paljonkin tutkittu, ja ovat tulleet siihen johtopäätökseen, että pennuilta puuttuu vastuskykyä. Täältä jostain löytyy asiasta lisää http://www.allergia.com/

En tietenkään voi yleistää, mutta ei toi homma ainakaan ole parantumaan päin. Astmapuoli on saatu lääkityksillä jollain tavoin hallintaan. Tuostakin asiasta lisää tuolla sivustolla.

Vierailija
Leuka
Terveys on vain alidiagnosoitu tila. HEH! Hyvä väläys, Leuka!

Mutta asiaan. Euroopassa autolomailua harrastaneena voin sanoa, että jokainen maa, jossa olen käynyt, on ylpeä omasta ruokakulttuuristaan.

Suomella olisi todellakin saumaa saada maatalous toimimaan tuottamalla ekologisesti kestävälllä pohjalla tehtyjä raaka-aineita. Mieluummin pitkälle jalostettuina tuotteina.

Tänään Ilta-Sanomat kertoi Rakkaasta Rukiista. Se löi lukijaäänestyksessä kossun, saunan, kännyn ja Suomi-konepistoolin.

Tuo ruisleivän arvostus tuntuu hyvältä. Onhan sitä paljon kehuttu ja tutkittu - funktionaalinen ravintoaine joka saattaa viivyttää diabeteksen puhkeamista muun muassa. Ei ole ollut turhaa propagandaa.

Saisi vain olla enemmän sitä ruista leivissä. Joudutaan laittamaan muita viljoja leipoutumisen ja maun takia, sanotaan. Pian se kuluttajan makutottumus muuttuisi, koska tuotteen arvo on tällaiselle tasolle päässyt. Ei varmaan olisi liikaa vaivaa kouluttaa ihmiset syömään oikeaa ruista, jos se niin "pahan" makuista on.

Vierailija

Tanskassa on oltu todella huolissaan elintarvikkeiden terveellisyydestä, mutta siellä on päädytty toisille linjoille kuin Suomessa. Nykyisin suositaan mahdollisimman paljon luomua, esim. margariineja sun muita teollisuuslevitteita ei käytetä vaan aitoa tuoretta voita ja kasvisöljyjä.

Siellä ovat "onnelliset sikalat" hyvin yleisiä. Possut käyskentelevät laajoilla piha-alueilla, jossa saavat tongiskella mielin määrin. Varjoisaa lepäiluä varten nille on turvallisen pieniä tunnelinpätkiä, jonne saavat vetäytyä yksinäisyyteen. Niitä ruokitaa luomuviljalla ja -vihanneksilla, jota ne saavat käydä popsimassa kun mieli tekee. En sitten niiden sieluntilasta tiedä mutta liha on ainakin mureaa ja maukasta.

Tanskalainen klassisesti suolavedessä liotettu kinkku on jo monena jouluna paistunut Mummolan uunissa.

Uusimmat

Suosituimmat