Seuraa 
Viestejä45973

Ovatko unet ihmisen psyykkettä rakentava ja psyykkeen tilasta kertova ominaisuus.

  • ylös 0
  • alas 1

Sivut

Kommentit (46)

Vaikkeivät unet olisikaan mystisiä ennusteita tulevasta tai hälytysviestejä alitajunnasta, lie selvää, että ne vaikuttavat toimintaamme. Jonkun ihmisen saattaa huomata vasta nähdessään tästä unta tai unet voivat heijastaa tulevaisuuteen liittyviä pelkoja tai toiveita.

Se on vähän kuin katsoisi mieltäheilauttavan elokuvan (toisinaan unet ovat hyvin juonellisia) tai saisi päähänsä erikoisen, ehkä kammottavan ajatuksen.

Monet eivät muista uniaan, joten heille unet tuskin ovat merkityksellisiä. Ihminen on mestari luomaan merkityksiä sinnekin, missä niitä ei ole: jos alat luulla, että olet altis satuttamaan, siitä tulee sinulle totuus. Unien tulkitsemista ei kannata ottaa kovin vakavasti. Ne ovat mielenkiintoisia kokemuksia, joista voimme nauttia.

Unet ovat pohjimmiltaan aivojen tapa pysyä aivokunnossa, ei siinä sen ihmeempiä.

koiruoho
Monet eivät muista uniaan, joten heille unet tuskin ovat merkityksellisiä.
Vaikea niitä unia on sinne muistiin painaa kun tuosta toiminnasta vastaavat aivoalueet eivät ole kunnolla toiminnassa unen aikana. Voihan niitä herättyään yrittää työmuistista säilömuistiin painaa mutta suurin osa jo siinä vaiheessa unohtunut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Monenlaisia tulkintoja siitä on, mutta REM-unen on huomattu olevan tärkeää ainakin ihmisen tunne-elämälle ja auttavan myös oivaltamaan asioita jotka eivät valveilla ollessa oikein aukea, koska ajatusten assosioituminen toisiinsa on melko vapaata. Syvän unen aikana aivot taas ns. tankkaavat energiaa.

Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621

Noin kaksi vuotta sitten näin noin kuukauden kestävän unijakson jossa näin aina unta joka alkoi aina samalla tavalla.

Siinä olin eräänlaisessa auditoriossa naisen kanssa joka luultavasti oli psykologian opettajani. Hänellä oli pelikortteja ja esitteli niistä neljä ja pyysi valitsemaan ja tämä valinta tapahtui tietoisesti.

Aina kun valitsin pataysin näin painajaisen jossa tavallaan näin oman kuolemani läheisten silmin. Äitini löytää minut makaamasta sängystä enkä herää. Tai vielä useammin, kyseisen unen jälkeen unessa kuljimme veljeni kanssa metsässä ja pystytimme armeijamallisen teltan. Jotenkin aina katkaisin oman jalkani katki ja veljeni joutui palaamaan ihmisten ilmoille apua hakemaan muttei kuitenkaan koskaan saapunut ja tiesin sen. Jouduin vain makaamaan maassa ja toivoin että jalkani kasvaisi takaisin jos pitäisin sitä paikoillaan ja kykenin vain odottamaan.

Herttasotamiehestä näin unen jossa olin aina mies jolla oli naamio ja joka oli valeasujen mestari. Tämä seikkaili teatteriesityksissä, hirviöiden pesissä ja vihollisen tukikohdissa.

Herttakuningattaressa olin salapoliisi jota avusti salaperäinen avulias nainen. En muista nähneeni unessa tätä naista koskaan. En aluksi muistanut neljättä korttia herätessäni vaikka muistan sen kyllä nähneeni mutta sen sain selville tämän salapoliisinaisen avulla kun etsimme sitä lapsuuteni kotikaupungista. Tämä salaperäinen salapoliisinainen on ollut unessani usein toistuva teema joka tietää vieraat kielet ja ne asiat joita en muuten tietäisi. Myöskin toimii usein luovuuteni inspiraationlähteenä.

Tämä neljäs kortti oli ristineljä joka vei upponneeseen laivaan. Luulen että kyseessä oli Titanic. Siellä uiskenteli mielikuvituksellisia kalojen luurankoja ulkopuolella ja en tiennyt miten sieltä laivasta pääsisi pois. Ulospääsy vei vedenalaisen kanjonin lävitse. Luulen että se laiva upposi kun lentokone pommitti sen sodan aikana ja olin sitä puolustavan lentokoneen lentäjä.

Tuntuu typerältä sanoa mutta tuntui siltä että ikäänkuin alitajuntani olisi yrittänyt kertoa minulle jotain.

Näen toisinaan aika oudontuntuisia unia.

Väreiksi kutsutaan ihmisen tapaa havainnoida näkyvän valon eri aallonpituuksia näköaistillaan, joten ei niitä näy unissa koska unet syntyvät aivoissasi eikä näköaistilla ole niissä paljoakaan tekemistä.. REM-unien "erikoisuus" johtuu, kuten jo ennen mainitsin, siitä että ajatukset voivat assosioitua toisiinsa vapaasti koska tätä toimintoa ohjaavat aivoalueet eivät toimi samalla lailla kuin valvetilassa. Eli yhtä ajatusta voi seurata toinen, aivan erilainen ajatus joka ei liity alkuperäiseen ajatukseen millään järkevällä tavalla. Mieleen voi juolahtaa siis mitä hulluimpia ajatuksia unessa ollessa.

Retard
Seuraa 
Viestejä28258

Viimeyönä näin unta, jossa näin seepian värisen kuvan, jota arvioin, taisin olla taidenäyttelyssä.

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Mursu
Väreiksi kutsutaan ihmisen tapaa havainnoida näkyvän valon eri aallonpituuksia näköaistillaan, joten ei niitä näy unissa koska unet syntyvät aivoissasi eikä näköaistilla ole niissä paljoakaan tekemistä..

Monet taas näkevät värillisiä unia ja väreillä voi olla jopa merkitystä unien tulkinnassa. Värit voivat tosiaan tulla silmistä, sillä nukkuja voi kierrättää untaan silmien kautta. Ja voihan ihminen valveillakin mielikuvituksen avulla kehittää itselleen värielämyksiä vaikkapa silmät kiinni ja pimeässäkin.

Siesta on hyvä keksintö - joillekin - siis iltapäivänokoset. Puoli tuntia riittää. Ilman niitä on aina vähän kärttyisempi. Jotain ne espanjalaiset (vai oliko se Portugal tms.) ovat keksineet.

Stinger
Seuraa 
Viestejä4720

Omissa unissani on kyllä sekä värit, hajut, tuntoaisti yms. kaikki osallisina, että esim. painajaistenkin suhteen saattaa itsessään unen sisällä olla vaikeaa todistella itselleen näkevänsä unta. Mielenkiintoisia ovat nämä unet, joissa näkee itsensä nukkuvan ja niissä sitten vielä sen nukkuvan itsensä unen. Mieli näyttää hyväksyvän mitän tahansa luonnonlakeja vastaan olevaakin ilman mitenkään sitä kummaksumatta. Toisaalta unet ovat myös tavallaan parasta viihdettä väliin ja siinäkin mielessä erityisesti, että muistuttavat elokuvia, mutta niissä olet itse yleensä pääosassa jollain tapaa ja juonen kulkuakaan ei välttämättä pysty ennalta arvioimaan kuten niissä esiintyviä muita hahmojakaan.

”Tietämättömyys antaa ihmiselle paljon luultavaa.”
-George Eliot

Alkuperäiseen en tiedä vastausta, mutta kyllä siellä alitajunta jyllää ja prosessoi elämän tapahtumia.

Viime yönä olin sodassa, haulikon panokset hukassa, noin joka kolmas laukesi. Siirryin puukkoon ja pesäpallomailaan. Johan toimi

Heräsin hikisenä ja join lasin piimää. Uusi uni, jossa lensin ensi kertaa elämässäni kuumailmapallolla, jonka ohjailuun sain ohjeita alhaalta huutavilta ja tarpeeksi korkealla ollessani kännykällä. Hieno uni

Luulisin unien olevan arkisten asioiden läpikäymistä ja prosessointia, jottei pää halkeaisi. Monestihan eiliseen ongelmaan aamulla on päivänselvä ratkaisu valmiina.

Unet ovat varsinaisia 3D elokuvia.

Oli muuten ranteet ja hauikset tosi kipeänä tänä aamuna. Liekö säätänyt sitä kuumapalloilmapalloa ihan tosissaan. Muistan vieläkin unen....

Unissa on se hyvä puoli ettei niissä paljoa järki päätä pakota. Kirjaimellisesti.

Joskus näkee unta joistakin naisista (kirjoittaja miespuolinen), yleensä ovat jotain risteytyksiä sieltä sun täältä. Ja sitten on onni ja autuus herätä sen unen jälkeen kun on niin sanotusti ihan pölkyllä päähän lyötynä siihen "naiseen". Jung(in haamu) voisi tähän jotain puhella animuksistaan jne.

Ehkä se on niin että unessa ei järki turhia laita hanttiin, niin sitten tämä unen nainenkin tulee kuin kissa syliin kehräämään (kuvainnollisesti). Ei tarvitse pyytää mitään eikä tuskailla mitään, ei mitään "voi kun olisit tuollainen-ja-sellainen pulinoita". Unessa ei nähdä painajaisia silloin kun heittäydytään sen vietäväksi.

Vastustus synnyttää painajaista.

Aika suoraan naputin minuutti ja risat mutta menkööt näin.

Välillä kun näen jotain todella hyvää unta ja herään sitten esim. vessahätään. Sitten kun nukahdan uudestaan, niin uni jatkuu siitä mihin oli jäänyt.

Ja sitten on taas näitä että näkee mukavaa unta ja herää herätyskellon ilmoitukseen uudesta koulupäivästä.

Poison dart frog
Välillä kun näen jotain todella hyvää unta ja herään sitten esim. vessahätään. Sitten kun nukahdan uudestaan, niin uni jatkuu siitä mihin oli jäänyt.

Ja sitten on taas näitä että näkee mukavaa unta ja herää herätyskellon ilmoitukseen uudesta koulupäivästä.

Inhottava tunne

Välillä kun näen jotain todella hyvää unta ja herään sitten esim. vessahätään. Sitten kun nukahdan uudestaan, niin uni jatkuu siitä mihin oli jäänyt.

Sama homma, joskus siis. Usein itselläni uni jatkuu samasta teemasta ja sitten tavallaan kanava vaihtuu.

Hyvästä unesta on muuten tosi kiusallista lähteä veskiin tai juomaan vettä.... pelkää tai tietää, ettei se sama uni jatkukaan

Värillisiäkin unia voi nähdä. Väreillä on oma merkityksensä. Kemppaisen ja Perätalon unitutkimuksessa sanotaan: ”Useimmat meistä näkevät värillisiä unia, mutta värit unohtuvat nopeasti, joten herätessään ihminen saattaa luulla nähneensä mustavalkoisen unen. Värien korostuminen tai niiden puuttuminen voi kertoa ihmisen luonteesta, niiden väitetään olevan yhteydessä kollektiiviseen piilotajuntaan. Tunnetilat ilmentyvät väreinä. PUNAINEN on rakkautta ja vihaa, SININEN uskollisuutta, KELTAINEN sairautta ja kuolemaa, MUSTA ja VALKOINEN ovat loppuja ja alkuja, tunnetilojen ääripäitä.”
Kuulostaa aikamoiselta hömpötykseltä, eiköhän ihminen itsekin tiedä mitä tunnetiloja kokee ilman että niitä tarvitsee väreistä analysoida. Sitä paitsi tuskin kaikille ihmisille voi yleistää samojen värien tarkoittavan samoja asioita.

Fiisas
Olen kuullut myös että ihminen voi opetella tunnistavansa olevansa unessa ja ottaa unen ns. "haltuun" Tekniikkaa voi yrittää käyttää esim.toistuvan painajaisen kanssa.
Mutta kuinka psyyke reagoi siihen että unen näkijä itse ohjaa unta?
Ei ainakaan hoyhensaaret.info:n käyttäjien viesteistä voi päätellä mitään häiriöitä tulleen. Itse olen lukenut samasta aiheesta myös ja kiehtovalta kuulostaa, en ole tosin jaksanut unipäiväkirjaa alkaa pitämään tai mitään muutakaan. Itsesuggestiota ennen unta on tullut pari kertaa yritettyä mutta olen aina nukahtanut kesken kaiken...

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat